Skip to main content

Almaar meer jongeren met té hoge schulden. Maar wat eraan te doen?

Eerst even reclame maken voor mijn facebookpagina: vind je deze site wel interessant? Deel hem op facebook. Dat doe je door links bovenaan in de zijbalk op “vind ik leuk” te klikken. Waarom? Om nog meer lezers naar hier te krijgen. En dat is nodig, zeker bij de jongeren blijkbaar, want zij raken almaar vaker in de problemen door schulden, volgens een artikel in de Morgen. Dus als jij mensen ook wil laten nadenken over hun centen, klik dan even op de “vind ik leuk” knop, links. Als je dat doet dan krijg je in facebook trouwens ook steeds een melding wanneer er hier een nieuw artikel geplaatst is. Ik dus tevreden, want meer bezoekers, en jij mist geen enkel artikel meer.

Maar nu dus over die jongeren en hun schulden. Wat je al snel hoort op zo’n bericht zijn dingen als “ze kunnen niet meer met geld omgaan”, “ze willen alles direct”, “ze kennen de waarde van geld niet meer”, blablabla. Klopt natuurlijk wel, maar daar is ook wel een oorzaak voor te vinden. En er zijn ook veel jonge mensen die geen gekke schulden maken, zoals ondergetekende.

Eigenlijk valt er hier hetzelfde patroon te bespeuren als bij het zo verguisde “schoonheidsideaal”: vrouwen dieeten zich te pletter, kopen allerhande onzin om af te vallen en lopen soms ganse dagen te zeuren omdat ze wat zwaarder zijn dan de vrouwen uit de reclame. En dat zorgt dus voor een hoop frustratie en gedoe.

In onze consumptiemaatschappij zie je hetzelfde: het perfecte geluk ligt net achter de volgende aankoop, toch volgens de reclame. Slimme jongens, die marketeers, dat wel, maar het zorgt natuurlijk ook voor een gedachtengang bij heel wat mensen die niet gezond is. Tel daar nog makkelijke financieringsvormen bij (makkelijk, niet goedkoop) en het is best wel te begrijpen dat velen zich laten vangen.

Hoe kan het ook anders? We leren wel elke hoofdstad van Europa op school, en dat is nuttig, maar hoe we met geld kunnen omgaan, dat leren we dan weer niet. Het is ook een groot taboe, en kinderen worden ook zoveel mogelijk buiten de financiële beslissingen gehouden. Dus totdat iemand op eigen benen gaat staan heeft ie geen enkel benul van geld. Bestook die vervolgens met een hoop doordachte reclamecampagnes, geef het gevoel dat alles zonder financiële pijn gekocht kan worden, en mensen steken zich in de schulden. Dan komt de elektriciteitsfactuur en het geld is op.

De oplossing is briljant in z’n eenvoud en bestaat uit twee delen. Jonge mensen moeten financieel opgevoed worden, en dat bestaat uit twee componenten:

 1. consumeren maakt niet gelukkig, echt niet. Dat besef moeten we met z’n allen weer krijgen. Iets kopen maakt ons voor heel even gelukkig, maar het is als een drug: eenmaal het effect is uitgewerkt moeten we op zoek naar een nieuwe dosis. Dat is voor niets nodig. Echt geluk zit niet in bezit. Een goed gesprek, een fijne boswandeling of een avond theater: dat maakt je permanent gelukkig. Klinkt “wollig” in jouw oren? Jammer, het is nochtans gewoon zo, en als je heel eerlijk bent, dan zal je dat zelf ook wel beseffen. Maar door bestookt te worden door die consumptiemaatschappij is ons brein helemaal vertroebeld op dat vlak. Maar ik zal hier blijven strijden tegen consumptie die de illusie geeft gelukkig te worden. Consumptie op zich bestrijd ik niet, voor alle duidelijkheid.
 2. Mijn stokpaardje: leer mensen budgetteren. Je kan heel veel willen en wensen, allemaal goed en wel. Maar als je een duidelijk zicht hebt op je financiën, dan vallen er heel wat wensen uit de boot. Moet je daar treurig om zijn? Hoegenaamd niet. Als je blijft kopen op krediet, dan raak je alleen maar in de financiële problemen, en dan word je pas ongelukkig.

Ik weet dat het allemaal prekerig klinkt, maar ik kan ook maar strijden met de wapens die ik heb. De reclamemachine is een enorm groot, sterk beest. En eigenlijk doet dat beest hetzelfde als ik en mijn collega-bloggers: het probeert je brein te kneden. Het grote verschil? Door verstandig met geld om te gaan heb je geen geldzorgen.

Ieder doet wat hij wil, maar laat de keuzes altijd bewuste keuzes zijn. Denk na voor je koopt. Wil ik dat echt? Heb ik dat nodig? En vooral: kan ik dat betalen? Want ik ben er zeker van dat veel mensen dingen kopen omdat ze dénken dat ze het kunnen betalen, maar eigenlijk geen idee hebben. Als je weet dat je iets niet kan betalen, dan koop je het niet, zo simpel is dat. Zorg dus dat je dat weet.

Heb jij tips om de verleidingen te weerstaan? Of heb je je in het verleden al laten vangen aan aankopen die je eigenlijk niet kon betalen? Laat het hier weten, we kunnen er met z’n allen van leren.

(oh ja, en vergeet mijn facebook-pagina niet)

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

12 gedachten over “Almaar meer jongeren met té hoge schulden. Maar wat eraan te doen?

 1. Te weinig opvoeding rond budgetteren is idd de oorzaak. Vaak gaat het om mensen die net beginnen werken zijn, nog thuis wonen en dus enorm veel geld zien binnenkomen. Daarbij komt ook dat de invloed van marketing op deze leeftijd groot is. Het is pas als je een paar 100k€ schulden maakt voor die stapel bakstenen rond je dat je beseft hoe duur het leven is en hoe snel het geld verdwijnt aan 100% noodzakelijke behoeften.

  Ik vind het eerlijk gezegd érg dat er banken zijn die dit soort kredieten aanbieden. Lenen om te gaan skieën … komaan zeg! Geen geld? Dan geen ski verlof. Vind je dat jammer? Spaar dan dit jaar genoeg zodat je volgend jaar je ski verlof kan betalen.

  Op dat vlak zou de consument wel een beetje tegen zichzelf mogen beschermd worden.

 2. Tja, de banken bieden allerhande kredieten aan maar het is nog steeds aan de consument om te beslissen al dan niet een lening aan te gaan…. En het feit dat meerdere banken dergelijke kredieten aanbieden is enkel en alleen omdat er door de consument vraag naar is en die kredieten voor de banken winstgevend zijn.

 3. @ -10.000: ik zou graag hetzelfde met jouw teksten doen, maar je bent gestopt! Hoe kan dat nu? Kom je nog terug met een blog? Was fijn om volgen, en een inspiratie voor velen

  @ John: ik volg je helemaal. Maar ja, de economie moet blijkbaar almaar groeien en liefst zo snel mogelijk. Dus moet iedereen dit jaar nog op vakantie, of er zwaait wat! Of zoiets.

  @ mmmmmm: inderdaad, de consument beslist, maar zoals John ook al zei: een beetje bescherming kan geen kwaad. Het is natuurlijk een moeilijk evenwicht, maar de staat bemoeit zich met zoveel, maar als we een financiële puinhoop willen maken, dan mag dat wel met toestemming van de overheid. Een moeilijk vraagstuk, maar financiële problemen zorgen in mijn ogen voor veel te veel miserie in onze samenleving. Als de overheid één taak heeft, dan is het de miserie zoveel mogelijk beperken. Daarom moeten ze nog niet die leningen verbieden, maar hoe je met geld kan en moet omgaan mag wel in de leerplannen opgenomen worden.

  1. Pedro, zelfs al zou in de leerplannen op school een vak als ‘leren omgaan met geld’ worden opgenomen dan nog zouden mensen schulden blijven maken gewoon omdat de meeste mensen enorm materialistisch zijn ingesteld en zich voortdurend willen ‘meten’ met anderen. Dergelijke visie kun je niet veranderen door op school een cursus ‘omgaan met geld’ te geven.

   1. Uiteraard kan je niet alle problemen voorkomen door dat op te nemen in de leerplannen. Maar als je al aan sommigen kan diets maken dat materialisme ook altijd een prijs heeft, dan zijn we toch al een stap verder.

    Met een materialistische instelling is op zich niets mis (ieder zijn ding), maar de kostprijs ervan mag ook wel eens aangehaald en aangetoond worden.

 4. Tussen je bericht staat een Zalandoreclame. Ik kan nieuwe laarzen kopen voor 289 euro. Worden ze wel gratis thuisbezorgd! Kijk, daar ga je al. Zelfs bij Pedro van teljecenten ;)

  Ouders hebben het ook goed en willen denk ik hun kinderen hierin mee laten delen door ze van alles te geven omdat ze het geld toch hebben ervoor. Of niet. En zo leren kinderen niets, zeker niet als alle luxe opeens uit eigen zak moet komen en ze niet hebben geleerd dat je ook elke maand een bedrag ergens voor opzij kan zetten in plaats het NU willen en NU financieren.

  Terwijl mijn ouders ook niet achterlijk zijn, had ik ook weinig idee van geld en budgetten toen ik op mijn 18e bij mijn vriend introk die het helemaal niets interesseerde en ook nog eens de helft van het jaar op zee zat. Heb er allemaal zelf achter moeten komen, maar wel een goede les geleerd die ik zeker aan mijn kindjes doorgeef. Of, probeer door te geven.

  Maar goed, tegen de tijd dat die op zichzelf zijn zal er wellicht het een en ander veranderd zijn in de wereld, heb ik het idee.

  1. Die reclame op de site, moet er soms ook mee lachen. Maar ik kan dat niet helemaal kiezen, google heeft nog niet goed door wat mijn publiek is, denk ik zo. En 289 euro voor nieuwe laarzen, lijkt me een koopje.

   Wat je zegt over ouders klopt ook volgens mij. Maar er komt ook nog bij dat veel volwassenen denken dat ze hun kroost niet moeten belasten met geldzaken. Maar dat is geen belasten, dat zijn gewoon goede lessen.

   Mijn ouders zijn ook allesbehalve dom, en bij ons werd er altijd ingestampt dat sparen niet slecht is. Maar ook ben ik in mijn jonge leven een paar keer tegen de muur gelopen. En toen was ik dolblij dat ze me een paar basislessen gegeven hebben.

  2. Je kinderen deftig opvoeden is ook “neen, want” leren zeggen als ouder.

   Ik hoor vaak ouders klagen over Studio 100 shows, dat ze duur zijn. “En dan nog een ballon van 10€ achteraf!!”

   Ik zeg gewoon “Neen, want het kost te veel geld” als die van mij een ballon vragen. En dat is ok voor hen. Ik zeg dat ook al kan ik die ballonnen wel betalen. Zo leren ze dat niet alles kan.

   Als er gezeurd wordt om een duurdere aankoop – een stuk elektronica bv – dan koppel ik dat graag aan schoolresultaten. Er is altijd wel een probleemvak dat ze niet graag doen. Awel, doe eens een inspanning voor dat vak: haal goede punten en we gaan shoppen. Zo leren ze dat er soms iets moet tegenover staan.

   Nog een vb: als ze een stuk speelgoed vragen waarvan ze al een aantal varianten hebben dan zeggen we vaak “ja, op voorwaarde dat je één van je vorige versies weg doet” Zo blijft de berg speelgoed onder controle en leren ze beslissen of ze iets wel écht willen.

   De problemen beginnen pas als je altijd “ja” zegt. En dan maar klagen dat het leven duur is.

 5. @ John: ik heb nog geen koters, maar ik kan me perfect inbeelden hoe die kunnen zeuren om iets. Op basis van jouw bijdrage volgende tip: zeg “neen” als ze weer lopen te zeuren, en leg hen daarbij dat het geld niet aan de bomen groeit. Die pruillip is de prijs die je betaalt voor een gezonde financiële opvoeding

  @ Jurgen: we werken eraan, we werken eraan. Vandaar ook de facebookpagina. Moesten de mensen wat meer daarop klikken, het zou al een begin zijn. Maar ik kan natuurlijk niemand dwingen.

 6. Een tip voor mensen met kinderen: http://www.teljegeld.nl/

  Onze zoon heeft van ons dit boekje gekregen toen hij zakgeld begon te krijgen (vanaf 6 jaar) en nu (2 jaar later) gebruikt hij het nog steeds. Hij krijgt 2 euro per week en kan ondertussen al perfect uitrekenen hoe lang hij moet sparen om iets te kopen. Het was vorig jaar een schok om te beseffen hoe lang hij moest sparen voor een Nintendo met bijhorend spelletje van 210 euro: “105 weken mama” “Ja, en hoeveel weken zijn er in een jaar?” “52” “dus hoeveel jaar zakgeld om 1 Nintendo te kopen?” “2 jaar?????!!!!” (ocharme:-). Hij kreeg natuurlijk ook nog extra geld op zijn verjaardag, nieuwjaar, lentefeest dus de Nintendo is er ondertussen wel :-).

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten