Skip to main content

Op een dag sla je de slag van je leven, en wat dan?

banksySoms kan een mens eens geluk hebben. Veel geluk. Zoals deze mensen. Die hebben dus een originele Banksy kunnen kopen voor een habbekrats. Schilderijtjes die een marktwaarde van meer dan 20.000 euro hebben en die aangekocht werden voor 50 euro.

En het was ook gewoon een origineel experiment: hoeveel mensen kopen een werk op straat omdat ze het mooi vinden en niet omdat het in een glossy brochure staat?

Wel, heel weinig mensen dus. De internationaal gevierde kunstenaar kreeg amper wat verkocht. Je kan er vanop aan dat diezelfde werken in een galerij met een openingsavond met bubbels en fancy hapjes en blablabla voor ettelijke tiendeuizenden euro’s over de toonbank zouden vliegen.

Wat leren we daar uit? Dat de mensen veel te weinig kijken naar wat ze kopen, maar meer naar wat het waard is voor de buitenwereld. Mensen die zo’n werk kopen in een galerij zullen met trots verkondigen dat ze “een echte Banksy” hebben. En hun neus ophalen voor hetzelfde werk dat iemand voor 50 euro in een straatkraampje heeft kunnen kopen.

Maar het doet me ook nadenken over het volgende: wat als ik zo’n werk had gekocht?. Ik ben net verhuisd en zoek hier en daar ook wel naar “iets om tegen de muur te hangen zodat het wat minder kaal is”. Dus mij had het ook kunnen overkomen.

Maar wat doe je dan? Ik ben niet zo gehecht aan (kunst)voorwerpen. Helemaal niet. En de waarde ervan kan me gestolen worden. Dus ik zou waarschijnlijk cashen en een mooie reproductie tegen de muur hangen. Bovendien komen ze daarvoor je huis niet leeghalen.

Maar wat zou jij doen? Toch houden? Kan jij je emotioneel binden aan voorwerpen? Wat zou je nooit verkopen, voor eender welk bedrag? Of is alles te koop? Laat het weten.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

8 gedachten over “Op een dag sla je de slag van je leven, en wat dan?

 1. Wat een leuk onderwerp! Ik geloof dat ik nergens echt aan gehecht ben. Ik heb al eens maanden bij iemand gelogeerd terwijl mijn spullen stonden opgeslagen, ik heb toen niets gemist. Uiteindelijk kun je zonder het meeste en is veel ook vervangbaar.
  Ik heb een doos met persoonlijke spullen, die zou ik wel missen en nooit weg doen….

 2. Daarom kijk ik graag naar Tussen Kunst en Kitsch op de nederlandse zender. Mensen die zomaar ergens iets gekocht of gekregen hebben en het plots een hele hoge waarde blijkt te hebben. Leuke uitzending.

 3. Familiestukken hebben voor mij wel een emotionele waarde. En foto’s van weleer…. met de kindjes……van klein naar groot….. dat zou ik niet kunnen missen. Mocht ik dan per toeval een schilderij of ander kunstwerk van enige waarde per toeval op de kop hebben getikt, zou ik het niet weg doen omdat het dan ineens zo veel meer waard blijkt te zijn: wat het waard is voor een ander is het ook waard voor mezelf!!!! Dus houden maar, want ik heb het toch gekocht omdat ik het mooi vind…. of niet soms???

 4. Ik vrees dat alles te koop is en dat is goed maar soms ook niet (denk: mensenhandel). Dat laatste buiten beschouwing: alles hangt af van de prijs toch?

  Nog even over Banksy: moest ik dit kraampje zien in de Veldstraat zou ik denken dat het kopieën zijn. Veel heisa rond hem en niet al zijn werken vind ik geslaagd, maar ik ben wel superblij dat er eindelijk eens gepraat wordt over streetart ipv eeuwenoude kunst. De bedragen blijven even belachelijk hoog maar iets is waard wat iemand ervoor wil geven nietwaar?

 5. Nu spaargeld niets meer waard is, en je eigenlijk eerder geld verliest als je het op de bank laat staan (en nu sinds enkele jaren de banken helemaal geen zorgeloze mijn-geld-kan-niets-overkomen-reputatie meer hebben), hebben wij beslist om het overgrote deel van onze spaarcenten om te zetten in kunst.
  Resultaat: enkele prachtstukken in huis gehaald (waarop we maar niet uitgekeken raken), bewonderende felicitaties van alle bezoekers, en vanaf dag N+1 zijn die stukken al serieus in waarde gestegen! We kregen zelfs al aanbiedingen voor het dubbele van hun aankoopprijs, oftewel 100% rendement in amper een paar jaar tijd. Welke private banker of beleggingsfonds doet beter?

 6. Wij hebben enkele “echte” kunstwerken. Duurdere stukken, hele goedkope stukken (schilderijen, beelden…) Wat mij betreft : je moet er door “geraakt ” worden. Maar een echt stuk is toch, wat mij betreft, origineler dan een reproductie. Er is toch ook het “ambachtelijke” en je hebt ook meer een band met een stuk waarvan je de maker kent of leert kennen + de betekenis die zo’n werk voor jou kan hebben.
  Helaas worden sommige mensen enkel “geraakt” door de financiële waarde, dat is jammer, maar voor de kunstenaar in kwestie misschien ook wel eens nodig.
  Maar inderdaad een leuk onderwerp. We moeten zaterdag naar een etentje : ga dit zeker eens aankaarten : benieuwd …

 7. He was je daar weer :)

  Nee, ik zou nooit zin hebben in de verzekering / het netjes houden / zorgvuldig transporteren / stressen om de nachtwacht die hier aan de muur hangt. Sowieso niet om spullen. Als het er morgen niet meer is, zal ik er geen traan om laten. het is alleen een beetje onpractisch.

  Wel grappig voor de mensen die 20.000 dollar hebben betaald voor zo’n kunstwerk

 8. Hmmm, dubbele signalen hier. Ik ben ook wel geïnteresseerd in een belegging met een rendement van 100% op enkele jaren. Maar mij lijkt het dat je het net daarom niet moet kopen, dat mag de drijfveer niet zijn.

  En ik zou me ook niet veilig voelen als ik een belegging heb die enorm stijgt in waarde en die in mijn woonkamer hangt.

  Maar als je je daar kan overzetten, lijkt het me zalig om kunst te kopen als je er van houdt.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten