Skip to main content

[mom] Soms weet ik het ook niet meer (Pedro zoekt een huis)

Ik ben een fundamenteel, overtuigd en beslagen optimist en vrolijke Frans. Maar zo af en toe kan het leven voor mij ook wat zwaar om dragen zijn. Zeker wanneer een eerder gemaakte berekening niet blijkt te kloppen. De weerslag is dan keihard, met een heel weekend een lang gezicht en gemopper. En mopperen mag ik hier op maandag, dus vooruit maar.

Oh ja: jij kan me misschien helpen om me wat op te monteren, kijk daarvoor op het eind van dit bericht. Maar eerst dus de uitleg waarom ik me wat down voel.

Een tijdje geleden heb ik hier eens uitgelegd dat huren voor ons niet betekende dat we geld zouden weggooien. Mispoes! Dit weekend nog eens alles berekend, en wat blijkt? Als we blijven huren kunnen we hoe langer hoe minder huis kopen. Tis te zeggen: het is maar hoe je het bekijkt. Maar ik heb het als volgt bekeken:

Stel dat we vandaag een huis kopen en afbetalen op 25 jaar. En we vergelijken dat met een huis kopen binnen vijf jaar en we betalen dat dan af op 20 jaar. En om te bepalen hoeveel we dan kunnen uitgeven aan een huis nemen we gewoon dat deel dat we nu uitsparen door langer te huren, en we geven dat binnen vijf jaar uit. Allemaal heel ingewikkeld enzo, maar het komt hierop neer: als we binnen 25 jaar schuldenvrij willen zijn, dan krijgen we vandaag het meeste huis voor ons geld. Door later te kopen, en dus korter te lenen, kunnen we minder ontlenen. En dat verschil kunnen we niet bijpassen met wat we uitsparen door te huren.

Anyhows: domper op de feestvreugde dus. We kunnen natuurlijk nog een paar jaar wachten en dan lenen op 25 jaar, maar dan hebben we langer schulden. En dat wil ik, nog mijn mooie wederhelft, NIET. Zo simpel is dat dus.

Conclusie: we moeten vandaag kopen om financieel een goede zaak te doen op lange termijn. En we vinden geen huis, niets naar onze zin. En dat maakt een mens depri. Ligt het aan ons? Ligt het aan de huizenmarkt? Ligt het aan de overheid en de makelaars die met bijna 20% van mijn geld gaan lopen als ik een huis koop? Ligt het aan de Vlaming die zijn huis elke dag lelijker maakt en dan maar van mij verwacht dat ik voor die smakeloze dingen betaal, ook al wil ik ze onmiddellijk uitbreken?

Moeten we echt een lelijk huis kopen aan een lelijke steenweg voor veel te veel geld? Of kunnen we niet anders dan in een boerengat te gaan wonen en elke dag ongeveer 3 uur kwijt zijn aan reistijd? Is dat het leven dat voor ons weggelegd is? Ik dacht het niet.

Maar bon, genoeg gezeurd. Jij kan me helpen. Geef me terug moed. Hoe? Wel, door mee met ons op huizenjacht te gaan. Weet je iets te koop staan dat aan onze wensen voldoet (zie verder voor die wensen), laat het dan weten op pedro@teljecenten.be. Diegene die het juiste huis aanbrengt is welkom op de house warming. En als wij een feestje geven, dan is het dolle pret.

Dus wat zoeken we?

 • minder dan 5 kilometer van een station
 • dat station moet een rechtstreekse verbinding hebben met Brussel, en je moet daar op minder dan een uur geraken
 • een beetje grond (zo minstens 7 are ongeveer)

Budget? Laten we even buiten beschouwing. Het is al moeilijk genoeg om een huis te vinden dat aan die voorwaarden voldoet. Maar misschien kan jij me streken laten ontdekken waar we wel onze gading vinden. Wel, laat ons zeggen tot 350.000 euro, ook al kunnen we dat niet betalen. Maar ik wil wel eens zien wat er zoal bestaat tot die categorie. Eigenlijk wil ik vooral streken leren kennen, want waar we nu zoeken lijkt het niets te worden. Alvast bedankt.

Kijk eens aan, gewoon door dit neer te pennen voel ik me al stukken beter. Nu nog een huis vinden, zodat we die nakomelingen kunnen herbergen. Ik kan ze maar moeilijk op m’n terras stapelen, daar komen klachten van.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

28 gedachten over “[mom] Soms weet ik het ook niet meer (Pedro zoekt een huis)

 1. Pedro,

  Als we je tips willen geven zul je toch een maximum budget moeten opgeven.

 2. Wel, ik heb een huis voor u dat aan alle voorwaarden voldoet ;-)

  Wel nog 2 jaar wachten tot mijn nieuw huis er staat indien mogelijk.

 3. @ Marianne: wel, laat ons zeggen in de buurt van 350K, al is dat wat veel, maar een mens mag dromen

  @Ulfbrand: ik kan er nu al komen bijwonen. Ik heb weinig plaats nodig en ben proper op m’n eigen

 4. Weleuh … daarom wonen wij nu dus in Landen; zelfde lijstje, zelfde rekensommetje … veel succes met de zoektocht ;-)

 5. Als het goed is betaal je voor de inhoud (m3), grond en locatie en niet voor de tierlantijnen en behangetjes van een ander. Als de inhoud, locatie en hoeveelheid grond goed zijn, kun je de binnenkant stap voor stap naar je eigen smaak inrichten, toch?

 6. Als ge schuldenvrij wilt zijn binnen 25 jaar, ligt de oplossing voor de hand: geen schulden aangaan.

 7. 350 000 € bedoel je dan met alle kosten ‘in’ of enkel de aankoopprijs van het huis ? Wat zoeken jullie : vrijstaande woning, halfopen, rijwoning ? aantal slaapkamers ?hoeveel garages ? losstaande of inpandige garage ? Instapklaar huis of huis waar nog werk (en dus extra kosten) an zijn ?

  1. 350k vraagprijs.

   Liefst vrijstaand

   3 slaapkamers

   garage maakt niet uit

   mag wat werk aan zijn, maar mijn rug moet gespaard blijven.

 8. voor 350k kan je misschien wel bouwen Pedro, heb je dat al eens uitgezocht? Er zullen in jouw voorwaarden best wel dorpjes zijn met een betaalbare grondprijs, hier bij ons is dat rond de 100 euro per m². Wij hebben dan wel een rechtstreekse verbinding op Brussel, maar het is langer dan een uur vanuit de westhoek.
  Als je nu koopt voor 250k koopt en door de jaren heen nog gaat verbouwen, ben je uiteindelijk evenveel kwijt, maa zit je in tussentijd wel mooi in een nieuw afgewerkt huis met tijd om te genieten van dat nageslacht zonder dat je daarvoor moet stoppen met werken ;)

  1. zijn we aan het bekijken, we houden alles openen. Maar ook dat lijkt niet echt een optie op dit moment. Misschien ben ik wel te kieskeurig. Maar ik verdien dat, ofzo :(

 9. Helaas, ik kan je niet helpen of je moet naar Nederlands Limburg willen verhuizen. (;-)) Mooi kleurtje heb je weer genomen. Heerlijk rustig.

 10. Ik woon in Geraardsbergen. Dat is volgens diverse immo-onderzoeken nog een goedkope streek. Ik heb onlangs het huis van mijn ouders verkocht voor 185000 euro. Dat stond op 6 are grond en was op 4 minuten wandelafstand van station. De verbouwingen die moesten gebeuren schatte ik op 100 000 euro. Ik zou zeggen geef de moed nog niet op.

 11. Het was natuurlijk naiëf om te denken dat langer wachten met een huis kopen voordeliger (of gelijk) zou zijn dan nu een huis te kopen. Ik weet niet op welke manier je de volledige berekening gemaakt hebt, maar je spreekt hier bijvoorbeeld ook niet over het fiscale voordeel van een lening. Als dan de toekomst van de woonbonus (voor nieuwe leningen) onzeker is, dan weet je dat als je het kan je best nog dit jaar een hypotheke lening aan gaat. Ik geef dit mee als tip, al brengt dit wel extra druk met zich mee. Ook de rente staat nu zeer laag, wat de toekomst daar brengt is natuurlijk wel iets moelijker te voorspellen. Nu kopen biedt dus heel wat voordelen, want het geld op de spaarrekening brengt momenteel ook niet veel op, dus uitgeven is de boodschap! Durf geld uitgeven…

  En zo zie je maar, TE kieskeurig zijn (in de zoektoch naar een huis) heeft ook z’n prijs. Ik bleef het trouwens heel raar vinden dat je de uitgaven zo strikt controleert maar wel elke maand lustig geld wegsmijt aan huur.

  Veel succes met de zoektocht, en als je dan iets vindt, pak het dan verstandiger aan dan enkele weken terug. Want zoals je zelf zegt, het is niet evident iets te vinden die aan (een deel van) al je wensen voldoet.

  groeten

  1. Hmmm, “naïef” zou ik het niet noemen. Ik ga nooit zomaar akkoord met het idee dat bij iedereen leeft. Ik bereken dat liever. Ok, de berekening gaf de vox populi gelijk, maar toch. Ik ga nooit zomaar ergens van uit.

   Wat je zegt over die woonbonus en de rente: ik volg je en ik volg je niet. Als de woonbonus wegvalt en de rente stijgt, dan zal er toch iets moeten gebeuren met de huizenprijzen. En dan is de vraag: komt er een stabilisatie, een lichte daling of een sterke. Ik kan dat niet voorspellen, en dat is wel jammer.

   Oh, en geld “wegsmijten” met het huren doe ik niet. Ik krijg daarvoor een dak boven m’n hoofd, dat is toch al dat. En er was indertijd geen andere optie

 12. Ik weet iets te koop dat aan je wensen voldoet. De grondoppervlakte, het aantal kamers en de tuin voldoen aan je wensen. Ook de afstand tot een station is OK! Wel iets langer dan een uurtje treinen naar Brussel…
  Beschikbaar binnen drie jaar; inwonen is geen probleem. Mijn zoon regelt de verkoop en handelt over de prijs. Met hem is het wel te overleggen, en je voorgesteld budget blijkt ruimschoots te voldoen…;

  1. Dat is heel lief, papa, maar je gaat de Duvels niet snel genoeg kunnen bijvullen als wij terug in één huis wonen.

 13. Huren…kopen…
  Het is in ieder geval niet voordeliger om nu snel iets te kopen en later te beseffen dat je toch misschien teveel hebt betaald. Of dat je toch meer verbouwingen moet doen dan initieel gedacht.
  Dan ben je zeker weten goedkoper af om langer te wachten tot je DAT huis kan vinden dat voor jullie ideaal is.
  En heb je er rekening mee gehouden dat je ongeveer 2% van de waarde van je huis per jaar moet incalculeren voor onderhoudskosten? Ook een huis dat 5 jaar oud is heeft al onderhoudskosten trouwens…
  En hoe kan je nu op voorhand weten of binnen 5 jaar de huisprijzen in België gaan stijgen, dalen of ongeveer gelijk blijven?
  Maar er zijn zeker genoeg huizen die aan je zoekcriteria voldoen hoor.
  Al eens aan Tienen en omstreken gedacht? Daar heb je veel huis voor je geld en een goede verbinding naar Brussel

 14. Lammekensstraat 11 of 12 (zoiets toch) in oudenaarde/leupegem 285 000 euro. Denk dat het eens huis is gebouwd tussen 85/90. Afstand tot station oudenaarde ongeveer 5 km makkelijk te doen met de fiets indien nodig

  1. aha, mooi huis, ongeveer wat we zoeken. Slechts 1 minpunt dat voor mij redelijk zwaar weegt: in de tuin kijkt de helft van oudenaarde mee naar wat ik op m’n barbecue legt. Vind ik niet zo’n fijn gevoel. Maar we gaan dat zeker verder onderzoeken, net als de rest van die streek

 15. Iedereen nu gaan kijken en het huis weg voor Pedro het kon zien ;-)
  Ik ben natuurlijk ook gaan kijken (uit curiositeit) :-) Wat vind je ervan Pedro? Je hebt toch een behoorlijk budget, ik zou denken dat het dan toch moet lukken om iets te vinden dat aan (alle of zo goed als al)
  je eisen voldoet…

 16. Zorg wel dat je een huis betrekt waar je wil blijven wonen. Kopen en dan weer verkopen kost echt veel meer dan nog even blijven huren totdat jullie je droomhuis gevonden hebben. Succes & moed houden hoor!

 17. Kijk eens op http://www.immocomma.be volledig gerenoveerde woning Oudegemsebaan 239.000,00 €.
  Nadeel : drukke weg
  Voordeel : met fiets op 15 minuten van station Dendermonde, vandaar 23 minuten naar Brussel Noord met trein (als hij op tijd is)

 18. Mag ik hier even reclame maken voor 9840 De Pinte?
  Ligt naast Gent en tussen E40 en E17
  Rechtstreekse treinen naar Brussel ongeveer 2 à 3 per uur (40 à 50 minuten reistijd), en nog eens zoveel met overstap in Gent.
  Is een typische residentiële gemeente met veel groen in de nabijheid (het parkbos).
  Voor uw toekomstplannen: meerdere crèches, 4 lagere scholen met kleuterafdeling en een middelbare school.
  Nadeel: dat vertaalt zich in de huizenprijzen maar ook wij hebben hier (na lang zoeken) een huis gevonden voor 180.000 euro (7 jaar geleden): HOB, 450m2, 4 slpkamers.
  Momenteel staan er geen echte aanraders te koop denk ik, maar toch de moeite om in de gaten te houden.
  Succes!

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten