Skip to main content

Afrekening huurlasten: is er een jurist in de zaal?

UPDATE: die 50 euro krijgen we terug!!!

Na heel wat discussie tussen de raad van mede-eigenaars en de syndicus is eindelijk de afrekening van de huurlasten van 2011 opgemaakt. Wij huren hier dus met die discussie hadden wij niets te maken. Maar de afrekening is natuurlijk wel van belang voor ons. We verwachtten daar een smak geld terug, en dat blijkt ook. Da Landlord stuurde ons immers de afrekening, en volgens diezelfde Landlord zouden wij 430,26 euro terugkrijgen. Wij tevreden, want dat geld was niet gebudgetteerd. Dat zou dus allemaal op onze spaarrekening terecht komen.

Maar nazicht van de afrekening leert me dat we eigenlijk 50 euro meer zouden moeten terugkrijgen, en dus is er nu discussie met de eigenaar. Waarover gaat het?

Situatie: in 2011 ben ik hier ingetrokken. Ik kreeg een keurig huurcontract en een huishoudelijk reglement van het appartementsgebouw. In dat huishoudelijk reglement staat dat elke verhuisbeweging (in of uit) resulteert (schitterend woord) in een kost van 50 euro die aangerekend zal worden aan de eigenaar.

In mijn huurcontract staat dat alle kosten voor privé-gebruik voor mij zijn. En dat die kosten op basis van de kostenstaten zullen doorgerekend worden.

Wat blijkt nu? Op de afrekening die de eigenaar ontvangen heeft van de syndicus staat die 50 euro niet. Maar de eigenaar rekent die wel door aan mij. De eigenaar moet die dus niet betalen, maar verwacht van mij wel dat ik die overmaak op rekening van de eigenaar.

Daar kan ik mij dus niet in vinden. Ik heb dan ook beleefd geantwoord dat ik niet akkoord ben en 50 euro meer verwacht terug te krijgen. En nu is het afwachten, ik ben eens benieuwd.

De huurlasten zelf dan: wat kost dat om hier te wonen? Verbazend weinig eigenlijk. Dit zijn de kosten die ik moet betalen:

 • verzekering: 105 euro
 • concierge: 126 euro
 • beheer: 124 euro
 • lift: 85 euro
 • diverse onderhoudskosten: 57 euro
 • centrale verwarming: 182 euro
 • tuin: 25 euro
 • warm water: 143 euro
 • koud water: 231 euro
 • beheer garages: 19 euro

Alles samen: 1.097 euro. In 2011 woonde ik hier elf maanden, dat maakt 1.006 euro. Daar komt dan nog 125 euro bij omdat ik geen verhuislift gebruikt heb, dat maakt alles in totaal 1.131 euro. We hebben heel wat meer betaald via de voorschotten, en dus krijgen we een fijne som terug.

Wat me opvalt is het lage verbruik van de verwarming en het warm water. Als we een huis kopen zal dat heel wat meer zijn, maar voorlopig kunnen we er maar wel bij varen. En als ik die 50 euro extra krijg van de eigenaar, dan kunnen we weer iets sneller een huis kopen.

Heb jij al discussies gehad met je eigenaar? Of ben je een eigenaar die discussies heeft met z’n huurders? Is het slim van mij om voet bij stuk te houden? Want ik ben echt niet van plan om toe te geven. Niet omwille van die 50 euro, maar gewoon het principe. Iemand die gemaakte kosten aan mij mag doorrekenen moet die kosten ook wel maken en dat kunnen aantonen. Of ben ik hierin te fel?

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

4 gedachten over “Afrekening huurlasten: is er een jurist in de zaal?

 1. Ben zelf geen verhuurder of huurder, heb pas zelf een huisje gekocht en daarvoor gehuurd gehad.

  Indien er duidelijk in je huurcontract opgenomen staat dat je 50 euro dient te betalen bij het in of uit huizen, dan dient de eigenaar die kost niet te verantwoorden aan jou. Met andere woorden, hij/zij dient zelf die kost niet te maken.

  1. Yep, maar dat staat niet in het huurcontract. Daar staat enkel dat de private kosten ten laste vallen van mij.

   In het huishoudelijk reglement staat dan weer dat die 50 euro bij de jaarlijkse afrekening aan de eigenaar zal aangerekend worden. Volgens mijn contract kan die dat dan doorfactureren aan mij.

   Maar het is dus nooit aangerekend aan de eigenaar.

 2. Geen jurist, dus geen idee :-)

  Maar wel een vraag over die bedragen: is dat een jaarafrekening? Huh, hoe kan dat zo laag zijn? Ik woon in een (vrij goed geïsoleerde) HOB (2-onder-1-kap voor de Nederlanders) en wij betalen met 4 personen (ja, die dure kinderen hé Pedro :-)) 252 euro per maand voor EG en 174 per kwartaal voor W!

  1. Dat is inderdaad een jaarafrekening. Voor het water zijn er geen individuele tellers. En ik woon in het kleinste appartement van heel het gebouw, dus betaal ik maar een klein aandeel. Want op zich zijn wij wel propere mensen.

   De verwarming is ook wel logisch: hier wordt maar 1 ruimte verwarmd. En dat is de leefruimte en die meet 8 op 4 meter. In de slaapkamer lopen de verwarmingsbuizen en die verwarmen genoeg in de winter. En in de badkamer staat een radiator, maar zonder meter…

   Elektriciteit zit er niet bij, dat is individueel. En daar zaten we op een 700 euro voor een jaar als ik mij niet vergis.

   Een eigen woonst en dure kinderen zullen in de toekomst die kosten enorm doen stijgen, maar dat is dan maar zo. Voorlopig genieten we van de lage kosten hier.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten