Skip to main content

Einde van de vasten!

Omdat ik een slechte katholiek was, ben ik zo’n 9 dagen te laat aan de vasten begonnen. En aangezien het negen dagen geleden Pasen was, zijn voor mij vandaag de vasten geëindigd. Voor wie het zich nog herinnert: Pedro had zich voorgenomen om een maand lang geen suikers tot zich te nemen. Geen snoep, frisdrank of andere caloriebommen. Is het me gelukt? Wat zijn de gevolgen?

Is het me gelukt? Zo goed als. De eerste 20 dagen was ik strikt in de leer. Niet toegegeven, en de eerste dagen was dat wel wat moeilijk. Maar na een dag of vier kostte het me al heel wat minder moeite. Na 20 dagen toch af en toe een blikje frisdrank gekocht, maar heel wat minder als voorheen.

Wat deed het met me? Verrassend veel, zeker in het begin. Ik sliep veel beter, zweette minder, had meer zin in alles. Vooral dat slapen heeft me deugd gedaan. Ik was veel minder opgejaagd, rustiger in de omgang, nog aangenamer als anders, als dat al kon.

En het gewicht? Tsjah, goeie vraag. Net in die vastenperiode moest de weegschaal het begeven. Rotding. Ik kan me nu dus niet meer wegen. Maar ik heb wel de indruk dat ik wat strakker in het pak zit, als ik dat al zou dragen. Mijn huid voelt om de één of andere reden strakker en gezonder aan. Je zult me op m’n woord moeten geloven, want ik kan niet al de lezers persoonlijk laten voelen, hoe graag ik dat ook zou willen. Hoe moeten we dat praktisch organiseren, trouwens? En wie betaalt de vervoerskosten en de catering? Allemaal niet zo eenvoudig.

“Maar kan je dan geen nieuwe weegschaal kopen met het geld dat je uitgespaard hebt?”, hoor ik je vragen. Zou best wel eens kunnen. Wij houden onze vaste kosten strak in het gelid, maar het leefgeld houden we niet bij in boekjes, excel-bladen of klasseermappen. In maart hadden we meer over dan anders, maar dat kan ook te maken hebben met het feit dat er geen wasproduct gekocht moest worden, ik zeg maar wat. Wat wel opvalt: kleingeld blijft veel langer in m’n portefeuille zitten. Het raakt er maar niet weg. Een nieuwe weegschaal moet er misschien wel afkunnen, we zien wel.

Conclusie? Het heeft me deugd gedaan. Ik slaap beter, ik voel me beter, ik zie er nog beter uit, als dat al kon (blijkbaar geeft het ook een boost aan het zelfvertrouwen…). Wel heel wat minder geblogd in die periode. Maar daar zijn andere redenen voor, jullie hoeven niet alles te weten. En ik hou meer geld over, altijd goed meegenomen.

Het lijkt wel alsof mijn gewoontes ook helemaal veranderd zijn. Ik snak niet meer naar snoepgoed. Ik koop geen blikjes meer, zoetigheid trekt me hoegenaamd niet meer aan. En ik vermoed dat ik daardoor ook op lange termijn heel wat zal winnen. Zou het met het stoppen met roken ook zo gaan? Ik vermoed van wel, laat dat mijn volgende project zijn.

En jij? Meegedaan aan de vasten dit jaar? Of vroeger? Gewoontes makkelijk kunnen opgeven? Deel het met mij, de andere lezers en gewoon ook het hele internet door het hieronder te laten weten.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3 gedachten over “Einde van de vasten!

 1. Yep!!!! Ook gevast (of hoe zeg je dat?)
  Enfin, niet specifiek in de vastenperiode. Maar ja hoor!!! Ik ben gestopt met roken. Al sedert eind vorig jaar eigenlijk…
  Waarom meld ik dat? Wel Pedro, ik vermoed dat je het ook wil proberen, enfin, dat lees ik toch in je artikel.
  Bij mij is het heel goed gelukt, en ik slaap ook beter en voel me beter!!!
  Maar het voornaamste is wat mijn partner er van vindt: “je ruikt lekkerder en je smaakt beter” heeft ze me toevertrouwd…. en dat vind ik dan weer heel fijn!!!
  Als je de suikers kan laten, dan is het stoppen met roken ook zeker te proberen. Als het koppeke er klaar voor is, dan lukt het wel!!!!

 2. Hoera voor Pedro! Hier thuis hebben we geen charcuterie meer gekocht voor op de boterham. Dat hielden we wel uit maar in het weekend toch telkens iets gekocht, is anders zo saaaaai. Maar ik hoop het zo te houden.
  Opgepast met de versoepeling van ‘nu en dan’ eens een blikje te kopen, dat kan snel terug dagelijks worden. Ikzelf kan die valkuil namelijk ook :-)
  Blij dat je terug bent, je hebt inderdaad weinig van je laten horen. Ik gok: een huis gekocht (ik hoop in ieder geval dat het iets leuk was voor jullie).

 3. Gefeliciteerd! Ik ben er ook mee bezig en voel me inderdaad beter als ik geen of weinig suiker eet. Maar soms heb ik toch wel behoefte aan chocola!

  Ik heb nog nooit een personenweegschaal gehad en vind het een onzin-ding. Een spiegel werkt volgens mij veel beter, en aan je kleding en conditie kun je wel merken of je nog je ideale gewicht en vet-spierenverhouding hebt.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten