Skip to main content

Slapend rijk worden (gastblog)

Vandaag nog eens een gastblog. Ditmaal van Rocky. Dat is niet z’n echte naam, maar Karel vond Rocky wel leuk klinken. Anyhow, Rocky verdient een aardige cent bij door af en toe in het ziekenhuis te verblijven. En hoe hij dat doet, dat lees je hieronder. Wil je zelf ook een ei kwijt op deze site? Dat kan, mail me even op pedro@teljecenten.be

Consuminderen is leuk, maar kent ook een eindstation. Je kan geen posten blijven verzinnen waarin je kan snoeien, of je moet de containers van spullenhulp gaan overvallen. Dat laatste is niet echt sexy als je het mij vraagt.

De logische stap na consuminderen was voor mij mijn inkomsten verhogen. Hét alternatief om mijn persoonlijk budget (gevoelig) te verhogen is deelnemen aan geneesmiddelenonderzoek.

Ik startte er enkele jaren geleden mee, en ben er uitermate (!) positief over. Ik informeerde me bij mijn huisdokter, andere artsen en bij een collega die al meer dan 20 jaar vrijwilliger is voor geneesmiddelenonderzoek. Allen bevestigden ze de bijna onbestaande risico’s en zouden ze het zelfs absoluut geen probleem vinden mochten hun kinderen het overwegen. “Het is niét levensgevaarlijk, er groeien geen champignons uit je kont en je gaat niet ineens fluorescerend paars plassen.”

Op dit eigenste moment doorloopt deze jongen de selectieprocedure voor een bepaalde studie voor geneesmiddelenonderzoek. Meer zelfs, ik heb deze ochtend een vooronderzoek ondergaan. Twee uurtjes in het ziekenhuis verbleven, waar ik gedetailleerde uitleg heb gekregen over de studie, een urinestaal moest leveren, mijn parameters gecheckt werden, mijn hart werd nagekeken, … Dit levert me 40€ op, en het vooruitzicht om tot de definitieve studie toegelaten te worden die me 3500 niet belastbare euro’s zou opbrengen.

Tijdens die definitieve studie verblijf je in het ziekenhuis omdat zo alle deelnemers gelijke parameters behouden (zelfde voeding, ongeveer dezelfde slaapduur, geen langdurige sportinspanningen,  …). Tijdens dat verblijf dien je één keer medicatie te slikken, waarna je wordt opgevolgd aan de hand van bloedafnames, urinestalen, hartscans, parameterchecks, … Voor de rest vul je je tijd zelf in. En op dat moment komt de titel van het artikel terug in beeld: slapend rijk worden.  Gratis kranten en magazines, internet en televisie. Als de hartslag plots sneller gaat, ligt dit aan de mooie verpleegster. De iPad is een trouwe vriend, je leest de boeken die steeds bleven liggen, je stelt budgetplannen op, … of je slaapt je er een weg doorheen.  Nadelen: je krijgt wel eens een rubberen gehaktbal te vreten, niet elke verpleegster doet je hartslag versnellen, en je zit in een gouden kooi (lees: je kan niet even snel naar de madam of naar café De Vunzigaard lopen).

Kort samengevat houdt deze studie in dat ik vijf opeenvolgende weken twee volledige dagen in het ziekenhuis verblijf (drie overnachtingen) en de twee daaropvolgende dagen ’s ochtends een bloedstaal moet laten afnemen. Daarvoor krijg ik dus een vergoeding van 3500€, niet belastbaar, gewoon netto op de bankrekening. Geen kapotte rug van bijklussen in de bouw, geen Amsterdamse walletjes onder de ogen van uren te kloppen in de horeca. En word ik niet geselecteerd, loert de volgende studie van 2200€ reeds om de hoek.

Enkele voorbeelden:

Hebben jullie dit ooit overwogen, misschien reeds meegedaan? Of overwint de schrik voor groene neusharen en een derde oor achteraan je hoofd? Vragen staat vrij, ik reageer op alle vragen en opmerkingen.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

17 gedachten over “Slapend rijk worden (gastblog)

  1. Volkomen begrijpelijk. Zoals bij vele zaken in het leven geldt: informeer je terdege vooraleer je aan iets begint. Dat is hier niet anders.

   Zo zal je na informatie in te winnen weten dat je geen studies met een ruggeprik moet meedoen, omdat deze veel complicaties met zich meebrengen. Psychotica blijf je ook best vanaf.

   Maar een groot deel van de studies betreft geneesmiddelen die reeds in de handel zijn en verbeterd worden, geneesmiddelen die in Amerika verkocht worden maar in Europa nog goedgekeurd dienen te worden. Geneesmiddelen voor de bloeddruk, voor diabetes, de griep, …

   Blijf je in die laatste groep, zit je altijd super safe.

 1. Ja, d’er zijn veiliger manieren om rijk te worden: bij de top van het ACW gaan, bijvoorbeeld. Of wat (goedkoop) paardenvlees in je (dure) rundgerechten draaien.

  1. Ik heb me ook proberen te prostitueren, maar met de zittende job die ik heb werd het lastig na verloop van tijd. Ik vergat m’n kussentje wel eens weet je.

 2. Ik vind het op zich niet echt eng. Maar mij lijkt het vooral moeilijk om het te combineren met m’n werk. Al zou ik wel eens kunnen genieten van zo’n paar dagen “niets mogen doen voor de wetenschap”

 3. Ik heb op mijn 19e ooit meegedaan aan een dergelijk onderzoek in Nijmegen. Ik had er een goede 4 weken vakantie opzitten en moest die maar eens terug verdienen. Ik heb 2x 1 week intern gezeten en het was, vooral achteraf gezien, verschrikkelijk. Slecht eten, vervelende sfeer (er waren toentertijd nog geen iPads), en ik ben er nogal ziek van geworden.
  Voor mij nooit meer…

  1. In tegenstelling tot de Nederlandse vrouwen, zijn de Nederlandse plaatsen voor geneesmiddelenonderzoek inderdaad niet om over naar huis te schrijven. Je ziet dan ook een grote toeloop van gezellige Hollanders richting België om aan studies mee te doen. Ze zijn er klaar en duidelijk over: “In België is het veel beter.”

 4. Ik zou er persoonlijk geen problemen mee hebben. Ondertussen wordt je gezondheid gratis gecheckt. Maar het is gewoon praktisch moeilijk te combineren met werk en gezin.

  Zelf heb ik wel vroeger wel eens info opgezocht voor eiceldonatie. Voor mannen is spermadonatie ook zeer haalbaar. Je moet natuurlijk wel kunnen leven met de idee dat er misschien kinderen op de wereld zullen lopen die op je lijken. Helaas zijn wij beiden te oud om in aanmerking te komen :-(

  1. @Margay:

   Stel, je man is spermadonor aan het UZ Jette. Zo is hij – zonder het te weten – de biologische vader geworden van 5 zonen bij 5 verschillende moeders, allemaal uit de Brusselse regio. Jullie wonen eveneens in het Brusselse, en hebben een dochter. Die wordt op een dag verliefd op één van die 5 zonen, en ze willen samen kinderen…

  2. @Margay

   Je gezondheid wordt inderdaad gratis gecheckt. Na een zwaar feestweekend kan het best dat je leverwaarden niet optimaal zijn. Maar evengoed is er iets serieuzer aan de hand, en dan heb je er alle baat bij om er snel bij te zijn.

   De combinatie met het werk is moeilijk. Het zijn dan ook vaak mensen uit dezelfde beroepen die je tegenkomt. Voorbeeld: ik heb vandaag gehoord dat ik mag deelnemen aan de 3500€-studie (tsjing!) en die start volgende week woensdag. Het regelen kan dus beginnen, wat me nog wat intensief werk oplevert.

   Maar goed, een maand doorbijten, en er komt weer een serieus bedrag op de rekening.

 5. Aanvaard.

  Ik ben geselecteerd om de studie volledig te doen. Op mijn excell-file voor de financiën kan ik in de maand mei dus een extra bedrag van 3500€ bij de inkomsten noteren.

  Ongebruikelijk voor mezelf, heb ik me onlangs voor een volgende studie ingeschreven (m.b.t. een bestaand griepvaccin) wat me 2200€ zal opleveren in september.

  I like.

 6. Amaaaai!

  Ik wil dingen zeggen over vaccins. Hulpstoffen in vaccins. Over: natuurlijk ben je een ideaal proefpersoon: een gezonde man tussen de 25 – 45. Ideaal voor hun statistieken.

  En waarom, zou er een geneesmiddel zijn voor diabetes? Voor een hoge bloeddruk? Dat zijn symptomen van een slechte gezondheid. Geen oorzaken. Maak de symptomen weg en de oorzaak is weg? Helaas voor big pharma is het andersom, maar gelukkig voor de voedingsindustrie is dat inderdaad niet wat men gelooft.

  Maar dat zeg ik niet. Ik zet mijn aluhoedje op en ga even met mijn hoofd tegen te muur slaan.

  1. hm Valhalla – ik kan me meestal vinden in je posts en reacties. Maar ouderen kunnen niet zomaar 1 2 3 hun levensstijl zodanig aanpassen dat ze geen medicijnen bij diabetes, hoge bloeddruk, longklachten, chlolesterol (ehm waar is de spellcheck) nodig hebben. Bij de senior senioren is het vaak een zeer fragiel evenwicht, bemoeilijkt overigens door het feit dat de medicijnen op jonge gezonde kerels zijn getest. vr gr Loonlijstmama

 7. Studie = bezig

  Woensdagavond 19u naar het ziekenhuis gegaan, gisteren pilletje gepakt en een tiental keer bloed afgenomen. Voor de rest wat bijgeslapen, lekker vanuit m’n bed de iPad gebezigd: film gezien, series gezien, Facebook gecheckt, allerhande fora en nieuwssites doorlezen, terug een hazenslaapje gedaan, twee keer een kwartier gaan douchen, .. Vandaag nog een laatste dag binnen, met twee acties: er wordt vandaag twee keer bloed geprikt (de eerste is al in het labo). That’s all folks.

  Ik heb daarnet weer een lange douche genomen, kom net terug van het ontbijt (drie broodjes – kaas, vleessalade, confituur) en ga nu kiezen wat ik zal doen. Ik kan nog een film zien (Rocky 1, De Storm, The Big Lebowski, …), ik kan Family Guy season 1 verder kijken (gisteren hier de eerste 3 gekeken), ik kan terug wat slapen, een boek lezen (Lof der Zotheid staat klaar op de iPad), ik kan verder wat tokkelen op de spelletjes (verslaafd aan Harbor Master) of ik wacht nog even tot de kranten binnenkomen.

  Als ik de vergoeding van 3500€ deel door het aantal uren dat ik hier verblijf, heb ik tussen de 10 en de 11€ netto. Inclusief nachten en alles wat hierboven beschreven staat. Als ik hier morgen vertrek, is de eerste schijf van om en bij de 700€ verdiend.

  I like.

 8. Persoonlijk zou ik mn gezondheid niet op het spel zetten voor geld. Ik heb er voor gekozen om geld te verdienen met ‘zekerwedden’. In het kort: een wed systeem waarbij je 100% garantie op winst hebt. Verdien alleen geen 3500 euro daar mee, maar slechts 300-400 euro per maand.

  1. Er is geen enkel, en ik herhaal geen énkel waterdicht betsysteem. Ik heb in het verleden veel gespeeld, en er zijn super systemen te vinden, maar in de betwereld is niéts waterdicht, bestaat er niet zoiets als 100% garantie op winst.

   Ik geloof je als je zegt dat het voor u werkt, dikke duim daarvoor en hopelijk mag je nog lang enkele honderden euro’s bijschrijven per maand, maar ik onderstreep toch het bovenstaande.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten