Skip to main content

Budget 2013: crisis of geen crisis?

rekenmachine

Overmorgen is het alweer 2013, en dat zal een heel jaar blijven duren. Voor onze boekhouding is 1 januari ook een cruciale datum. Dan wordt immers het “boekjaar” afgesloten. En we moeten dan natuurlijk ook een budget voor 2013 hebben. Dat is zonet afgewerkt, en ik deel het graag met jullie.

Zo’n nulpunt, dat is ook ideaal om vergelijkingen te maken. Crisis hier, crisis daar, crisis overal. Maar ook in ons huishoudbudget? Dat wordt hieronder uitgevogeld en ook wel uitgeplozen.

Zo’n vergelijking, het lijkt simpel. Je legt gewoon de twee budgetten naast elkaar en kijkt naar het bedrag dat overblijft. Is dat gestegen? Goed zo! Is dat minder? Dan gaan we er financieel op achteruit. Maar niets is minder waar!

Om correct te vergelijken moeten we dezelfde uitgangspunten voor het budget hebben. Wat ik daarmee bedoel? Ik zal het illustreren met een voorbeeldje: da Girl draagt lenzen. Dat is niet erg, maar dat kost per jaar wel 230 euro. Dat had ik niet voorzien in mijn budget voor 2012, maar dat is wel betaald van de vastekostenrekening. Dus ik had het moeten voorzien, en om te vergelijken moet ik doen alsof ik het voorzien had in 2012. Een overzichtje van die inkomsten en uitgaven die in het budget van 2012 gecorrigeerd moeten worden:

 • maaltijdcheques: In 2012 ging ik uit van 150 werkdagen, in 2013 ga ik uit van 200 werkdagen. Dus dat moeten we aanpassen in 2012. Goed nieuws daar trouwens: vanaf 2013 bedraagt het bedrag per cheque losjes 7 euro. In het budget betekent dat voor mij 200 euro meer inkomsten, voor da Girl zelfs 400 euro. Woot woot
 • belastingen: een mens weet nooit wanneer hij dat krijgt. Dus om te vergelijken zet ik dat in 2012 op 0. Het kan zijn dat we in 2013 al geld krijgen voor de inkomsten van 2012, maar een mens weet dat niet
 • pensioensparen: niets voorzien in 2012, maar wel gedaan. Dus dat zetten we daar ook even bij
 • lenzen da Girl: idem, ik had 230 euro moeten voorzien in 2012

Dat allemaal geeft een mooie vergelijkingsbasis. Hupsakee, in een excelleke en dan krijgen we dit bestand. Ik krijg het niet in een deftige afbeelding (iemand tips daarvoor?)

En dan wordt het stukken eenvoudiger natuurlijk. Wat rood is, dat moeten we eens bekijken en een verklaring zoeken.

Inkomsten

Oei Pedro, wat is die 470 euro? Heel eenvoudig, door mijn veranderen van werkgever heb ik in 2012 al vakantiegeld gekregen voor een half jaar. Dat geld heb ik dus al gehad. Dus dat was een meevaller in 2012, maar in 2013 betekent dat wel een daling in de inkomsten. Verder zien we daar het effect van de verhoging van de maaltijdcheques en een lichte loonsverhoging door de indexering.

Ik krijg in 2013 trouwens nog ergens opslag omwille van mijn anciënniteit. Maar dat tellen we voorlopig niet mee (is pas in september en niet zo schandalig veel).

Alles samen dus een vooruitgang van 690 euro. Op de totale inkomsten is dat een stijging van 1,72%.

Uitgaven

Leefgeld: tsjah, indexeren moet ik daar niet, dat stijgt automatisch door die verhoging van de maaltijdcheques. We voorzien dus nog altijd 1.000 euro + maaltijdcheques. Dat zal ruim volstaan. Op het einde van de rit van 2013 zullen we dus meer overhouden dan in 2012 wat betreft het leefgeld. We hebben daar dus veel meer marge in 2013, en dat zonder dat dat een euro kost.

Uitgaven spaargeld: 2.000 euro voor de vakantie + 250 euro voor een bril in 2013. Verder voorzien we daar niets.

Vaste kosten: door te veranderen van werk moet ik nu zelf mijn hospitalisatieverzekering voorzien, en da Girl moest ook op zoek naar een nieuwe polis. Dat betekent een meeruitgave voor de beide samen van 400 euro. Tsjah, niets aan te doen. Verder nemen we nu ook een pechverhelpingsabonnement voor één van de wagens en een abonnement op de krant voor op m’n tablet.

Alles samen dus 1.516 euro meer uitgaven. Trekken we daar de extra inkomsten van af dan gaan we er in 2013, volgens het budget, op achteruit met 826 euro.

Conclusie

Is het crisis? Niet bij ons. Ons leven wordt wel wat duurder volgend jaar, en we houden minder over. Maar dat is gewoon omdat we meer gaan uitgeven aan dingen die we in 2012 niet moesten kopen (hospitalisatieverzekering) of aan extra zaken die we wel nuttig vinden (pechverhelping, abonnement op de krant, bril).

Leuk is dat gevoel niet, maar het is en blijft een goed budget. Eentje dat we ruimschoots zullen halen. Ik verwacht op het einde van 2013 een status quo of een lichte vooruitgang. Niets mis mee.

En uiteraard kan al dat werk voor niets geweest zijn. Als we volgend jaar een huis kopen staat alles op z’n kop, en dan is het weer van 0 beginnen. Maar een blogger moet natuurlijk kunnen blijven bloggen, dus dat zou zeker geen ramp zijn :)

En bij jou? Zie jij 2013 positief tegemoet? Extra inkomsten, minder uitgaven? Of net omgekeerd. Zie jij het positief tegemoet?

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

9 gedachten over “Budget 2013: crisis of geen crisis?

 1. Wel, ik heb vannacht m’n bestanden bekeken (en een lange tijd gezocht naar een fout in m’n vergoedingen – maar hey: found it!) en ben pas gaan slapen rond 05u30. Er moest immers ook een nieuw document gemaakt worden voor het nieuwe jaar. Verdomme die Pedro denk ik dan, die kerel zorgt er hier voor dat mijn nachtrust naar de maan is. Maar het is u vergeven, want het brengt op:

  Enkele financiële conclusies van 2012 t.o.v. 2011:

  Loon: 341,48€ meer verdiend
  Vergoedingen (laat/vroeg/weekend): 150,15€ meer verdiend
  Vakantiegeld+eindejaarspremie: 96,49€ meer verdiend

  Tanken: 104€ minder getankt (ondanks de serieuze prijsstijgingen stel ik mezelf dan voor)

  Gebudgetteerde vaste kosten: 54€ minder uitgegeven dan voorzien. Ook hier sla ik mezelf op de borst, want ik had hier een meerkost van 968€ te boeken wegens een (terechte maar onvoorziene) herziening in mijn nadeel van de afrekening van Electrabel. Wil zeggen dat ik voor een heel serieus bedrag heb kunnen besparen op de andere vaste kosten het voorbije jaar (o.a. een andere energieleverancier, ander proximusabonnement, …)

  Negatieve zaak: opgelicht (ik heb er geen ander woord voor) door de plaatselijke garage. Een mondeling afgesproken bedrag van 1500€ werd bij afhalen auto 2600€. Ondanks mondeling meegegeven te hebben dat 1500€ het absolute maximum was dat ik nog in deze oude wagen wou investeren. En het was ook simpel: betalen bij afhalen, of we kregen hem niet mee. Ik ben daar in een Pedroiaanse colère geschoten, maar het hielp allemaal niet veel. Heb mezelf een nieuwe garagist gevonden, die me door heel velen als zeer betrouwbaar werd bestempeld. Maar ook hier: de afhankelijkheid van die garages maakt me nerveus en geïrriteerd. Misschien een cursus mettertijd? Ik kan ondertussen al wel voor 7€ zelf m’n koplampen vervangen, waar dit anders misschien 80 of 90€ zou kosten ;-)

  Dus ook hier, elk nadeel heb z’n voordeel zeker? ;)

 2. Wow, 230 euro voor lenzen vind ik best wel veel geld. Ik draag zelf de 3maand lenzen van Kruidvat en die kosten +/- 7,49 euro per stuk. Als je dat voor een jaar moet rekenen kom je aan 60 euro. De lensvloeistof van Kruidvat is ook goed te pruimen trouwens.
  Maar zo een berekeningen zoals jij doet voor een jaar, dat zie ik echt niet zitten om me mee bezig te houden.
  Wij zijn aan het verbouwen, en eigenlijk zijn we aan de afwerking bezig, dus dan ben je altijd veel meer geld kwijt dan je zou denken/willen/hopen.
  Ik zorg er gewoon voor dat we toekomen met wat we maandelijks op de gemeenschappelijke rekening storten. En hebben we eens een maandje niet veel over, so be it. Dan wachten we maar ff om verder te verbouwen.
  Dus voor ons geen planning op financieel vlak.
  Ik zorg er dan weer wél elk jaar opnieuw voor dat we netjes rondkomen met wat we willen uitgeven, dat de premieaanvragen op tijd worden verstuurd, dat we de goedkoopste verzekeringen hebben, meeste rente op spaarboekjes, beste tarief voor egw enz. Want geld in het water gooien is geen hobby van ons.
  Niet echt slecht bezig, al zeg ik het zelf :-)

 3. Opnieuw mooie cijfertjes!

  Er vallen mij 2 zaken op:
  – jullie verdienen ongeveer evenveel, da’s leuk en volgens mij goed voor het evenwicht in de relatie (is bij ons ook zo)
  – beide jaren zijn bijna identiek, bij ons veel meer verschil denk ik

  Ik moet onze budgettering nog bijwerken maar we hebben goede voornemens en ik heb er zin in!

  Feest ze!

 4. Wij gaan er in 2013 eens onze volledige spaarpot doordraaien, zie!
  Hij brengt toch geen snars meer op. We kunnen er dan even goed eens flink deugd van hebben.

  Zoals daar zijn:

  – Volgende maand gaan eten in de Librije in Zwolle! In februari naar de Pastorale in Duffel. En in maart naar de Arnsbourg in de Vogezen. Voilà, 8 sterren in 3 maanden! Wie doet beter?
  – In maart & april plaatsen we een zwembad in onze tuin, compleet met yacuzzi en jetstream. En de rest van de tuin krijgt een frakske van basalt. Ja, we zien het echt zwart in voor 2013 ;-)
  – Daarna gaan we nog zo’n 30.000 EUR over houden, denk ik. We zijn intussen goed aan het nadenken waar we die kunnen aan spenderen. Er is twijfel tussen een gouden Rolex uurwerk (mijne man) en een halssnoer van zuidzeeparels (ikke)…

  Maar ze moeten erdoor! Wij gunnen de banken geen eurocent meer. Dat ze het voortaan zelf maar oplossen… Hebben we onverwacht pech, dan kunnen we altijd nog ons huis verkopen. Het zal intussen verdubbeld zijn van waarde, dus slecht nieuws kan dat nooit worden.

  En o ja, nog bijna de 25.000 EUR voor SOS Kinderdorpen en Vredeseilanden vergeten…

 5. @ Ananas: je zal dat altijd zien bij het budgetteren: meevallers worden opgegeten door tegenvallers. Al vlakt dat uit in de loop van de jaren. Bij mij wordt het almaar preciezer. En die garagisten: ik ben er ook niet gek op. Die kunnen je wijsmaken wat ze willen, en je kan niet anders dan betalen. Maar dat niet naleven van een afspraak, dat is echt balen. Ik ben tegen geweld, maar op zo’n moment zou een flink pak rammel niet misstaan.

  En slapeloze nachten omdat je een halve euro niet vindt in je boekhouding: ik ken het gevoel. Maar wees maar zeker dat je door het werk van 2012 in 2013 veel meer rust zal hebben.

  @ Newtimes: ze heeft wel verdomd mooie ogen, misschien ligt het daar aan? Geen idee vanwaar dat prijsverschil met jou lenzen, maar ik weet wel dat ze een serieuze sterkte nodig heeft.

  @ margay: inderdaad, zo’n gelijk loon biedt wel wat voordelen. Dat maakt het allemaal stukken makkelijker. Alles delen door twee, en geen gedoe. Ons budget verschilt ook heel fel hoor. Als ik het budget voor 2012 neem dat eind 2011 gemaakt werd, en dat vergelijk met het budget van 2013, dan is daar een serieus verschil. Om te vergelijken moest ik dat van 2012 dus wat corrigeren. Bij die lenzen bijvoorbeeld: als ik de twee budgetten naast elkaar leg, dan scheelt hem dat daar alleen al 230 euro. Maar die lenzen zijn wel betaald in 2012, dus een échte stijging van de kosten is dat niet.

  @ geneviève: not sure if serious, maar even dit: dat gevoel van de banken niets meer gunnen, velen hebben dat. Je kan dat dan opsouperen, zoals jij blijkbaar van plan bent. Maar is een andere mogelijkheid niet om het te investeren in bedrijven waar je wel in gelooft?

 6. @ pedro

  Very serious, indeed! En we gaan het inderdaad investeren in bedrijven waar we in geloven: in het Duitse Riviera Pool, het Zwitserse Rolex, enkele kleine zelfstandigen in de Nederlandse, Belgische en Franse horeca en een paar goede doelen…

  1. @Geneviève

   Wow super voor jullie, geniet ervan!
   Nog 1 kleine tip misschien: als je twijfelt tussen Rolex en zuidzeeparels: kies voor de Rolex.
   Die gaat zn waarde meer behouden.
   Grtz,
   Newtimes

 7. Wij gaan er ons spaargeld ook door jagen in 2013, verdorie.
  Tenslotte, wa zijde nu nog met een miezerig percentje opbrengst?

  Maar geen zwembad voor ons. Wij gaan het in een Tesla Model S steken: een elektrische bolide met een autonomie van 500 km, en van 0 naar 100 km/u in 5 seconden. Ge moet maar eens zien op http://www.teslamotors.com!

 8. Het is blijkbaar een trend want ook wij gaan ons geld opdoen en het in een verbouwing steken. Alleen een kleine nuance: het is een heropneming van onze lening, dus niet eens ons eigen geld dat we zullen spenderen :-).

  Ondertussen heb ik deze ochtend ook de jaarafrekening gemaakt.
  Twee onderdelen die veel te veel geld opslorpen: voeding en cadeaus, respectievelijk 700 en 105 euro per maand! Die moeten naar beneden!

  Voor de rest is onze buffer van 10.000 euro net niet gehaald omdat we deze maand ons dak geïsoleerd hebben. We hopen ook dat gat zo snel mogelijk weer te dichten.

  Ik voorzie 500 euro per maand te kunnen sparen, dus 6000 euro in 2013. Ben wel nog aan het twijfelen of we een aparte zichtrekening zullen openen om alles ivm de verbouwing op te zetten (hmm, waarschijnlijk vooral om van uit te geven ;-))

  Zo, nu een schoonheidslaapje om goed te kunnen feesten vanavond. Tot volgend jaar!

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten