Skip to main content

Gratis drinkwater? Waarom (niet)?

gratis waterDit jaar waren we op vakantie in een groot land ergens in het zuiden van Europa waar ze Frans spreken (mijn privacy is me ook nog wat waard en de NSA moet ook niet alles weten). We zijn daar vaak gaan eten, en het viel ons telkens op dat we gewoen, pardoes, gratis een fles water kregen.

“Waarom doen ze dat bij ons niet?”, hebben we ons af en toe hardop afgevraagd (ze verstonden ons daar toch niet). En wat las ik deze week op de site van den BRT? Dat een gemeenteraadslid van de N-VA dat wil invoeren in de schone stede Gent.

Niets mis mee, denk je dan, maar die maatregel gaat er toch nog niet zo snel komen. De horeca vreest sociale drama’s. Waarom?

Wel, blijkbaar schatten zij hun klanten als volgt in: “als die gratis water krijgen, dan gaan ze geen flessen wijn van 3 miljard euro meer drinken.”

Fout! Fout! Fout! Wie op restaurant gaat, die doet dat om te genieten. Bourgondisch als we zijn gaan we echt niet besparen op wijn, bier, pousse-café’s, koffies en andere dingen. Echt niet. Ik kan me niet herinneren dat we in dat groot land ook maar één keer minder te drinken besteld hebben omdat we toch maar mooi gratis water gekregen hadden. En dan nog: moesten we budgettair krap gezeten hebben hadden we misschien wel als volgt geredeneerd: “we kunnen iets gaan eten, maar niet teveel dure drank bestellen. We krijgen tenslotte een fles water bij ons eten”

Dat water is gewoon een fijne bijkomstigheid. Zoals nootjes bij een frisse pint bier. Het is ideaal om een anijsdrank mee aan te lengen (mijn longen verbranden als ik dat puur drink) en het helpt ook de tijd tussen het aperitief en het voorgerecht te overbruggen. Niets zo vervelend als een kwartier met een droge keel te zitten.

Natuurlijk kan je ook een fles water bestellen. Uiteraard. Maar die kost je dan een half maandloon, en dus laten mensen het maar voor wat het is.

In mijn krant las ik dat er ergens in het mooie Limburg een “proefproject” is voor dit onderwerp. Daar kunnen mensen kraantjeswater per glas bestellen (aan een halve euro, tot 2,5 euro). Dat is het dus ook niet helemaal.

Ik vind het gewoon jammer. Ik zie echt niet dat mensen minder zullen drinken als ze een fles water aangeboden krijgen. De eerste zaak die mij dat aanbiedt gaat voor altijd mijn respect krijgen, en een groot deel van mijn horecabudget.

Het is wachten op iemand die het probeert, en die dan merkt dat het geen verlies oplevert. Integendeel zelfs. Verplichten hoeft de overheid dat voor mij niet, maar ik hoop dat er iemand het goede voorbeeld stelt. Die krijgt dan klanten over de vloer die het fijn vinden om niet als melkkoe beschouwd te worden, en extra klanten die wel wat willen eten maar geen centen hebben voor het vloeibare goud (afgaande op de prijzen) die ze daar serveren.

Wat jij? Bestel jij een fles water op restaurant? Zou jij stoppen met andere dranken te bestellen als je een fles water krijgt? Heb jij een horecazaak en waarom geef jij al dan niet een fles kraantjeswater aan je klanten? En zouden ze dat hier moeten verplichten?

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

8 gedachten over “Gratis drinkwater? Waarom (niet)?

 1. Ik weet het niet.
  Een dierbare van mij heeft zelf een restaurant in zuid frankrijk en hij ergert zich rot als er Nederlanders in zijn restaurant komen. Dit omdat hij met regelmaat mee maakt dat ze maar 1 flesje/blikje frisdrank bestellen voor 3 kinderen tijdens een maaltijd, maar wel drie glazen willen. Dus ipv dat de restauranteigenaar winst kan maken op drie maal frisdrank , is het in dit geval maar winst op 1x frisdrank. In welke mate gaan mensen dan juist helemaal geen frisdrank meer kopen als ze gratis water aan tafel krijgen? Ik weet het niet eerlijk gezegd.

  1. Ik begrijp zijn reactie maar ik begrijp ze eigenlijk ook niet. Stel dat die mensen niets komen eten? Dan verdient hij toch helemaal niets.

   En als dat soort mensen altijd de plaats inneemt van anderen die wel willen verbruiken, dan lijkt het mij de hoogste tijd om de prijzen wat op te drijven. Dan is er daar nog marge voor, lijkt me.

 2. Wij kennen dat land ook. En in sommige andere zuiderse landen is die maatregel ook van toepassing. Voor ons is dit een prima zaak!!! Het water dat je bij de Ricard krijgt is onvoldoende om de dorst te lessen, dus is een extra fles leidingwater zeer welkom. We bestellen daarom niet minder andere dranken. Tenslotte zijn wij geen Nederlanders hé?

 3. Tja wij hebben het redelijk krap op dit moment. En dan zou het kunnen gebeuren dat we dan TOCH beslissen om eens iets te gaan eten. Want we krijgen kraantjeswater gratis. Dat scheelt al een hele hoop geld voor ons.
  Ik denk dat de restaurantuitbaters net méér klanten gaan krijgen. En ja die zullen misschien niet allemaal even veel geld uitgeven, maar reken maar dat ze positieve reclame krijgen als ze gratis drinkwater bijgeven.

  1. Voila, dat bedoel ik dus. Je kan toch nog een avondje lekker gaan eten en de restauranthouder zijn omzet verhogen.

   Of de restauranthouder kan staan kijken op een lege tafel. Hij heeft dan wel geen fles water moeten weggeven, dat klopt. Maar ik denk dat hij toch gelukkiger is met een gevulde tafel…

 4. Ik ben wel een Nederlander ;-) ik waardeer het enorm als er een karaf kraanwater op tafel komt, zonder daarvoor te hoeven betalen. Dat vind ik zulk een service daar kom ik voor terug, bij wijze van spreken. Bij mijn glaasje wijn wil ik nu eenmaal een glaasje water. Anders bestel ik geen tweede en 3e glas wijn ook. Voor mij geldt dus dat de uitbater er alleen maar beter van wordt, van dit beetje extra service!

 5. Hier in Australië, maar ook in Spanje krijg je overal gratis kraanwater! (en er wordt nog steeds veel alcohol verkocht) Misschien moet het weer wat opwarmen in België.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten