Skip to main content

“En het geld viel uit de lucht”

vallend geld

Het verhaal is al een paar weken oud, maar ik wilde er pas iets over schrijven als de “deadline” verstreken was. Welke deadline? Die om het geld terug te brengen. Welk geld? Het geld dat in het vredige Zedelgem plotseling op de straat kwam te liggen en wat gretig bij elkaar geharkt werd door bewoners en toevallige passanten. Hoezo, plotseling? Welja, nadat stoute mensen een kluis hadden buitgemaakt bij een inbraak en vervolgens die kluis uit hun vluchtauto lieten vallen.

Voor wie het verhaal nog niet kent: zie hier.

De mensen die het geld opgeraapt hebben kregen dus de kans om dat zonder gevolgen tot gisteren terug aan de rechtmatige eigenaars te bezorgen. De burgemeester was zelfs zo vriendelijk om het geld te willen ontvangen waarbij hij de anonimiteit van de graaiers zou waarborgen.

Want blijkbaar mag dat niet zomaar: geld oprapen van een ander en het dan houden. Maar wat zou jij doen? Ik ga hier niet om de pot draaien en mij heiliger voordoen als de paus: als ik een straat zie, bezaaid met bankbiljetten, ik zou me als een hebberig, graaiend varken gedragen.

Maar wat nadien? Zou ik het teruggeven? Geen idee eigenlijk. Ik kan daar enkel eerlijk op antwoorden als het ooit gebeurt. Ik stel dus voor dat iemand voor m’n deur een kluis met zo’n miljoen euro komt leegkieperen. Ik zal hier dan graag mijn gevoelens omtrent deze gebeurtenis met jullie delen.

Wat me wel opviel in heel dit gebeuren: het laat niemand onberoerd. En de commentaren die je hoort en leest tonen ook wel een mooi beeld van onze aard:

 • “een miljoen in een kluis, dat zal wel zwart/crimineel geld zijn”
 • “die politiekers doen niets anders dan ons geld afpakken, ik zou er niet aan denken om het aan die mannen te geven”
 • “ik zou dat geld nooit afgeven, de flikken zouden me moeten neerknallen vooraleer ik het loslaat”

Ik vind het fascinerend om te zien hoe mensen hun gedrag zouden verklaren. Ik zou misschien hetzelfde doen. De mens is een hebzuchtig dier, en in zo’n situaties is dat gevoel bij velen niet te onderdrukken, mezelf incluis.

Maar ja, wat nadien? Want naast hebzucht is ook angst een grote drijfveer. De hebzucht was duidelijk aanwezig, en nu probeert het parket en de politiek de mensen bang te maken. Wie het geld niet teruggeeft kan vervolgd worden. “En we komen het te weten, want er zullen wel buren zijn die gaan klikken, of mensen die elkaar een loer willen draaien bij een echtscheiding”. Wat zou er winnen? Hebzucht of angst?

Het meeste dat ik ooit op straat gevonden heb is 50 euro. Ik heb ze gewoon gehouden. Waarvoor mijn excuses.

Wel, uiteindelijk toch grotendeels de hebzucht, blijkbaar. Van het miljoen dat in de kluis zou gezeten hebben is er net niet de helft terecht.

Wat zou jij doen? Graaien of niet? En zou je het nadien houden? En wat zou je ermee doen als je het zou houden? Of is je ooit al iets dergelijks overkomen?

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

6 gedachten over ““En het geld viel uit de lucht”

 1. Ik heb een paar keer een portemonnee met geld gevonden en altijd teruggegeven.Want omgekeerd zou ik dat ook waarderen.In het geval,wat jij beschrijft zou ik juridische inlichtingen vragen. Of er kans is op vindersloon. Maar zeker een kwitantie vragen.Want wie zegt,dat die burgemeester echt alles doorgeeft?

 2. Hmmm dat is wel een gewetensvraag. Een gevonden portemonnee heb ik met inhoud netjes naar het politiebureau gebracht. Maar als het geld letterlijk uit de lucht valt?! Als ik heel eerlijk ben (en ik schaam me om het te zeggen) dan denk ik dat ik ook zou gaan graaien. In huis bewaren en beetje bij beetje uitgeven. De boodschappen ervan betalen of nieuwe kleding dat soort dingen.
  Ingrid

 3. Zakken vullen en bijhouden, zonder scrupules.

  Bij een gevonden portefeuille is dat anders, die heb ik ook reeds gevonden en met volledige inhoud aan de politie bezorgd. Maar als ik m’n portefeuille verlies, ben ik al blij als m’n geld weg is maar de portefeuille met de rest van de inhoud naar de politie gebracht wordt.

  Heb het twee jaar geleden op een festival meegemaakt. Portefeuille verloren/gestolen, centen waren eruit genomen maar de rest (bank- en identiteitskaarten bv) was erin gelaten en ‘iemand’ had de portefeuille aan de infobalie bezorgd. Liever zo dan het geld eruit gepikt en de portefeuille in de gracht of een vuilbak gegooid.

 4. blijft een lastige , want mijn dochter is laatst haar portemonnee in de trein verloren en daar zat naast haar laatste 20 euro van die maand ook nog haar id pas en bankpas in, ze bleef nog hopen dat iemand het geld eruit zou halen en dan in ieder geval de rest zou afgeven bij een station of politiebureau, want dat geld nou ja dat was al erg , haar bankpas heeft ze onmiddelijk laten blokkeren ,maar de vervanging van haar id pas is veel erger ,want je moet aangifte gaan doen bij de politie, daar een soort van boete betalen en opnieuw een id pas aanvragen ,alles bij elkaar heeft het hele gebeuren bijna 100 euro gekost, oh nee nog meer want ze moest ook nog een nieuwe portemonnee kopen.

 5. Eerlijk? Ik zou ook graaien.
  Ik vind het wel erg voor de mensen van wie het geld echt was. Maar zoveel ‘onder uw matras bewaren?’ Da’s om problemen vragen toch?
  Een portefuille zou ik teruggeven met het geld erin, dat is persoonlijker dan geld dat op straat zwaait.
  Ik vind het wel raar dat in zo’n kleine gemeente (gokje) de mensen van elkaar niet weten wie er stond te graaien. Misschien hebben ze een pact gesloten :-)

 6. Ikzelf ben van Zedelgem. Jammer dat het niet voor mijn deur is gebeurd, anders liep ik er naartoe met een vuilniszak ……om daarna te verbranden, net zoals minister Vandenbroecke ooit gedaan heeft ! ;-)

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten