Skip to main content

Altijd vooruit kijken

“Wel Pedro, een dag overgeslagen? Wat is er gebeurd?”. Wel lieve lezer, ik heb een tablet gekocht (samsung tab 2 10.1) en daardoor heb ik gisteren alles verwaarloosd, niet alleen de site. Maar vandaag zijn we terug, met een kakelvers artikel.

Deze week werd ik gemaild door “Peersman”, die ook aan het budgetteren geslagen is. De mail kwam binnen met het onderwerp “Schaamte“. Ik krijg wel vaker mails van lezers (ik moet er nog een paar beantwoorden, maar de antwoorden komen er zeker), maar dit is de eerste met dat onderwerp.


En wat stond er dan in die mail? Welaan dan, hieronder de hele mail:

Beste Pedro,

Ik ben diep beschaamd.

door uw schema, ben ik dus echt wel bezig met mijn geldzaken. vandaag een gruwelijke ontdekking gedaan.
vorig jaar, in oktober kochten wij een nieuwe wagen. De verzekering namen we bij de garagist, gewoon, omdat deze goedkoper was dan bij onze makelaar.
We zaten bij XXX, en onze verzekeraar zei ons toen dat we nog de volgende drie maanden moesten betalen en dat ze dan automatisch de verzekering gingen stopzetten.
Ik al bij al tevreden, wist ik veel (en nu nog).
Vandaag zie ik dat er 89,60 euro van onze rekening afgaat, domiciliêring autoverzekering XXX.
Ik viel bijna van mijn stoel. uitgeplozen en zo, en idd, die verzekering is nooit afgezegd. Kwaad direct vertrokken naar verzekeringskantoor. Maar het was gesloten. morgen nieuwe poging.

beschaamd, omdat ik dit gewoonweg niet gezien had… Al een jaar lang betaal ik om de drie maanden 89 euro… 400 euro op straat gesmeten…

Nu maar hopen op terugbetaling. Hij had het zo gezegd… staat uiteraard niet op papier.

Vriendelijke groeten,

Peersman

Ik moest lachen, maar niet uit een misplaatst superioriteitsgevoel of zoiets. Het was zeker geen uitlachen. Maar ik zag het al zo voor me: iemand die eindelijk, na jaren, eens de moed bij elkaar geraapt heeft en zijn financiën op orde begint te zetten. Aan de keukentafel, bankafschriften erbij, een rekenmachine, de laptop en wat kladpapier. En dan: KABOEM. Merken dat er al een jaar lang geld van je rekening gaat dat er eigenlijk niet van af hoort te gaan.

Ik verschoot van twee zaken: het bedrag en de toon van de mail. Peersman was écht beschaamd. Dan maar een antwoord gestuurd. Een deel uit dat antwoord:

In het slechtste geval ben je 400 euro kwijt. Dat is zuur, ja. Maar zonder je actie van vandaag was dat nog verder opgelopen.

En zo is het maar net. En ik denk dat dat voor veel dingen in het leven geldt: gewoon vooruit kijken. Je verlies nemen en doorgaan en zorgen dat het je niet meer overkomt. Het heeft geen zin om je slecht te voelen, om beschaamd te zijn. Je moet net blij zijn: je hebt het gezien, je kan het voorkomen in de toekomst. We leren altijd allemaal maar bij. Wat je vandaag leert, dat wist je gisteren niet, en dan kon je met die kennis ook niets doen. Dat is niet erg.

Liever zo, dan de ogen gesloten houden en maar voort geld versmossen. En je hoeft je tegenover niemand te verantwoorden, en al zeker niet tegenover mij. Ik maak ook nog “fouten”, maar dat is niet erg. Gewoon alert blijven, de “fouten” vinden en ze dan niet meer maken.

Ik ken Peersman zijn gevoel maar al te goed hoor, maar ik heb het van me afgeworpen. In mijn studententijd verdiende ik veel geld in de horeca, en ik heb het allemaal opgemaakt aan wilde feestjes. Soms heb ik daar spijt van, maar daar schiet ik niets mee op. Ik heb eruit geleerd (en me ook wel schandalig geamuseerd).

@ Peersman: laat zeker weten of je nu je centen terugkrijgt. 400 euro: daar kan je ook een samsung tab mee kopen, dat is zeer aan te raden ;)

Heb jij ergens spijt van? Herken jij dat gevoel? Veel geld verloren door niet slim te zijn? Deel het met ons, en dat kan volledig anoniem.

Oh ja: betweterige reacties (in de aard van “hoe dom kan je zijn?”) vliegen er af.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

9 gedachten over “Altijd vooruit kijken

 1. O Pedro, ben jaloers!
  Onze voorkeur gaat ook naar die Samsung. Welke versie heb je? 3G? Welke schermgrootte? Met klavier erbij?
  Maar vooral: hoe is ie?

 2. Ik weet niet of je mijn blog leest, maar zo ja dan weet je dat ik precies hetzelfde gevonden heb bij mijn vriendin. Ook twee autoverzekeringen terwijl ze maar één auto heeft. Ze is bezig om geld terug te krijgen omdat ze kan bewijzen via het vrijwaringsbewijs dat de auto niet meer in haar bezit was. Misschien kan Peersman dat zo ook terugkrijgen.
  Ikzelf heb het gisteren gehad. Kom ik er na jaren achter dat ik recht had op 5% korting bij mijn zorgverzekering. Shit, slikken, grrrrrr en dan verder gaan en denken aan de jaren die nog voor mij liggen dat ik wel die korting ga krijgen.
  Ook ik schreef dat ik nog elke dag kan leren van anderen.

 3. Vervelend om geld als sneeuw in de zon te zien smelten. Hoe goed je alles ook in kaart brengt, soms vergeet je dingen. It happens to the best of us.

  Ik had ook een paar kosten die achteraf bekeken vroeger mochten opgezegd worden. So be it.

  Getypt vanop een iPad, de échte tablet waarvan de rest gecopieerd is. ;-)

   1. Een halve waarheid als je enkel naar de aankoopprijs kijkt en dan nog. Goedkoopste 10 inch iPad: 479€. Goedkoopste Tab? Zal er niet zoveel onder zitten.

    Er is ook zoiets als restwaarde. Ik heb mijn eerste generatie iPad (aankoop 499€) na 2.5 jaar verkocht voor 180€. Dat bedrag heeft een groot stuk betaald van een nieuwe iPad. iDevices hebben een restwaarde waar gecopieerde tablets enkel van kunnen dromen. Tijdens de levensduur krijg ik ook alle updates van Apple’s besturingssysteem, iets waar je bij gecopieerde Android tablets soms maaaaaanden op zit te wachten, soms zelfs tevergeefs.

    Goedkoper leven is meer dan goedkope spullen kopen. Het gaat ook om degelijke spullen met een goede restwaarde die op het eerste zicht iets duurder lijken, maar over de volledige levensduur vaak goedkoper uitkomen. Als het je om goedkoop gaat, waarom dan geen tablet van 99€ zoals die soms bij Bart Smit en Aldi passeren?

    1. Nee hoor, ben het niet met je eens, ik probeer het beste materiaal te krijgen voor een op voorhand bepaalde prijs.

     Ik heb een zeer degelijke laptop HP Pavilion dv7 17 “die vorig jaar 1000 euro kostte, maar voor dat geld had je echt niets vergelijkbaars bij Apple, daar kwam ik ongeveer op 2000 euro.

     Idem voor de smartphone waarvan ik nu één heb met een 8mp camera (was één van de criteria in mijn zoektocht) voor 300 euro (nuja, bij een actie slechts 1 euro betaald ;-)) terwijl de vergelijkbare Iphone begint bij 600 euro.

     Natuurlijk zijn Apple-producten zeer goed (en mooi) en zou ik geen nee zeggen moest ik er één cadeau krijgen, maar de dubbele prijs is het mij niet waard want het is enkel voor thuisgebruik, ik heb ze niet professioneel nodig.

     Aangezien er hier in huis nog geen Apple is, lijkt het onlogisch om voor de tablet wel de i-versie te nemen. Ik heb er mij nog niet in verdiept. We moeten eerst de wifi nog testen in ons betonnen huis, dat is blijkbaar niet zo evident.

     Ik veronderstel ondertussen dat Pedro heel blij is met zijn Samsung want we horen hem niet meer :-)

     1. Het klinkt alsof je je keuze al hebt gemaakt. Mooi zo.

      Alle plezier toegewenst met je aanschaf!

 4. @ vlijtig met zuinigheid: ik lees je blog, was het verhaal daar ook tegengekomen. Maar heb niets gepikt hoor ;) Het valt wel op dat je dit soort zaken in wel meer boekhoudingen tegenkomt. Iedereen focust almaar op energiekosten (sinds kort), maar volgens mij is er bij de verzekeringen nog een hele boel geld te vinden voor wie daar de moeite voor wil nemen. En dat we elke dag kunnen leren, dat is zeker zo. Ik wilde met dit artikel vooral dat gevoel weergeven: “shit, jaren teveel betaald.” Maar dat is niet erg. Zoals je zegt: slikken en doorgaan

  @ margay & John: potverdorie. Ik schrijf hier een artikel over geld dat iedereen wel eens verspilt, en dan gaan ze door op die aankoop van mijn tablet. Nu, geen probleem hoor. Ik zal volgende week eens een artikel schrijven over die aankoop en over grotere aankopen in het algemeen. En hoe ik tot die keuze gekomen ben, want dat was me nogal een gedoe. Zoveel keuze, en een deftig budget: dan duurt dat kiezen al wat langer.

  Het is dus uiteindelijk de samsung galaxy tab 2 – 10.1 geworden. Zonder 3G. Onze nieuwe telefoons van het werk zullen tethering aankunnen, dus gebruik ik die telefoon als ik op de baan ben om met m’n tablet online te kunnen.

  En ja margay, je hebt volledig gelijk: ik ben hier wat stiller door dat ding. Ik zou het kunnen steken op kerststress en dat ik mij mooi moet maken voor de feesten en van die dingen. Maar dat zou gelogen zijn. Ik ben al mooi genoeg. Ik ben gewoon dat ding helemaal aan het uitvlooien, en daar kruipt wel wat tijd in…

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten