Skip to main content

Nooit nog boekhouder, echt niet!

ja

Ik was stil, de laatste dagen. De site een beetje verwaarloosd. Maar daar is een goed excuus voor: vrijdagavond een beetje lang op café blijven hangen.

We doen dat soms met de collega’s: na het werk iets gaan drinken. Ditmaal mondde dat “iets” uit in één langgerekt cafébezoek, en natuurlijk moest Pedro weer tot laatste blijven. En behalve een licht hoofd heeft dat ook een gat geslagen van ongeveer 15 euro, bovenop mijn gewoon vertier. Hoe is het zo ver kunnen komen?

Wel, het was een heel diverse groep qua samenstelling doorheen de avond. Ik bedoel daar het volgende mee: we begonnen met een zestal collega’s, waarvan sommigen snel naar huis moesten. Geen probleem natuurlijk. Maar dan kwamen er nog vrienden van collega’s, collega’s van die vrienden, collega’s van die collega’s hun vrienden en ook nog andere collega’s. De groep bleef dus niet gelijk, allesbehalve zelfs. Er kwamen er bij, er vertrokken er, en de bonnetjes van de bestellingen werden niet direct afgerekend.

Net op het moment dat het nog overzichtelijk was begon ik dat door te hebben. En ik heb me dan maar als vrijwilliger bezig gehouden met de boekhouding. Mét instemming van de overige groepsleden trouwens. Ik hield bij wie wat bestelde, en als er iemand vertrok moest die dat aan mij betalen. Ik zou dan op het einde van de avond alles betalen aan de waard (schitterend woord trouwens, ik ben blij dat ik het eens kan gebruiken).

Halverwege de avond al een eerste afrekening gemaakt, en die bleek te kloppen. Dat toonde aan dat het systeem werkte, en wij dus verder op de ingeslagen weg. En zo boekhouder spelen, dat heeft één groot gevolg: je moet tot laatste blijven. Wat ik dus ook prompt deed. Toen iedereen voldaan was ging ik dus met de “kas” naar de waard (daar is ie weer!) om af te rekenen.

Ik moet toegeven dat ik wel een beetje licht in het hoofd was, én ik had een trein te halen. Zonder nadenken dus de totale rekening betaald. Tot ik op de trein besefte dat ik toch wel heel veel betaald had. Volgens mijn inschatting had ik een 15 euro teveel betaald. Maar de treinbegeleider wilde de trein niet laten terugrijden zodat ik dat kon verifiëren. Niets flexibiliteit, die mannen van den ijzeren weg!

Dus ofwel heeft er iemand niet genoeg betaald, ofwel heeft de waard (driemaal is scheepsrecht, nog zo’n mooie) me ferm opgelicht. We zullen het nooit weten.  Van die 15 euro gaan we niet sterven, en behalve mezelf neem ik niemand iets kwalijk, maar het heeft me toch het volgende geleerd:

 • Ik zal mij niet meer opwerpen als boekhouder
 • Volgende keer zorg ik gewoon dat ik een mooi gamma aan biljetten en munten ter mijner beschikking heb zodat ik gewoon mijn drankverbruik kan betalen, gepast. En de rest trekt zijn plan maar

Dus: nooit meer boekhouder! Je kan er alleen maar mee verliezen, zeker als je onder tijdsdruk staat (een trein te halen) en wanneer je wat gedronken hebt (wat lichter in het hoofd, en het steekt zo nauw niet).

Hoe doen jullie dat? Afrekenen bij ieder rondje (wat een gedoe), met een boekhouder, of gewoon ieder voor zich? Of bestaan er nog andere, vlotte, systemen?

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

4 gedachten over “Nooit nog boekhouder, echt niet!

 1. Hey,

  wij leggen meestal een ‘pot’ aan. Dus iedereen legt bij het begin van de avond hetzelfde bedrag in de pot (bijvoorbeeld 15 €) en daarmee worden alle drankjes betaald.
  Dit systeem werkt op eerlijkheid. Bijvoorbeeld:
  – indien één persoon de hele avond Duvel drinkt en de rest gewoon bier, dan zal de Duvel drinker af en toe een rondje overslaan om ‘gelijk’ te komen met de rest. Een Duvel drink je ook niet zo vlug leeg als een gewoon pintje.
  – indien er iemand bij is die BOB is en die weet dat die de rondjes niet zal kunnen/willen volgend, dan mag deze persoon gewoon minder als startbedrag in de pot leggen.

  Wij doen dit wel alleen met de vriendengroep, daar werkt ons systeem van eerlijkheid. Als ik met anderen op café zit, dan rekenen we inderdaad zoals jij hebt gedaan met een ‘boekhouder’ en inderdaad, vaak komt dit bedrag op het einde van de avond niet uit…

 2. Net zoals Veva werken wij ook met een pot. Iedereen legt aan het begin van de avond een bepaald bedrag in de pot. Diegene die de wat duurdere drankjes drinken leggen iets meer in. In de stamkroeg staat de pot achter de bar en de “waard”;-) haalt daar na elke bestelling het verschuldigde bedrag uit. Uiteraard kennen we de waard zeer goed en is er een wederzijds vertrouwen. Is de pot leeg dan stoppen we er weer wat geld in. Zit er nog wat in de pot dan laten wij het erin voor de volgende keer.
  Ingrid

 3. Hey Pedro
  Wij werken met rondjes. Ieder betaalt om de beurten een rondje en zo kom je er ook. De groep mag dan wel niet te groot zijn.

 4. Werken met rondjes of een pot ,- is vaak miserie. Gewoon ieder zijn eigen rekening betalen: iedereen content, eerlijk en geen gezever achteraf.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten