Skip to main content

Vasten: wat gaan we opgeven?

Ik zal maar meteen met de deur in huis vallen: ik ben geen voorbeeldkatholiek. Die nieuwe positie in Rome is dus niet voor mij weggelegd, ook al zou het een mooie carrièrewending zijn. Het gaat zelfs zo ver dat ik dit jaar eens wilde meevasten maar dat ik knal het begin van de vasten uit het oog was verloren. Maar het geloof bulkt van de vergevingsgezindheid, en dus kan het geen probleem zijn als ik wat later aansluit (en ik zal pasen 9 dagen later vieren, kwestie van niet te sjoemelen). Als God bestaat, dan lijkt het me iemand die zich wel in deze deal kan vinden.

OK, vasten dus. Periode van onthouding. Als we willen meedoen moeten we natuurlijk wel iets kiezen om “op te geven”. Ik heb verschillende dingen overwogen: vloeken, alcohol, sigaretten, seks, autorijden en vlees. Maar al die opties zijn niet weerhouden. Soms met heel sterke argumenten, soms met heel zwakke (en ik ga dat hier niet allemaal aan jullie neus hangen). Laat het ons erop houden dat ik het toch min of meer bescheiden wil houden voor die eerste keer dat ik meedoe aan de vasten. Deze eerste poging moet haalbaar zijn, want ik wil hier een jaarlijkse gewoonte van maken.

Waarom? Wel, zo’n vaste (hihi) afspraak met de kalender lijkt me wel een goed systeem om ieder jaar eens stil te staan bij mijn eigen gedrag, mijn eigen consumptiepatroon. Het is hét uitgelezen moment om te testen of een gedragsverandering haalbaar is, en om na te gaan wat het opbrengt. Nog een argument: ik vrees God niet echt, maar als ik zijn tradities mee in ere hou zit er wel een mooi hiernamaals in. Als dat bestaat, ik weet dat niet. Het kan dus zeker geen kwaad.

Genoeg de context geschetst, de achtergrond beschreven en het plaatje compleet gemaakt. Tijd voor de onthulling van wat ik in mijn allereerste vastenactie wil opgeven voor de volle 40 dagen. Verwacht je niet aan iets spectaculairs. We beginnen bescheiden. Ik ga, vanaf vandaag, 40 dagen lang, geen enkele koek, chips, chocoladereep of snelle snack tot mij nemen. Geen enkele.

Als ik zo eens nadenk, dan snoep ik toch een hele hoop op een dag, een schandalig grote hoop. Een koekje, een snoepje, het is zo snel en makkelijke te verkrijgen. En nog sneller verorberd. Vaak is het een gewoonte (even in de koekentrommel als ik thuiskom) en ik wil eens nagaan of ik daarmee kan breken. En om het nog wat uitdagender te maken: geen gesuikerde dranken ook niet in de volgende veertig dagen.

Wat wil ik hiermee bereiken? Twee zaken: ik wil nagaan of het me lukt, en ik wil ook wel eens zien wat het met m’n mooie lijf doet. Naar het schijnt nemen we met z’n allen veel te veel suiker in ons op waardoor we slecht slapen, te dik worden en ook hyperactief. Dus ik hoop na die veertig dagen wat rustiger geworden te zijn en wat beter te slapen. En misschien ben ik ook wel een deel van die paar kilo teveel kwijt. We zien wel, ik hou jullie op de hoogte (negen dagen na Pasen, dat zou 9 april moeten zijn als ik het goed heb). Een beetje geld sparen we er sowieso mee uit.

Wie doet er mee? Geef jij iets op tijdens de vasten? Of leef je al zo sober dat er eigenlijk niets meer op te geven valt?

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

6 gedachten over “Vasten: wat gaan we opgeven?

 1. ik doe sinds een klein jaar geen suiker meer in m’n koffie/thee. Dat zijn minstens 5 klontjes/koffielepels per dag. Evenmin suikervervangers, Cold turkey.

  Kleinere porties eten is ook een gewoonte geworden.

  Samen leverde dat een gewichtsafname op van 12%.
  Ik heb heel m’n garderobe moeten vernieuwen, de hele inventaris was 2 maten te groot geworden.

 2. Succes met je uitdaging.
  Het scheelt wel behoorlijk in je portemonnee. Om jezelf af te leiden kun je er voor kiezen fruit te nemen als je echt lekkere trek hebt. Een gezond alternatief.

 3. @ Panly: lap, daar gaat m’n buffer, zowel lichamelijk als financieel

  @ spaarmoeder: fruit is inderdaad een goed alternatief. Voor vandaag alvast een appel en een banaan.

 4. Heb het allemaal meegemaakt, zij het lang geleden, van snoeptrommeltje, dat op paaszaterdag open mocht (je mag dus al 8 april 12.00 ophouden! Maar als je geen trommeltje hebt, valt er dan natuurlijk niets te genieten..) tot de zwaarste vasten zonder zuivel en met heerlijke stokvis met heerlijke onzuivelse saus op vrijdag. Nu ben ik al jarenlang katholiek zonder vastenprestaties. Die gooi ik er alleen buiten mijn geloof maar tegenan uit eigenbelang..ben benieuwd wat God daarvan vindt..

 5. Ik doe mee aan de actie 40 dagen zonder vlees. Lukt mij tot nu toe aardig, maar ja, we zijn nog maar aan het begin he ;-)
  Ik bewonder je moed om snoep en koekjes af te zweren. Dat zou mij veel zwaarder vallen dan tijdens de vasten geen vlees te eten. Veel succes!

 6. “Leef je zo sober dat er niets meer op te geven valt?” Ocharme, dat zou triestig zijn hé?

  Wij doen ook mee aan 40 dagen zonder vlees, maar dan in light-versie, dat wil zeggen dat we geen charcuterie meer eten. Het lukt maar ik mis het wel een beetje.

  Sinds begin dit jaar ook geen frisdranken meer, maar ik moet toegeven dat het niet 100% succesvol is/was. Nu en dan een colaatje als ik het echt niet meer zie zitten, kan toch zoooo’n deugd doen.

  Niet snoepen is ook een mooie uitdaging. Je zal waarschijnlijk schrikken van hoeveel snoep, koek en ander lekkers je nam voordien: uitdeelsnoepjes in het station (daarnet een zakje muntjes gekregen), traktatie op het werk voor een verjaardag, chipjes als aperitief, een chocolaatje bij de koffie, …. .

  Ooo, met dat laatste zou ik het lastig hebben (en ik drink niet eens koffie :-)).

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten