Skip to main content

Site review: budgetcoach.nl (Pedro is boos)

Op mijn dagelijkse tocht over het wereldwijde interweb kom ik wel eens sites tegen die ik aan een diepte-onderzoek onderwerp. Ik ben immers steeds op zoek naar nieuwe tips, tools en inzichten. Vanaf nu zal ik de resultaten van die zoektocht met jullie delen, misschien hebben jullie er ook wat aan.

En we hebben een mooie om mee te beginnen: www.budgetcoach.nl. Ik noem de site “mooi” omdat ik er wel wat over kan schrijven, niet omdat het een waardevolle site zou zijn. Integendeel zelfs, de site lijkt me eerder nutteloos, maar later meer daarover.

Budgetcoach.nl richt zich tot mensen die hun financiën op orde willen krijgen. Goed idee, ik doe dat ook, en daar is nood aan. Om je financiën op orde te krijgen kan je een “budgetcoach” inhuren. Inhuren, jawel, en dat kost dus geld. En nog niet weinig ook: de budgetcoach komt aan huis en dat kost je minimum 45 euro per uur, exclusief verplaatsingskosten.

Maar daar krijg je natuurlijk wel wat voor terug. Op de site lezen we dat de budgetcoach in 6 fasen werkt:

 1. Inkomsten nader bekijken;
 2. Uitgaven nader bekijken;
 3. opmaken huisbegroting zichtbaar in maand- en jaarbegroting;
 4. Opzetten van de administratie;
 5. Leren omgaan met het nieuwe budget;
 6. Nazorg.

Fantastisch toch? En dat allemaal voor slechts 45 euro per uur. En de budgetcoach kan natuurlijk direct de “nazorg” incalculeren in je nieuwe budget (een uurtje of twee per maand?).

Ik begrijp ook wel dat niet iedereen even vlot overzicht krijgt over zijn financiële toestand, maar dat is makkelijk te leren zonder budgetcoach. Genoeg sites en boeken daarover. Voor wie niet zo onderlegd is in excel: leer het. Zo simpel is het. Dan kan je makkelijk je inkomsten en uitgaven begroten, en dan weet je direct of je wensen kunnen uitkomen. Rode cijfertjes betekenen inbinden op de uitgaven of meer inkomsten genereren, groene cijfertjes betekenen dat je op de goede weg zit.

Ook de overheid kan je op de goede weg zetten: in Vlaanderen is er het OCMW dat je helpt om je budget onder controle te krijgen, kostenloos. Die gaan ook na of je recht hebt op uitkeringen, kostenloos. Die bieden je ook hulpmiddelen aan om je administratie op orde te krijgen, kostenloos. Ik kan me niet voorstellen dat dit in Nederland niet bestaat.

Wat me ferm tegensteekt in heel dit verhaal is dat je in een traject gezogen wordt dat je geld kost, net op het moment dat je geld wil besparen. Ik wil wel eens zien of vijf uren budgetcoach die 250 euro waard is.

Eigenlijk is het heel eenvoudig. Om financiële zorgen te vermijden dien je het volgende te doen:

 1. breng je inkomsten en uitgaven in kaart. Doe dit op een pc. Hoe je dat doet? Door het te leren. Met de gemiddelde basiscursus excel spring je al een heel eind. Kostprijs: 30 euro voor een boek
 2. ga na of je vaste kosten niet lager kunnen. Kostprijs: wat surfen naar sites van verschillende leveranciers
 3. ga na of je geld over hebt (en of dat genoeg voor je is). Heb je tekort: zoek dan manieren om je inkomsten te vergroten en je uitgaven te verkleinen. Kostprijs: een beetje tijd.
 4. Hou alles netjes bij en volg het op. Kostprijs: een beetje tijd en wat doorzettingsvermogen.

Met 30 euro, wat tijd en volharding krijg je dus je geldzaken op orde. En dan ben je je eigen “budgetcoach”.

Wie zijn die budgetcoaches?

Als je in zee gaat met een budgetcoach, dan wil je natuurlijk weten wat voor iemand je over de vloer krijgt. Al die budgetcoaches hebben 1 ding gemeenschappelijk: ze hebben allemaal een opleiding gevolgd bij de “learncare academy”. Jaja, de learncare academy, daar heb je niet van terug. Maar wat is die “learncare acadamy”? Welnu, dat is een bedrijf, toevallig op hetzelfde adres gevestigd als de mensen van budgetcoach.nl. Prachtig zakenmodel toch: de baas van budgetcoach.nl heeft ook een opleidingsbedrijfje. Om coach te worden moet je zijn opleiding gevolgd hebben. Nadien ga je de baan op en zal je een deel van inkomsten als budgetcoach aan diezelfde man moeten afstaan. Geniaal noem ik dat, of ook wel een beetje vies. Een opleiding om budgetcoach te worden kost je trouwens 1.650 euro.

Conclusie

Ik ben boos. Ik word kwaad van dit soort initiatieven. Het uitgangspunt is goed (mensen grip doen krijgen op hun financiën), maar de uitwerking is schandalig. Kennis die je overal gratis kan vinden wordt in flashy brochures gegoten (of in de “budgetmap”, slechts 5 euro!).  De gepersonaliseerde hulp wordt trouwens ook aangeboden door de overheid, kostenloos.

Het ziet er allemaal professioneel uit, maar ik heb mijn twijfels. Ik ben er zelfs bijna zeker van dat het een hoop gebakken lucht is die daar verkocht wordt. De coach betaalt zijn opleiding aan “learncare” en de klant betaalt aan budgetcoach.nl. Toevallig allebei op hetzelfde adres.

De mensen van budgetcoach.nl mogen mij altijd proberen te overtuigen, en ik zal graag mijn mening herzien. Maar ik zie echt niet wat de meerwaarde zou kunnen zijn voor de klant. Ik zie enkel een mooi verdienmodel, voor de initiatiefnemers. En dat op kosten van mensen die net hun financiën op orde proberen te krijgen.

Kent er iemand deze organisatie(s)? Heeft één van jullie er ervaringen mee? Of ken je nog van dit soort initiatieven? Laat het hieronder weten.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

14 gedachten over “Site review: budgetcoach.nl (Pedro is boos)

 1. Tja, niks voor niks hé? Iedereen probeert zijn boterham te verdienen. Jammer dat dit dan soms ten koste gaat van mensen die het al zeer moeilijk hebben. Zou niet mogen! Kan de overheid daar niks aan doen???

  1. In mijn ogen is dit een geval van “niets voor heel veel”. De overheid doet hier al veel aan door mensen met betalingsproblemen zelf op weg te helpen.

   Iedereen mag zijn boterham verdienen, zelfs een hele bakkerij als het van mij afhangt, maar niet door gebakken lucht te verkopen aan mensen die niet meer kunnen ademen.

 2. Gelukkig kan je in Nederland ook gewoon bij de gemeente terecht en de kredietbank. Die zijn gratis. Maar het klopt dat dit soort mensen, als van de budgetcoache en anderen, alleen op je geld uit zijn en alleen zichzelf willen helpen i.p.v. een ander. Hopelijk gaat de politiek daar snel verandering in brengen.

 3. Hoi Pedro,
  In Nederland mogen alleen nog maar de gemeenten schuldhulp verlenen, anderen mogen dit alleen kosteloos doen. Via verkapte contracten probeert men het toch nog maar daar wordt ook een stokje voor gestoken. Mensen die dus al in de problemen zitten, worden gratis geholpen.

  Ik vind budgetcoaches geen slecht idee, jij en ik hebben ons misschien de wijsheid eigen gemaakt en weten waar die sites zijn maar dat is niet voor iedereen zo. Als dat wel zo was, waren er niet zoveel schulden in Nederland (en Belgie) en schuldsaneringstrajecten. Veel mensen zijn opgegroeid in de tijd dat het niet op kon allemaal. Ik persoonlijk niet, bij ons werd er niet geleend maar gespaard en er werd ook geen geld verkwist, ik heb het dus wel geleerd thuis.
  Bovendien heet het denk ik niet voor niets coach, het is ook het duwtje in de rug (of de schop onder de kont) dat sommige mensen nodig hebben en zoeken. Ik zie wel eens dingen om me heen bij anderen dat ik denk: oei, ik kan in dit huishouden makkelijk zoveel dingen vinden om te besparen. Mensen weten het gewoon niet, zien het niet, etc. Ik denk dus dat een aantal sessies veel geld kan opleveren bij mensen, die nu onbewust veel geld “verspillen” of laten liggen. Ja, het kost geld maar het is ook goede educatie en preventie van problemen waar een heel gezin onder zal leiden.

  1. Je hebt natuurlijk volledig gelijk: zo’n coach kan handig zijn. Maar ik zie dat als een vorm van hulpverlening. Je laat je been ook niet opereren door iemand met z’n eigen opleidingscentrum maar geen erkenning.

   De overheid in Nederland heeft het gevaar ook gezien, maar blijkbaar kan dit soort zaken nog altijd. De overheid dient ook alternatieven te voorzien, natuurlijk, maar dat is blijkbaar wel het geval. Mensen zijn kwetsbaar op zo’n momenten. En natuurlijk kunnen wij wel de juiste informatie vinden en anderen niet, maar dat doet er eigenlijk niet zoveel toe. Je kan mensen met financiële problemen niet overlaten aan de privé-sector, veel te gevaarlijk lijkt me. Je wordt geholpen door mensen die zelf zoveel mogelijk winst willen maken, en dan kan je een makkelijk slachtoffer zijn. Ik beweer niet dat dat hier het geval is, maar het gevaar is niet denkbeeldig, verre van zelfs.

   Uiteraard zou het nooit zover mogen komen. Maar de mens is geprogrammeerd om hebberig te zijn. We kopen uit begeerte, en daar wordt handig op ingespeeld. Mensen moeten dus weerbaarder worden en twee keer nadenken. Maar daarvoor dient deze site, en de jouwe ook als ik het goed begrepen heb.

 4. Mensen die zo’n coach *echt* nodig hebben kunnen geen 45 euro per uur betalen!
  Ik zou graag zulke mensen helpen en advies geven. Maar dan als vrijwilliger!

  1. Yep, dat is het perverse aan dat systeem: mensen die het nodig hebben kunnen het niet betalen. Gelukkig voorziet de overheid toch wat mogelijkheden. En bij mij kan iedereen altijd terecht, een pintje volstaat.

 5. Pedro en ook de andere reageerders,

  Gelukkig zijn jullie allemaal hele slimme mensen. En kunnen dus zelf alles.
  Helaas zijn er heel veel mensen die dus niet zo handig zijn met verschillende dingen. Bijvoorbeeld, waarom laat je de loodgieter komen om een waterleiding te maken. Hoe je dit zelf kan doen, staat veelvuldig op internet. En zo zijn er nog honderden voorbeelden te noemen.
  Zeer veel mensen weten en snappen echt niet hoe ze hun eigen administratie moeten voeren, regelen, opzetten enzovoort. Maar dat hoef ik jullie denk ik niet uit te leggen, want dat snappen jullie zelf ook wel. Zo slim zijn jullie toch wel ?
  Het is goed dat die mensen geholpen kunnen worden. En dat mag, nee moet op een professionele manier gebeuren. En net als met elk ander beroep mag dat ook geld kosten. En een goede budgetcoach weet besparingen in de uitgaven teweeg te brengen. Financieel de klant beter te laten worden en dus zeker ook mentaal sterker.
  Dus zijn ze nodig…. doen ze goed werk…. mag dat wat kosten…. lijkt me allemaal met ja te beantwoorden.
  En dit is geen verkoopverhaaltje. Ik ben niet eens budgetcoach !

  Wat betreft Learncare: daar heb je helemaal gelijk in ! Ver van wegblijven als je een goede budgetcoach wil worden. Hier gaat het inderdaad zeker om een hoop geld te verdienen. En dan valt wel degelijk het verhaal om mensen te helpen. Dan krijg je het systeem alszijnde verzekeringsagenten. Bakken geld halen, het liefst bij de zwakkeren in de maatschappij.
  Er zijn andere en ook betere, maar zeker veel goedkopere opleidingen daarin te krijgen. Hoef je die kosten niet terug te halen bij je klanten.

  Het is een behoorlijk uitgebreide materie waarin een budgetcoach zich begeeft en is niet zomaar als vrijwilliger serieus te beoefenen. Je praat hier over een serieus vakgebied. En in de huidige maatschappij zeer nodig. Helaas, dat dan weer wel !

  1. Frank,

   Ik denk dat niemand hier het nut van een “budgetcoach” in twijfel trekt. Soms is het wel overbodig, omdat een mens nu eenmaal veel zelf kan leren. Maar soms is het echt wel handig om iemand te hebben die je bijstaat.

   Het probleem dat zich hier stelt is het volgende: mensen betalen heel veel geld voor die dienst, terwijl dat juist een heel kwetsbare groep is. Het bedrijf in kwestie hangt een beeld van professionalisme op, maar dat is makkelijk te doorprikken.

   Ikzelf heb mensen ook al bijgestaan, gratis. En die zijn me dankbaar. En ik hoef daar niets voor te krijgen.

   Dit lijkt me gewoon een taak voor de overheid, net omdat de groep zo kwetsbaar is.

   Maar ik, noch iemand anders hier, kijkt neer op mensen die een budgetcoach nodig hebben. Het is wel verwerpelijk hoe sommige bedrijven veel geld vragen voor een dienst die ook door de overheid, kostenloos, voorzien wordt.

 6. Pedro,

  Als ik hier en ddar de reacties zeg, werd naar mijn idee wel het idee van budgetcoach in twijfel getrokken. Sterker nog, als overbodig dure optie.
  Maar goed, gelukkig kan je daar over discussieren en een andere mening over hebben. Mag gelukkig allemaal.

  Zelf ben ik het niet eens met de stelling dat het een taak voor de overheid zou zijn. We praten dan over het gebruiken van belastinggeld. Lang niet in alle gevallen is het zo, maar in heel veel gevallen is het wel een eigengemaakt probleem. Mensen kopen, lenen en geven geld uit wat ze over drie jaar nog moeten verdienen. Problemen beginnen zich op te stapelen. Als er dan weer eens geld binnen komt, wordt dat na 4 weken op een houtje bijten weer aan totaal verkeerde dingen uitgegeven. Met het excuus…. mag ik ook eens een keertje wat leuks doen. Ik werk er toch ook voor. En hoppeta… weer even een grotere schuld.
  Deze mensen moeten geholpen worden, want die zijn niet bij machte er zelf uit tte komen. Maar dat moet niet ten koste gaan van belastingbetalers, die ook hard werken en wel de verantwoordelijkheid hebben. En met het zelfde geld minder spullen kopen. Moeten die dan meebetalen aan geld-over-de-balk-gooiers ? Dat zal even lekker makkelijk zijn zeg ! In luxe leven… problemen maken… andere mensen er voor laten opdraaien ! Sorry, voor mij 6 bruggen te ver.
  En tuurlijk zijn er ook veel mensen die door andere oorzaken, waar ze vaak zelf geen enkele schuld aan hebben, in de problemen komen. Dan mag voor mij wel een sociaal stelsel te hulp komen.
  Ook is er een markt behoorlijk groeiende van mensen die weten dat ze binnenkort minder te besteden gaan krijgen, maar niet weten hoe ze dit moeten gaan aanpakken. Zeg maar verstandige mensen, maar geen administratief of financieel verstand.
  Ook dit vind ik geen taak voor de overheid om hier te gaan helpen.

  En we zijn het er met z’n allen wel over eens, dat er wel behoorlijke bedragen hiervoor gevraagd worden. Maar wat is 50 euro excl. btw ? Autowerkplaatstarief voor een monteur is al het dubbele. Loodgieter laten komen kost 70 tot 100 euro per uur. De meeste andere bedrijfsvormen zijn vele male duurder. Dus die 50 euro lijkt me dan redelijk goedkoop tarief voor een zelfstandige.
  En wat is een paar honderd euro, als daarmee voor misschien wel duizenden bespaard gaat worden. Om maar niet te praten over psychische problemen en de gevolgen in een gezin of werksituatie. Volgens mij mag dat dan wel iets kosten. Als het maar wat opleverd. Een beter, gezonder, rustiger, financieel sterker persoon/gezin/bedrijf.

  1. Ik vind het vooral een taak van de overheid om op de kwaliteit toe te zien: ik ben echt bang voor privébedrijven die mensen in moeilijkheden willen “helpen”. Er zit immers heel wat kaf tussen het koren.

   Mensen die finaal overkop gaan, die kosten de overheid, en dus ons, een hoop geld. Die komen in de bijstand terecht, en daar betalen we allemaal aan mee. Wat is dan een paar honderd euro voor de overheid om die grotere kosten te vermijden in de toekomst?

 7. Beste Pedro,
  jammer dat je er zo over denkt. Er zijn heel veel mensen die echt geen idee hebben welke besparingen ze kunnen doen. Om nog maar te zwijgen van de inkomsten die ze mislopen bij de belastingdienst. Ik weet niet hoe het in België geregeld is, maar in Nederland moet je behoorlijk in de materie zitten om te weten waar je recht op hebt (huurtoeslag / zorgtoeslag enz.). En als je het al weet, dan krijg je vervolgens een heel uitzoekwerk om dit geld ook echt te krijgen. Ook bijzondere bijstand in Nederland is een vak apart. Wordt via de Gemeente geregeld, maar ook die weten vaak niet alles. Tot slot is het zo dat een onafhankelijk iemand vaker iets gedaan krijgt van een schuldeiser dan degene die de schuld heeft . Ervaringscijfers….
  Een goed budgetcoach ontdekt na de inventarisatie al of er fors bespaard kan worden. Als dat zo is, dan wordt in 90% van de gevallen binnen een jaar de kosten van de coach terugverdient.
  Dat je boos bent snap ik dan ook niet helemaal. Er zijn mensen die echt hulp nodig hebben. En neem van mij aan dat Eur. 45 per uur een lachertje is. Voor een hypotheekadvies (in heel veel gevallen de primaire oorzaak van de financiele ellende) betaal je gemakkelijk Eur. 125 per uur. Excl. 21% BTW wel te verstaan…..

  1. Beste Pedro,

   Ik begrijp je reacties.

   Zelf ben ik budgetcoach en ik weet dat er inderdaad budgetcoaches zijn die mensen verder in de problemen brengen .

   Meer dan dat ik zelf dacht.

   Vandaar dat ik zelf mijn NEN8048 certificering heb behaald om mij hierin te onderscheiden.
   Tevens vind ik professionaliteit, kwaliteit en service erg belangrijk.

   Ik zelf doe net dat beetje extra voor mijn cliënten (o.a. contact opnemen met schuldeisers, gemeenten , budgetbeheerders en in noodzaak mee gaan naar de gemeente voor aanmelding bij de schuldhulpverlening)
   Hier reken ik niets voor.

   Helaas komt het in Nederland voor dat niet iedereen in aanmerking komt voor de schuldhulpverlening en deze mensen worden aan hun lot over gelaten.
   Dit zie ik helaas veel vaker.

   Mijn opdrachtgevers zijn voornamelijk woningbouwverenigingen , werkgevers e.d. om hun huurders , werknemers en/of klanten te helpen.

   Als er particulieren zich aanmelden zijn het vaak familieleden die betalen .
   Is dat niet het geval dan kijk ik eerst hoe de situatie is.
   Is het echt heel erg dan probeer ik de mensen in de goede richting te sturen met een begeleiding naar de gemeente en breng niets in rekening.

   Wat betreft Budgetcoach.nl hebben hun een aantal grotere opdrachtgevers bij wie mensen achterstanden hebben.

   Ik hoop dat je een klein beetje inzicht heeft in een budgetcoach het in mijn ogen zou moeten doen.

   Kijk eens op mijn website.

   http://www.budgetcoaching4you.nl

   Ik ben dit begonnen om mensen te helpen , iedere situatie is anders en benader ik ook anders.

   Groetjes Jessica

 8. Beste Pedro,
  Leuk wat je hier allemaal schrijft maar voor mij voelt het alsof je appels met peren aan het vergelijken bent en sla je op een aantal punten de plank toch goed mis.
  Een Nederlandse budgetcoach en Nederlandse trajecten vergelijken met de trajecten en hulpverlening die er in Belgie is???? Er zijn weliswaar overeenstemmingen maar er zijn net zo, zo niet meer ‘grote’ verschillen.
  Stellen dat alle die hulpverlening gratis te verkrijgen is via allerlei instellingen; dat zal dan wel darentegen kent andere medische en psychosociale hulpverlening in Belgie een prijskaartje waar je U tegen zegt en die blijkt dan in Nederland weer geheel gratis te zijn!
  Verder, niet elke budgetcoach heeft een opleiding gevolgt bij de learncare academy en ook niet alle budgetcoaches zijn enkel uit op snel geld. Iemand die enkel op geld uit is of snel wil verdienen gaat echt niet werken met mensen die al niets of weinig hebben!
  Als je enig verstand zou hebben van de schuldenproblematiek en van bezuinigingen zou je niet zo simpel redeneren als dat je in je stuk nu doet.
  Ja er is veel op het internet ‘gratis’ te vinden maar niet aan ondersteuningen (mentaal/emotioneel), begeleiding, motivatie, durven, angsten overwinnen, schaamte overwinnen…..allemaal zaken die vaak ook komen kijken bij een schuldensituatie!
  Tot slot een goede budgetcoach verdient zichzelf terug via de bezuinigingen, lijkt mij nou net de beste motivatie om je werk dus correct en heel goed te doen!
  Alvorens je weer eens je mening denkt te moeten ventileren, denk dan eens goed na over het onderwerp en zoek via b.v. google eens verder dan je neus lang is!
  Jij bent boos…………maar ik wordt het van mensen zoals jij!

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten