Skip to main content

Alles wordt duurder :(

Soms heb je zo van die dagen dat je met verstomming geslagen wordt door een simpel papier tegen een drankautomaat. Ik had vorige week zo’n dag, want ik kreeg me daar een mededeling in mijn gezicht geslingerd waar ik toch even van moest bekomen. Blijkt dat vanaf morgen één van mijn bijna dagelijkse uitgaven zomaar eventjes met 33% zal opslaan.

Ok, het betreft een uitgave van 60 cent waar er 20 cent zal bijkomen. Maar toch, als we allemaal zo gaan beginnen.

Maar niet getreurd, zo’n prijsstijging kan je ook dwingen tot nieuwe inzichten en nieuwe gedragingen. En dat is wat er nu ook gebeurd is. Ik verklaar me nader:

Als ik een dag op kantoor ben, dan drink ik al eens graag een blikje frisdrank bij mijn homemade sandwiches. Tot vandaag kostte me dat 60 cent. Geen onoverkomelijke uitgave, en voor dat bedrag ging ik echt niet gaan lopen zeulen met voorraden drank.

Maar vanaf vandaag kost dat dus 80 cent. Een fikse prijsverhoging van maar liefst 33 procent. De reden? De prijzen moeten terug “marktconform” worden. Amehoela, het is gewoon een besparing in de vorm van meer aanrekenen. Zeg dat dan ook eerlijk. De prijzen in het restaurant zijn al erg opgeslagen (ik eet daar nooit, maar toch) en nu ook een blikje frisdrank. Volgende maand zullen we elke week tien euro mogen meebrengen voor de verwarming, als dat zo doorgaat. Maar daar gaat het hier even niet over.

OK, een prijsstijging dus. Wat te doen? Wel, zoals iedere normale mens met een cijferafwijking toch maar eens beginnen tellen. Da Girl en ik spenderen elk ongeveer 100 dagen per jaar op kantoor waarop we elk een blikje frisdrank kopen voor bij de boterhammetjes.

Tot vandaag kostte me dat op jaarbasis: 100 x 0,60 x 2 = 120 euro voor ons beide samen. Toch een vaste kost van 10 euro per maand. Vanaf vandaag zou me dat 160 euro voor een jaar kosten, ofte 40 euro erbij (ofte een maand internet, zo zie je maar).

Dus zoeken naar oplossingen: da girl heeft eens wat blikjes gekocht in het grootwarenhuis aan 40 cent per stuk. Als we flink een blikje meenemen elke dag (330 gram, dat is nog te doen) dan komt dat vanaf heden op een jaarlijkse kost van 80 euro.

Dus, dankzij die prijsverhoging en het veranderend gedrag gaan we 40 euro minder uitgeven dan dat we tot op vandaag doen. En als we gewoon blikjes zouden kopen op het werk, dan kost dat 80 euro extra ten opzichte van een onveranderd gedrag (en dat is al twee maanden internet, aha!. En internet is coooool).

Overdrijf ik nu? Ik weet het niet. Gierig zou ik mezelf niet durven noemen. Maar door zo’n forse prijsstijging gaat er bij mij gewoon iets anders werken. En dat is mijn drang om daar onderuit te komen. Of mijn werkgever een goede zaak doet met die opslag, dat is ook nog maar de vraag: hij zal 120 euro minder omzet draaien dan vandaag, daar moet hij al 600 blikjes extra voor verkopen aan 80 cent. Ik wens ‘m veel geluk.

En dat verhaal is meteen een mooie aanleiding voor de vraag van vandaag: hoe duur is het eten bij jou op het werk? En krijg je wat voor dat geld? En zie jij ook dat ze daar almaar op besparen? En hoe los jij dat op.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

16 gedachten over “Alles wordt duurder :(

 1. Mooi dat zo’n prijsverhoging je aan het denken heeft gezet. :) Ik kon bij mijn laatste werkgever altijd gratis mee-eten tussen de middag. Alleen blikjes fris moest je wel voor betalen… Nu drink ik sowieso al het liefst water of (karne)melk, dus dat was voor mij geen probleem…

 2. Bij ons staan de blikjes nog steeds aan 50 cent, enkel de minute maid is 60 cent. Even 33% er bij is inderdaad niet mis qua prijsstijging, dan durft een mens al eens gaan nadenken. Als men de prijs had verhoogd met 5 cent had er waarschijnlijk geen haan naar gekraaid (of toch niet zo hard), was de omzet gestegen en er voor de rest niets veranderd. Wat me doet geloven dat er misschien wel een andere boodschap achter dit prijsstijging zit… namelijk dat mensen minder frisdrank gaan drinken? Of is bv water met dezelfde prijs gestegen?

  Brengt me trouwens min of meer naadloos bij je vorige post rond drinkwater Pedro. Ik kocht vroeger 12 flessen frisdrank bij een discounter, en ben nu sinds een maand volledig overgeschakeld naar kraantjeswater. Geen extra suikers meer (ook al was het dan “zero”, het lichaam blijft naar “zoet” verlangen), en véél goedkoper. Heb me een 3-tal van die simpele glazen flessen aangekocht bij de Zweden en vul die nu naar hartelust aan m’n eigen kraan. Nachtje in de frigo, lekker, gezond en… goedkoop :)

  1. Ook het water en het fruitsap is 20 cent opgeslagen. Dus om ons gezonder te doen leven is het alleszins niet, vrees ik

   Nu, water is wel een oplossing, maar bij m’n eten drink ik toch graag iets met meer smaak. Rest van de dag is het hier ook gewoon water van de cooler op het werk (vooralsnog gratis, hopelijk breng ik ze niet op ideeën)

 3. Alle kleintjes tikken best aan. Als je rijk wilt worden moet je juist op de kleintjes letten ook al lijken ze voor sommige mensen nutteloos of zinloos.
  Toen ik betaald werkte waren er veel mensen die na een prijsverhoging de helft van de lunch meenamen van huis. En heel treurig vond ik het dat de ongezonde zaken het goedkoopst waren.
  Bij mijn man op het werk wordt er 25 euro ingehouden van het salaris en kun je elke dag lunchen zonder verder te betalen. Je hebt dan geen keuze, ook al is hij de helft van de maand niet op kantoor.
  Als ikzelf nog betaald zou werken zou ik denk ik ook zoveel mogelijk van huis meenemen. Als je berekent hoeveel je dan bespaart!

 4. Geen idee, het bedrijfsrestaurant is veel duurder geworden sinds er een aantal jaar geleden van cateraar gewisseld is. Er staan een aantal snoep/drankautomaten, maar daar haal ik nooit wat want de afdelingssnoeppot staat op mijn buro en iedereen levert gewoon regelmatig een grote zak snoep aan. Ik lunch ongeveer 1x per maand in het restaurant, dan neem ik mijn eigen boterhammetjes mee, en neem dan 1 glas sinaasappelsap, anders wordt het te begrotelijk.

 5. Hoi Pedro,
  Ik vind je to the point verslagen reuze interessant en het leest prettig.
  Je schrijft dat je 100 dagen op kantoor bent. Werkt je dan part-time ? Ik zelf “vertoef” 200 dagen op kantoor (365-104 zat+zon – 10 feestdagen – 12 ADV – 39 verlof). Je rekent de besparing ook door voor je partner, maar hier was geen melding van een prijsverhoging ? Ik weet niet hoeveel mensen bij jou werken en hoeveel hiervan de kantine bezoeken en frisdrank consumeren ? Maar stel dat er normaal 100 mensen 200 dagen werken en elke dag 1 consumptie namen. Na de 33 % verhoging overwegen 10 mensen (10 %) het zelf mee te brengen van thuis. Wat houdt de baas van de kantine over ? (90 x 0.20 x 200 = 3600 min 10 x 0.80 x 200 = 1600 is gelijk aan 2000 euro. Stel dat 20 % redeneert zoals Pedro, dan wordt het saldo exact zero komma zero : (80×0.20×200)-(20×0.80×200)=0. Dus afhankelijk van hoeveel mensen à la Pedro zullen ageren zal de kantine leverancier winst maken … Vriendelijke groeten Mi Chel

  1. We werken beide in hetzelfde gebouw en maken gebruik van dezelfde automaat…

   Ik denk ook dat ze hier niet meer mee gaan verdienen. Ik hoor teveel reacties van mensen die het overdreven vinden. De koelkast op kantoor staat nu elke morgen vol met eigen blikjes.

   Maar misschien dat mensen dat al snel teveel gedoe gaan vinden en dan toch maar weer gaan kopen aan de automaat.

 6. Ach Pedro,
  Ik ben budgethouder en oa verantwoordelijk voor de aankoop van koffie voor iedereen+ frisdrankconsumptie bij vergaderingen op ons werk. Bij ons krijgt iedereen gratis koffie + koekjes zoveel ze willen. En er wordt ongelofelijk veel gezeurd en geklaagd: koffie is niet lekker genoeg, te snel koud, koekjes moeten chocolaatjes worden…Whatever.
  Als ik het voor het zeggen had dan zou iedereen moeten betalen voor koffie en geen koekjes of chocola erbij krijgen. We moeten allemaal besparen dus mag de firma (overheid) van mij besparen op die consumptiegoederen. Koffie en co is een ongelofelijk grote kostenpost! Bijkomend voordeel is dat mensen veel minder zullen klagen als ze er iets voor moeten betalen.
  Dus koop je drankje, neem het mee naar je werk, en geef jezelf een schouderklopje. Je werkgever overleeft het wel.

  1. Volledig met je eens dat er wel wat bespaard mag worden op catering. Dat is bij ons ook een plaag: hetgeen niet gebruikt wordt op een dag tijdens al die boeiendeeeeeeeuh vergaderingen is hallucinant.

   Maar op dat vlak nog geen beweging. Ons wel meer laten betalen voor de dingen die al betalend waren.

   Maar kom, vandaag heeft mijn van thuis-uit-meegebracht blikje me enorm gesmaakt.

 7. Heb je al eens berekend hoeveel je kan besparen door je blikjes gewoon niet meer te kopen?
  Probeer eens wat infuusthee (echte thee of van die fruity stuff). Kan je warm of koud drinken. Ik maak zelf één liter infuus met één zakje om niet té veel smaak te hebben. Zo goed als gratis en heel lekker. Gewoon proberen.
  Trouwens, rook je nog? STOPPEN!!!!!!

 8. Op mijn werk kost een blikje cola zelfs 1,05€ !! Dat is studententarief want ik werk op een universiteit.

 9. Bij ons op het werk kost een maaltijd 7 euro (1 maaltijdchecque), daarvoor krijg je een warme maaltijd. De soep is gratis voor iedereen, ook voor diegenen die hun bokes meebrengen. Water is gratis. Een blikje kost 60 cent (80 voor minute maid). Voor een belegd broodje met groentjes is het 3 euro. Ik vind het schappelijke prijzen, we zijn tevreden van de kok. Ik at regelmatig in de resto maar om praktische redenen eten man en ik nu warm ‘s avonds (en de kinderen op school). Het viel me op dat onze uitgaven een stuk lager zaten (wordt wel gecompenseerd door de verhoogde uitgaven voor de kinderen die vroeger boterhammen aten op school). O, en blikjes koop ik sinds een maand niet meer in het kader van goede voornemens (juuj, -3 kg :-))

 10. Een tip om goedkoper te gaan eten; surf naar MineCompanion en vraag om getrakteerd te worden;-)
  Niet verder vertellen…

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten