Skip to main content

Maakt geld gelukkig?

Een vraag die iedereen zich al weleens gesteld heeft. Ook altijd een leuke om met de vrienden eens over te debatteren. Vaak wordt dan tot de conclusie gekomen dat geld hebben niet gelukkig maakt, maar dat geen geld hebben zeker wel ongelukkig maakt. Maar de wetenschap heeft zich ook al met die zaak beziggehouden. Als we er niet van uitgaan dat geld gelukkig maakt, waarom willen we er dan altijd maar meer van? En waarom zijn rijke mensen niet altijd vrolijkerds die al fluitend door het leven stappen?

Ik heb al eens een stukje geschreven over dingen die ik in het boek “Financiële intelligentie, geld en relaties” van Michael Goovaerts heb gelezen. Maar ook over de vraag of geld nu gelukkig maakt of niet staat er heel wat interessante lectuur in dat boek. De dingen die mij het meest aanspreken heb ik hieronder proberen samen te vatten.

Waarom willen we altijd maar meer geld?

Geld voorziet in onze primaire behoeften: voedsel en onderdak. Als we geen geld hebben, dan kunnen we die dingen niet aanschaffen, en die hebben we wel redelijk hard nodig om te overleven. Het verschaft dus zekerheid. Toen geld nog niet bestond probeerden we ook om die zekerheid te bekomen: de vruchtbaarste landbouwgebieden, de beste jachtgronden, waterbronnen: we wilden er al eens voor op elkaars gezicht kloppen met een knots. En tot op vandaag doen we dat nog steeds. Weliswaar niet meer met een knots, maar het principe blijft hetzelfde.

Maar in onze huidige samenleving heeft zowat iedereen genoeg geld om aan die basisbehoeften te voldoen, en toch willen we altijd maar meer geld. Eigenlijk zouden we met z’n allen kunnen zeggen: “we hebben genoeg, het is goed zo”. Maar toch wil iedereen almaar meer geld. We kloppen er elkaar de kop voor in, we bedriegen, we liegen, we stelen. En nog geen klein beetje ook. En de reden daarvoor moeten we niet zoeken in voedselzekerheid, want die hebben we al.

Dat geld, dat dient dus ook om nog andere zaken mee te betalen, zaken die niets te maken hebben met onze primaire behoeften. Geld maakt de dingen meetbaar. We kunnen ons dus vergelijken met anderen, en we willen daar allemaal zo goed mogelijk in scoren. De sociale ladder dus. We bewegen ons binnen een groep van gemiddeld 150 mensen (vrienden, familie, collega’s) en we willen binnen die groep zo goed mogelijk scoren. Hoe hoger we staan op de sociale ladder, hoe meer aanzien we genieten binnen onze referentiegroep. En meer aanzien had heel vroeger ook een functie: als man had je de vrouwtjes maar voor het uitkiezen, je mocht als eerste aan tafel, enzovoort…

Onze drang naar geld heeft dus te maken met veiligheid (met geld kunnen we eten kopen) en met status (hoe meer geld, hoe meer aanzien). Maar we hebben geld genoeg om eten te kopen, en die status: daar schieten we ook niets mee op. Iedereen heeft status genoeg om te overleven, en toch willen we almaar meer.

Zijn rijke mensen gelukkig?

Jawel. Of ze zouden het toch moeten zijn. Ze hebben zekerheid en status, en we zijn zo geprogrammeerd dat we die dingen nastreven. En als je bereikt waarnaar je streeft, dan vervult je dat met geluk. Maar er is een grote maar. We hebben allemaal een genetisch bepaald geluksniveau. Win je vandaag de lotto: dan zal je gelukkig zijn, maar kortstondig. Wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat een half jaar later de overgrote meerderheid van de lottowinnaars even gelukkig is als voorheen. Dus tijdelijk ben je wat gelukkiger, maar dat ebt weer weg. Als je een nieuwe wagen koopt, dan gebeurt hetzelfde: heel even ben je trots en blij, maar dat gevoel blijft niet duren. Een paar maanden later ben je weer net zo gelukkig als met je oude kar. Dat fenomeen heet gewenning: we zijn nogal snel gewoon aan nieuwe luxe, en het verhoogt het geluksgevoel maar tijdelijk.

Kan je door geld je geluksniveau permanent verhogen?

Ja. Dat kan. Je kan elke week een nieuwe wagen kopen, dus elke week ben je even een beetje gelukkiger. Maar dan treedt die gewenning weer in. Zo kan het gebeuren dat vreselijk rijke mensen hopen huizen hebben, de mooiste wagens en de duurste juwelen, maar als ze hen vragen of ze gelukkig zijn, dan weten ze het eigenlijk niet. Om je geluk permanent te verhogen moet je dus investeren in dingen die minder vatbaar zijn voor gewenning. Enkele tips:

 1. Gebruik je geld voor dingen die je dagelijks leven zullen verbeteren. De grote uitgaven maken je kortstondig heel gelukkig, maar dat ebt weg. Kleinere uitgaven voor dingen die je echt nodig hebt, die krikken je geluksniveau permanent op.
 2. Investeer je geld in ervaringen, niet in materiële zaken. Een ervaring is niet, of toch veel minder, vatbaar voor gewenning. Ga dus naar het theater en geniet daarvan. Het hele theatergebouw kopen kan leuk zijn, maar dat is ook maar tijdelijk.
 3. Investeer in tijd. Als je veel geld hebt, ga dan minder werken en gebruik die tijd om mensen graag te zien. Als er íets is wat we hoger inschatten dan geld, dan is het tijd. Kan je dus minder gaan werken, doe dat dan. Voor mij persoonlijk is het zelfs een streven. Niet omdat ik lui ben, maar omdat ik meer voldoening haal uit tijd dat ik niet aan het werken ben, dan uit werktijd.
 4. Investeer in relaties. Zoek je vrienden meer op, doe er leuke dingen mee. Veel geld hebben maar geen vrienden maakt niet gelukkig, integendeel.

Dat klinkt allemaal een beetje wollig, ik weet het. Maar toch stof genoeg om over na te denken. Ik ben veel met geld bezig, maar vooral op het “lagere” niveau. Ik streef ernaar om zo weinig mogelijk geld nodig te hebben. Hoe minder ik nodig heb, hoe minder ik moet werken en  hoe meer tijd ik heb voor andere zaken. En die andere zaken, die maken het leven de moeite waard.

En jij? Wil jij veel geld? Is het een streven? Of liggen je prioriteiten elders? Wat maakt jou gelukkig?

 

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

8 gedachten over “Maakt geld gelukkig?

 1. Nee, ik streef niet naar veel geld. Zolang we voldoende hebben om goed rond te komen vind ik het helemaal prima.
  Het enige waar ik wel blij mee zou zijn is om ineens een bedrag te hebben waar we in 1 keer onze schulden mee af kunnen lossen. Maar ook dat is relatief eigenlijk want zolang alles goed loopt komt dat aflossen ook vanzelf.

 2. Maakt geld gelukkig? Ik zeg volmondig ja!

  Maakt (veel) meer geld dan ook gelukkiger? Waarschijnlijk niet evenredig veel, maar misschien wel.

  Streven naar het eerste lijjkt me logisch, het tweede heeft veel te maken met je karakter denk ik.

  Nog niet zo heel lang geleden heb ik ergens gelezen dat er een studie geweest is (in B) dat je gelukkig was met je inkomen als je 58.000 per jaar had (geen idee meer of dit per persoon of per gezin was, ik zal het later es opzoeken), maar dat al het geld daarboven geen garantie meer was op meer geluk.

  Moest ik mogen kiezen (haha) dan kies ik graag voor meer geld dan nu.

  Streven naar ‘minder nodig hebben’ met het huidige inkomen om gelukkig te zijn (om meer vrije tijd te hebben of iets ander) is mooi en bij de meesten waarschijnlijk de realiteit.

  Maar ‘Win for life’ winnen en maandelijks 1000 of 2000 euro meer hebben, ja, dat zou me gelukkiger maken (we spelen niet met de Lotto, dit scenario blijft dus ook theorie :-)).

  Voor de meesten zou meer geld minder zorgen betekenen, en ja, dat grensbedrag waarboven je niet gelukkiger meer wordt bestaat waarschijnlijk wel, maar dat bereiken wij toch nog lang niet.

  Streven we er dan naar? Nee, dan zouden we allebei ambitieuzer moeten zijn en zou ik voltijds werken ipv halftijds, de voordelen wegen niet op tegen de nadelen

  Is het soms frustrerend? Ja, wat zou ik graag in een huis wonen dat in orde is, of verder op reis gaan of sparen voor mijn kinderen of…

  Conclusie: ik droom wel eens van meer geld, maar vind het niet belangrijk genoeg of er andere dingen voor op te geven en mijn geluk hangt er (gelukkig) niet van af.

 3. Yep, geld maakt gelukkig. De wereld draait helaas rond geld. Daar werk ik hard voor en word ik nu na een lange tijd eindelijk voor beloond. Tuurlijk zou ik graag in een idyllische wereld a la Star trek waar geld geen rol meer speelt maar helaas…

 4. Geld is voor mij een middel. In eerst plaats om te kunnen leven, maar ook om je te kunnen ontwikkelen. ‘k Heb vaak honderdduizend ideeën. En sommige van die ideeën kosten geld, andere zijn gratis. Geld en spullen als status zegt me niks, maar dat wil dan weer niet zeggen dat ik geen voorkeuren heb. Maar mijn eigenwaarde hangt er niet vanaf.

 5. @ Marie-Louise: ik volg je daarin. Het moet zalig zijn om geen schulden meer te hebben. Nu, ik heb er geen, maar moet wel huur betalen. Het moet echt zalig zijn om al die verplichtingen zo te kunnen betalen of ze niet meer te moeten betalen

  @ Margay: zo is het. Vanaf een bepaald bedrag maakt geld niet gelukkiger. Toch denken we dat vaak. Het zit dus tussen de oren

  @ Kuang: ik had er nog nooit op gelet maar in Startrek is er inderdaad nooit geld te zien. En de bar is altijd open.

  @ Henderina: ook jou moet ik gelijk geven. Neem nu deze site: veel geld kost dat niet om dat op te zetten, maar je moet het wel hebben. Opleidingen kosten soms ook geld, literatuur ook. Ik probeer me financieel te ontwikkelen, zodat ik meer heb of minder moet uitgeven (of een combinatie van de twee). Zo wordt geld almaar minder belangrijk, maaaaar, dat kost geld.

 6. Natuurlijk maakt geld gelukkig. Ik hoef geen miljoenen te hebben maar voldoende om niet zelf te staan kuisen/strijken of containers vullen om zoveel mogelijk zelf te doen tijdens verbouwingen, af en toe eens een goeie Tournedos op restaurant, niet nadenken als je een fles rode wijn van 40€ opendoet..

  en een lekker *gecensureerd* met dikke *gecensureerd* natuurlijk.

 7. Geld maakt niet gelukkig, maar tot op zekere hoogte draagt het wel bij. Ik streef helemaal niet naar veel geld, maar naar ‘genoeg’. Dat leer ik mijn kinderen ook: dat geld niet belangrijk is, zo lang je maar een dak boven je hoofd hebt, en genoeg te eten.

 8. Ik zou zelf wel veel geld willen hebben. Om aan goede doelen te geven, mijn huis te kunnen afbetalen of groter huis met tuin te kunnen kopen en plaats te hebben voor logeetjes/pleegkindjes, om de vrijheid te hebben om thuis te blijven bij mijn kindje, het huishouden te doen en vrijwilligerswerk te doen of een job die ik echt superleuk vind maar die heel slecht betaald is.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten