Skip to main content

Frauderen: iedereen doet het

Zwartwerk, belastingontduiking, een beetje inkomsten niet aangeven.  Iedereen doet het blijkbaar, toch volgens Michel Maus van het fraudeplatform.  Hij heeft er onlangs een boek over gepubliceerd en geeft de kernpunten daarvan weer op de Humo-site.

Dat er veel gefraudeerd wordt, dat weten we allemaal.  Ik moet de eerste Vlaming nog tegenkomen die nog nooit een aannemer wat zwart geld toestopte, of die een bijbaantje heeft waarvan de fiscus niets weet.  Maar uit het artikel op de Humo-site heb ik één ding onthouden:

In België combineren we een Scandinavisch hoge belastingdruk met een Latijnse mentaliteit qua belastingen betalen. We spelen met vuur

Je kan op twee manieren naar belastingen kijken: ofwel betaalt iedereen er veel, en krijgt iedereen er veel voor terug.  Ofwel betaal je amper belastingen en dan moet je het zelf maar zien te beredderen.  Ik neig meer naar het eerste systeem: ik zit er niets mee in om veel belastingen te betalen, maar dan wil ik er wel iets voor terug.  Goede scholen voor mijn nog te kweken kinderen, deftige wegen, geen financiële kater als ik ziek ben, en een deftig pensioen.

Maar wat blijkt nu?  Onze wegen zitten vol putten, asielzoekers moeten op straat slapen,  zonder hospitalisatieverzekering word ik verzorgd als voor de Grote Oorlog (en de ambulancier die mij naar het ziekenhuis brengt blijkt een hobbyist te zijn)  en mijn pensioen zal niet veel voorstellen.

Kijk, daar krijg ik nu eens de wubbekak van.  En ik ben geen verzuurde populist, allesbehalve.   Maar waar gaat al mijn geld naartoe?  Ofwel wordt er vreselijk mee omgesprongen, ofwel ben ik de enige die zoveel belastingen betaalt.  Het zal een beetje van beiden zijn.  Maar het is de hoogste tijd dat heel dat fiscaal systeem eens herbekeken wordt.   Want door die hoge belastingdruk wordt er gefraudeerd, en er wordt amper op gecontroleerd.  En die belastingdruk is zo hoog omdat er veel niet binnenkomt, en omdat er niet op gecontroleerd wordt.  Cirkeltjes draaien dus, tijd om daar eens doorheen te breken.

En ik wil wel de brave Vlaming zijn die alles netjes betaalt.  En ik wil er zelfs van overtuigd zijn dat dat nuttig is, maar dan wil ik er wel iets voor terug zien.  Of ik neem het terug, maar zo wil ik niet zijn.

Dus, lieve overheid: hervorm heel dat systeem eens zodat iedereen die belastingen betaalt daar ook iets voor terugkrijgt.  En pak diegenen die niet koosjer bezig zijn keihard aan.  Ik voel me een dom schaap op dit moment, en dat is niet zo fijn.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Frauderen: iedereen doet het

  1. da zegewoon die buitenlanders geen senten meer geven en alles is opgelost wij maar betalen en dan die dure naft maar werken da kunnen zei nie

    1. Wel wel wel. Verdraagzaam Vlaenderen heeft ook de weg naar mijn site gevonden. Zet je erbij, beste vriend.

      Ik heb getracht je antwoord te ontleden. Het enige wat ik er kan uit opmaken is dat wij zonder probleem zouden kunnen frauderen als er geen buitenlanders zouden zijn?

      Soit, ik vraag je niet om hier op te antwoorden. Dergelijke praat tolereer ik hier niet en dat gaat direct naar de vuilbak in het vervolg.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten