Skip to main content

Tweedehands geschenken, kan dat?

Naar aanleiding van de reactie van Gomel op mijn bericht over city2 ben ik weer eens aan het denken gegaan. Even resumeren: ik ging naar een shoppingcentrum om een geschenk voor mijn petekind te kopen. Dat was een spelletje voor de Nintendo DS. Gomel wees mij er op dat er ook een tweedehandsmarkt bestaat voor dat soort dingen, maar dat was geen optie meer omdat ik te laat wist wat ik voor die schat (mijn petekind, niet Gomel) zou kopen.

Maar zou het anders wel een optie zijn? Er zijn immers heel wat voordelen, maar misschien ook nadelen aan verbonden.

Laat ons beginnen met de nadelen:

 • het ding kan stuk zijn zonder dat je het weet. Ik heb immers niet zo’n ding om dat te testen. Dus een treurig gezicht zou dan mijn deel geweest zijn. En geen mogelijkheid om het spel om te ruilen
 • de zoektocht duurt wat langer en is wat omslachtiger
 • en hoe komt dat over? Lijkt het dan niet alsof het zo goedkoop mogelijk zou moeten zijn? Dat je er niets voor over hebt? Met andere woorden: is het sociaal aanvaard om tweedehands spullen te kopen als geschenk?

Maar er zijn ook voordelen:

 • de kostprijs kan aanzienlijk lager zijn, voor hetzelfde product (als het werkt)
 • beter voor het milieu: het ding moest maar 1 keer vervaardigd worden
 • je kan er een kind iets mee bijbrengen: niet alles hoeft nieuw te zijn. Het is het gebaar wat telt, je hebt wat je wilt en dat kan ook iets zijn dat niet noodzakelijk nieuw is.

Ik verschiet een beetje van m’n eigen gedachtegang: angst om raar bekeken te worden heeft me nooit die optie doen overwegen. Nooit. Voor mezelf ben ik wel tevreden met tweedehands spullen. Als het werkt, en het kost minder, dan is dat een prima optie. Ik verlos iemand van zijn of haar overschot, ik geef minder uit, de verkoper heeft wat geld verdiend. Iedereen gelukkig, toch? Maar een tweedehands geschenk geven, dat lijkt me zo moeilijk.

Mijn omgeving weet dat ik met geld bezig ben, dat ik zo bewust mogelijk probeer te leven. Moet ik mij dan maar helemaal gooien? Of moet ik mij sociaal toch nog een beetje aanpassen? Ik weet het eigenlijk niet, het is een moeilijk vraagstuk. Ik trek me doorgaans van weinig wat aan, maar dit ligt zelfs voor mij gevoelig.

Wie mij een geschenk wil geven, die mag dat tweedehands kopen, of zelf iets maken. Dat is voor mij geen enkel probleem. Integendeel: ik zou de inventiviteit en de creativiteit appreciëren. Maar niet iedereen denkt zo.

En hoe denk jij daarover? Koop je wel eens tweedehands geschenken? Hoe reageert de ontvanger daarop? Of doe je het bewust niet? En wat als iemand jou een tweedehands geschenk geeft? Bekijk je die dan als een gierige pin of trek je je daar niets van aan?

Oh ja, nog even dit: we vertrekken weldra op vakantie, dus tot half september zal het hier wat rustiger zijn…

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

12 gedachten over “Tweedehands geschenken, kan dat?

 1. Ik geef tweedehands geschenken aan de kids in mijn familie. Waar ik dan wel op let is dat het cadeau er niet gebruikt uit ziet..Zo heb ik een dvd gekocht en het kapotte doosje vervangen. Het kind in kwestie was er super blij mee en ik had een leuk cadeau binnen mijn opgesteld budget.

  Groetjes,
  Ellen

 2. Mijn kinderen hebben een Wii en ik koop de spelletjes ook vaak via Marktplaats. Het scheelt bijna de helft van de prijs. Het risico dat het spelletje het niet doet neem ik voor lief maar is mij nog nooit overkomen. De spelletjes inclusief de hoesjes zagen er tot nu toe allemaal nog uit als nieuw. Maargoed je vraag was of je het als geschenk zou geven. Hmmmmm moet toch eerlijk bekennen dat ik daar wel moeite mee heb om dezelfde redenen die jij aangeeft. Raar toch eigenlijk…
  Groet,
  Ingrid

 3. Nou daar waag ik me niet aan hoor! Nog niet althans. Wie weet als ik wat verder ben. Een hele fijne vakantie. Geniet er van!!

 4. Ik krijg wel eens tweedehands cadeautjes en ik vind het niet erg, maar juist lief. Er is iets voor me uitgezocht, iemand heeft moeite gedaan. En uiteindelijk gaat het me niet om de cadeau’s ook, maar om de gezelligheid

  Voor de kids koop ik voor Sinterklaas altijd uit de aanbieding en als het zo uitkomt 2ehands, maar wel als het echt nog helemaal mooi is.

  Verder koop ik vaak bij de Kringloop vazen enz. voor verjaardagen. Een bos bloemen mèt een mooie bijpassende vaas is een leuk cadeau.
  Maar ook koop ik ruim vooraf al voor mensen cadeau’s.
  Ik heb een ladenkast met cadeautjes voor mensen, dat scheelt tijd en geld. Met een geel memo-papiertje geef ik per cadeau aan voor wie het bedoelt is, maar soms wijzig ik dat natuurlijk als dat zo uit komt.

 5. je kan tweedehands spelletjes kopen bij GameMania. Mijn kids gaan daar dikwijls hun eigen spelletjes inruilen voor een ander tweedehands. Ook gebruikte DS, WII en dergelijke in goede staat kan je er binnenleveren.
  Ik koop ook dikwijls in kringloopwinkels en/of rommelmarkten. Leuke dagje uit en soms kan je heel erg goed scoren voor heel weinig geld.
  Vooral mijn dochter vind het heel leuk om met weinig geld kleding,speelgoed,boeken, DVD, enz.. te kunnen kopen.
  Soms is het leuk om iemand iets te geven, die er heel enthousiast op reageert en er super blij mee is en in je binnenste weet je dat je dat 2de hands hebt gekocht.

 6. Ik heb recentelijk voor de eerste verjaardag van mijn nichtje een grote boerderij en het familiehuis van Little People van Fisher Price tweedehands gekocht. De speelpopjes die erbij waren, heb ik aan mijn kindjes gegeven want die waren wel wat te “gebruikt” en ‘k heb dan nieuwe speelpopjes voor mijn nichtje gekocht. ‘k Heb wel wat opkuiswerk gehad aan de huisjes want ook al leek het op de foto in prima staat, het speelgoed stond blijkbaar al een tijdje te bestoffen dus heb hier en daar zelfs met een oude tandenborstel moeten tussenwrijven maar daar was niets meer van te zien achteraf en dat meisje was daar zeeeeeeeeeer blij mee! Had ik het nieuw moeten kopen, dan was het of het één of het ander geweest, maar zeker niet alletwee want nieuw kost dat stukken van mensen. Mijn zus heeft daar geen probleem mee dat het kado tweedehands is, want ze is ook volledig into rommelmarktjes en tweedehandsspullen en vond het super plezant dat haar dochtertje zoveel kado kreeg. Het leuke eraan is ook dat je soms een oudere versie hebt, die wat verschilt van het speelgoed dat de kindjes hebben in de creche, wat hun ontwikkeling nog meer bevordert. En twee bijkomende voordelen: het zit niet meer ingepakt, want dat speelgoed zit anders overal beveiligd met ijzerdraad tegen diefstal en je moet het zelf niet meer in elkaar steken (ook tijd gespaard!).
  Voorlopig “durf” ik dit wel alleen nog maar bij kindjes (want die zien het niet echt dat het speelgoed al gebruikt is en zijn gewoon heel content met wat ze krijgen) en heb ik toch wat nieuw speelgoed afgewisseld met tweedehands. Maar bij volwassenen heb ik toch ook wat schroom. Toch raar eigenlijk.

 7. Mijn kleinkinderen zijn 4 en 5 jaar oud en de cadeautjes die ze van ons én van hun mama krijgen, zijn altijd tweedehands. Mijn dochter kijkt het ganse jaar door uit naar interessante koopjes op tweedehandssites en koopt dat dan . Als wij voor de kleintjes een cadeautje voor hun verjaardag, sinterklaas…. ‘nodig’ hebben, geven wij onze dochter een vast bedrag en zij kiest uit haar ‘assortiment’ het cadeautje waar het kind in kwestie op dat ogenblik het meeste zal aan hebben. Ze zijn nog te klein om te beseffen en te zien dat ze bij ons en bij hun mama tweedehandsspeelgoed krijgen maar of dat zo zal blijven ? Om het risico te vermijden dat de kinderen de op voorhand gekochte voorraad speelgoed thuis zouden vinden, wordt alles hier bij ons op de zolder gestockeerd en daar komen de gastjes nooit…. Het is al eens voorgevallen dat de dochter speelgoed in tweedehands had gekocht maar dat ze niet kregen omdat het hen totaal niet interesseerde en dat verkoopt onze dochter dan zelf weer in tweedehands (tegen de aankoopprijs die zij ervoor betaalde of soms zelfs voor ‘iets’ meer)

 8. wij geven elkaar gerust een 2ehands kadootje mits het er nog goed uitziet en als we zeker weten dat het nog werkt en ook iets is dat de ontvanger echt wil hebben. beter voor het milieu en je portemonnee , bovendien vinden wij de toegevoegde waarde van een 2ehands kado dat ge gever er tijd en moeite in heeft gestopt om iets passends te vinden i.p.v. naar de winkel gaan iets kopen en klaar.

 9. héhé, een mens is toch een raar beestje. Eigenlijk toch heel bizar dat we zo inzitten met wat anderen van ons denken als we een tweedehands geschenk geven.

  Maar voor kinderen heb ik al een oplossing: stel dat een nieuw spel 50 euro kost, en dat je het 2de hands kan kopen voor 30 euro. Dan kan je een voorstel doen aan het kind: je krijgt het nieuwe spel, of het 2de hands én daar dan 10 euro bovenop. Zo leer je ze dat tweedehands geld opbrengt (want anders steek jij als koper heel het voordeel in je zakken).

  Dus drie vliegen in één klap: je bent goedkoper gesteld, het kind krijgt meer en leert ook nog eens iets bij.

  Zo, en nu verder vakantie vieren, tot binnenkort!

 10. Tweedehands boeken of tweedehands spelletjes vind ik heel normaal om cadeau te geven. Soms recycle ik ook cadeautjes die ik zelf gekregen heb. Daar moet je wel mee uitkijken, het staat wat slordig om een hetzelfde cadeau aan de gulle gever terug te geven. Dus onhoud goed van wie je iets je krijgt wat je eigenlijk niet wilt hebben maar wat je niet kunt ruilen. In geval van recycling vind ik het wel belangrijk om iets te geven waarvan ik denk dat de ontvanger het werkelijk leuk vindt.
  In sommige families wordt een ingepakt cadeautje steeds opnieuw (door)gegeven. Dan is het geven puur voor de vorm en doet de inhoud er helemaal niet toe. Het cadeau wordt zelfs niet eens uitgepakt.

 11. Waarom niet? Ik heb al regelmatig tweedehands cadeaus (boeken, kleren, …) gekregen en was daar steeds heel blij mee. Aan mijn moeder hebben we dit jaar met de kinderen een tweedehands digitale spiegelreflex + lenzen gegeven. Zo bleef het betaalbaar voor ons en zij was net zo gelukkig. Er zijn dingen die je niet tweedehands moet geven (ondergoed, om maar iets te zeggen), maar doorgaans geef je meer voor minder geld. Heb ik nog nooit iemand over horen klagen!

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten