Skip to main content

En daar is de vermogensbelasting weer

Crisis, crisis, crisis. Hoe meer je erover hoort, hoe meer je er mee in je hoofd bezig zal zijn. Een gevolg van die crisis: besparen! De overheid heeft geld nodig, en dat moet ergens gehaald worden.

In België is zowat iedereen het erover eens dat de lonen veel te zwaar belast worden. Daar valt dus niets meer te halen zonder de gezinnen helemaal in het rood te duwen. Dan heb je nog de grote bedrijven die amper belastingen betalen en dat doorsluizen naar het buitenland, maar om één of andere reden mag daar ook niet aan geraakt worden, zelfs niet lichtjes. En tot slot heb je nog de vermogens: datgene wat we met z’n allen bezitten en wat amper belast wordt.

Daar valt dus nog wel wat te halen. Op z’n Frans gaan we het niet doen (70% belastingen voor iedereen die meer dan een miljoen euro verdient uit z’n vermogen). Maar er wordt toch almaar luider over nagedacht.

Op zich ben ik niet tegen een vermogensbelasting, maar dan moet die wel kaderen in een grote hervorming van de fiscaliteit. En die hervorming moet slim, duurzaam en eerlijk zijn. Want je voelt het zo weer aankomen: de vermogensbelasting komt er gewoon bij. Wie er dus in slaagt om een vermogen op te bouwen zal dat weer zien slinken door de afroming van de staat.

Als je dan toch een vermogensbelasting wil invoeren, zorg er dan voor dat er meer mensen in staat zijn om een vermogen op te bouwen. Verlaag dus de lasten op arbeid en verhoog de lasten op consumptie (de BTW). Wie weinig consumeert zal dus ooit wel belastingen betalen, maar pas later, als hij een deftig inkomen uit z’n vermogen haalt. Dan lijkt me daar niets mis mee. Maar de overheid heeft vandaag geld nodig, dus die tijd om een vermogen op te bouwen gaat er niet zijn. Vandaag moet er geïnd worden. En dat terwijl onze lasten op arbeid al bij de hoogste van de wereld zijn. Maar dat wordt wel gecompenseerd door onze productiviteit. Door de torenhoge lasten op arbeid werden de Belgen wel verplicht om harder en efficiënter te werken. Dat zit nu in onze genen. Laat ons daar dan ook gebruik van maken: verlaag de lasten op arbeid en je krijgt goedkopere werkkrachten die meer produceren dan anderen. Dat zou dus een troef kunnen worden, als we maar willen.

Maar zo zal het dus niet gaan. Er komt een vermogensbelasting, bovenop de huidige belastingen. Als ik er ooit, door verstandig met m’n centen om te springen, in slaag om een inkomen uit mijn vermogen te puren, dan zal ik daar een mooie brok van mogen afstaan aan de overheid. En om aan dat vermogen te komen zal ik emmers zweet produceren, en me ferm inhouden bij het consumeren. Ik word dus dubbel gen**id, je ziet het zo aankomen.

Wat moet ik dan doen? Alles opmaken zodat ze niets kunnen komen halen? Of een leger fiscalisten aan het werk zetten die onze gebrekkige wetgeving uitvlooien naar uitwegen?

Ons land heeft zoveel potentieel: productieve werknemers en een bevolking die graag spaart. Maar de zin om productief te zijn vermindert, want de vruchten gaan toch naar de overheid. En sparen lijkt ook geen goede beslissing, want dan zal ik het toch moeten afgeven.

Zo, een post schrijven met een maandagochtendhumeur lijkt me niet zo’n goed idee, want ik ben niet de meest optimistische mens op zo’n momenten. Laat me dan maar leven op hoop. De hoop dat ik het volledig mis heb, en dat we gaan naar een échte hervorming van de fiscaliteit. Een eerlijke, duidelijke hervorming. Eentje waarin hard werken en spaarzaam zijn beloond wordt. Dan kunnen we een vermogen opbouwen, en dan mag de staat daar zeker zijn deel van komen nemen. Maar gooi die vermogensbelasting er niet gewoon bovenop, lieve politici.

Laat jullie ideeën over een eerlijke fiscaliteit maar komen. Het boeit me mateloos, en we kunnen alleen maar leren van elkaar.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

9 gedachten over “En daar is de vermogensbelasting weer

 1. In Nederland betaal je over het eerste deel(ong.20.000 p.p.) van je spaargeld geen belasting. Daarna is het 1,3% van je spaargeld. Met de huidige lage rentetarieven houd je niet veel over. Ik zou het eerlijker vinden om belasting te betalen over de werkelijk genoten rente.

  1. Oh ja, ook nog zo’n mooie. Men gaat ervan uit dat je 4% rendement haalt, is het niet? En op die 4% wordt je belast. Zorgt natuurlijk voor een constante inkomstenstroom voor de staat. De overheid is dus geen slachtoffer van lage opbrengsten, de onderdanen wel. Slim gezien wel.

 2. De enige belasting die ik te verantwoorden vind, is belasting op consumptie. Belasting op arbeid = feitelijke dwangarbeid door de overheid. Belasting op vermogen is immoreel omdat het spaarzaamheid afstraft en schulden maken / consumeren / vervuilen beloont.

  De (ingewikkelde) wetgeving is er om de gewone mens uit te knijpen en een kleine groep die het zich kan veroorloven, te bevoordelen. Want wie lobby’en er in Den Haag, wie schuiven elkaar de baantjes bij de grote bedrijven en de (semi)overheid toe? Dat is toch het kleine kringetje waar jij, noch ik, toe behoren.

  100 jaar geleden was de belastingdruk heel laag, maar langzaamaan zijn we gewend geraakt dat de overheid meer en meer van ons afpakt. Bizar eigenlijk.

  1. We willen allemaal goede scholen, speciale scholen voor kinderen die niet in het reguliere onderwijs passen. Goede zorg, goede kinderopvang, onze ouders (opa en oma) moeten in een goed tehuis met goede zorg en veel leuke dingen om de dagen gezellig door te brengen. Bijstand voor geval we zonder werk raken, veel groen en parken zodat onze kinderen ook weten wat natuur is. Goed OV, musea en bibliotheken, theater en sportclubs mogen vooral niet teveel kosten want ook de minder bedeelde mensen hebben recht op cultuur. Meer blauw op straat om ons een veilig gevoel te geven. Benzine graag goedkoper want wij willen ook autorijden.
   ……en al deze dingen moeten wel betaald worden…daarvoor is belastinggeld nodig…

   1. Veel van de dingen die je opnoemt zijn een gevolg van onze huidige manier van werken, denken en zijn. Hoe minder we werken, hoe meer tijd we hebben om zélf in die dingen te voorzien. Iedereen moet maar draven, werken, afdragen om tenslotte een nieuwe i-pad te kunnen kopen en gelukkig te zijn. Het kan ook anders.

    Het is zoals Valhalla het schrijft: vroeger waren er amper belastingen. Er waren ook heel wat minder voorzieningen, dat is waar, maar dan vooral omdat die niet nodig waren. Ik denk dat het tijd wordt dat we met z’n allen nadenken of we zo wel verder moeten. Mensen worden ongelukkiger, opgejaagder, harder, … En waarom? Omdat we mee moeten, niets aan te doen.

    1. Idd veel van door mij genoemde dingen zijn niet echt nodig maar veel ook wel. In de jaren 50/60 van de vorige eeuw kwamen dove mensen vaak in een ‘gekkenhuis’ terecht. Kinderen die in het gewone onderwijs niet mee konden kwamen terecht op het BLO. Studeren (en niet perse voor ‘n goed betaalde baan) was voor arbeiderskinderen niet weggelegd. Een alleenstaande vrouw met 4 kinderen (waarvan 2 geestelijk gehandicapt) moest 40 uur in een wasserij werken om in haar en haar kinderen’s levensonderhoud te voorzien. Ik groeide op in de jaren 70 en wilde ook wel naar een theater, muziekles en een andere sport dan dorps-gymnastiek. Geen geld voor……..De meeste zgn bespaarblogs die je op het www tegenkomt (‘n enkele uitgezonderd) zijn van mensen met ‘n hypotheek (hoe los ik die zo snel mogelijk af), met luxe schulden of met ‘n partner die voor hen de kost verdient. Ik zal nooit klagen over de belastingen die we moeten betalen. Mijn kinderen zijn allebei afgestudeerd en gepromoveerd. En geen luxe baan met een hoog inkomen maar een baan waarin ze gelukkig zijn en waarin ze zich kunnen ontplooien.

     1. Uiteraard moeten we niet terugkeren naar vroeger uit een soort misplaatste nostalgie.

      Maar nu zijn we met z’n allen als gekken aan het rondhollen, en waarom? En dat rondhollen, dat moet mee mogelijk gemaakt worden door de overheid (infrastructuur, kinderopvang, …). En dat kost ook geld. Niet rondhollen = geld dat niet uitgegeven moet worden. En alles voor de vooruitgang en een toename van de welvaart. Misschien moeten we maar wat sneller tevreden zijn met wat we hebben.

      En ik klaag over de vele belastingen omdat we er, in verhouding, niet genoeg voor terugkrijgen: onze wegen zitten vol met putten, wachtlijsten allerhande, in de steden geen plaatsen in de kleuterscholen, …). Op andere vlakken doen we het dan weer wel goed. Maar wat ik wil zeggen: als we in verhouding met andere landen veel meer belastingen moeten betalen, dan mag daar ook veel meer tegenover staan.

      Nuja, klagen is overdreven, ik vind het vooral jammer. Wij kunnen goed leven, komen niets tekort.

      En dat aflossen van die hypotheek, dat is misschien een luxeprobleem. Maar het is vooral een streven naar onafhankelijkheid, en van het verlost zijn van schulden. Heel de wereld lijkt het maar normaal te vinden dat we met z’n allen hopen schulden maken, maar dat kan niet blijven duren (en dat moeten we nu, keihard, onder ogen zien)

 3. Alles opdat de luie Waal in zijn zetel kan blijven hangen, hé Pedro? Ze zijn met duizenden die al 3 generaties niet werken. Liever met de blinkende training voor de tv hangen. Maarre … niets en public over zeggen, hé Pedro? Is immers niet “solidair”.

  Di Rupo trekt zich niets aan van Ford Genk, kan “Limboerk” amper uitspreken. Zolang de transfers naar het zuiden maar blijven is er geen probleem. Ford Genk is jammer, maar kadert perfect in de “iedereen arm” strategie van de socialistische beweging.

  In 2014 mogen we gaan stemmen.

  1. Zoals je al kon vermoeden ben ik het niet helemaal met je eens. Transfers stopzetten betekent een economisch kerkhof naast de deur, en dat wil je echt niet. Meer resultaten voor het geld mogen er wel komen, maar ik vang toch signalen op dat het de goede kant op gaat. Altijd te weinig en te traag, maar toch

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten