Skip to main content

Solden creëren rommel en een lege spaarrekening

Aha, de solden zijn voorbij en ik heb NIETS gekocht.  Maar dan ook werkelijk NIETS.  Ik had het me voorgenomen, en het is me gelukt.  Was dat moeilijk?  Hoegenaamd niet, ik bleef gewoon thuis, wat op mijn gitaar tokkelen of het wereldwijde interweb afspeuren naar, ja, naar wat eigenlijk?  Doet er niet toe.

Ik heb dus niets gekocht, ik heb dus ook niet de “kick” gehad van een koopje te doen.  Maar wat is een koopje?  Heel eenvoudig, toch volgens mijn groetmoeder zaliger: er moet aan twee voorwaarden voldaan zijn:

  1. je hebt iets gekocht dat je nodig hebt EN
  2. je hebt het gekocht aan een goede prijs.

Dus dingen kopen omdat ik ze “aan die prijs toch echt niet kon laten liggen”, maar die eigenlijk totaal nutteloos zijn, dat overkomt mij niet meer.  Ik ga enkel naar de winkels als ik iets nodig heb, en ik koop alleen maar dat.  Ik kan wel ideetjes opdoen, maar ik slaap altijd een nachtje over de beslissing tot aankoop.  Zit dat “koopje” nog altijd in mijn hoofd na een nachtje slapen, dan ga ik het kopen.  Je ziet hier al direct het voordeel: door die nacht bedenktijd moet ik mij de volgende dag weer naar de winkel begeven, en dat is vaak al genoeg om af te zien van de aankoop.

Een goede regel dus: als ik er mij morgen niet meer voor wil verplaatsen, dan heb ik het zeker niet nodig.  En dan koop ik het NIET.

En minder kopen = minder rommel om te stockeren = minder opruimen = meer tijd voor de écht plezante dingen

En minder kopen = meer geld op overschot = meer geld voor de écht plezante dingen.

Alleen maar voordelen dus.  Plezier haal ik niet langer uit impulsaankopen.  Meestal is dat plezier maar van korte duur en ga ik me nadien schuldig voelen.  Neenee, door die impulsaankopen niet te doen komt er tijd en geld vrij voor andere dingen.  Wélke dingen, dat moeten we nog uitzoeken.  Maar kopen maakt niet automatisch gelukkig.  Ik ben zelfs gelukkiger als ik niet koop.

En wat het allemaal nog eigenaardiger maakt: bij grote aankopen laten we ons niet, of minder, vangen.  We wachten met een auto te kopen tot op het moment van het autosalon.  We hebben die auto nodig, we kunnen die aan minder geld krijgen => dat is een koopje!  Maar we gaan toch niet naar het autosalon met het idee om een gezinswagen te kopen, om dan thuis te komen met een gezinswagen, een fiat punto én een scooter?  Dat zou nefast zijn voor onze centen, in het bjizonder voor onze spaarcenten.  Dus dat doen we niet, en terecht.

Maar die “kleine” doch overbodige aankopen hebben ook een invloed op onze centen.  In mijn geval op mijn leefgeld. En als dat op is, dan wordt er minder gespaard.  En zo zijn we weer mooi bij het begin: budgetteren, budgetteren, budgetteren.  Het is maar zo dat je je voornemens om te besparen kan uitvoeren.  Hoe je budgetteert, dat doet er niet toe, dat heb ik al eerder gezegd.  Maar een budget, in eender welke vorm, het blijft iets enorm handigs.

Dus wat gaan we vanaf nu doen?  Heel simpel: er wordt niets meer uitgegeven dat niet gepland is.  En het wordt pas gepland als het nodig is.  Jaja, ik klink als een schoolmeester.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3 gedachten over “Solden creëren rommel en een lege spaarrekening

  1. Hey! bedankt voor die tip over “het nachtje slapen”. Ik heb het vandaag nog kunnen gebruiken. Ik heb helemaal geen nieuwe schoenen nodig, dus ik koop ze gewoonweg niet. Ik ga dat soort dingen en hun prijs eens opschrijven, en dan met dat uitgespaard bedrag iets leuks gaan doen. Ik kijk er nu al naar uit!!!!!

  2. Eindelijk mijn halven trouwboek kunnen overtuigen om wat aan die shopverslaving te doen. Dat mens ruïneert mij. Maar dankzij dit artikel heeft ze het begrepen. (of ze knikte gewoon om van mijn zesmaandelijks gezaag af te zijn)

  3. @fancyjessy: graag gedaan. Goed idee om dat uitgespaard geld bij te houden, je zal nog meer genieten van je “leukdoenerij”
    @KOENRAAD: ze knikte gewoon om van je gezaag af te zijn. Maar print het artikel uit, kopieer het een stuk of 30 keer en hang het meermaals in elke kamer van je huis. Doe dat net voor de volgende soldenperiode (of praat er eens over, dat zou ook kunnen werken)

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten