Skip to main content

Een indexsprong kost mij 28.052,96 euro

Sinds enkele weken horen we dat de index moet aangepast worden.  Het is te duur, zelfs niet meer van deze tijd.  Een eerste ballonnetje dat werd opgelaten was dat van de indexsprong.

Op het eerste zicht niets mis mee: we laten voor één keer die index schieten.  Een loonsverhoging van 2% eenmalig niet toekennen, dat is geen ramp.  Toch niet voor zij die goed verdienen.  Mensen die elke maand moeten krabben om hun kosten betaald te krijgen, die zijn sowieso de pineut.  Maar wat met de middenklasse?  Die moeten dat toch aankunnen?

Welnu, dat dacht ik ook, maar ik ben eens beginnen tellen.  Vandaag verdien ik samen met mijn prachtvriendin zo’n 3010 euro.  Hiervan gaat er 2.122 euro naar vaste kosten en leefgeld, de rest kunnen we sparen (dus 888 euro).  Klinkt mooi, en een indexsprong gaat daar maar een kleine impact op hebben, dat kunnen we wel aan.

Als de lonen zouden stijgen door de index, dan komt dit omdat de prijzen gestegen zijn.  Dus als er morgen 2% bij mijn loon komt, dan is het leven 2% duurder geworden.  Dus dan krijgen we aan de uitgavenkant 2.165 euro (= 1.122 * 1,02).  Als de index toegepast wordt, dan kan ik 906 euro sparen.  Doen we een indexsprongetje, dan blijft mijn loon dus gelijk, dan kan ik nog 845 euro sparen.  Dat scheelt amper 43 euro, en dat is toch geen enkel probleem?

Om dat te dragen, dat is geen enkel probleem, maar de gevolgen zijn niet min.  Nu spaar ik alles wat ik overhoud op het einde van de maand.  Dat moet mij een mooi kapitaal geven op mijn 65ste (pensioenleeftijd, nog 33 jaar te gaan, ik mag er niet aan denken).  Om te berekenen wat zo’n indexsprong voor dát kapitaal betekent, ben ik van volgende veronderstellingen uitgegaan:

 • ik stort mijn “overschot” jaarlijks op mijn spaarrekening, dus 33 jaarlijkse stortingen (om de berekening wat makkelijker te maken)
 • ik spaar aan 3% gemiddelde rente over die 33 jaar

Dat geeft dan een kapitaal op mijn 65ste, en dat hebben we mooi in een grafiekje gegoten:

leuk, zo'n indexsprong!

Dus nu even geen index toepassen, dat kost mij op mijn 65ste méér dan 28.000 euro!

Soit, het zal er wel van komen, weinig aan te doen.  Maar het gevolg zal simpel zijn: ik ga besparen.  Ik wil die 28.000 euro niet op mijn 65ste betalen.

Alternatieven?  Geen idee.  Maar ik weet wel wat deze optie me kost.  En ik zal dat met elke optie onderzoeken.  En dan kom ik dat gewoon hier weer neerpennen.  Zo ben ik dan wel weer

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3 gedachten over “Een indexsprong kost mij 28.052,96 euro

 1. Een beetje kort door de bocht: alsof je dat geld gaat sparen. We moeten allemaal bijleggen voor uit die crisis te geraken

  1. Lieve Kurt. Ik ga dat inderdaad sparen. Misschien niet bewust, maar ik leef met wat ik nodig heb, de overschot gaat op de spaarboek. Dus ja, ik ga een hoop verliezen.

   En eigenlijk wil ik gewoon het grote plaatje schetsen: ofwel gaan we met z’n allen besparen (en dat is niet goed voor de economie), ofwel gaan we met z’n allen veel minder spaargeld opbouwen (waardoor de pensioenen hoog genoeg zullen moeten zijn).

   Ik vind het gewoonweg hallucinant als ik dat bereken. En dat is dan nog alleen voor mij, wat betekent dat dan voor een ganse samenleving?

   En ja, er moet bespaard worden, of dat zeggen ze toch. Maar ik word er gewoon kwaad van dat dat allemaal van de middenklasse moet komen, zonder dat ik een linkse rat ben. Net nu zouden we moeten investeren, maar door de spilzucht in het verleden zal dat niet lukken (zie ook mijn artikel “wat de overheid kan leren van een goed huishoudbudget”)

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten