Skip to main content

Jippie!!!! Het vakantiegeld is daar!

Toch wel een mooie periode, die lente: alles wordt groen en het zonnetje schijnt wat meer. Maar we zitten hier niet op deze site om over het weer of de natuur te palaveren. Neenee, de lente betekent ook: vakantiegeld! En dit jaar is dat een mooie som: doordat ik mijn ontslag gegeven heb krijg ik mijn vakantiegeld van vorig jaar, plus al een deel van dit jaar. Dus alles bij mekaar een mooie som.

Nu, voor mij is het eenvoudig: volgens mijn principes gaat vakantiegeld onmiddellijk op de spaarrekening. Wij proberen immers rond te komen van de maandelijkse inkomsten, en alles wat daarbij komt is dus “overschot”. Dat dient om buffers op te bouwen en we sparen ook om een huis te kopen.

Maar dat vakantiegeld, dat is me toch een oubollig systeem. En als we dat zouden hervormen zouden we zelfs een deel van de economische crisis kunnen oplossen.

Hoe werkt het huidige systeem? Nogal paternalistisch: je werkt een heel jaar, en in mei of juni van het volgende jaar geeft je werkgever je een mooi bedrag waarmee je op vakantie kan gaan. Voor mij komt dat als volgt over: “als je dit geld elke maand krijgt, dan verbras je het toch maar. Dus als werkgever zorg ik ervoor dat je toch nog iets kan doen in de vakantie”.

Ik vind dat dus nogal paternalistisch, dat systeem. Voor mij persoonlijk maakt het niet uit of ik dat geld in één keer krijg, of gespreid over twaalf maanden. Ik geef uit wat er nodig is om een aangenaam leven te hebben. Geef mij elke maand 500 euro meer, en ik spaar elke maand 500 euro meer. Maar zo werkt het dus niet bij iedereen, en volgens mij kan daar, voor een deel, de oplossing liggen voor de economische crisis.

Stel nu dat het vakantiegeld maandelijks wordt uitbetaald. Wat gebeurt er dan?

 • Mensen die dat geld nodig hebben om te overleven, die krijgen het wat makkelijker. Het is niet wachten op dat vakantiegeld om rekeningen te betalen.
 • Mensen die het niet nodig hebben, die gaan meer uitgeven.

Vooral die laatste categorie is interessant. Als je iemand 1.200 euro in één keer geeft, en die heeft het niet nodig om van te leven, dan gaat die dat geld sparen. Zo’n groot bedrag opmaken, dat is niet leuk, dat zorgt voor een schuldgevoel. Maar geef iemand elke maand 100 euro, en de kans is groot dat die daar een deel (of zelfs alles) van opmaakt.

En dat sparen, dat is blijkbaar een probleem van onze economie. Immers: hoe meer we opmaken, hoe beter voor “de economie”. Ik ben ervan overtuigd dat wanneer het vakantiegeld (en de eindejaarspremie) maandelijks uitbetaald wordt, dat er dan meer geconsumeerd wordt. Niet door mij, niet door mensen die geen euro op overschot hebben, maar wel door al de rest (en dat is toch een heel grote hoop).

Dit zou geen euro meer kosten aan de bedrijven, het zou ook veel eenvoudiger zijn. En elke maand hetzelfde inkomen, dat maakt het budgetteren ook wat makkelijker. En als je verandert van job, dan heeft dat geen weerslag op je jaarinkomen van het daaropvolgende jaar.

Conclusie: het vakantiegeld maandelijks uitbetalen kan de consumptie enorm aanzwengelen, en toch geen euro meer kosten. En alles wordt eenvoudiger, zowel voor werkgever als voor werknemer. Nadeel is dat er minder gespaard wordt, maar een mens is ook nog een beetje verantwoordelijk voor z’n eigen beslissingen. Niemand verplicht je om je geld op te maken, er bestaat genoeg kennis die je kan helpen om je financiën onder controle te krijgen.

Nuja, bij mij gaat dat geld dus op de spaarrekening. Maar hoe zit dat bij jou? Alles opmaken? Of ook sparen? En zou je het liever maandelijks krijgen of toch maar liever één keer per jaar?

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

11 gedachten over “Jippie!!!! Het vakantiegeld is daar!

 1. Het is bij mij deels geparkeerd op de bankrekening en deels overgeboekt naar DUO (studieschuld). Mijn werkgever heeft sinds 1 januari het door jou voorgestelde systeem. Het IKB (individueel keuzebudget) wij kunnen geheel kiezen hoe dit in te zetten. Of per maand, of in mei en december of om de maand of noem maar op. We kunnen het brutobedrag gebruiken voor extra verlofuren of voor een studie die niet werkgerlateerd is. Dit jaar heb ik gekozen voor mei en twee maand laten uitbetalen in juli (omdat ik dan mijn studieschuld kan aflossen) en in december als extraatje en dan maar kijken hoe ik dit het beste in 2013 kan inzetten. Want door het in 2x uit te laten betalen voelt het wel als een extraatje en anders al snel als extra inkomsten en, ja ook extra uitgaven.

  1. ow, mooi systeem. Dat kennen wij hier niet in België. En dat je de vrije keuze krijgt is helemaal top!

   En inderdaad, extra inkomsten leiden vaak tot extra uitgaven. Maar als je je daarvan bewust bent, dan kan je dat (proberen) te vermijden.

   1. Kleine opmerking: Pedro, je hebt het over het dubbel vakantiegeld, je gewone ‘enkel’ vakantiegeld wordt uitbetaald in de maand waarin je vakantie opneemt (lijkt dus gewoon loon). Ik denk dat het gewoon praktisch niet mogelijk is om al in januari te weten op hoeveel vakantiedagen en geld iemand recht heeft omdat pas in mei de saldi van de vorige jaren doorgegeven worden tussen de verschillende uitbetalingsinstellingen (werkgevers, mutualiteiten, werkloosheidsinstellingen etc).
    Maar ik zou geen nee zeggen tegen elke maand een beetje meer loon :-) Ik vrees alleen dat ik moeite zou hebben om het te sparen (ik ken mezelf), nu kan ik mooi de rest van onze zomerreis betalen met het vakantiegeld dat ik net kreeg.

    1. Yep, het dubbel vakantiegeld. Maar als bediende wordt je in je vakantie gewoon doorbetaald, en als arbeider is dat dan weer anders.

     Maar dat is net wat ik bedoel: het maakt het allemaal veel te ingewikkeld. Ook voor ondernemingen. Daar valt volgens mij veel te besparen door dat vakantiegeld feitelijk af te schaffen en te vervangen door een loonsverhoging van dezelfde orde.

     En dat verschil in statuut tussen arbeiders en bedienden is ook totaal achterhaald, dat mogen ze voor mij ook afschaffen.

 2. Gaan jullie nooit op reis dan of hoe spaar je daar dan juist voor? Wat ik altijd zo jammer vind is dat het vakantiegeld altijd te laat komt om echt je vakantie mee te kunnen betalen, je kan het alleen nog gebruiken voor je zakgeld daar. (en om te sparen dan uiteraard, misschien niet zo slecht :-))

  Ik ben blij dat er eindelijk een consuminderblog uit België te vinden is, in Nederland zijn er zoveel en hier geen, gek!

  1. Wij betalen onze reis van ons spaargeld. En daar zit inderdaad het vakantiegeld in. En omdat daar een mooie buffer is, kunnen we kiezen wanneer we op vakantie gaan. Mij maakt het eigenlijk niet uit wanneer het komt en in welke vorm, het gaat toch naar die spaarboek. Zonder dat ik vrekkig ben.

   In het dagelijks leven hebben we dat geld niet nodig, dat is dus “overschot”. En eender hoeveel ik verdien, ik zal altijd hetzelfde nodig hebben in het dagelijks leven. Dus hoe het komt en wanneer, maakt mij niet uit.

   Ik verschoot er ook van dat er niets over persoonlijke financiën te vinden was in België. Belgen en hun geld, het is iets raars. Maar een echte consuminderblog is dit toch niet hoor. Eerder een blog over gezond verstand en centen, ofzo. Weet niet goed hoe ik het moet omschrijven.

   Het consuminderen is geen doel. Het doel is om op een coherente en verstandige manier met geld om te gaan. En eigenlijk, eigenlijk volgt dat consuminderen dan vanzelf. Maar het is niet mijn eerste betrachting.

   1. Elke, wij betalen het voorschot van onze reis in januari (wanneer we boeken) met ‘gewoon geld’ (wij hebben maar 1 zichtrekening) en nu moet ik in juni de rest betalen (en dus komt het vakantiegeld net op tijd). Maar dat is dit jaar misschien eerder toeval omdat we in de grote vakantie op reis gaan.
    En ja, zo leuk dat dit een Belgische site is! Ik lees met veel plezier de blogs van de Nederlandse collega’s maar sommige zaken zijn niet vergelijkbaar. Ik veronderstel dat er gewoon meer Nederlanders bewust met hun geld omgaan maar vooral dat ze er opener over zijn.

 3. Ik behoor tot de categorie die een deel het vakantiegeld nodig heeft om rekeningen te betalen. De rest gaat op de spaarrekening waar dan mijn jaarlijks reisje van wordt betaald.

  1. en wat zou jij liever hebben? Maandelijks wat meer of toch liever die smak in mei of juni?

   1. Ik vrees dat als ik elke maand wat zou bijkrijgen er helemaal niets meer zou over zijn voor een jaarlijks reisje en daar heb ik ook wel nood aan. Dus toch maar liever het hele bedrag in een keer waar ik dan zeker de helft van opzij zet voor een vakantie.

 4. Ik kan goed met mijn geld omgaan, dus ik heb liever elke maand wat meer en dan niks extra in mei/juni. Dat is ooit bedacht door een overheid die ook wel wist dat haar burgers slecht kunnen sparen en die dat dan maar voor ze ging doen. Alleen vind ik het min dat ze daar dan 60% belasting van afhouden! Het zou beter zijn als ze dat net zo belasten als je gewone loon.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten