Skip to main content

Kan je leven met 1 euro per dag?

Ja, dat kan. Voila, einde artikel. Ben een beetje lui vandaag. Heb al heel de dag zitten klooien aan de layout hier, en dat staat me nog niet 100% aan.

Moehahaha, toch niet hoor. Wel lui, maar dan moet je niet beginnen schrijven. Dus doorzetten Pedro, doorzetten! Je bent een beest. Zo, genoeg peptalk en gezever, tijd voor het ernstige werk.

In de bibliotheek viel mijn oog op het boek “How I lived a year on just a pound a day” van Kath Kelly. Vrij vertaald: “Hoe ik een jaar overleefd heb met 1 euro per dag”.

Nuja, een pond is 1,25 euro en het boek is geschreven in 2006 als ik mij niet vergis. Maar toch blijft het een aantrekkelijke titel. Dus dat boek mee gegrist en twee dagen later uitgelezen. En wat hebben we geleerd?

Welnu, het is mogelijk om te leven van 1 euro per dag. De schrijfster deed dat wel uit vrije wil, en dat lijkt me nog iets anders dan wanneer het noodgedwongen is. Wanneer het van moeten is kan je er geen “fijn-project-om-tot-een-grote-mate-van-zelfontplooiing-te-komen”van maken. De aanleiding van haar experiment was immers de trouw van haar broer, en ze wilde een fijn geschenk kopen.

Allemaal goed en wel en het is dus te doen. Als je jezelf dwingt om creatief te zijn, dan geraak je er wel. Veel zit immers tussen de oren. Op vakantie gaan kan je al liftend en door in het wild te kamperen, je kan activiteiten afschuimen waar er heel wat gratis te vreten valt. Dus met wat georganiseer en een portie doorzettingsvermogen lukt dat wel.

Je merkt ook gaandeweg in het boek dat het almaar meer een “levensstijl” wordt. Het kost steeds minder moeite en de schrijfster begint zich af te vragen waarom ze vroeger zo met haar geld in het rond gooide. Daarvoor heb je in principe niet zo’n project voor nodig, maar het kan blijkbaar helpen.

Door de lectuur van dit boekje werd me nog maar eens duidelijk hoeveel een mens eigenlijk verspilt. Dat is dus onwaarschijnlijk veel. Ik wist dat al, maar het is altijd goed om daar nog eens op gewezen te worden. Ook leerde ik dat er heel wat gratis te krijgen is in het leven, als je maar je ogen open houdt. En ik leerde dat creativiteit je een heel eind kan brengen. Geld hebben maakt ons lui: wat we nodig hebben dat kopen we, zonder na te denken. Bovendien kopen we ook heel wat zaken die we niet nodig hebben, en daar denken we nog minder bij na.

Dus na het lezen van dit boek heb ik me het volgende voorgenomen:

 • minder verspillen: een eerste daad die ik stelde was het ordenen van de koelkast: wat op vervallen stond vooraan gezet. Dat moet maar eens eerst op. Het is gewoon pijnlijk als je na drie weken die courgette terugvindt. Het is nog eens vies ook.
 • op zoek gaan naar gratis dingen: en dat gaan we gestructureerd doen. Vanaf juni wil ik mij daar eens een maand mee bezighouden en ik ben eens benieuwd wat het resultaat is.

En neen: ik ga niet minder verspillen omwille van het milieu. Dat klinkt wel goed, maar dat is de reden niet. Het is voor het geld. Dat is wat me ook zo tegenzit aan al die milieubewegingen: ze hebben overschot van gelijk, maar het is moeilijk om mensen te motiveren voor “een beter milieu”. Ze zien geen ijsberen sterven omdat ze met de wagen naar de bakker gaan. Het enige wat helpt is duidelijk meegeven wat die dingen kosten. De mens is egoïstisch en kortzichtig. Hij kijkt niet verder dan zijn eigen portefeuille. En dat is dan ook het enige puntje van kritiek op het boek dat ik gelezen heb: gaandeweg voel je de schrijfster afglijden naar een halve ecoterrorist. En dat is eigenlijk niet nodig. Maar geld heeft een vieze bijklank, en dan klinkt het misschien om te zeggen dat je dingen voor het regenwoud doet, dan dat je ze doet om meer geld over te houden.

Conclusie: leuk boekje om je aan het denken te zetten, het is wel wat drammerig bij momenten. Maar heel wat nuttige tips, dat zeker.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

9 gedachten over “Kan je leven met 1 euro per dag?

 1. Ik heb het boek ook gelezen en het is inderdaad wel weer eens leuk om te lezen hoe iemands leven veranderd.Ik vond het nog wel meevallen met het afglijden naar ecoterrorist. Moet wel om je omschrijving lachen.
  Maar het is wel een extreme omslag. Succes met je bespaarplannen!

  1. Mja, ik overdrijf er misschien wat in. Maar het is gewoon moeilijk om mensen te bewegen omwille van het milieu. Voor de bezoekers van deze site is het over het algemeen wel een bewuste keuze, maar dat is vooralsnog niet de hele bevolking (maar daar werken we aan).

   Als ik tegen kennissen zeg dat ik klant ben van ecopower omwille van het milieu, dan boeit dat niemand. Zeg ik dat ik 200 euro minder uitgeef dan vroeger, dan wil iedereen er alles over weten.

   Ik denk dus dat de milieubewegingen en dergelijke veel meer op dat financiële moeten gaan inspelen. De mensen die op basis van milieuargumenten te overtuigen zijn, die zijn al overtuigd. Maar dat blijft een kleine groep.

   Eigenlijk is het simpel: bewust met je geld omgaan zorgt voor minder uitgaven en dat wat je niet koopt moet niet geproduceerd worden. En dat is goed voor het milieu en de samenleving. Maar dat laatste doet er eigenlijk niet toe voor velen (en ik pleit zelf ook voor een stuk schuldig).

   1. Klopt hoor, meeste besparingen gaan gepaard met een beter milieu en/of betere gezondheid. Zolang de besparing simpel te bereiken is ( geen of geen grote “offers” brengen)en zichtbaar geld oplevert,is er wel interesse. Wie-weet wat de crisis nog voor interesse oplevert.

    1. Voila, net wat ik bedoel. Laat het geld opbrengen en mensen hebben er oren naar. Leve de crisis!

 2. Dag Pedro,
  ik kan je alvast op weg helpen met enkele tips voor “gratis dingen”, ben daar ook vaak naar op zoek, teveel volgens mijn hubbie die van het principe is: “there is no such thing as a free lunch…”
  Anyways, er zijn enkele websites die wel de moeite zijn om regelmatig te bezoeken: http://www.verniet.be; http://www.gratisstaaltjes.be en http://www.promolife.be. Daar kan je vaak aanbiedingen op zien die in de winkel 100% terugbetaald worden. Het werkt als volgt: je moet eerst zelf het product aankopen, dan het formuliertje invullen met je gegevens en dan met je kasticket terugsturen naar HighCo Data en na enkele weken krijg je het beloofde bedrag terugbetaald op je rekening en soms ook de portkosten. Ik durf zeggen dat ik maandelijks toch wel rond de 10euro aan producten op die manier terugbetaald krijg. Mooi meegenomen vindt ik dat. Soms zijn er ook heel grote terugbetalingsacties van bijv. scheergerief in Kruidvat; laatst was dat voor 25 euro aan 100% terugbetaalde producten. Mijn hubbie zou het eens moeten weten dat hij zich “gratis” scheert… ;-)

  1. Die laatste link had ik nog niet gevonden, gaan we eens checken. Merci merci merci.

   Hubbies moeten niet alles weten en goed geschoren zijn. Twee vliegen in één klap dus

 3. Zelf heb ik het boek ook gelezen, erg leuk maar ook erg langdradig op den duur.
  Toch knap hoe iemand van zo weinig kan leven en leuk om te zien hoe ze het oplost, maar ook af en toe erg ongeloofwaardig bv 1 heel brood voor 0,10 cent.. zie er maar aan te komen!
  Hoe dan ook, het zet je wel aan het denken.

 4. Dat boek heb ik ook gelezen. Soms erg knap hoe ze het doet, maar zoals eurootje ook schrijft soms ongeloofwaardig. Ik heb wel een aantal dingen geleerd. Zoals de gratis lezingen. Nog meer letten op niets verspillen.
  Ik vind zo’n boeken gewoon leuk om te lezen. Knap hoe sommige dit dan doen.
  groetjes

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten