Skip to main content

Van sparen word je niet rijk

Onlangs stuurde één van mijn fantastische lezers mij een artikel door dat me verdorie toch wel keihard aan het denken heeft gezet. Waar draait het om? Om een hele discussie over jonge mensen en hun bestedingspatroon. En of het slim is om te sparen of net niet. Conclusie van de schrijver: wie jong is hoeft niet te sparen, daar is nog tijd genoeg voor. Als je iedere maand je loon opsoupeert zonder te sparen, dan is dat zo erg niet.

De auteur hekelt de “financiële goeroes” in de US of A. Daar is een hele generatie schrijvers, bloggers, opiniemakers opgestaan die beweert dat iedereen rijk kan worden, als ze hun bestedingspatroon maar aanpassen. Een verhaaltje dat mensen graag willen geloven, dus die boeken vliegen over de toonbank en de blogs worden gretig gelezen. Hier zie je dat ook trouwens ook: een van de meest verkochte boeken van de laatste maanden is “In 10 jaar binnen“, waarvan de auteur beweert dat je door tien jaar zijn handleiding te volgen nooit meer zal hoeven te werken.

De schrijver van het artikel argumenteert dus het volgende: enkel die schrijvers worden rijk van die boeken, maar als gewone sterveling slaag je er niet in om zoveel te sparen dat je nooit meer moet werken. Dus moet je dat sparen echt niet doen, het heeft toch geen zin.

Wel, ik ben ook een blogger die blogt over geldzaken. Hoe denk ikzelf daarover? Kan je “binnen” raken door veel te sparen? Dat kan, maar dat heeft met je inkomsten te maken. Voor de meeste mensen zal dat niet lukken door elke dag dat broodje en die dure koffie in het station te schrappen. Inclusief mezelf. Maar toch koop ik geen broodje en geen koffie. Maar waarom dan Pedro, ooooh, waarom?

Heel eenvoudig: ik heb die dingen niet nodig. Door bij elke potentiële aankoop even stil te staan koop ik uiteindelijk bitter weinig. Door niet als een gek allemaal rommel te kopen die ik niet nodig heb kom ik ruimschoots toe met m’n inkomen. En daarom doe ik het allemaal: om ruim toe te komen met m’n inkomen, om geen geldzorgen te hebben, om gemoedsrust te krijgen. Het gevolg? Een almaar groeiende geldreserve, veel tijd over omdat ik niet moet shoppe shoppe shoppe en heel wat rust in het hoofd.

Mijn doel is dus niet om ooit “binnen” te zijn. Mijn doel is: nooit geldzorgen hebben. En dat is wel voor de grote meerderheid van de mensen weggelegd. Dat kan wel door wat na te denken over wat we nu echt nodig hebben. Dat kan wel als je beseft dat kopen kopen kopen slechts heel kort een fijn gevoel geeft. En dat je om dat gevoel te krijgen telkens weer een nieuwe “shot” nodig hebt.

Verdubbelt morgen mijn inkomen, wel, dan zal ik misschien ooit wel “binnen” zijn. Want al wat er bijkomt wordt toch niet uitgegeven. Niet uit gierigheid, niet omwille van een superieur gevoel, niet omdat spaarzaam zijn het nieuwe “hip” is. Maar gewoon omdat ik niets meer nodig heb.

Samengevat: het heeft te maken met wat je wil bereiken. Wil je “binnen” raken met een gewoon inkomen? Dat wordt moeilijk. Wil je gewoon geen geldzorgen meer? Perfect haalbaar. Twee dingen die je dan moet doen: geen rommel kopen en je budget op orde houden.

Geef jij uit wat je hebt? Of spaar je met een bepaald doel voor ogen? Droom je ervan om ooit “binnen” te zijn? Of heb je andere dromen? Laat het hieronder weten.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

17 gedachten over “Van sparen word je niet rijk

 1. Ha! Rijk word ik er niet van, maar mogelijk kan ik wel over tien jaar met pensioen. Dan ben ik 45. Ik kan dan nog steeds geen limousine kopen, maar ik kan dan wel een leuk leven leiden (een afbetaald huis, genoeg geld om normaal boodschappen te doen, om de ziektekostenverzekering te betalen en om mee op vakantie te gaan) en mijn tijd besteden aan dingen die ik leuk vind. Misschien blijf ik dan wel werken en kan mijn inkomen dan zorgen voor leuke extraatjes.

  1. Nog even verder gekeken en het artikel gelezen waarnaar je verwees. Ik vind het wel erg kortzichtig. Er wordt een mevrouw in gepresenteerd die $300 PER WEEK uitgeeft aan eten. Voor 1 persoon dus. Dat zal zo’n 200 euro per week ofwel 800-1000 euro per maand zijn (afhankelijk van hoe lang je maand is).

   In het oorspronkelijk artikel wordt die mevrouw vertelt dat ze minder uit moet geven aan eten en dat ze dat geld kan gaan sparen en dat ze daar dan binnen vijf jaar echt iets moois mee kan doen, zoals een aanbetaling van 20% op een huis. In het artikel waar jij naar verwijst, wordt dan weer gezegd dat dat onzin is, en dat die mevrouw nooit rijk zal worden van die besparing, dus dat het zonde is om die aan te raden.

   Nou… Als ik iemand zag die 800-1000 euro per maand uitgaf aan uit eten gaan, dan zou ik toch eens met die persoon gaan praten, of die gewoonte nou echt wel zoveel geld waard was, en of dat geld niet op een andere manier beter te besteden was. Bijvoorbeeld door te sparen voor een huis, of misschien wel door te reizen of weet ik veel, net wat die persoon belangrijk vindt.

   Dus ik geloof dat de “tegenbeweging” ook weer overdrijft: Nee, je wordt niet “Bill Gates Rijk” van 100 euro per maand uitsparen, maar misschien wordt het leven er wel een heel stuk gemakkelijker van.

   Zoals al eerder gezegd, probeer ik te sparen (en te beleggen) tot ik niet meer per se hoef te werken. Dat vraagt geen miljoenen, echt niet. Met 100 euro per maand alleen kom je er ook niet, maar met 500 euro per maand kom je al een heel eind, en in ieder geval voordat je 65 bent!

 2. Wij budgetteren vooral om simpelweg rond te komen en daarbij sparen we een beetje voor onze kinderen en voor onze verbouwing.

 3. “Binnen” is een zeer ruimte term.

  Stel dat je op je 22e 1 miljoen euro wint met de Lotto, ben je dan binnen?

  Stel dat je op je 60e 1 miljoen euro wint met de Lotto, ben je dan binnen?

  In het eerste geval zul je zéééééér zuinig moeten leven, in het 2e geval lijkt het me haalbaar.

  Ik lees zeer veel blogs over financiën en ik ben tot de conclusie gekomen dat sparen afhangt van je maandelijkse inkomsten EN je maandelijkse uitgaven. Je spaart immers niks als je 4000 euro netto per maand verdient maar elke avond in de Karmeliet gaat eten.

  Ik “spaar” niet bewust. Ik probeer om mijn uitgaven continu te beperken door alles wat buiten gaat in detail te bekijken: tv/internet, elektriciteit, gas, verzekeringen, grootte auto, enz.

  Daarnaast – en deze stap ontbreekt volgens mij bij veel mensen – werk ik hard om mijn inkomsten te verhogen. Deze maand heb ik iemand uit de nood kunnen helpen met zijn website. Met het bedrag dat ik verdiend heb kan ik een maand mijn lening terug betalen.

  Ik merk dat mijn prioriteiten gedurende de jaren fel veranderd zijn. Vroeger kocht ik meer gadgets, een mooiere auto terwijl dat nu véél minder is omdat ik veel beter besef hoeveel stress en werk er nodig is om die zaken te kopen.

  Als je voor je 50e je huis kunt afbetalen en een buffer kunt opbouwen voor een paar jaar zonder werk zonder verlies van comfort dan ben je volgens mij in een extreem links land (*) als België “binnen”.

  (*) ik ga bewust niet in detail over het extreem links verhaal omdat de webmaster hier al aangegeven heeft zelf uiterst linkse gedachten te hebben. Lees: verkondigen hoe solidariteit “moet” maar wel de advertentie inkomsten van Google Ads van deze website in ‘t zwart in zijn zak steekt. Een échte “sos” dus.

  1. Beste Name,

   Ondanks mijn “extreem-linkse gedachten” ben ik het wel met je eens.

   Het is niet omdat ik an sich niets tegen belastingen heb, dat ik extreem-links ben. Je moet ook alles willen lezen wat ik hier schrijf. Ik heb al meermaals aangegeven dat het mij mateloos ergert dat we in België enorm veel belastingen betalen en daar in verhouding bitter weinig voor terugkrijgen. Wat niet wil zeggen dat ik daarom maar tegen belastingen ben. Met het geld dat de overheid van zijn onderdanen afneemt zou diezelfde overheid er moeten naar streven om zoveel mogelijk terug te geven aan die burger. En dat is, in mijn ogen, op dit moment niet het geval.

   Daarnaast ga ik ook niet blindelings mee in de heersende gedachtegang dat het individu altijd en overal zélf verantwoordelijk is voor zijn “miserie”. Het verhaal van die individuen is niet altijd zwart/wit. Dat gepolariseer, daar doe ik niet aan mee.

   Ben ik links? Wel, laat me even toe om daar zelf op te antwoorden. Ik vermoed dat ik daar nog altijd zelf het beste antwoord op kan geven. Tot enkele jaren geleden was ik inderdaad links, en ik bazuinde dat overal rond. Maar dat is verleden tijd. Heb ik het licht gezien? Schaam ik me? Neen, hoegenaamd niet. Maar ook hier geldt weer: je kan de wereld niet opdelen in links en rechts, in zwart en wit, in goed en slecht. We willen dat allemaal wel, maar dat is de waarheid geweld aandoen.

   Dus, samengevat: ik bekijk elk vraagstuk apart. Soms is mijn antwoord hetzelfde als dat van de linkerzijde, vaak ook niet. Ik volg niet langer blind een ideologie. Dat maakt het vinden van antwoorden wel makkelijker, zo het blind de linkse of rechtse kerk volgen, maar dat is daarom niet altijd het juiste antwoord.

   Ik vind het ook jammer dat je nooit met een écht emailadres antwoordt, dan konden we dit soort gesprekken via mail voeren, want ik weet niet of iedereen dat hier even aangenaam vindt, ook al bedoel je het vaak met een knipoog, maar dat komt, zeker bij mijn lezers niet altijd zo over. Als ik je bijdragen lees, dan wil ik zelfs een avond op café hierover spreken, lijkt me nog boeiend. Maar gelieve niet meer totaal anoniem hier op mijn site mij onterecht in een hokje te komen duwen. Of maak heel goed duidelijk dat het om te zeveren is.

   En wat mijn adsense inkomsten betreft: op het moment dat ik dit schrijf heeft mijn site me al 144,94 euro méér gekost dan dat ze heeft opgebracht. En ik ben altijd bereid om dat aan de fiscus toe te lichten. Diezelfde fiscus aan wie ik trouwens gevraagd heb hoe ik die inkomsten moest aangeven, en die me daar geen antwoord op kon geven. Dus samengevat: op dit moment draai ik met “verlies”, voor zover ik weet hoef ik daar geen belastingen op te betalen. En de dag dat ik winst maak wil ik daar gerust belastingen op betalen, maar dan mag de fiscus wel eens met zijn tijd meegaan en me zeggen hoe ik dat moet aangeven.

   1. Hahaha, extreem-links België, hilarisch! Ik woon dan wel dichtbij een vrij linkse stad (voor zover je dat van een stad kan zeggen), de rest van ons land lijkt me meer dan rechts?

    Pedro, je hoeft je niet te verdedigen, ik mag je blog graag en daarom ben ik geneigd te denken dat ik ook de persoon Pedro een aangename mens zou vinden, maar eigenlijk slaat dat nergens op hé. Ik hoef dus ook je stemgedrag niet te kennen, je blog is sowieso waardevol.

    Er heeft niemand zaken met jouw financiën, ook al ben je nog zo open over je geld.

   2. Heeft deze site je al 144,94 EUR gekost??? Dat zou ik dan toch graag eens uitgelegd krijgen. Want ik zit ook achter twee blogs (op WordPress), en die hebben me tot nog toe helemaal NIETS gekost. Gewoon wat tijd in de weekends om nu en dan eens een nieuwe bijdrage te schrijven. Tijd, die ik anders toch in een andere, eveneens niets opbrengende bezigheid had gestoken. Dus zie ik niet echt in hoe deze site iemand geld kan kosten? Laat staan bijna 145 EUR???

    1. Deze site heeft me al meer gekost, want er zijn al opbrengsten geweest ook. Dat is mijn netto-verlies op dit moment.

     Ik heb twee domeinnamen die betaald moeten worden. De layout van wordpress en de gratis skins was niet naar mijn zin, dus daar heb ik serieus in geïnvesteerd. Ook zijn er nog een hoop kleinere kosten als literatuur, het opsturen van een brooddoos en wat nog meer.

     Dus dat allemaal samen brengt me op dat totaal. En voor alle duidelijkheid: ik vind dat niet erg. Dit is een hobby die me op een jaar tijd netto 150 euro gekost heeft, en vanaf nu zijn er geen kosten meer, behalve de hosting. En die haal ik uit mijn advertenties. Dus na verloop van tijd zal ik positief draaien, maar wel maar heel lichtjes.

 4. Op de vraag wanneer je binnen bent is het antwoord voor iedereen anders.
  We zoeken hier balans tussen het nu en de toekomst.
  We genieten van en met onze opgroeiende kinderen. Zetten geld opzij voor hen voor later ( onszelf en voor de studies van de kinderen) en geven geld uit om ons klushuis verder op te knappen en voor ons allemaal een mooi plekje te maken en een van onze dromen waar te maken. Dat kan allemaal omdat we bewust met ons geld omgaan en nadenken bij de uitgaven.

 5. Hoi Pedro graag lees ik al je verhalen ga zo door. En als die ene anonieme onder de naam Name eerst eens gaat kijken wat de overheid doet met ons geld en of dat geld daadwerkelijk aan goede bestedingen wordt uitgegeven of aan politici met dure lunches en dure auto’s dat zou ik meer op prijs stellen. De overheid mag het voorbeeld geven van doorzichtige kosten/declaraties en mensen belonen die investeren zodat meer mensen dit soort berichten kunnen lezen!

 6. Geachte,
  Je schrijft prachtige verhalen waar ik altijd moet over nadenken.
  Ik denk dat ieder huis zijn kruis heeft (zo wordt toch gezegd) en zorgen. Veel mensen zouden gewoon eens moeten nadenken op een rustige avond wat ze gaan doen met hun carriere en levensweg en de financiele kant bekijken van hun keuze op korte en lange termijn. Dit is gewoon positief bedoeld. Want ik denk dat we op lange misschien korte termijn een slechte financiele periode te gemoet gaan (hopelijk niet).

 7. Totaal financieel onafhankelijk wordt je niet snel als je gewoon in Loondienst bent. Wel kun je een heel eind komen. Wij sparen vanaf ons 28 ste. Ik ben nu 52 en mijn vrouw is 46. We hebben een gezamelijk vermogen van 700.000 Euro. Gewoon doordat we samen fulltime werkten en ons huis in een goede tijd kochten en gewoon aflosten. Geeft een erg gerust gevoel kan ik je zeggen. Ik ben inmiddels gestopt met fulltime werken.Mijn vrouw werkt nog omdat ze dat leuk vindt. Ik doe wat vrijwilligerswerk, ben inmiddels lid van de Raad van Toezicht van een paar organisaties in de Non profit sector en heb mijn hobby archeologie weer opgepakt. Heerlijk leven kan ik je zeggen.

 8. Wat is ‘binnen zijn’?
  Ik denk inderdaad niet dat ik ooit rijk kan worden door te sparen. Of voldoende kan verdienen om niet meer te hoeven werken.
  Maar door te sparen heb ik er wel voor gezorgd dat anderen niet rijk worden met mijn geld!
  Wij konden ons huis kopen omdat we geld hadden gespaard, heel erg lang. Geen geld gekregen van pappie of mammie, nee hoor, alles zelf betaald.
  En door te sparen konden we onze (tweedehands) auto’s zo cash betalen.
  We konden ons huis verbouwen en er een appartement bijmaken, gewoon door LANG te sparen (en zelf te klussen).
  De enige lening die we hebben, en die we OOIT gaan hebben, is de lening die we hebben genomen toen we ons huis kochten.
  En als we zouden willen, kunnen we het gehele restbedrag van de lening in 1x afbetalen.
  Maar fiscaal is dat nog niet interessant, dus dat doen we nog even niet.
  Rijk worden door te sparen lukt ook bij ons niet. Maar sparen en zuinig leven heeft er wel voor gezorgd dat we binnenkort met 1 fulltime loon voor ons gezin van 5 kunnen zorgen.
  Het is een kwestie van keuzes maken. Voor ons is léven belangrijker dan in de ratrace meelopen.
  Groetjes,
  Newtimes

 9. Van sparen wordt je niet rijk, maar van geld uitgeven wel armer. Sparen is slim omdat je geld achter de hand houd en bij een gunstige rente de inflatie (over) compenseert waardoor je vermogen niet afneemt.

 10. Ik heb net je blog ontdekt, zeer knap!
  Ik ga me in bepaalde zaken die jij aanhaalt eens verdiepen, zo kan ik misschien nog wat meer besparen hier en daar.

  Je haalt aan dat je door het boek ‘In 10 jaar binnen’ te lezen, waarschijnlijk niet binnen zult zijn na 10 jaar en daar moet ik je gelijk in geven. Maar dat boek was voor mij de start van mijn bespaar avontuur. Met de info die ik uit dat boek haalde, hebben wij op 3 jaar een zeer mooie financiële ruimte gecreëerd. Ok, binnen zullen we niet zijn, maar die investering van 20 euro (voor het boek) bracht mij reeds vele duizende euro’s op en daar zullen er de komende jaren nog vele duizende euro’s bijkomen.

  Nu ga ik mij verdiepen in je alternatief om de lening vervroegd terug te betalen! Alvast mijn dank voor die uitleg, ik hoop dat het past in onze plannen!

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten