Skip to main content

De huizenmarkt in Nederland, wat nu?

huis te koopAf en toe horen wij hier iets over de huizenmarkt in Nederland. En vooral over hoe die niet meer zo vlot draait. Zo ook gisteren in Terzake op Brussel Twee.

En dat zet mij dan aan het denken, en ik hoop hier van mijn felgewaardeerde (Nederlandse) lezers een antwoord te krijgen op mijn vragen.

Wat ik uit die reportage begrepen heb is het volgende: door de afschaffing van de hypotheekrente-aftrek is de markt daar zowat gehalveerd. Half zoveel verkopen, half zoveel nieuwbouw. De overheid heeft dus jaren mee een bubbel gecreëerd en doordat ze dat nu niet meer betaalt is het nog heel moeilijk om een huis te verkopen.

Hier probeer ik mensen in discussies er ook op te wijzen dat we misschien wel dezelfde weg aan het uitgaan zijn. En dan komt telkens hetzelfde argument: “maar hier in België is het aanbod kleiner dan de vraag, dus de prijzen zullen hoog blijven”.

Maar wat hoor ik gisteren? Dat dat in Nederland ook het geval is. Er is een enorme vraag naar woningen, veel groter dan het aanbod. En toch raken huizen, ook al worden ze fel afgeprijsd, niet verkocht.

En dan vraag ik mij af hoe dat komt. Twee mogelijkheden volgens mij: mensen hebben gewoon pakken minder geld, en kunnen dus niet meer kopen aan die gekke prijzen. Door het fiscaal niet meer zo interessant maken van een lening, is er gewoon minder kapitaal. Andere mogelijkheid: niemand durft te kopen omdat het wel eens een slechte investering zou kunnen zijn. De prijzen blijven immers dalen.

En dan dus mijn vragen aan de lezers van deze blogpost:

 • Hoe voel jij het aan? Is er minder geld, of wil niemand het zijne nog uitgeven?
 • Wat moet er gebeuren om dat terug om te keren?
 • Zie jij op dit moment een kentering, of is het nog altijd verder aan het slabakken, die markt?

Ik hoef geen volledig onderbouwde antwoorden, al mag dat altijd. Ik probeer gewoon te peilen naar het gevoel van de mensen die erbij betrokken zijn, die het onder hun ogen zien gebeuren. Verlos me dus van dat pijnigen van mijn hersenen, en verschaf mij en anderen frisse en nieuwe inzichten.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

15 gedachten over “De huizenmarkt in Nederland, wat nu?

 1. De hypotheekrenteaftrek is in NL nog niet afgeschaft, alleen beperkt. Voor bestaande gevallen maakt het maar heel weinig uit (de aftrek wordt jaarlijks met een half procentpuntje afgebouwd, nou woohoo…), maar voor nieuwe hypotheken zijn de regels veel strenger. Je mag de rente alleen van de belasting af trekken als je je hypotheek in max 30 jaar aflost, wat in de praktijk betekent dat je een annuitaire of lineare hypotheek zal nemen. De voor de consument goedkopere bankspaarvariant is voor nieuwe gevallen nu juist duur geworden. Dat betekent dat mensen een lagere hypotheek kunnen krijgen en dat ze dus minder kunnen betalen voor een huis. En wat een verrassing, de prijzen zakken mee.

  Dit plaatje toont de reële huizenprijs door de eeuwen heen. Het lijkt dus niet raar als er nog flink wat lucht uit de zeepbel gaat weglopen:

  http://www.huizenmarkt-zeepbel.nl/wp-content/uploads/2013/10/BWT39OuCMAAy6bW.jpg-large.jpg

  Wat er moet gebeuren is helaas voor veel mensen pijnlijk: de lucht moet er uit. Het is toch belachelijk dat mijn (supermooie, dat wel) huisje van 120 m2 op bijna zes ton wordt getaxeerd? Gelukkig is het voor een flink deel gefinancierd met geld uit diezelfde bubbel, maar je zou maar een starter zijn met een groeiend gezinnetje in een steeds krapper wordend onbetaalbaar huisje!

 2. de hypotheekrenteaftrek is nog niet afgeschaft. Maar gaat in stapjes van een half % naar beneden van 52 naar 38.
  We hebben 3 belastingschijven 38/42 en 52. Zit je in de hoogste qua inkomen, dan heb je ook de hoogste van de aftrek dat word nu langzaam naar beneden bijgesteld. Verder huren veel mensen scheef met een laag inkomen kom je in aanmerking voor een sociale huurwoning en vervolgens veel meer gaan verdienen lekker blijven zitten in de goedkope woning. Dit word nu aangepakt als je boven een bepaalde grens verdient kan je huur de komende jaren elke keer met 6% stijgen. Voor sommige houden ze per maand dan nog meer over in verhouding als dat ze gaan kopen.
  Verder hebben de banken de eisen erg opgeschroefd je kan nu volgens mij ongeveer 4.5x je bruto inkomen lenen. Voorheen was dit meer.
  Owja en je krijgt nu alleen nog hypotheekrenteaftrek als je annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek neemt anders niet.
  gr sonja

 3. Nog een aanvulling op vorige reacties:
  Onvoldoende vertrouwen in de politiek en de economie. De banken geven zeer moeilijk een hypotheek aan zzp’ers en mensen met een tijdelijk contract. Deze groepen worden steeds groter.
  Als de economie aantrekt zullen er wel meer huizen verkocht worden. Ik zie in onze wijk dat er meer huizen verkocht worden.
  Wij merken dat het leven duurder is geworden en dat we meer belasting moeten betalen, maar hoeven er niet minder om te kopen.
  We willen ons huis in het voorjaar te koop zetten en een ander huis kopen. Dit omdat mijn man vanwege zijn nieuwe baan veel verder moet reizen. Dit is pittig en daarbij zijn niet alleen de huizen, maar ook het autobezit en autorijden erg duur in Nederland.
  De verlaging van de huizenprijzen heeft in ons geval een gunstige kant. Als de prijzen niet zover gedaald waren was het voor ons een stuk moeilijker geweest om een huis te kopen in de omgeving waar we gaan wonen. Wij wonen nu in een voordelig gebied in het noorden en gaan naar de dure Randstad. En 20% van 400.000 is toch een stuk meer dan 20% van 250.000 euro.

 4. Sja hoe koop je een. Huis als starter. Je gaat naar een adviseur, kost je 2000 euro gemiddeld. Je krijgt geen hypotheek omdat je minder hypotheek kunt betalen dan huur.. Ondertussen kun je minder sparen omdat de huur stijgt. Je gaat naar de gemeente om te praten over een starterslening. Die krjg je niet want de gemeente is van mening dat je gewoon genoeg hypotheek kunt afsluiten. Verder stijgt je inkomen niet echt. Wel verdwijnen er aftrekposten en stijgen de kosten. En ja de prijzen zakken wel, maar wat je aan hypotheek kunt krijgen keldert net zo snel mee… En na zes jaar zit je nog steeds in een kleine woning, in een achterstandswijk, met asociale buren, met drugsverslaafde geesteszieke buren, met een huur die bijna dubbel zo hoog is als die van je buren.. Heel erg te hopen op een erfenis waardoor je eindelijk een huis kunt kopen in een buurt waar meer dan één op de vijf huishoudens zelf dmv een baan in hun eigen onderhoud voorzien.

 5. De huizenmarkt in Nederland trekt juist na een aantal jaren weer aan. In onze familie waar mensen de afgelopen jaren hun huis verkochten, hebben ze allemaal binnen een korte tijd hun huis verkocht. Wanneer je de juiste prijs hanteert, is het blijkbaar niet zo moeilijk. Bovendien geven banken minder snel een hypotheek en daardoor stagneert de huizenmarkt.

 6. Proficiat met je verschijning in Trends (artikel over vervroegd terugbetalen hypothecaire lening).
  Telkens leuk om jouw blogs te lezen. Leuk naast de talrijke Hollandse blogs over het thema!

   1. Oh, jammer dat ik het niet volledig kan lezen :-( Mag/kan je het misschien inscannen en hier op je website zetten?

 7. Nou, dat zal ik je vertellen ;) Althans, wat ik ervan weet want zo veel mensen, zo veel meningen…

  Hoe voel jij het aan? Is er minder geld, of wil niemand het zijne nog uitgeven?

  – De consumptie, autoverkoop, huizenmarkt, alles is in elkaar gezakt. Mensen weten niet waar ze aan toe zijn en wachten af. De politiek hangt van los zand en rare akkoordjes aan elkaar. De banken zijn terughoudend met hypotheken en financieren -logisch- elk jaar minder, nu nog 105% van de woningwaarde. Dat was eerder 120, en ja, met stijgende huizenprijzen drijft dat de boel mooi kunstmatig op.

  Veel mensen bezuinigen op een of andere manier en zijn hun baan niet zeker, bijv. door versoberingen in de zorg of gewoon, omdat t nu eennmaal slecht gaat.

  Door HRA krijg je 40 – 50% van je betaalde hypotheekrente terug. Nu zit men daar te morrelen, en het gaat op de schop. Het scheelt nogal in wat je kan besteden aan een huis als je maandlasten verdubbelen zonder HRA. Zelf ben ik als een gek mijn hypotheek aan het aflossen.

  Wat moet er gebeuren om dat terug om te keren?

  Lastig… huizenprijzen zijn relatief nog hoog, vooral in de jaren 90 en begin 2000 is er veel lucht in gekomen. Maar wel een stuk lager dan ze waren… Achter mij werd een huis verkocht voor 280 en een paar jaar later een zelfde huis voor 180. Je kan dus wel goede deals doen.

  Duidelijkheid en stabiliteit en een kabinet met een toekomstvisie zou wel helpen, het enige dat ze doen in lastenverzwaren, zo lijkt het.

  Zie jij op dit moment een kentering, of is het nog altijd verder aan het slabakken, die markt?

  Ik zie geen kentering, die zien alleen de juichaapjes van het NVM (makelaarsvereniging) die inmiddels denken dat minder daling gelijk staat aan groei..

  Zit zelf ook met ons huis, al gezakt van 299 naar 259 met de prijs, nog geen enkele geinteresseerde. Terwijl je hier voor netto 750 kan wonen, met de rente voor vijf jaar vast….

  Mensen zijn denk ik gewoon bang voor de gevolgen op lange termijn: houden ze hun werk, blijft de HRA van toepassing?

 8. Ow, fijne reacties. Nu ja, fijn. Wat ik er vooral van onthoud:

  – het is een combinatie van alles: mensen hebben minder geld, of zijn bang om minder geld te hebben.
  – De HRA was echt wel een gedrocht dat eigenlijk verantwoordelijk is voor de lucht die nu uit de markt moet
  – Het beleid weet het ook niet, en doet dan maar niets, of te weinig

  Wat ik wel positief vind: door de hervormingen is het nu enkel nog mogelijk om fiscaal voordeel te krijgen wanneer je een schuld ook daadwerkelijk terugbetaalt. Dat lijkt me gezonder dan voorheen.

  Ik heb echt het gevoel dat het sentiment in NL niet zo leuk is op dit moment. Ik lees het bij mijn collega’s, hier, en ik zie het op de NL tv.

  Hier is het zo erg nog niet, en ik hoop dat dat sentiment hier ook niet zo erg wordt.

  Oh ja, en in NL zijn de makelaars blijkbaar even grote leugenaars als hier. Dat is toch een mooie constante.

  1. Nog even over HRA. Dat is wellicht een gedrocht, maar het is ook niet eerlijk voorde huizenbezitter om die af te schaffen. In Nedreland ligt de hypotheekrente hoger dan in andere landen. Onze HRA gaat rechtstreeks naar de banken. Zij hebben er het grootste voordeel van.

  2. De vermindering van hypotheekrenteaftrek heeft nog niet vele effect. Op dit moment is het vooral dat de banken ineens veel strengere eisen hebben voor een hypotheek (deels terecht).
   Waar je eerst 5x je jaarsalaris mocht lenen, is dit nu vaak nog maar 3 of 4 keer.
   Dit zorgt dat er geen starters op de markt komen, waardoor de hele markt vastloopt.

 9. Wat ik eruit onthoud: na enkele jaren Nederlands blogs lezen, begrijp ik nog steeds niet veel van het systeem daar (kan ook aan mij liggen :-)).
  De basis is ook zo onwerkelijk: 120% van je huiswaarde kunnen lenen? Lenen op meer dan 30 jaar? Huizen die op een jaar tijd zoveel dalen in waarde? En nieuwsgierig: liggen de lonen dan hoger dan bij ons?

  Dan ben ik toch blij met ons systeem. Je leent (een deel) van de aankoopsom en moet ervoor zorgen dat je na 20 (of 25) jaar echt de volle eigenaar bent van je woning.

  @ Pedro: proficiat met je publicatie!!
  Ik kan jammer genoeg het vervolg niet lezen, kan je het hele artikel hier misschien posten?
  Ik snap alleen niet dat je voorbeeldmensen met zo’n zware afbetaling (alles boven de 1000 euro vind ik veel) toch nog zo’n bedrag kunnen sparen! Was dat huis dan direct picobello in orde? Geen tegenslagen gehad in het leven? Geen (dure) gezinsuitbreiding? Ik ben altijd een beetje jaloers als ik zo’n berekening zie, ook al zijn het virtuele personen :-)

  1. Ik weet niet of de lonen hier hoger liggen dan in België. Ik heb wel de indruk dat het leven in Nederland duurder is. Niet qua voeding en medicijnen. Wel qua ziektekostenverzekering, aanschaf auto, motorrijtuigenbelasting, accijnzen op brandstof met daaroverheen nog het hoge btw tarief, vermogensbelasting…

   Lang niet iedereen heeft zo’n hoog percentage hypotheek op zijn huis. Toen wij ons eerste huis in de jaren ’80 kochten, mocht het percentage maar 80 procent zijn van de executiewaarde en het tweede inkomen werd maar deels meegerekend. Toen waren de huizenrpijzen lager, de hypotheekrente hoger.

   1. Dankje VeggieMo. Straf dat 2 landen naast elkaar zo verschillend kunnen zijn he? Ik neem het beste van 2 werelden: leven in België en elke vakantie in Nederland ;-)

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten