Skip to main content

Geld lenen kost (soms geen) geld

nulprocentIk ga even vloeken in de kerk: ik ben niet tegen het lenen van geld. Ik heb zelfs geen regel die stelt dat lenen alleen voor een huis kan, het is iets wat je geval per geval, en individu per individu moet bekijken. Wat ik daar precies mee bedoel is voer voor een andere post, maar vandaag wil ik het eens hebben over de 0%-kredietreclame die me weer om de oren vliegt. En waarom ik daar al dan niet op zou ingaan.

In een artikel op de netto-site wordt er vandaag ook over dat onderwerp gesproken. Maar ik mis er toch een paar zaken in die, in mijn ogen althans, redelijk belangrijk zijn. Stel nu dat ik werkelijk een krediet aan 0% kan afsluiten, dus geen enkele extra, verdoken kost (en dat bestaat), wanneer zou ik het dan doen? Wel, als aan volgende voorwaarden voldaan is:

Ik beschik over het geld

Ik zou niet móeten lenen, maar ik kán lenen. Het geld staat dus gewoon op mijn rekening en ik kan het in één keer betalen. Dat houdt in dat ik aan één van mijn hoofdregels kan voldoen: enkel iets kopen als het geld er daarvoor is (bepaalde gevallen uitgezonderd, maar dat is voor later deze week)

Ik verlies geen korting door te lenen

Als je contant betaalt kan je misschien wat van de prijs afdoen. Als de korting die ik misloop groter is dan de opbrengst die ik haal uit het geld dat op m’n rekening blijft staan, dan leen ik niet (goede tip in het netto-artikel: eerst onderhandelen over de prijs, en dan pas laten vallen dat je een lening wil)

Ik kan de afbetaling aan

Goed, ik zou de lening terugbetalen via het spaargeld dat ik heb, maar wat als dat spaargeld op is? Stel dat ik het dringend nodig heb voor iets anders? Wel, dan zou ik nog altijd in staat moeten zijn om de lening op “eigen kracht” terug te betalen. Anders is het een molensteen en wordt die 0% al snel ettelijke procenten.

De lening hypothekeert mijn andere plannen niet

Ook al betaal je de lening van je spaargeld terug, de bank gaat daar niet van uit als je een andere lening nodig hebt. Op dit moment hebben wij geen schulden en een fijne spaarboek. Wij zouden dus een auto kunnen kopen aan 0%, en daar zelfs redelijk veel voor kunnen afbetalen. MAAR: de dag dat ik een huis wil kopen zal de bank zien dat ik al een lening heb, en zouden de voorwaarden voor die lening minder gunstig kunnen zijn. En dat willen we niet.

Samengevat: ik leen enkel aan 0% als ik de enige ben die daar vandaag voordeel aan doet, en als mijn toekomstige voordelen niet aangetast worden. Het is niet aan de orde nu, maar goed om in het achterhoofd te houden.

Laat jij je verleiden door die 0% of andere kredietvormen? Of ben je daar heel voorzichtig mee? Speelt de financieringsvorm mee in je aankoopproces, of net niet?

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

10 gedachten over “Geld lenen kost (soms geen) geld

 1. Ik ben van het principe dat ik maar een aankoop doe als ik het geld ervoor heb. Ik snap echt niet hoe sommige mensen geld lenen om aankopen te financieren die niet echt nodig zijn bv tv, reis, nieuwe keuken, nieuwe meubels…..De enige lening die wij ooit gehad hebben, is de hypothecaire lening.

  1. Nee, hier ook geen lening, ‘gratis’ of niet, ik koop alleen dingen die ik ook zonder probleem zelf op dit moment al helemaal kan betalen.
   Net als Liesbet hierboven in haar reactie was mijn enige lening de hypotheek.

   1. 3 Jaar geleden, toen we nog een appartementje huurden, hebben we besloten om te lenen voor een auto, ookal konden we deze cash zelf betalen. Aangezien ik voor mijn werk (op papier) zeer veel km’s maak, mag ik mijn km’s inbrengen in de belastingen. Ik zeg hier op papier, omdat ik carpool met 2 personen. Ik mag dus alle km’s inbrengen, ookal rij ik in werkelijkheid maar 1/3. Dankzij het inbrengen van de werkelijke beroepskosten, mag ik ook een evenredig deel (km werk/totaal km) van de intrest aftrekken. Teruggerekend heeft mij de lening ongeveer 260 euro gekost.

    Het spaargeld dat we konden gebruiken voor de aankoop van de wagen, hebben we gebruikt om te onderhandelen tijdens de bankenronde voor onze hypothecaire lening en later voor een deel van de verbouwing te financieren.

    Het idee dat je zonder werk kan vallen, speel ons wat minder parten, want het geld heeft er “altijd” gestaan.

 2. Lenen aan 0%? Wow, ik wist niet eens dat dat bestond!

  Ook hier van mening dat we enkel voor ons huis lenen (en aangezien die al lopende is, geen nieuwe nodig).

  Ook voor de komende verbouwing (ooit) zullen we onze lening heropnemen en niet bijlenen.

  Voor een nieuwe auto zullen we wel lenen denk ik, voor de vorige hebben we ook de helft geleend, eerder om onze spaarcentjes niet te moeten aanspreken dan dat we het niet konden betalen. Ik reken eigenlijk nooit alles zo goed uit als Pedro…

 3. Nu weet ik niet of in Belgie dezelfde regels gelden dan in Nederland, maar in Nederland sta je dan geregistreerd bij het BKR. Bureau Krediet Registratie. Zo’n registratie is er om het totaal aan verstrekte kredieten bij te houden in heel Nederland van alle lenende mensen. Ook achterstanden worden hier genoteerd. Het KAN dus nadelig zijn om een 0% lening te hebben. Ligt eraan wat je erna nog wil.
  De registratie blijft na aflossing nog 5 jaar genoteerd staan.

  1. Niet alleen leningen, ook telefoonabonnementen worden hier geregistreerd. In sommige gevallen kan het juist gunstig zijn dat je bekend bent bij het BKR als je namelijk nooit een betalingsachterstand hebt gehad staat dit er ook. En dat leverde mij weer een korting op het rentepercentage bij mijn hypotheek op.

 4. Gratis of niet, je maakt jezelf wel extra kwetsbaar als je geld leent. Daarom hebben wij ook een auto van 1100 euro gekocht toen onze mooie auto de geest gaf, hoewel je rond de oren wordt geslagen met koop nu, betaal in het jaar 2078 enzo. Vind die hypotheek en het huis waar ik niet vanaf kom, al erg genoeg ;)

 5. Ik val in de categorie dat ik alleen leen als het item echt nodig heb (onderdak, auto-indien-voor-verweg-werk) en ik het kan betalen. Bij mij alleen nog nodig geweest voor onderdak, dus als hypotheek. En zelfs dan nog minder dan de bank vond dat ik mocht.
  Want inderdaad: geld beschikbaar hebben (spaarrekening meestal) geeft keuzes, dus opties in het leven. Die opties kun je iets oprekken via een lening, maar dan gaat het heel hard ten koste van je andere keuzes.

  Tenzij je doet, zoals ik laatst iemand hoorde: “o dan leen ik gewoon. En als ik het niet terug kan betalen, ga ik wel de schuldsanering in, dan ben ik er na 3 jaar gewoon vanaf. ” Tja, dat is ook een mogelijke keuze.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten