Skip to main content

Pensioensparen: een vals gevoel van veiligheid

Pensioensparen, een verstandig ding om te doen.  Dit jaar worden we met z’n allen aangespoord om 910 euro te sparen, voor een veilige oude dag.  We sparen voor ons pensioen, en maar goed ook, want het is niet zeker of de staat de pensioenen kan betalen.  Zodus, elke maand een goede 75 euro in een pensioenfonds, en we kunnen er weer tegen.

Ik doe ook aan pensioensparen (vorig jaar niet wegens wat cashflowproblemen, ik zou het terug moeten oppikken), maar ik doe dat niet voor mijn pensioen.  Ik doe dat louter en alleen omwille van het fiscaal voordeel.  Ik spaar 910 euro, en krijg daar 40% van terug van de overheid in de vorm van een belastingvermindering.  Maar ik ben niet gerust op mijn oude dag, en ik zal je direct duidelijk maken waarom.  We doen dat aan de hand van een berekening, na grafieken en tabellen het coolste wat er bestaat.

Ik spaar 78 euro per maand, en laat ons uitgaan van een rendement van 7%.  Dat lijkt me optimistisch, maar dat zijn de percentages die de banken ons graag voorhouden.  Dus laten we daarvan uitgaan.  Ik ben er nu 32, dus nog 33 jaar te gaan vooraleer ik mijn pensioensparen uitgekeerd krijg.  Met een maandelijkse kapitalisatie komen we op een bedrag van 112.000 euro.  Voorwaar een mooi bedrag, maar we spreken dan wel over 112.000 euro binnen 33 jaar.  Na inflatiecorrectie (2% per jaar) komen we op een goede 58.000 euro.  Dus op mijn 65ste krijg ik een bedrag dat nu gelijk is aan 58.000 euro.  Ook dat lijkt veel, maar dat is het eigenlijk niet.  Aangezien het een aanvulling is van mijn pensioen zal ik het dan laten renderen en van de intrest leven.  Dat betekent (aan 3%) een inkomen van 1740 euro per jaar.  Echt niet genoeg om van te leven, ook al heb ik niet veel nodig.  Dus mijn pensioen uit mijn pensioensparen is niet zo denderend.

Maar ik doe het dus ook, dat pensioensparen.  Van die 910 euro die ik spaar krijg ik 364 euro terug, en dàt maakt het een interessante “belegging”, maar ook niet meer dan dat.  En die centen verbras ik niet, neen, die centen laat ik ook werken voor mijn pensioen.  Dat betekent dat ik die beleg aan pakweg 3%, gedurende 33 jaar.  Dat betekent dat ik op vervaldag 20.000 euro extra heb, of zo’n 10.400 euro aan huidige waarde.  Echt schandalig veel is dat ook niet, maar het is toch zo’n 312 euro meer opbrengst per jaar.

Conclusie?  Pensioensparen is fiscaal interessant, en het wordt pas echt interessant als je dat fiscaal voordeel ook laat renderen.  Maar het bedrag dat je uitgekeerd zal worden op je 65ste, dat is geen garantie voor een zorgeloze, oude dag.  Integendeel, wie daarvan uitgaat kan wel eens van een bijzonder kale reis thuiskomen.  Bovendien zit je geld in een fonds, je hebt daar geen enkele controle over.  De fondsbeheerder doet wat hij wil, en gelijk heeft hij.  Maar dat is dus cash waar je geen invloed op hebt.  En die cash zit vast, je kan er niet aan of het kost je een hoop geld.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

2 gedachten over “Pensioensparen: een vals gevoel van veiligheid

  1. Ik dacht dat de belastingsvermindering op pensioensparen vanaf 2012 werd teruggebracht naar 30% ipv 40 %….

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten