Skip to main content

Hoe verging het ons geld in 2012?

Het nieuwe jaar is al 5 dagen oud. Nog 360 te gaan en we kunnen weer feesten. Hoog tijd dus om eens te kijken hoe 2012 was op financieel vlak.

En we vallen dan maar direct met de deur in huis: we hebben 2.024 euro meer gespaard dan verwacht. Hoera! En daar zouden we het bij kunnen laten, maar misschien is het toch eens aangewezen om na te gaan vanwaar die 2.000 euro komt. Welaan dan, we nemen ons jaarrapport erbij, en we slaan aan het analyseren.

Inkomsten: 40.842 euro (+ 812 euro)

Redelijk verrassend dit. Immers, in de loop van het jaar ben ik van werk veranderd, en tussen die twee jobs heb ik me een maand vakantie toegekend. Een maand zonder inkomen. En toch nog in totaal, voor allebei samen, zo’n 800 euro meer binnengekregen dan verwacht. Hoe komt dat?

Wel, we schatten onze inkomsten altijd wat lager in dan ze werkelijk zijn. Dat zorgt voor groene cijfertjes in zo’n rapport, en groene cijfertjes zijn mooi. Bij da Girl haar inkomsten zie je dat goed: zij heeft qua gewoon loon zo’n 260 euro meer binnengebracht dan verwacht. Dat gaan we toch blijven doen, dat onderschatten. Zoveel verschil maakt het niet op gewoon loon.

Maar dan hebben we nog de maaltijdcheques: voor zo’n 1.000 euro onderschat. En daar zijn we van afgestapt. In het budget 2013 hebben we dat veel realistischer ingeschat. We zullen minstens 200 dagen werken, en we krijgen vanaf 2013 de mooie som van 7 euro per dag aan maaltijdcheques. Die onderschatting is dus uit het systeem, het vertekent teveel.

En dan zijn er nog de belastingen: ik heb dit jaar de centen teruggekregen van de inkomsten van 2010 en 2011, daar waar enkel die centen van 2010 gebudgetteerd waren. Het betekent wel dat we in 2013 geen inkomsten van die kant budgetteren, het kan immers zomaar gebeuren dat we die centen pas in 2014 krijgen. Maar al dat geld van de belastingen zorgt er wel voor dat we veel meer inkomsten kregen dan verwacht.

En tot slot is er nog mijn vakantiegeld van mijn vorige job: dat is uitbetaald in 2012 omdat ik mijn ontslag had gegeven. Als ik daar had blijven werken dan had ik dat pas in 2013 gekregen. Gevolg: in 2013 wordt er voor mij maar een half vakantiegeld voorzien.

Conclusie: door het onderbudgetteren van de inkomsten en de maaltijdcheques, en door wat inkomsten die eigenlijk pas in 2013 hadden moeten komen, hebben we zo’n 800 euro meer dan verwacht, ondanks een maand zonder inkomen voor mij. Gevolg: het budget van 2013 is wat magerder aan de inkomstenkant (geen teruggave belastingen en half vakantiegeld Pedro). Het zij zo.

Leefgeld: 12.610 euro (+ 710 euro)

Wij voorzagen 1.000 euro per maand + de maaltijdcheques. Daar zijn we ruim mee toegekomen. De ene maand al meer dan de andere. Voorlopig hou ik nog niet zo goed bij waar dat precies naartoe gaat. Er wordt immers heel wat van betaald: inkopen, brandstof, kleding, geschenken, ontspanning, dokter, …

Dat is eigenlijk dus het geld dat we gebruiken om dagelijks te overleven. En zolang we daar het budget niet overschrijden is er eigenlijk geen enkel probleem. Maar ik ga het toch wat beter opvolgen. Niet zozeer om te besparen, maar ik weet graag waar het geld heen gaat.

Vaste kosten: 12.456 euro (+ 969 euro)

Ook hier weer feeststemming, maar toch. Van die 970 euro is er een groot deel eenvoudig te verklaren: niet omdat we lekker spaarzaam zijn, maar omdat er “fout” gebudgetteerd werd. Zo kregen we bij de afrekening van de huurlasten 480 euro terug. Toch ga ik dit opnieuw zo budgetteren (geen teruggave dus). Een mens weet nooit hoeveel er precies zal komen, en al zeker niet als hij er nog maar een goed jaar woont.  We gaan er dus gewoon van uit dat we met de voorafbetalingen toekomen, en wat over is, dat zien we dan wel weer.

Daarnaast ben ik niet naar de garage geweest met mijn wagen. Ik had dat moeten doen, maar dat is er niet van gekomen. Te lui? Misschien. Maar vooral angst van de factuur. Angst is niet goed, dus we gaan in januari werk daarvan maken. Voor dat onderhoud was er wel 250 euro voorzien, en die zijn niet opgemaakt.

De rest van het verschil? Lichte overbudgettering van de kosten (zie facturen telecom) en toch ook een beetje spaarzaam zijn.

De verzekering van de wagen van da Girl viel heel goed mee, het onderhoud viel dan weer heel goed tegen. Maar dat heft elkaar op.

De cijfers van 2012 zorgen wel voor een nauwkeurigere basis voor 2013. Dus eigenlijk was dit een jaar om te leren, en daardoor kunnen we 2013 veel correcter inschatten. Jippie.

Uitgaven spaargeld: 2.467 euro (– 467 euro)

Aha, eindelijk eens een rood cijfer. En het valt heel makkelijk te verklaren. We hadden 2.000 euro voorzien voor de vakantie, en daar zijn we nipt mee toegekomen. Maar daarnaast is er van het spaargeld ook een naaimachine gekocht die niet voorzien was (199 euro), en een tablet (349 euro).

=> Rest: 13.309 euro (+ 2.024 euro)

Al die dingen samen zorgen voor een totaal bedrag op overschot voor 2012 van zo’n 13.300 euro. Dat is 2.000 euro meer dan verwacht, en we kunnen het helemaal verklaren (ah ja, zie hierboven). Door alles zo goed bij te houden weten we ook precies hoe onze inkomsten verdeeld worden. Van elke 100 euro die binnenkomt worden er zo’n 33 bijgeschreven op het spaarboekje. De overige 66% is mooi verdeeld over het leefgeld en de vaste kosten. Niet slecht, en we leven zoals we willen.

Goed, de boekhouding is afgesloten, een mooi positief resultaat. En nu? De winstverdeling! Van die 2.000 euro hebben we er 1.820 gestort op onze pensioenspaarrekeningen. Dat was niet voorzien in 2012, maar door het mooie resultaat hebben we dat toch maar gedaan. En voor 2013 is dat al ingebudgetteerd.

Conclusie

2012 was een jaar zonder financiële zorgen, en dat is toch de hoofddoelstelling van ons budget. Weten waar we aan toe zijn, weten vanwaar het geld komt en waar het heen gaat. Een paar meevallers, een paar tegenvallers. En de meevallers zijn talrijker en groter dan de tegenvallers. Geen stress dus. In totaal beschikken we nu over 37.000 euro, en geen schulden. Al kan dat dit jaar allemaal veranderen, als er een huis gekocht wordt.

Door al het werk (al viel dat goed mee) in 2012 weten we nu ook beter waar we ons aan kunnen verwachten in 2013. Het budget wordt dus correcter en completer.

Hoe was jouw 2012? Budget gehaald? Of geen budget gemaakt maar toch tevreden? Of is het op financieel vlak allemaal ferm tegengeslagen? En wat verwacht je voor 2013?

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

5 gedachten over “Hoe verging het ons geld in 2012?

 1. Onze doelen zijn ook allemaal gehaald. Wat is het toch heerlijk hè om zomaar 4000 euro te kunnen pakken om de schilder te betalen. Je weet gewoon wat je nodig hebt en hoeveel je uit kunt geven. Ook weet je precies hoe lang het duurt voordat je het geld weer terruggespaard hebt.
  Voor ons geldt 2013 als het jaar dat de potjes gevuld zijn zoals wij dat wensen. Dat zal al in het vroege voorjaar zijn. Vanaf dan gaan wij het teveel aan spaargeld aflossen en daarna extra sparen waarvoor nog geen doel is. Wij zien wel hoe het komen gaat. Het geeft in ieder geval een absolute rust.

 2. Voor ons was 2012 het vijfde schuldenvrije jaar op rij! Toen in 2007 onze hypothecaire lening afliep, hebben we de plechtige eed gezworen om NOOIT nog een lening voor iets aan te gaan. Dus NOOIT nog enige afbetaling voor wat dan ook: niet voor een auto, niet voor een of ander elektrisch toestel, niet voor het inhuren van een vakman, niet voor een reis, niet voor een verbouwing,… Eerst voldoende sparen, en dan pas uitgeven!

  En geloof ons: een heerlijk gevoel van zekerheid, geeft zo’n principe. Bovendien kom je in een aangename vicieuze cirkel terecht: door het ontbreken van afbetalingen heb je op het einde van elke rit meer over, zodat je je spaarpotje kunt aandikken. Waardoor je een steeds maar belangrijker wordende reserve krijgt, waar je steeds maar grotere aankopen of werken of tegenslagen kunt mee opvangen! Een dikke aanrader, dus: hou op met de banken te sponsoren via allerlei leningen. Het zal ze leren ;-)

  1. Ik kan je niet anders dan gelijk geven. Toch merk ik dat veel mensen het raar vinden dat ik schuldenvrij wil zijn. Favoriete argument is dan het “fiscaal voordeel” dat ze zo fantastisch vinden. Sommigen gaan zelfs zo ver van zoveel mogelijk en zo lang mogelijk te lenen om het fiscaal “voordeel” te optimaliseren.

   Persoonlijk vind ik dat het fiscaal voordeel TOTAAL niet opweegt tegen het bedrag dat je elke maand kunt sparen als je leningvrij bent. Uiteindelijk neemt de overheid een ferme hap van dat fiscaal voordeel terug via je grondlasten.

   Ten tweede vind ik het absurd dat mensen geloven dat het fiscaal voordeel iets is dat er altijd zal zijn. Er zijn genoeg voorbeelden waarbij de overheid de regels midden in het spel verandert … kijk maar naar het débacle rond zonnepanelen en percentages van roerende voorheffing.

   Het fiscaal voordeel zou er wel eens totaal anders kunnen uitzien wanneer het in 2014 verschuift van federaal naar Vlaams niveau. Ik vraag me af hoeveel er dan gevloekt gaat worden bij diegenen die het initieel zo fantastisch vonden!

   1. Maar het bekt zo lekker: “ik ben fiscaal optimaal”. Op zich kan het wel zijn dat het voor sommigen interessanter is om hun lening aan te houden, maar dan zal dat niet zijn omwille van financiële redenen.

    Dat steekt me soms ferm tegen: de onwetendheid. Het is niet omdat je fiscaal optimaal bent, dat je op financieel vlak de beste zaak doet. En wat velen vergeten: door een schuld aan te houden maak je vooral de overheid en de bank blij, financieel dan.

    Het is fijn om elk jaar van de fiscus een mooie som te krijgen. Maar blijkbaar staat er niemand bij stil wat je daarvoor eerst moet betalen. En wat je moet betalen, dat moet je verdienen, en dat maakt je afhankelijk.

 3. Leuk overzicht met mooie cijfers!
  Moest je de naaimachine en de tablet met je leefgeld gekocht hebben zouden het allemaal groene cijfertjes geweest zijn :-)

  Wij hebben in 2012 niet zoveel gespaard als gehoopt (2800 voor onszelf en 1150 voor de kinderen) maar zijn blij dat het jaar ongeveer breakeven was. De grootste onvoorziene kost was sporten: ikzelf een abo voor de fitnessclub (aaargh, weggegooid geld, ik geef het toe), man heeft zich aangesloten bij tafeltennisclub, dochter is beginnen paardrijden en moet op doktersvoorschrift elke week gaan zwemmen, zoon is lid van turnclub en doet soms sportkampen. Maar op gezond leven mag niet bespaard worden vind ik dus voor dit jaar wel rekening mee gehouden.

  We hebben wel ons dak geïsoleerd (1700 euro) en we hebben nieuwe kasten gekocht, dus ons huis is er wel een beetje op vooruit gegaan.

  Voor 2013 heb ik nu ook alle cijfers (dit jaar was het een beetje gokken want onvoldoende gegevens van 2011) mooi in tabelletjes gezet.
  Ons maandelijks inkomen wordt ook 50/50 verdeeld in vaste kosten en leefkosten. Bij die vaste kosten zit 500 euro sparen inbegrepen. de grootste uitdaging is bij ons het leefgeld onder controle houden want dat is minder ruim dan we spontaan zouden opdoen.
  De jaarlijkse inkomens gaan naar de spaarrekening waarvan dan ook de jaarlijkse kosten betaald worden. In theorie zou het mooi moeten kloppen :-) (anders dan bij u reken ik wel met de teruggave van de belastingen want anders zouden we tekort hebben).

  Onze werkpunten voor dit jaar:
  – minder eten kopen (en minder eten tout court :-)),
  – minder uitgeven aan kadoos
  – minder op vakantie (slechts 2 weekendjes weg ipv een weekend en een 14-daagse vakantie)

  En daarnaast ons niet te veel stressen in de komende verbouwing! Maar dat is (gelukkig) van een apart budget…

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten