Skip to main content

En hoe is het nu met ons geld?

Eindelijk nog eens de tijd gevonden om ons huishoudbudget op de site te updaten. Dus vandaag krijg je een overzicht van augustus, september en oktober. Die cijfers bestonden wel, maar ik kwam er maar niet toe om er een artikel over te schrijven. Maar vandaag is dat dus gelukt.

Het voordeel is dat je al direct over grotere bedragen spreekt. Zo schiet het wel op natuurlijk. En hoe was het nu met de centen de afgelopen drie maanden? Goed, heel goed zelfs. Het overzicht hieronder.

Toch nog even het systeem uitleggen: als je bijvoorbeeld het volgende leest: “vaste kosten augustus +163 euro” dan betekent dat simpelweg dat we in augustus 163 euro minder hebben uitgegeven aan de vaste kosten dan gebudgetteerd. Dus op die post hebben we dan voor die maand een “voorsprong” op het budget van 163 euro. Zo is het perfect mogelijk dat je bij “rest” een positief getal ziet, maar dat de spaarrekening toch gedaald is in saldo. Maar die is dan minder geplunderd dan verwacht. De cijfers die je hier dus ziet zijn gewoon een vergelijking met het budget. En als we het budget halen, dan zijn we tevreden. Voila, hier gaan we.

Inkomsten +308 euro

 • augustus: +158 euro
 • september: – 1 euro
 • oktober: +151 euro

Oei, in september een euro minder binnengekregen dan verwacht. Allemaal de schuld van die verdomde vakantie! Wie verlof neemt, krijgt geen maaltijdcheques. En in september hebben we amper gewerkt. Gelukkig waren onze lonen wat hoger dan verwacht, dankzij de indexering van eerder dit jaar (die niet gebudgetteerd werd).

Voor augustus en oktober geldt het omgekeerde: de maaltijdcheques worden ondergebudgetteerd, en dat waren maanden waarin we wel werkten. En daar bovenop dan nog de niet gebudgetteerde indexeringen. Dus allebei die maanden een mooie voorsprong op het budget.

Leefgeld: +398 euro

 • augustus: – 42 euro
 • september: + 414 euro
 • oktober: + 26 euro

In augustus 42 euro meer uitgegeven dan verwacht, en dat vooral door tankbeurten. In die periode zijn er veel meer verplaatsingen door allerhande barbecues en uitnodigingen van mensen die dan de tijd daarvoor hebben. En met lege handen kan een mens daar ook niet toekomen.

Een schandalig overschot op het leefgeld in september, hoe komt dat? Heel eenvoudig: weer door die verdomde vakantie. We moeten dat niet meer doen, want dat gooit het budget overhoop. Op vakantie leven we van ons vakantiebudget en kopen we de dingen dus daarmee, ook ons eten. Gevolg: de leefgeldrekening wordt amper gebruikt in die maand. En ik weet dat we onszelf een beetje voorliegen daarmee, maar dat is niet erg. We komen terug van vakantie en we voelen ons niet geruïneerd. Prettig gevoel.

Vaste kosten: +241 euro

 • augustus: + 163 euro
 • september: + 17 euro
 • oktober: + 61 euro

De vaste kosten worden altijd wat te hoog ingebudgetteerd, gewoon omdat ik niet van verrassingen hou op dat vlak. In augustus bleek het onderhoud van da Girl haar wagen héél goed mee te vallen (en daar heb ik toch altijd schrik van). Dus geen verrassingen en alles mooi op schema.

Uitgaven spaargeld: +81 euro

 • augustus: 0 euro
 • september: + 81 euro
 • oktober: 0 euro

Onze vakantie, die betalen we van ons spaargeld. En we zijn nipt toegekomen met ons vakantiebudget. In augustus en oktober geen uitgaven gefinancierd met ons spaargeld, dus ook daar weer een kleine voorsprong op het budget.

=> REST: + 1.028 euro

 • augustus: + 279 euro
 • september: + 511 euro
 • oktober: + 238 euro

En al die dingen samen maken dat we op die drie maanden 1.028 euro meer gespaard hebben dan verwacht. En op jaarbasis zitten we 1.550 euro voor op het budget. Dus stel ik mij eigenlijk geen vragen: we hebben dat budget opgesteld, en we zouden tevreden zijn als we dat zouden halen. En dat halen we, dus maken we ons geen zorgen.

En dat is dus het grote voordeel van budgetteren: het neemt een hele hoop zorgen weg. Als de eindsom positief is, dan hoef je je nergens zorgen over te maken. En is die negatief, dan heb je alle data waarmee je de oorzaak kan vinden.

En nu?

Nog twee maanden te gaan in dit jaar, en het budget zullen we halen. De spaarrekening is ondertussen aangegroeid tot bijna 34.000 euro. En die zullen we kunnen gebruiken om een huis te kopen. Maar toch ga ik eens nagaan of ik daar niet meer aan kan verdienen dan vandaag. Dus dit weekend gaan we op zoek naar een betere spaarrekening dan we nu hebben, want door een klein beetje moeite te doen kan je daar volgens mij mooi mee verdienen.

Er is nog 1 onzekere factor dit jaar: mijn wagen moet dringend binnen voor een onderhoud. Als dat meevalt zal het een goed jaar geweest zijn.

Oh ja: volgend jaar zal je al die cijfers hier waarschijnlijk niet meer vinden. Het is toch een hoop werk en ik weet niet of jij, lieve lezer, er altijd evenveel aan hebt. 2012 zal blijven staan als voorbeeld, om aan te tonen dat budgetteren niet moeilijk is en een hoop zorgen wegneemt.

En hoe is het met jouw financiën? Ziet het er naar uit dat je 2012 positief zal kunnen afsluiten? Of zware tegenslagen gehad?

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

8 gedachten over “En hoe is het nu met ons geld?

 1. Hi Pedro, proficiat met je resultaat! Mooie cijfers hoor!

  2 klein vraagjes:

  Is het zo dat je je maaltijdcheques omzet naar hun geldwaarde en zo bij je loon rekent? Bij mij staan die en de ecocheque apart en is eigenlijk kan het dus gemakkelijker, je ziet, ik leer nog altijd bij :-)

  Is het bedrag van je leefgeld elke maand gelijk? Wij hebben zeer verschillende maanden (en niet de luxe om het hoogste bedrag als basis te nemen om lekker veel over te hebben na minder dure maanden).

  Hier ook grote plannen voor 2013: we willen verbouwen en gaan onze lening heropnemen. Voor u nog een beetje te vroeg om daarover te schrijven jammer genoeg, had graag je mening gehoord :-)

  PS: we zijn eindelijk in de Telenet-shop geraakt en hebben ons superoud abonnement van 44 euro per maand omgezet naar ééntje van 25 euro per maand. Bedankt aan de andere lezers, hun opmerkingen hebben geholpen om dit eindelijk eens uit te pluizen. We hebben ondertussen wel ook ingetekend voor een gsm-abo met een Smartphone voor 1 euro :-)

  1. 1. Maaltijdcheques zijn voor mij gewoon leefgeld. Dus we storten 1.000 euro per maand op de leefgeldrekening. Daarnaast hebben we dan de MC’s, die we ook gebruiken om te winkelen. Dus het leefgeld = 1.000 + MC’s

   2. Het bedrag dat we voorzien is elke maand gelijk, maar lang niet elke maand geven we evenveel uit. En eigenlijk maakt de hoogte van dat bedrag niets uit, enkel voor de budgettering. Want wat we daarvan uitgeven, dat moeten we sowieso uitgeven.

   Jij mag altijd natuurlijk hier als gastblogger je ervaringen in je leningqueeste komen neerpennen. En dan heb je mijn mening er direct bij. Je laat maar weten of je dat ziet zitten.

   Aha, de site brengt dus geld op voor (sommige) lezers. Net wat de bedoeling was. Veel plezier met je smartphone (maar eerlijk gezegd: ik denk dat dat soort formules altijd een beetje te duur is, maar ik kan me vergissen).

   1. Merciekes!

    ‘t Is idd een pakket met die smartphone: 20 euro per maand waarbij er 15 euro voorzien is voor gebruik en 5 euro voor de smartphone. Je moet 2 jaar blijven dus 5 x 24 = 120 euro voor de aankoop van de (bescheiden) smartphone.
    Het plan is zo weinig mogelijk te surfen, ik wilde voornamelijk een gsm met fototoestel. Dat heeft mijn huidig bakje niet, dus voor mij al een succesverhaal :-)
    Hoewel ik voorzichtig ben: de smartphone is besteld want was niet in voorraad en dus heb ik ook nog geen contract getekend.

 2. 2012 was ok voor ons.

  – financiële meevaller van een paar 1000€

  – weinig geconsumeerd, zéér weinig gekocht wat als “brol” kan beschouwd worden. Wat toch gekocht werd was nodig en daar we zijn voor kwaliteit kunnen gaan

  – strak spaarplan kunnen volgen

  – maandelijkse uitgaven kunnen verminderen door formule bij Telenet en Electrabel te wijzigen

  Enige nadeel is dat we niet op reis zijn geweest, door tal van factoren. Daar wil ik in 2013 wel werk van maken.

 3. De “leefgeldrekening”? Je bedoelt wellicht jullie “zichtrekening”, neem ik aan? Of hebben jullie (ook) aparte zichtrekeningen voor “inkomsten” & “vaste kosten”? Vreemde situatie…

  1. Dat is inderdaad een zichtrekening. Daar worden de lonen op gestort. Stel (voor de twee samen): 3.000 euro. Vervolgens storten we het bedrag voor de vaste kosten (= jaartotaal vaste kosten /12) over naar de “vastekostenrekening” (een andere zichtrekening). Bij ons is dat (afgerond) 1.120 euro.

   Vervolgens hebben we nog een saldo op de “leefgeldrekening” van 3.000 – 1.120 = 1.880 euro. Daarvan houden we er 1.000 als leefgeld => 880 euro naar de spaarboek.

   Alle vaste kosten betalen we van de vastekostenrekening
   De leefgeldrekening dient voor de dagelijkse uitgaven (eten, drinken, tanken, kleren, kadootjes, …).

   Wat er van het leefgeld overblijft op het einde van de maand gaat naar de spaarrekening (of omgekeerd).

   Mijn excuses voor de verwarring.

 4. 1) ” Maar toch ga ik eens nagaan of ik daar niet meer aan kan verdienen dan vandaag. Dus dit weekend gaan we op zoek naar een betere spaarrekening dan we nu hebben, want door een klein beetje moeite te doen kan je daar volgens mij mooi mee verdienen.”
  +
  2) “En die zullen we kunnen gebruiken om een huis te kopen.”

  Penny wise, Pound foolish ?

  1. Aha! Ik ben niet tegen een huis kopen, hoor, maar ook niet volledig voor. Op dit moment is dat aan de huidige prijzen en met ons huidig inkomen geen optie, of toch niet voor het huis dat we voor ogen hebben. Dus vandaag: niet kopen. Morgen: kan helemaal anders zijn.

   En die zoektocht naar een spaarrekening is achter de rug. Morgen het artikel daarover (en we houden daar ook rekening met de aankoop van een huis, al kan het zijn dat dat niet gebeurt, maar een mens moet toch een scenario hebben, in zo’n gevallen)

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten