Skip to main content

Financiële hygiëne = letten op de kleintjes

Zoals vermoed kan worden ben ik nogal veel bezig met mijn financiële gezondheid. En door er zo veel bezig mee te zijn gaat een mens dan ook op de kleintjes letten, en vele kleintjes maken groot. Tijd om mijn borst nat te maken en hier even een overzichtje te geven van de financiële opbrengsten die ik de laatste maanden heb verkregen. Tot een paar jaar geleden zou ik die mislopen hebben, maar als je alles gaat optellen kom je wel op een mooi bedrag uit.

 • aankoop barbecue: 30 euro. In april besloot da Girl om mij een barbecue cadeau te doen. Uiteraard vond ik dat een geweldig geschenk, en ze had lang zitten zoeken om de beste prijs/kwaliteitverhouding te vinden. Dat was haar ook aardig gelukt. In de Colruyt werd het beest gekocht, en ik zo blij als een kind. Dode beesten grillen, ik doe dat graag. Maar consternatie alom zo’n week na aankoop: diezelfde barbecue werd in dezelfde Colruyt plotseling verkocht met een korting van 30 euro. Dat smaakt zuur natuurlijk, en da Girl besloot om niet bij de pakken te blijven zitten. Immers, voor 30 euro kan je ongeveer het vlees kopen dat een fors uit de kluiten gewassen boerderij op een jaar produceert. Da Girl nam dus de telefoon ter hand, en kon nadien met trots melden dat ze 30 euro kon gaan afhalen bij de kassa van de Colruyt. Geen korting op een volgende aankoop ofzo, maar gewoon 30 euro cash. Yeah baby! Investering: 1 telefoontje
 • afrekening huurlasten: 50 euro. Eerder berichtte ik hier al over de afrekening van de huurlasten en de verwarring omtrent de verhuisvergoeding. Mijn huisbaas wilde 50 euro aanrekenen die ze eigenlijk niet mocht aanrekenen. Na wat heen en weer gemail moesten we die 50 euro niet meer betalen. Investering: 2 emails
 • Intrum: 50 euro. Die heb ik eigenlijk niet verdiend, maar als ik gewoon had betaald dan was ik die wel kwijt. Ik laat me niet onterecht afdreigen, en ik zal dit dan ook niet betalen. Twee jaar geleden had ik gewoon betaald. Investering: wat gedoe op hun site om NOGMAALS mijn bezwaar kenbaar te maken
 • Proximus: 47 euro. Toen ik vertrok op mijn vorig werk nam ik mijn gsm-nummer terug bij mij. Groot was dan ook mijn verbazing toen ik plotseling een factuur van 47 euro kreeg met als omschrijving “verbrekingsvergoeding”. Volgens mij kon dit niet kloppen en ook dit keer bleef ik niet bij de pakken zitten. Ik vatte de koe bij de horens en besloot om naar de helpdesk te bellen. Na een half uur wachten vertelde men mij daar dat zij me niet konden helpen, maar wel mijn oude werkgever. 1 mailtje naar de verantwoordelijke en twee dagen later kreeg ik een creditnota van 47 euro in de bus. Investering: een half uur telefoneren en 1 mail
 • Gentse Feesten: 7,5 euro. Drankbonnetjes zijn kostelijk, maar op de Gentse Feesten viel mijn oog op een affiche van ING. Zij sponsoren Boomtown, en als je met je ING bankkaart betaalde, dan kreeg je een korting van 10%. Onmiddellijk ook de bestellingen van anderen opgenomen en op die manier 7,5 euro uitgespaard. Die ING rekening, dat is eigenlijk onze vastekostenrekening, dus dat moesten we dan weer overschrijven vanop een andere rekening. Investering: 1 overschrijving via home banking, in mijn pyjama dan nog wel.

Dus alles samen, op enkele weken tijd 184,50 euro uitgespaard/niet uitgegeven. Allemaal centjes die ik vroeger zou hebben laten liggen. En dat is het punt dat ik hier wil maken: hou je ogen open, kijk alles goed na. Heel wat geld ligt gewoon voor het oprapen. Veel bedrijven gaan er immers van uit dat velen sowieso betalen. Dus zij letten er niet altijd even goed op dat hun facturen correct zijn. Het kost hen minder om een helpdesk te laten draaien dan om alle facturen correct op te stellen. Laat je ook niet afschrikken door lange wachttijden bij de helpdesk en van die dingen. Gewoon claimen waar je recht op hebt, en je niet laten doen. Power to the people!

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

10 gedachten over “Financiële hygiëne = letten op de kleintjes

 1. Goed bezig!
  Ook ik kijk een beetje beter rond (dat wordt helaas wel gecompenseerd door een grote internetshopverslaving, maar da’s voor een andere keer :-)).

  Zo blader ik elke week de reclameblaadjes door. Ik weet het, papierverspilling, maar nu ik zoveel thuis ben heb ik wel de tijd om ze in het gemak te bekijken en dat heeft zeker al geld opgebracht/gespaard. Vooral het Kruidvat is favoriet, zij hebben bijna elke week een geld-terug-actie. Het zijn meestal zaken die ik niet onmiddellijk nodig heb maar die we wel kunnen gebruiken (shampoo enzo). Investering: 1 postzegel om de retour aan te vragen (of zelfs geen als mijn ventje dat tussen zijn werkpost moffelt :-)).

  Nog een voorbeeldje: uitstapjes met de kinderen. Op 21 juli zijn we gewoon thuis gebleven want de vliegtuigen die naar de Koning vlogen in Brussel passeerden hier boven ons huis en dat vinden de kinderen super om te zien. Gratis vertier ipv naar een pretpark of de Gentse Feesten te gaan. Wie gaat er trouwens naar een pretpark aan volle prijs? Niemand hopelijk!

  Deze week ben ik alleen thuis met dochterlief en was ik al aan het uitkijken voor een bezoekje aan de zoo of iets anders (om toch ook niet de hele zomer in onzen hof te zitten), maar ondertussen is dat opgelost door een bezoek aan mijn jongste zus (die het verste woont en we dus niet zoveel zien) zodat de meiden samen in het zwembad kunnen plonsen.
  Ook onze 2 honden gaan mee want ondertussen gaat mijn zus hen toiletteren (dus ook een duur bezoek van zo’n 150 euro aan de hondenkapper uitgespaard). Investering: een autoritje en een e-mailtje of 2

  Oh, en de grootste besparing van de voorbije maand: stoelen gekocht in de Ikea ipv van de net iets mooiere maar 5x zo dure van een ander scandinavisch merk (we moeten realistisch blijven met kleine kinderen en honden in huis :-)).

  1. uit je doppen kijken, dat is inderdaad de truuk. Nu, waarom maak ik zo’n overzichtje? Het geeft me gewoon genoeg munitie en redenen om ermee door te gaan. Nu staat het gewoon zwart op wit wat ik daarmee verdien, en hoe weinig moeite ik ervoor moet doen

  2. Kun je de post voor de geld terug acties niet naar een gratis antwoordnummer sturen?

   Of is dat iets puur Nederlands…

   1. Ik volg gewoon de instructies op de bon en dat is meestal een postbusadres in België

 2. @Nans: ik ben helaas nog geen antwoordnummers tegengekomen. Wat ik soms wel doe, als ik meer gta-briefjes heb, is om ze allemaal afzonderlijk in enveloppen te doen met per actie het correcte adres, en dan samen in één envelop naar één van de postbusnummers te sturen. Het is altijd hetzelfde bedrijf dat de gegevens verwerkt, met per actie een ander postbusnummer. Totnogtoe is dat goed gegaan.

 3. Hier had de digicorder van Telenet het begeven. Ik met de madam dus naar de verdeler gereden, met wel een hele goede verkoopster achter ‘den toog’. Zij werkt niet voor Telenet, maar wel voor de elektrowinkel waarin de Telenetstand gevestigd is, en waar zij verantwoordelijk voor is.

  De digicorder werd in een oogwenk gewisseld voor een nieuw model, gratis. Daaropvolgend zei ze: ‘Ik zal eens kijken of jullie alles al hebben dat gratis is.’

  Deze jongen én zijn madam buitengewandeld met 50GB extra (gratis) downloadlimiet, een nieuwe formule bij Telenet die me maandelijks een 10 tot 15 euro goedkopere factuur oplevert (en geen aanpassings- of administratiekosten) en vanaf gisteren kan ik na 16:00u volledig gratis bellen naar alle vaste lijnen én alle GSMoperatoren. Nice Nice Nice zeggen we dan, toffe griet.

  Dan sta je er nadien wel bij stil, als die digicorder niet kapot was gegaan, had ik dat allemaal op m’n buik kunnen schrijven.

  Het is nu nog voor mezelf de keuze maken, was het: onwetendheid of was het luiheid …

 4. Wij hadden vorige maand een superactie! Achtergrond: wij kregen bijna €500 aan ecocheques van onze (Belgische) werkgevers.

  Stap 1: In mei had de Hubo een aanbieding voor een grasmaaier op accu: van 550 voor 399 euro. Wij hebben de zaakvoerder gevraagd of wij die grasmaaier eind juni voor dezelfde actieprijs konden kopen met onze ecocheques. Hij was akkoord.

  Stap 2: Maar dat is nog niet alles: Bosch had een actie dat je €20 terug kon krijgen bij aanschaf van zo’n grasmaaier. Dat geld is inmiddels binnen.

  Stap 3: Verder was er ook nog een actie dat je gratis een tweede accu kon krijgen ter waarde van €313! Die is vandaag geleverd.

  Aldus: 550 + 20 + 313 = 883, betaald met ‘gratis’ geld. Ik ben blij!!!!

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten