Skip to main content

De frustrerende huizenzoektocht

Het was hier veel kalmer deze week dan gewoonlijk. Zo kalm zelfs dat ik waarschijnlijk voor het eerst in maanden geen stijging in de bezoekersaantallen ga kunnen melden begin februari. Tenzij er plots nog een toeloop is van bezoekers, om welke reden dan ook. Zo zouden die honderden lezers hier eindelijk teljecenten.be eens kunnen aanraden via facebook door onderaan dit artikel, in het grijze kadertje, te klikken op “aanbevelen”, ik zeg maar wat. Dat zou me weer wat opbeuren, maar dat is niet mijn grootste zorg op dit moment.

Waarom heb ik minder gepost dan anders? Omdat ik met andere dingen bezig was, en omdat ik me daardoor nu een beetje down voel. Op een haar na hadden we een huis gekocht, maar het mocht niet zijn. Zelf foutjes gemaakt, maar daar leren we uit. Ziehier het relaas van deze week:

Zaterdag een huis gaan bezichtigen. En het moet gezegd: dat was een perfect huis voor ons. Ideaal gelegen, rustig, mooie tuin, de vraagprijs net boven het budget maar dat zou wel lukken met wat onderhandelingen. Bovendien was klein beschrijf mogelijk en was het zonder makelaar. Ik hou niet van die mensen, en ik betaal ook niet graag 10% bovenop een huis aan de staat, dus dat viel ook reuze mee.

Na een nachtje slapen een bod doorgebeld. Een heel eind onder de vraagprijs, maar een mooi startpunt voor onderhandelingen. Dat bod werd onmiddellijk geweigerd, wat ik wel verwacht had. Ik bel maandagnamiddag dus terug om een hoger bod uit te brengen. En wat bleek? Iemand anders had een optie genomen op dat huis en zou maandagavond komen onderhandelen over de prijs.

PANIEK! Met da Girl overlegd en het volgende beslist: we zouden ons bod onmiddellijk verhogen naar ons maximumbod. Dus weer gebeld naar de eigenaar en heel eerlijk geweest: “zoveel willen we geven, we kunnen niet hoger. Als je er met die andere mensen niet uitraakt dan willen wij zoveel geven”. De eigenaar was enthousiast, en dat valt te begrijpen. Die kreeg immers een bod dat binnen de verwachting was, en dus ook de zekerheid dat dat het minimumbedrag zou zijn waaraan het verkocht zou worden.

Die avond kon die eigenaar dus enkel winnen: ofwel kreeg die meer uit die andere mensen. Ofwel lukte dat niet, en dan zouden wij het kopen aan een prijs waarmee de eigenaar tevreden zou zijn.

En het eerste is gebeurd. Die mensen hadden een bod gedaan dat lager was dan het onze. Daarop begon de eigenaar te schermen met ons bod, waarop die mensen erover gingen. Wij konden dus niet meer volgen, en de eigenaar heeft het aan die mensen verkocht.

En nu? Geen huis dus en ons voortdurend afvragen wat we fout gedaan hebben. Hadden we zaterdag direct moeten toehappen? Of niet moeten bellen met ons hoogste bod en hopen dat de andere kandidaten wat zouden bluffen? Ik weet het niet, echt niet. Ik weet wel dat het echt wel kl*te voelt.

Nuja, eerst dachten we dat we nooit een huis zouden vinden dat ons aanstaat omdat er in België blijkbaar alleen maar lelijke huizen staan. Maar het is dus mogelijk, daar trekken we ons aan op.

Of het kan nog altijd mislopen met de bank natuurlijk: misschien krijgen die mensen geen lening. Maar daar wil ik niet op hopen, dat is niet netjes.

De vraag van vandaag: heb jij tips om te onderhandelen over de aankoop van een huis? Laat het hieronder weten, en maak Pedro en da Girl terug wat gelukkig door ons hoop te geven.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

11 gedachten over “De frustrerende huizenzoektocht

 1. Beste Pedro,

  tja,pech maar misschien moet je de volgende keer de kans op pech verkleinen door:
  – te checken hoelang het huis al te koop staat;
  – nagaan hoelang de huidige eigenaren er al wonen (kort, dan hebben ze vaak nog een hoge
  hypotheek);
  – voor welke prijzen worden de huizen in de buurt verkocht;
  – wat voor type mensen zijn de eigenaren? Bluffers of mensen die op zekerheden gestelt zijn
  (kijk naar hun auto, is die oud of jong? Wat voor inrichting etc). Karakter van de mensen zegt
  iets over hun onderhandelingsstijl.
  – en bovenal, hoe graag wil je het huis hebben? Voldoet het 100% aan jullie wensen biedt dan dicht bij de vraagprijs, zeker als het huis kort te koop staat. Staat het lang te koop dan kun je wat lager bieden.
  – Voldoet het deels aan jullie eisen, dan kun je gerust lager bieden want dan is de kans groot dat je iets later een beter huis vind.
  – Ik verwacht overigens dat de huizenprijzen in Belgie de komende tijd gaan dalen.Werkloosheid neemt toe en de kosten van levensonderhoud ook. Daarnaast vergrijst Belgie ook en komen er extra huizen op de markt.

  Al met al denk ik dat je over 6 maanden veel minder ongelukkig zult zijn met hoe de zaak gelopen is, het is nu nog te vers!

 2. Het was een populAir huis. Je hebt een goede smaak. Dat geeft dus minder onderhandelingsruimte.
  We lezen verder over je zoektocht, misschien een iets minder populair huis.

 3. Niet leuk voor jullie! Frustrerend!

  Ik veronderstel dat je immoweb e.d. dagelijks opvolgt en dat je dus huizen bezoekt die pas op de markt gekomen zijn?

  Ik heb eigenlijk maar 1 tip: direct toeslaan als het jullie droomhuis is (of benadert).

  De grootste fout is volgens mij dat je dacht dat je ruimte en tijd had om te onderhandelen. Heb je een bepaald bedrag in je hoofd dat je kan besteden als je een huis vindt die aan jullie voorwaarden voldoet en waar je verliefd op bent? Bied dan het volledige bedrag of er net onder en neem onmiddellijk een optie die je een dag bedenktijd heeft.

  Was dit het eerste huis waar jullie op geboden hebben? Dan zal ik je alvast verwittigen dat het nog wel eens zal gebeuren dat je niet de winnaar bent. Wij hebben een vol jaar gezocht, zo’n 100 huizen gezien en 2 x ons droomhuis voor onze neus zien wegvliegen.

  Eén voorbeeld: man en ik waren tweede bezoekers van een huis, de eerste bezoekster liep ook nog binnen. Toen ze merkte dat ik naar mijn vader belde om zijn advies te vragen en direct te komen kijken, heeft zij naar haar vriend gebeld en een compromis getekend zonder dat hij het gezien had!

  Ons huidig huis is helemaal anders verlopen. Daar is 6 maanden overgegaan van bieden en hoger bieden, maar was wel een speciaal geval na een scheiding. Vrouw wilde verkopen, man wilde niet maar stond onder bewindvoering en hij weigerde elk bod. Er is dan een gedwongen verkoop geweest waarbij een onafhankelijk schatter de vraagprijs vastgesteld heeft en die prijs hebben wij betaald. Het huis stond wel al enkele jaren leeg. Een heel ander verhaal dus.

  Geen idee waar of wat je zoekt, maar een extra tip is breed blijven zoeken. Mijn ouders willen downsizen en hebben een hele tijd naar appartementen gezocht in de 2 dichtste steden. Maar wat hebben ze nu gekocht? Een HOB in een nieuw te bouwen wijk in hun eigen gemeente :-)

  Veel succes nog! Blijven kijken, snel afspreken en niet te veel twijfelen als je het echt wil!
  Ik duim!

 4. Tja, een beetje te stoer gedaan misschien? Gedacht dat met een (veel te) laag bod resultaat zou gehaald worden? In den beginne dat we naar onze droomwoning zoeken maken we allemaal wel diezelfde fout. Als we dan op latere leeftijd ons huis willen verkopen hopen we ook nog een keer er veel (te veel) voor te kunnen krijgen.
  Realistisch te werk gaan en objectief beoordelen helpt ons al een hele stap verder in de goede richting.
  Zoals Margay het reeds stelde: bepaal je budget dat je wil uitgeven en breng op het huis dat je aanstaat onmiddellijk dat overeenkomstige bod uit.
  Succes gewenst, beide duimen doen hun werk voor jou!!!!

 5. In welke regio zoeken jullie en waaraan moet jullie droomhuis voldoen ? Open bebouwing ? Halfopen ? Rijwoning? 1,2 of geen garage? Hele grote tuin of net geen tuin ? Dicht bij openbaar vervoer ? Beschikbaar budget ? (misschien kunnen we helpen ‘mee’zoeken?)

  1. Fijn dat je wil helpen, en ik weet zeker dat het een pak sneller zou gaan als vanop deze site een paar lezers beginnen mee te zoeken. Maar de privacy hou ik nog liever even aan. Maar bedankt!

 6. Wij hebben 40 huizen bekeken en uiteindelijk op 1 een bod gedaan, op handslag, zoals bij de ouderwetse koehandel. Niet helemaal correct Belgisch met een compromis en zo, maar dat hebben we een week later getekend. Het was een verkoop uit een erfenis door de 3 erfgenamen en stond op Kapaza, niet op Immoweb. Omdat wij elke dag op Immoweb, Kapaza en Vlan keken, zagen we deze direct en zijn diezelfde middag gaan kijken. Omdat we al veel huizen hadden bekeken, hadden we ook ons ´eisen en wensenlijstje´ helemaal op orde (eis: 3 slaapkamers, wens: 4 slaapkamers, etc). Aan dit huis moest veel gebeuren, maar we zagen allebei de mogelijkheden.

  En ik denk dat wij het voordeel hadden dat de verkopende partij (3 brussen van ca. 50 jaar, allemaal al opa-oma) het leuk vond dat er een jong gezin met kind-en-eentje-onderweg in kwam wonen.

  Heel veel succes!

 7. Jammer! Ik hoop dat je snel een evenwaardig of zelfs beter huis vindt. Een huis dat je blij gaat maken dat het deze keer zo gelopen is.
  Wij hadden tijdens onze zoektocht een mondeling akkoord met de eigenaar (een van de, ze moest het nog bespreken met de andere erfgenamen) en plots bleek dat ze het aan een kennis verkocht hadden. Dus mijn tip is: ga niet uit van mondelinge akkoorden, zet het op papier!
  We zijn nu heel blij met ons huis, na het vorige was dit het enige huis waarvan we direct bij het betreden voelden dat het plaatje klopte. Maar nog steeds ging dat andere huis ook goed zijn (is hier vlakbij en we passeren er bijna dagelijks), terwijl we van alle andere huizen die we gezien hebben blij zijn dat we het niet gekocht hebben…

 8. @ allen: sorry voor de late reactie, ik was niet online dit weekend. Maar Kees heeft volledig gelijk: niet denken hoe jij zelf zou verkopen, maar hoe díe verkoper dát huis verkoopt. En zoals anderen ook al zeiden: keihard ervoor gaan, zo vaak kom je je zin niet tegen.

  En ook fijn om te horen dat wij niet de enigen zijn die het lastig vinden om een gepast te huis te vinden. Maar nog fijner om te horen dat het bij iedereen uiteindelijk wel lukt. Dat geeft hoop, bedankt allemaal!

 9. De frustratie herken ik en zal je niet kunnen vermijden.
  Ik wil alvast zeggen dat het me niet meer dan normaal lijkt dat je zaterdag niet onmiddellijk hebt toegehapt. Het is belangrijk om alles op een rijtje te kunnen zetten voor je beslist.
  Wat ik ooit te horen kreeg was: je mag niet zeggen dat je niet meer geld hebt, je moet zeggen dat het je niet meer waard is. Dat geeft een andere perceptie bij de verkoper.
  Bovendien, als je een bod doet, altijd een beperkte tijd op het bod zetten; zodat je weet wanneer je ten laatste antwoord krijgt.
  Niet te hard focussen op ‘kleine’ onvolkomenheden. Ons huis ziet er binnenin onherkenbaar uit tov de verkoopsfoto’s, en wij hebben maximaal een half jaar verbouwd. (dankzij hulp van mijn ouders weliswaar) (chauffage leggen, vloeren op verdiepingen, alles schilderen (muren, deuren, trappen), badkamer betegelen, nieuwe voordeur, nieuwe keuken en nog meer kleine dingen) Er kan meer op korte tijd dan je denkt!

  Ik moest trouwens lachen met de volgende zin: ‘Nuja, eerst dachten we dat we nooit een huis zouden vinden dat ons aanstaat omdat er in België blijkbaar alleen maar lelijke huizen staan.’
  Wij zoeken momenteel bouwgrond en mijn vriend heeft er 1 afgewezen omdat hij ‘elke dag hoofdpijn zou krijgen van alle lelijke huizen in de buurt’. (al was dat niet de enige reden uiteraard).

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten