Skip to main content

Angst voor grote kosten

Je kan je budget heel mooi op orde hebben, maar onverwachte tegenvallers zijn nooit uit te sluiten. Aangezien ik elke uitgave probeer te voorzien geeft zo’n onvoorziene uitgave aanleiding tot een slecht humeur. Maar het zit zelfs dieper dan dat: het gedacht dat er een onvoorziene kost zal opduiken doet me al sidderen en beven.

Enkele dagen geleden kregen zowel da Girl als ikzelf een groen kaartje in de bus. Allebei de wagens moesten naar de keuring, en dan begin ik al te panikeren. Bij mij ging het nog redelijk vlot: alhoewel ik anderhalf uur moest aanschuiven was mijn automobiel volledig in orde. Tijdens de controle probeer ik trouwens op alles te letten: elk scherm met waarden, elke gezichtsuitdrukking van de controleur, elk geluidje dat mijn wagen maakt. Het zweet loopt dan haast van mijn rug, want ik vrees altijd dat er zal vastgesteld worden dat ik maar drie wielen heb ofzo, en dat de herstelling zo’n 2 miljard euro zal kosten. Maar dat was dus niet het geval voor mijn wagen: alles in orde, naar de kassa en terug naar huis.

Bij de kassa verschoot ik trouwens: 46 euro heeft die keuring gekost. En als dat 46 euro kost, dan wil ik daar iets voor terug. Ik kreeg enkel een keuringsbewijs zonder opmerkingen, en dat vond ik toch wel wat magertjes. Mijn wagen werd daar gepijnigd, en blijkbaar viel elke waarde binnen de marges. Maar toch zou ik, voor dat geld, graag weten wat er juist is vastgesteld. Zijn mijn remmen perfect, gewoon goed of nog net goed genoeg? Is de wagen voor de roettest met vlag en wimpel geslaagd, of was het met de hakken over de sloot. Ik ken niets van wagens, maar een beetje uitleg over wat er is vastgesteld, dat mocht toch wel.

Maar na het betalen kon ik terug naar huis en ik moet pas binnen twee jaar terugkeren.

De dag nadien ging da Girl met haar wagen naar de keuring. Die werd wel afgekeurd, maar niet omdat pakweg het motorblok ontbrak, maar omdat de banden verkeerd gemonteerd waren. Voor de winter had de garage er winterbanden op gemonteerd, maar blijkbaar verkeerd. Dat hadden we zelf ook kunnen zien, maar wie let daar nu op? Ik alleszins niet, ik ga ervan uit dat de garagist zijn werk goed gedaan heeft.

Uitermate vervelend, maar dat bood ook weer een opportuniteit. De winterbanden moeten er immers weer af, en de zomerbanden er weer op. Door de fout van de garage zouden we proberen om dat kostenloos te laten uitvoeren. En de herkeuring: die mocht de garage ook op zich nemen. De garagist was eerst niet echt happig, maar stemde uiteindelijk toch toe. Hij begreep ook wel dat dit eigenlijk onaanvaardbaar was.

Maar da Girl had ook een uitnodiging gekregen van de garage: de garage zou haar wagen trakteren op een gratis zomernazicht. Dus dat nazicht zouden ze ook wel doen als die wagen binnen was voor het gratis monteren van de zomerbanden. Tot daar gaat dus alles goed.

Maar ik voelde de bui al hangen: als een garagist naar een wagen van mij kijkt, dan kost mij dat geld, IEDERE KEER. Ik ken niets van wagens, en dus moet ik die mensen maar vertrouwen en dus betaal ik altijd netjes. Het verwachte telefoontje kwam dus en wat blijkt: de “vrijlooppoelie” van de airco moet dringend vervangen worden. Ik heb geen idee wat dat is, maar dat grapje gaat me 200 euro kosten.

En ik begrijp dat niet: we gaan heel zacht met onze wagens om, veel kilometers doen we niet. Maar toch is dat bij elk nazicht betalen geblazen.

Samengevat: dit jaar hebben we al 300 euro aan de wagens uitgegeven die niet gebudgetteerd waren. Voor het jaarlijks onderhoud in augustus is nog eens 500 euro voor de twee wagens voorzien. Hopelijk komen we daarmee toe, maar ik vrees ervoor.

De verzekering en de wegentaks en het normale onderhoud: dat kan ik allemaal budgetteren. En dat gaat vlotjes. Als dat komt, dan zeur ik niet. Maar altijd die onverwachte kosten, ik krijg daar stress van.

Maar het is niet allemaal kommer en kwel: da Landlord liet vandaag weten dat we zo’n goede 400 euro gaan terugkrijgen van onze huurlasten.  Ook niet gebudgetteerd, en dat is dan weer leuk. In totaal houden we dus 100 euro meer over dan verwacht.

Maar ik haat dus onverwachte kosten. We kunnen ze betalen, dat is het probleem niet, maar het past niet binnen mijn systeem en budget. Maar straks heb ik wel een wagen met een gloednieuwe vrijlooppoelie, dat kan niet iedereen zeggen.

Heb jij ook al onverwachte kosten gehad? Voorzie je die in je budget? Graag tips over hoe ermee om te gaan.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

10 gedachten over “Angst voor grote kosten

 1. Balen is dat ja, die onverwachtte uitgaven. Gelukkig hebben we die dit jaar nog niet gehad, hopelijk blijft dat zo. Maar we hebben wel een (relatief klein)bedrag op een aparte spaarrekening staan voor onverwachte zaken.

  1. Wij hebben ook wel wat reserve, en die dient daar ook voor. Maar ik geef ze niet graag uit, die reservecentjes. Ik wil een boekhouding met alleen maar groene cijfers. Ik vrees dat het een afwijking is.

    1. Ik geef niet graag uit wat niet gepland is. Mijn hoofd krijgt dat niet gevat, en mijn excelbestand slaat rood uit. Een afwijking dus, we zullen ermee moeten leren leven.

 2. Werkt het ding nog naar behoren? Afgezien van de barsten? Zoja: ik zou em blijven gebruiken. Gewoon keihard de coolerd uithangen met een gehavende smartphone. Je kan er een heel stoer verhaal rond brouwen, iets over oorlogstoestanden ofzo. Het is een opportuniteit!

  (als het ding stuk is zal je sowieso een nieuwe moeten kopen, lang leve het vakantiegeld!)

 3. Die keuringen had je toch ook kunnen budgetteren. Hier (Nederland) is dit altijd dezelfde maand dat je moet gaan. Daarnaast is hier dat als je je grote en kleine beurt bij de garage laat doen, de keuring gratis is. Je kunt ook (dit duurt een paar jaar) zodanig schuiven met de maanden dat je de beurt en de keuring samen laat vallen. Ook dat scheelt gegarandeerd in de kosten. Er kan dan nl. niets gevonden worden dat niet klopt omdat je de beurt gehad hebt.

  1. Dat van die gratis keuring bij een onderhoud gaat hier niet op. Ik had dat kunnen budgetteren MAAR:
   – met mijn wagen was het de eerste keer dat ik moest gaan, heb de wagen nu vier of vijf jaar. Ik had dat dus niet zien aankomen
   – da Girl hield dat nog minder goed bij dan ikzelf. Dus dat was ook een verrassing toen dat kaartje in de bus viel.

   Maar we gaan ons niet meer laten vangen. Ik moet binnen twee jaar terug, en dat zal in het budget van 2014 ingecalculeerd worden. Wanneer da Girl terug moet, dat weten we nog niet. Eerst even de herkeuring afwachten (waar daarnet weer een knoert van een rij stond, ik ben dan maar terug gedraaid).

   Net terug van de garage: kosten aan de wagen: 144 euro, dat viel dus beter mee dan eerst gezegd. En de kost van de herkeuring zullen ze ook terugbetalen. Jippie

 4. Op het keuringskaartje staat ook een webadres, daar kun je jezelf voor een afspraak inplannen. Dan mag je die hele rij voorbij rijden :-)

 5. Betaal je dit bedrag dan van je leefgeld of van je spaarbuffer? Enkele 100-den euro lukt misschien nog, maar wat als er iets echts ingrijpends gebeurd? De auto die onverwacht moet vervangen worden? Of een ongeval waardoor je lange tijd thuis moet blijven (dus veel medische kosten en terugvallen op een uitkering van de mutualiteit)? Werkt het systeem met het leefgeld dan nog? (ik heb begrepen dat het systeem vast staat voor een jaar?)

  1. We hebben een paar zeer eenvoudige principes wat het spaargeld betreft:
   – we sparen een deel in het begin van de maand (als de vastekostenrekening en de leefgeldrekening gespijsd zijn);
   – we betalen daar onze vakantie en investeringen mee. Wat zijn investeringen? Zaken die langer dan een jaar gebruikt worden (nieuwe tv, wasmachine, auto, …). Voor zover we dat kunnen inplannen natuurlijk
   – wat we niet kunnen inplannen proberen we van het leefgeld te betalen. Als dat op is op het einde van de maand dan gaan we aan de spaarbuffer. Deze maand zal het nipt zijn (net als de twee vorige maanden)

   Als één van ons beiden zijn inkomen verliest, dan zien dan weer wel. Ik kan daar geen rekening mee houden, want dan schieten we helemaal niet meer op. Dat zijn uitzonderlijke situaties en niet te voorzien, dus ik voorzie die dingen ook niet. Behalve dat we altijd een deftige spaarbuffer willen hebben. Dat biedt dan tijd om een oplossing te zoeken. Maar die oplossing vind je altijd, daar ben ik van overtuigd.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten