Skip to main content

Bijna vakantie (ook voor het geld)

Na deze week nog twee weekjes werken, en dan vakantie. In september dus. Dat heeft zo z’n voordelen: wij hebben er niet veel aan dat de kinderen van de andere gasten heel veel lawaai maken, en het verblijf is goedkoper. Bovendien hebben de collega’s hun vakantie gehad, en hebben wij die nog tegoed. Niets dan voordelen dus. Maar zo’n vakantie is toch vooral leuk om eens te  breken met de gewoontes van elke dag.

Ik kijk daar echt naar uit: twee weken in een omgeving die je niet kent. En ik doe het er om: da Girl doet alle voorbereidingen. Zij zoekt de de streek uit, boekt het verblijf en kijkt wat er zoal te doen is in de omgeving. En daar zijn heel goede redenen voor:

 • Ik ben lui.
 • da Girl doet dat graag. Het is al vakantie in haar hoofd nog voor we vertrokken zijn. Fijn om te zien
 • ze doet dat ook heel goed: onze vorige trip was een voltreffer
 • op die manier kunnen we geen ruzie krijgen
 • ik laat me graag verrassen

Dus we blijven het op die manier doen, dat is het aangenaamst en het vlotst voor iedereen. Maar het is niet zo dat ik helemaal niets te maken heb met de voorbereidingen, ah neen. Ik ben de man die het budget in de gaten houdt, en in samenspraak met mijn fabuleuze levensgezellin bepaal ik het budget.

En dan kan ik het dus weer hebben over mijn stokpaardje: BUDGETTEREN! Ik ben daar gek van, en ook voor de vakantie heeft dat z’n voordelen. Hoe werkt het?

In december maken we altijd het jaarbudget op, en daar wordt ook een post “vakantie” in voorzien. We hebben nog geen idee van wanneer we zouden gaan, of waarheen, of hoelang. Maar toch wordt er een budget voorzien. In ons geval: 2.000 euro, en daar moet alles van betaald worden. Dus het verblijf en het vertier ter plaatse.

Vanaf maart begint het bij mijn ravissante droomvrouw (ze leest mee, dus ik scoor hier serieus mee ;)  ) te kriebelen en begint dat maar te bruisen in dat hoofd. De mogelijkheden zijn eindeloos en dus ook het lijstje met mogelijkheden. Ik maak me daar dan niet druk in, want dat komt wel goed.

In juni – juli is het dan tijd om concreet te worden, en dat is ook dit jaar gelukt. We hebben nu een verblijf in een buurland geboekt, op twee verschillende plaatsen, en ik zie het helemaal zitten. Kostprijs: 939 euro. Dus nog een goede 1.000 euro op “overschot”. En gaan we die oppotten? Neen. Gaan we die versmossen? Ook niet. Maar op vakantie gaan we al eens vaker eten, en als ik ga eten let ik niet echt heel fel op de prijs. Heb ik zin in die zeevruchtenschotel? Zoja: dan eet ik die.

Samengevat: door weer gezond te budgetteren is onze reis betaald, hebben we nog een mooie zakcent en hebben we daar in onze dagelijkse uitgaven niets van gemerkt. We hebben niet moeten “besparen” omdat de reis moest betaald worden. Die reis zat immers in het budget, we zitten voor op het budget en het geld was er.

Dus laat die vakantie maar komen.  Het hoofd heeft wat rust nodig. Ik bruis van de ideeën, en zo’n vakantie is ideaal om dat allemaal eens op een rijtje te zetten. Maar nu nog even doorbijten.

En oh ja: dit artikel is niet geschreven om eens te stoefen ofzo. Neen, ik probeer hier enkel de voordelen van het budgetteren uit te leggen. 900 euro is veel geld, maar als je dat voorzien hebt, dan doet het geen pijn om dat uit te geven. En zo is het met veel kosten: door ze te voorzien, door het idee te laten “rijpen” in je hoofd, doet het allemaal geen pijn en gaat het moeiteloos. En dat is de les van vandaag: hou met dit soort uitgaven lang op voorhand rekening. Zet dat geld apart. Want als je dat niet doet, dan doet het pijn om dat in één keer van je algemene pot te moeten betalen. En eigenlijk blijft het hetzelfde, dat geld gaat immers buiten, maar door het te voorzien zal je je er veel minder slecht bij voelen.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

5 gedachten over “Bijna vakantie (ook voor het geld)

 1. Ook wij hebben ongeveer een budget van 2000 euro voor onze jaarlijkse reisjes maar dat is enkel voor het verblijf (we zijn dan ook met 4, en dit jaar gaan onze honden voor het eerst mee). Maar ik reken geen budget voor het geld ter plaatse. Beetje de kop in het zand dus aangezien ik wel besef dat het leven op vakantie veel duurder is, maar ik heb dan ook geen zin om rekening te moeten houden met een getal. Ik wil lekker uitgeven op verlof: eens gaan eten, go-cart huren, pretpark bezoeken, in een andere stad gaan shoppen, …. We doen natuurlijk niet zot met onze centen en kijken wel rond om het niet uit de band te laten springen, maar anderen zullen wel bewuster met hun geld omgaan.

  Het probleem is ook dat ik zoooo graag op reis ga en er nog heel veel bestemmingen op ons verlanglijste staan. Dat lijstje is niet echt een droomlijst hoor (dan zou elk werelddeel er op staan, liefst zo ver en zo lang mogelijk) maar bestemmingen die wel in de komende jaren eens willen zien: Parijs (zoonlief wil zo graag de Eiffeltoren eens in het echt zien), de Efteling, Ponyparkcity (paardegekke dochter), strandhuisjes in Nederland (echt op het strand, maar zo duur!), een met het vliegtuig (willen kinderen graag maar is onbetaalbaar) en zo kan ik nog wel een eindje doorgaan.

  Een voorbeeld: de komende herfstvakantie ben ik helemaal vrij zonder een dag verlof te moeten opnemen, de kinderen ook en manlief heeft nog wel dagen over. Het kriebelt dus verschrikkelijk om iets te boeken, maar ons budget is op. En ik moet echt op mijn tanden bijten geef ik toe.

  Zonder kinderen (of toen ze nog naar de kleuterschool gingen) kozen we ook voor juni of september wegens goedkoper en rustiger, maar we zijn ondertussen al 2 jaar verplicht om tijdens ‘de grote vakantie’ te gaan. Tip: de laatste 2 weken van augustus zijn de goedkoopste zijn en daarom vertrekken wij dus morgen, joepie!

  1. Veel plezier op reis! Ik voorzie dat geld voor de uitgaveon op vakantie ook, net omdat het zoveel meer is dan anders. En dan voel ik me niet schuldig als ik nog een extra aperitief bestel, want het geld daarvoor is er gewoon, toch?

   Ik heb ook meer bestemmingen dan geld en vakantiedagen. Maar de bestemming doet er eigenlijk minder toe: gewoon even weg, nieuwe indrukken op doen. Dat is wat mij zo aantrekt in vakantie.

 2. Vakanties zijn toch overschat. Veel geld, en het valt altijd toch wat tegen want: oost, west, thuis best. Na een weekje ben je het al vergeten, maar de portefeuille niet hoor.
  Mijn advies: blijf thuis. Zeker voor de mensen die enkel voor het eten gaan, want dit kan je thuis ook, zelfs beter.

  1. Veel geld valt wel mee. En ik vergeet m’n vakanties niet na een week. Ik hou er gewoon van om uit m’n vertrouwde omgeving gerukt te worden. En als ik dan in die nieuwe omgeving alle tijd heb om die te ontdekken (wegens geen werkverplichtingen, ah ja) en wat centen op overschot, dan kan de pret niet op.

   Maar dat is uiteraard ieder voor zich. Misschien heb je nog niet de vakantieformule gevonden waar je enorm veel plezier aan kan beleven?

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten