Skip to main content

Pedro belegt in aandelen

Even geleden, ik weet het. Die koude is een ramp voor mijn productiviteit hier op de site. Twee weken geleden een sneeuwman gemaakt, en vandaag kan ik dat nog eens doen als ik zou willen. Leve de lente.

Maar kom, we laten de moed niet zakken. En vandaag heb ik nieuws te melden: Pedro heeft geld belegd. In een aandeel. In de bankensector. Goed gek? Misschien.

Gisteren las ik in mijn krant een artikel (dat gebeurt wel vaker, daarvoor dient dat ding) over een nieuwe bank. Een coöperatieve bank nog wel. Zo’n 70-tal middenveldorganisaties hebben besloten om na te gaan of het oprichten van een nieuwe bank haalbaar is. Een nieuwe bank met een coöperatieve structuur. Dit houdt in dat de klanten aandeelhouders zijn en dat zij dus mee beslissen over de koers die die bank vaart. En dit in alle transparantie en openheid.

De op te richten bank heeft ook een set waarden, en daar kan ik mij volledig in vinden:

 1. Participatie: de bank zoekt creatieve oplossingen om een reële participatie van haar coöperanten vorm te geven.
 2. Eenvoud: klanten en coöperanten begrijpen volkomen de structuur en de producten van de bank.
 3. Veiligheid: de bank zal enkel investeren in financiële middelen van de reële economie; winst is geen doel op zich
 4. Soberheid: de werkingsmiddelen van de bank worden zuinig  beheerd; geen sprake van buitensporige uitgaven
 5. Transparantie: de bank zal eerlijk en volledig informeren en deze transparantie laten controleren
 6. Inclusie: de bank zal een universele financiële dienstverlening aanbieden en  toegang tot aangepast krediet voor iedereen.
 7. Diversiteit: producten en diensten aanbieden die beantwoorden aan de behoeften van al haar klanten
 8. Innovatie: de bank ontwikkelt samen met haar coöperanten nieuwe producten en creatieve oplossingen
 9. Nabijheid: een bank dicht bij haar klanten, zowel letterlijk als figuurlijk; makkelijk te contacteren
 10. Duurzaamheid: de bank zal enkel investeren in sociaal verantwoorde projecten
 11. Eerlijkheid: winst is geen doel op zich, maar het gevolg van goed management
 12. Maatschappelijke inbedding: de bank zal steunen op de actieve inbreng van tientallen verenigingen en van tienduizenden burgers

En nu is de bank op zoek naar een startkapitaal. 10.000 vennoten zoeken ze, en ik ben er alvast 1 van. 20 euro kost zo’n aandeel, en dat had ik er wel voor over. Ook al komt die bank er nooit en ben ik m’n 20 euro kwijt, dan nog is het de investering waard. Je geeft er immers een signaal mee, een duidelijk signaal. Na amper twee dagen hebben al bijna 9.000 mensen dat signaal gegeven.

Dus laat maar komen, zo’n bank. Ik kan bijna niet wachten om er m’n spaargeld te parkeren. En ik zal jullie hier op de hoogte houden van de vorderingen.

Meer info: www.ikbankmee.be, je kan er ook terecht om aandeelhouder te worden. Doen!

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

10 gedachten over “Pedro belegt in aandelen

 1. Als het een cooperatie is dan ben je geen aandeelhouder maar ben je lid en heb je ledencertificaten/participaties.
  Die ledencertificaten kunnen alleen aan andere leden verkocht worden.
  Google eens op Rabobank en ledencertificaten.
  Wat spaargeld betreft: na wat er in Cyprus is gebeurd, lijkt het me verstandig er niet van uit te gaan dat het depositogarantiestelsel je tot 100.000 euro compenseert.

 2. Pedro,

  Hier ook een cooperant-bankoprichter :) Intussen zitten ze al over de 10.000 aandeelhouders/cooperanten, dus laat ons hopen dat het een voldoende duidelijk signaal is, en er effectief iets mee gedaan wordt.

  Wat me wel wat “tegensteekt” is dat de vele vragen die ik afvuurde op hun informatiekanaal via mail tot op heden niet beantwoord zijn. Met welke vragen blijf ik dus nog zitten? Ik overloop ze even, misschien dat jij de antwoorden wel kent :

  – Wordt er een “uitgebreid” kantorennetwerk voorzien?
  – Betreft het vooral een internet bank?
  – Waarom zouden niet-cooperanten kiezen voor een nieuwe en onbekende speler op de markt wanneer dezelfde voorwaarden geboden worden als bij hun “vertrouwde” huisbank?
  – Op welke termijn wordt er gehoopt actief te zijn?
  – Zijn er voordelen voor de cooperanten – behoudens het feit dat het project mogelijk gemaakt word, wat op zich al iets erg unieks is
  – Zijn er gelijkaardige buitenlandse cooperatieve banken opgestart, hoe verloopt het daar, is er uit die ervaringen geleerd?
  – Hoeveel cooperatieve aandelen kunnen gekocht worden door 1 particulier? Is het aantal aandelen bepalend voor het aantal stemmen op een AV, of is elke cooperant gelijk (= 1 stem) [Intussen blijkt dan het 1 aandeel per persoon is]
  – Wordt er zoals bij andere cooperatieve vennootschappen een winstuitkering per jaar voorzien van maximaal 6%? Valt deze ook onder de fiscale vrijstelling van 190,- euro per jaar voor 2013?
  – Hoe zal NewB zich onderscheiden van bijvoorbeeld Triodos bank, welke toch dezelfde doelgroep en manier van werken hanteert?

  Als iemand antwoorden heeft…

  1. Algemeen: toch al wat antwoorden op hun site gevonden, en de roadshow zal ook wel wat antwoorden bieden. Ik denk ook dat we er rekening mee moeten houden dat het allemaal nog min of meer in de “conceptfase” zit, en dat er nog veel moet uitgeklaard worden, samen met de vennoten.

   – kantorennetwerk: ik vermoed van wel, maar het zullen wel geen glimmende paleizen zijn.
   – enkel internetbank? Ik denk juist van niet. Dat is ook zo een beetje hun “kritiek” op Triodos.
   – waarom kiezen voor die bank? Ik denk ook dat dat het moeilijkst zal zijn: mensen overtuigen
   -voordelen coöperanten: medezeggenschap!
   – buitenlandse voorbeelden: er zijn er wel, maar ik denk niet dat ze een kopie van een andere coöperatieve willen worden, staat ook zo op hun site
   – aantal aandelen: voorlopig beperkt tot 1 als ik het goed gelezen heb. Wat dat stemrecht betreft: er zijn twee “soorten” aandelen: 2.000 euro voor organisaties, 20 euro voor particulieren. Maar het mooie is volgens de statuten: in elke “groep” moet er een meerderheid behaald worden om iets te beslissen. Dus die organisaties hebben niet per definitie meer macht.
   – het fiscale luik: geen idee
   – verschil triodos: dat is vooral een spaarbank op tinternet. Ik heb het gevoel dat zij meer een échte bank willen zijn met producten voor iedereen.

 3. Hey Pedro

  Als belegger dacht ik er ook nog aan om hierin te investeren, maar het gedacht dat dezelfde jongens van dexia, acw en nog enkele andere vakbonden deel uitmaken van de groep heeft mij hiervan weerhouden.

  1. Is ook een kritiek die ik vaak hoor. Maar je kan het ook zo bekijken: die organisaties doen nu tenminste iets om het anders aan te pakken. Daarnaast zijn het niet enkel de vakbonden, maar ook bijvoorbeeld greenpeace, 11.11.11, enz…

   En voorlopig zie ik mijn “investering” enkel als een signaal dat ik achter zo’n idee sta. Het is ook maar 20 euro. Als hier niets van komt dan is dat jammer, maar een echte investering zou ik het op dit moment nog niet durven noemen. Ik zie het meer als het steunen van een “goed doel” waar ik achter sta.

   1. Volledig mee eens… En als het niet lukt… Zouden we dat certificaat niet kunnen gebruiken om in te brengen in de belasting :-)… Maar daar is het bedrag net te klein voor zekers inzake steunen van goede doelen… Zowel men vriendin als ik hebben er een gekocht… Een mens doet al zottere dingen met zijn geld… Als iedereen gaat van, dat lukt niet, dan kan je beter berusten in de huidige situatie daar er dan niets zal veranderen…

 4. Ik ben aan het twijfelen, mijn man is ondertussen ook aandeelhouder. Zelf ben ik bij Triodos en als spaarbank kan het niet veel beter denk ik. Ook voor de kinderen sparen we bij Triodos.
  Zullen de mensen dan ook aanvaarden dat de interest een stuk lager is dan bij een andere bank? (@Pedro: jij zoekt ook de bank met de hoogste opbrengst en niet de meest ‘etische’, zal dat dan veranderen?)
  We hebben samen maar 1 zichtrekening voor ons maandelijkse leefgeld bij een ‘gewone’ bank en die hebben we gekozen voor het gemak (een kantoor dichtbij voor als we iets willen vragen en vlot internetbankieren)
  Ik vraag me vooral af wat ze zullen aanbieden: verzekeringen? leningen?
  Hoewel ik blij ben dat zoveel mensen intekenen, wacht ik nog even af…

 5. Ik heb er ook eentje gekocht.
  Al is het maar om een signaal te geven.
  En komt er niks van dan is dat toch maar een 20€ extra die je kwijt bent met de kans op, net als spelen op de Lotto… Of wie weet een of andere crisisbelasting of verhoging… En er zijn er veel die zeggen om het niet te doen, maar zei zijn dan ook diegenen die klagen dat er niets aan het veranderen is en dat we steeds minder voor ons geld krijgen… Gewoon doen… En niet klagen als het niet lukt… Het is nu eenmaal risico dat je BEWUST neemt.

 6. Béétje jammer dat het blijkbaar alleen in de Belux in plaats van in de BeNElux werkt, Althans, ik kan mijn IBAN-nummer niet invullen. Hoe graag ik, ook zou willen :-(

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten