Skip to main content

Vragen van lezers

Deze site loopt nu enkele maanden en jullie komen almaar in grotere getale opdagen. Dat vind ik leuk. Dat zorgt natuurlijk ook voor een hoop werk. Blijkbaar ben ik niet de enige die met z’n centen bezig is, en het is fijn om af en toe te lezen dat, onder andere door deze blog, er ook andere mensen beginnen met een huishoudbudget. Dat was ook de bedoeling van deze site.

Ondertussen heb ik wel wat vragen ontvangen via mail. Ik heb besloten om op algemene vragen niet meer via mail te antwoorden maar om ze af en toe op te nemen in een artikel. Bij deze dus de eerste van dat soort. Het liefst heb ik dat mensen reageren op de artikels zelf. Op die manier krijgt iedereen onmiddellijk het antwoord te lezen en kunnen er discussies ontstaan. Zolang dat beleefd blijft mag je je volledig laten gaan.

Schroom hoef je niet te hebben. Hier mag je reageren op wat je wil en hoe je wil, maar hou het proper.

Hieronder dus een antwoord op enkele vragen die ik via mail gekregen heb:

 • Hoe budgetteer je de belastingteruggave?

Goede vraag en niet zo eenvoudig te beantwoorden. Die teruggave verschilt van jaar tot jaar, en dat komt nooit op hetzelfde moment. Hier in België vullen we in juni de belastingbrief in, en de teruggave kan al in september geschieden, maar evengoed in augustus (ten laatste) van het daaropvolgende jaar.

Ikzelf reken me niet rijk met die belastingteruggave. Wat er terugkomt van onze belastingdienst, dat gaat onmiddellijk de spaarboek op. Als ik weet dat het dat jaar zal komen, dan budgetteer ik het wel. Bijvoorbeeld: ik vul in juni 2012 mijn belastingbrief in. Via taxonweb kan ik al berekenen hoeveel ik zal terugkrijgen. Stel dat dat 1.000 euro is. Heb ik die in december nog niet ontvangen, dan weet ik dat dat in het volgende jaar zal komen, ten laatste in augustus. Dus budgetteren we bij “niet-maandelijkse inkomsten” 1.000 euro in augustus 2013. Komt dat vroeger, des te beter.

 • hoe komt het dat jullie zo weinig uitgeven aan gsm, internet en verzekeringen
  • GSM: mijn gsm wordt betaald door het werk, en die van da Girl gaat via Mobile Vikings. Herlaadkaarten van 15 euro en daarmee kan je 1.000 sms’jes versturen en onbeperkt surfen. Het bellen is ook nog eens goedkoop. We gebruiken die gsm ook enkel om te bellen als het niet anders kan: wij gaan niet bellen om te bellen, daar krijg ik trouwens de wubbes van. Wij hebben nog het pre-gsm tijdperk meegemaakt, en toen konden wij ook niet bellen wanneer we wilden. Is ook niet nodig. En in plaats van met vrienden te bellen sturen we liever een sms’je om eens af te spreken. Dat gaat sneller, is goedkoper en veel aangenamer. Ik ben trouwens geen beller, ik haat dat eigenlijk. Hoe minder ik moet telefoneren, hoe liever. En daardoor houden we dat dus goedkoop
  • Internet: wij hebben een pack van Telenet met tv, vaste telefoon, internet. Daarnaast nog het sporting Telenet pakket voor het voetbal. Maar mijn werkgever betaalt daar 42 euro van, en daardoor blijft dat redelijk goedkoop. Moest mijn werkgever dat niet betalen, dan ging ik bij scarlet. 51 euro voor een volledig pakket, dat is ook nog betaalbaar. Mijn werkgever betaalt enkel een abonnement bij Telenet of Belgacom terug, dus scarlet is op dit moment geen optie.
  • Verzekeringen: vergelijken! Jaarlijks naar een andere verzekeringsmakelaar gaan en die een prijs laten maken. Dit jaar voor het eerst niet kunnen zakken. Maar dat brengt dus hopen geld op. Af en toe die dingen herbekijken is een must, en een bron van een hoop cash
 • Kan je starten met budgetteren zonder je uitgaven van vorig jaar op te lijsten?

Bij veel mensen is dat het grote probleem. Geen zicht op de uitgaven uit het verleden. Hoeft niet erg te zijn, maar dan zal je toch een jaar lang alles moeten bijhouden. Je budget zal grofweg opgesteld worden, en dan zal je veel afwijkingen hebben. Maar hoe langer je dat doet, hoe preciezer dat dat wordt. Het is dus volhouden, weinig aan te doen. De hoeveelheid geld die binnenkomt blijft hetzelfde, en je uitgaven moet je ook doen. Het zal in het begin enkel verschieten zijn dat je budget niet klopt, maar dat is niet erg. Door er gewoon al mee bezig te zijn zal je besparen, en de jaren erop gaat dat enkel beter worden.

 • Hoe in godsnaam komen jullie toe met 1.000 euro leefgeld per maand?

Heel eenvoudig: door eenvoudig te leven. Wij zijn ook wel twee mensen zonder verspilzucht. We hebben geen kinderen. En ook qua benzinekosten valt dat heel goed mee. Bovendien is de gezondheid tiptop, dus ook daar geen kosten. Wij moeten van dat geld dus enkel inkopen doen en kleren kopen. En dat lukt wonderwel. Heb je wel kinderen, en andere leefkosten, dan wordt dat moeilijker. Maar dat is dus ieder voor zich. Wij komen in onze huidige situatie niets tekort, maar als de omstandigheden wijzigen zal een aanpassing wel noodzakelijk zijn.

 • Hebben jullie geen kosten voor gas en water? Er staat enkel elektriciteit bij jullie vaste kosten.

Dat klopt, en toch wassen wij ons en de verwarming is ook hier geïnstalleerd. Maar we wonen in een appartementsblok, en dat is allemaal gemeenschappelijk. We betalen voorschotten voor gas en water, en dat wordt eenmaal per jaar afgerekend. Dat is dus opgenomen in de “huurlasten”.

 • Hoe boek je pensioensparen in?

Ik zie dat als een vaste kost. Op dit moment doe ik dat niet (had het vorig jaar even financieel moeilijk, maar nu is er terug ruimte dus dit jaar zal dat terug opgepikt worden). Waarom zie ik dat als een kost? Heel eenvoudig: je kan niet aan dat geld, dat is weg. Dat komt ooit wel terug, maar pas wanneer je het tussen je rimpels kan steken. En ik ben jong en strak, net als da Girl trouwens.

 • Wat met ecocheques?

Inderdaad, een moeilijk geval. Wij hebben dat niet maar anderen wel. Ik zou het zo aanpakken: kan ik het gebruiken voor dagelijkse uitgaven, dan is dat leefgeld (en wordt het op dezelfde manier behandeld als maaltijdcheques). Kan ik er enkel grote dingen mee kopen (investeringen), dan zou ik het beschouwen als spaargeld. Dan heb je dus een totaal spaargeld van (cash + ecocheques). Betaal je je investering met die ecocheques, dan vermindert je spaargeld.

 • Ik shop doodgraag, wat nu?

Sta daar gewoon eens bij stil. Je hoeft niet als een kluizenaar te gaan leven, verre van, maar is het allemaal nodig? Heb je al die dingen nodig? Wat maakt je écht gelukkig? Een nieuw kleedje of een namiddag met je beste vriendin op een bankje in het park met een fles wijn? Dit klinkt allemaal wollig, ik weet het. Maar ik word niet gelukkiger van dingen te kopen. Het kost tijd, het kost geld en ik heb het allemaal niet nodig. Een frisse pint op mijn terras met een goed boek, dat is veel leuker dan een namiddag in dat vreselijke Wijnegem te vertoeven. Ik kan mijn tijd zelf wel invullen, daar heb ik geen winkels voor nodig, allesbehalve zelfs.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

28 gedachten over “Vragen van lezers

 1. Dus van 1000 euro per maand doen jullie alles zoals boodschappen, kleren, cadeau’s, leuke dingen, benzine, tandarts/dokter/gyneacoloog,…? Of wordt hier ook een stuk in tussenkomen door je werkgever ofzo? Komen de maaltijdcheques daar nog bovenop dan of zitten die er ook al in?

  Ik mis precies nog gemeentebelastingen als vaste kost?

  1. Yep, we doen het met die 1.000 euro + maaltijdcheques (+/- 200 euro). Auto hebben we amper nodig, dus weinig benzine. Doktersbezoeken worden daar ook mee betaald, maar de terugbetaling van de mutualiteit wordt ook op de leefgeldrekening gestort.

   Gemeentebelasting hebben we niet. Wel provinciebelasting. Van de gemeente komt hier niets toe, wordt afgehouden van de personenbelasting. Aangezien we huren moeten we ook geen onroerende voorheffing betalen.

   Tot nu toe komen we daar altijd mee toe, al is dat de ene maand makkelijker dan de andere. En we gaan toch nog lekker eten en van die dingen, dus echt gierig zijn we niet. We letten wel op bij het inkopen doen en kopen alleen wat we nodig hebben.

 2. Danku Pedro!

  wat een genereuze werkgever heb jij! Jullie uitgavenpatroon is vrij eenvoudig en waarschijnlijk vrij goed in te schatten. Ik veronderstel dat onze eigen situatie met eigen huis en tuin, 2 kleine kinderen (waarvan eentje met extra zorg), huisdieren, enzovoort iets te veel afwijkt om onze zaakjes zo goed geregeld te hebben, maar we doen ons best en leren bij :-)

  Morgen ga ik voor de eerste keer met een deel van onze spullen op een rommelmarkt staan. Geld dat zomaar binnenrolt voor zaken die we zelf niet meer nodig hebben, ik kijk er al naar uit om dat bedrag extra in te boeken! :-)

  1. Wij hebben een soortgelijke situatie Margay, 2 kids, hond, eigen huis. En ook wij komen (in principe rond met 900 euro leefgeld. Zeg wel in principe want eens per 3 maanden komt het kindergeld en dat wordt erbij geteld. Een etentje, theater, cadeau’s, benzine, zakgeld kids, boodschappen en alle kleine dingen worden daarvan gedaan. Theater wordt 1x per jaar betaald en gaat niet van leefgeld.
   Hierdoor kun je ongemerkt met het restant geld goed sparen na aftrek van vaste lasten.
   En ik kan niet zeggen dat ik zuinig moet leven. Helemaal niet zelfs. Als het moet kan het met veel minder. Maar het moet niet, dus doen wij het ook niet.

   1. Amai, chique! Ik weet zeker dat er bij ons nog marge is om te sparen, nochtans heb ik niet het gevoel dat we big spenders zijn. Vandaag een succesverhaal: voor de eerste keer 415 euro verdiend op een rommelmarkt, yeah!

    1. mooie bijverdienste! Zou dat ook graag hebben, maar wij wonen op dit moment zo klein dat we geen plaats hebben voor rommel. Wachten tot we dat dus gekweekt hebben in een huis.

     Proficiat!

   2. Wil je ons nog wat verder in je geheimen inwijden aub, ik ben verbouwereerd ;-) Zou jij misschien willen delen hoeveel je per post uitgeeft? (bvb. aan boodschappen, leuke dingen, enz…) Alle tips zijn welkom! Bedankt!

    1. Ik wil wel een tipje van de sluier lichten wat mij betreft:
     Boodschappen 350
     zakgeld kids en koopzegels 54
     tanken 130
     kapper 30
     cadeau’s 25
     sporten 25
     kleding 150
     theater, uit eten, feestjes 150
     Sommige onderdelen heb ik niet iedere maand nodig en dan blijft dit staan want je hebt ook dure maanden met cadeau’s of kapper.

     1. Bedankt Monique, heb ik toch een beetje een leidraad. Hoe oud zijn jouw kinderen? Gezonde kinderen wellicht? Waar vallen uitstapjes met de kinderen juist onder? Of jullie doen zoveel mogelijk gratis/goedkope uitstapjes? Jij kan wellicht goed koken met basisproducten enzo? En misschien ben je thuisblijfmoeder zodat je meer tijd hebt voor creatieve dingen en bezuinigingen enzo? Sorry voor al de vragen! (ik heb er nog maar dat is voor volgende keer :-))

     2. Hier een willekeurige maand (ik merk nu na een aantal maanden noteren dat de maanden eigenlijk heel erg verschillend zijn):

      gas en water 252
      sparen 285
      lening huis 790
      lening auto 210
      telenet 44
      vakbond 14
      sparen zoon 50
      sparen dochter 50
      benzine 205
      openbaar vervoer 37
      ziekte 250
      GSM 1 26
      GSM 2 22
      honden 66
      zakgeld zoon 5
      naschoolse opvang 29
      school eten 106
      school ander 10
      voeding 519
      verzorging 80
      ik prive 39
      man prive 29
      huis 34
      tuin 82
      kadoos 59
      speelgoed 0
      ik kleren 480
      man kleren 17
      zoon kleren 55
      dochter kleren 29
      cultuur/uit 50
      non food 448
      bank
      WWF 7

      Ik ga onze uitgaven nog heel 2012 noteren want op een maand kan je niets baseren. Welk systeem dat ik daarna zal aanhouden ben ik nog aan het uitzoeken. Bij mij is de grootste val dat ik de theorie wel ken maar het vlees zwak is (of hoe zeg je dat ook alweer?)

     3. Mijn kinderen zijn 10 en bijna 13 jaar. Gezond, maar wij hebben in Nederland een ziektekosten verzekering waar alle medische kosten onder vallen m.u.v. de beugel van zoon en daar betalen wij 20 % zelf van.
      De uitstapjes vallen onder de 150 euro. Ik kan inderdaad goed koken en heb voor het eerst dit jaar groente in de tuin en als vrienden of familie groente of fruit over heeft neem ik dat altijd aan voor in de vriezer. Ik ben thuisblijfmoeder en heb weliswaar een kleine uitkering.
      En als pedro het goed blijft vinden, want dit is per slot zijn site, mag je blijven vragen.
      En nogmaals dit is een leidraad want vorige maand heb ik voor zoonlief die 3 maten in de schoenen gegroeid is, nieuwe schoenen, voetbalschoenen, gymschoenen, zaalgymschoenen en schoenen voor het korps moeten kopen. En ook nog nieuwe kleren. Helaas dan betekent dit voor ons ook opname van geld.
      Daarnaast krijgen wij kinderbijslag 1x per 3 maanden en dat extra bedrag besteed ik ook. En een gedeelte van het vakantiegeld wordt ook opgemaakt. De rest wordt gespaard voor de vakantie.

    2. Ik zal dat eens proberen. Maar de ene maand is de andere niet, dus een maandje bijhouden heeft weinig zin. En ik heb dan weer weinig zin om dat meerdere maanden vol te houden, maar ik zal me proberen op te peppen tegen juli…

 3. Wij doen het tegenwoordig als volgt met het leefgeld:bij het begin van de nieuwe maand wanneer de lonen ontvangen zijn op de rekening vullen we 4 a 5 enveloppes met €250 en leggen die in de la.Bij het begin van iedere week maken we een enveloppe open.Ik hou dan €50 op zak en het vrouwtje(die de meeste boodschappen doet) €200.
  Deze manier van werken laat ons toe zowel in het begin als op het einde van de maand steeds een comfortabel boodschappenbudget voor handen te hebben.Kledij kopen we 2x per jaar;1maal voor de zomer en 1 maal voor de winter.

  Robin

  1. leuk systeem!

   bij ons iets moeilijker: mijn loon komt rond de 7de (voor de voorbije maand), van mijn man rond de 28ste (van dezelfde maand), maar gewoon 250 per week afhalen (in ons geval iets meer) lijkt me een gemakkelijke maar effectieve werkwijze

   1. Inderdaad een mooi systeem. Heb dat ook nog gedaan: in het begin van de maand cash geld afhalen. Zo zie je steeds hoeveel je nog over hebt.

    Ik check nu dagelijks mijn leefgeldrekening, dat is eigenlijk hetzelfde

 4. Pff, ik snap het niet…Hebben ook ongeveer zoveel leefgeld en maaltijdcheques en toch moet ik iedere maand geld van de rekening halen. Hebben wel een klein kindje die pampers en dure melk nodig heeft en groeit als kool maar toch…Let al heel erg op de prijs van kleren en boodschappen en voor leuke dingen schiet er vaak weinig geld over. Sparen kan ik tegenwoordig alleen van dromen :-) Ik lees al jaren consuminderblogs en boeken en ken alle tips zowat uit mijn hoofd denk ik :-) Wellicht zit het probleem in het feit dat jullie vast goed kunnen koken en ik al eens iets afhaal of ‘s middags een broodje koop. Nooit echt duur maar het zijn die kleine dingetjes die het hem vaak doen…Kunnen jullie goed koken en nemen jullie beiden je boterhammen mee naar het werk? Zou je misschien eens een maand gedetailleerd voor ons willen bijhouden hoe je je leefgeld besteed? Hoeveel geld je ongeveer per maand opdoet aan aparte posten zoals boodschappen, vrije tijd, cadeau’s, kleren, enz? Of misschien weet je zelf wel een ruwe schatting? Ik moet me nl. dringend herpakken, ik heb namelijk een missie: mijn hypotheek versneld aflossen maar zonder spaargeld lukt dat moeilijk :-)

  1. Elke, bedoel je even veel als Pedro of evenveel als mij? Wij spenderen meer dan het dubbele van Pedro hoor, ik denk dat je de kosten van een kind echt niet mag onderschatten, het gaat over honderden euro’s per maand hé? Wij koken ook niet zo veel en boterhammen meedoen naar het werk vind ik zo saai en soms halen we voor het gemak (en omdat we er zo’n zin in hebben) ook (ongezond) eten af en die prijzen zijn natuurlijk niet te vergelijken met thuis koken. Vandaag hebben we 25 euro in de Quick verteerd en 75 euro op de kermis, dus 100 euro weggesmeten geld, maar wel een leuke dag gehad :-) De ‘consuminderaars’ zouden dit nooit doen, ik heb daar veel respect voor, maar da’s niet zo ons ding. Ons spaargeld gaat dus maar zeer traag omhoog…

   1. Ik bedoelde evenveel als Pedro en Monique…maar mijn uitgavenpatroon gaat wel richting het jouwe, boehoe :-) Met een kind heb je wel vaker onvoorziene kosten (zeker als ze klein zijn heb ik de indruk, moet je al eens regelmatig naar de dokter, apotheek, kinesist…) Het eerste jaar had ik me dood kunnen budgetteren voor gezondheid, ik zou niet toegekomen zijn. Kinderspecialist, longspecialist, met longontsteking in het ziekenhuis, apotheek, kinesist, bloed laten trekken, röntgenfoto’s laten nemen, onbetaald verlof moeten nemen om op kindje te passen…

    1. Herkenbaar! Die eerste jaren zijn zwaar! Mijn dochtertje is geboren met een handicap en dus ben ik al 4 jaar halftijds aan het werk, al 8 ziekenhuisopnames achter de rug, ze gaat 4x/week naar de kine en daarnaast de ‘gewone’ kinderziektes, jaja… gelukkig betert het wel als ze ouder worden :-)
     Op gezondheid wil ik niet besparen ook al zijn ‘luxe’-behandelingen zoals osteopathie en logopedie voor zoonlief volledig zelf te bekostigen.
     Momenteel hebben we zo’n 350 euro niet-terugbetaalbare geneeskundige kosten per maand (@ Pedro: begin almaar te sparen :-)).
     Maar ze zijn het zo waard! ;-)

     1. Pedro weet nog niet waar hij aan begint ;-) Hele baby-uitzet, minder werken(dus minder verdienen)/crèche, gezondheidskosten, extra boodschappen, water en elektriciteitsfactuur omhoog, kleren (als ze klein zijn hebben ze om de 3 maanden nieuwe schoenen nodig en goede kinderschoenen zijn DUUR :-)), speelgoed, uitstapjes, sparen voor de kinderen, zakgeld, school, kampen, cadeautjes voor verjaardagsfeestjes, eigen verjaardagsfeestje, babysit en ik ben vast nog wel het één en ander vergeten :-)

      En een eigen huis: onderhoudskosten, KI, hogere brandverzekering, schuldsaldoverzekering,…

      Het leven was toch pakken goedkoper toen we met ons tweetjes in ons huurhuisje zaten :-)

     2. Yep, kindjes kosten geld. Maar jij zou toch ook niet meer zonder kunnen? Geld is eigenlijk maar een middel, het mag geen doel zijn. Zolang je alles kan betalen en geen domme dingen doet gaat dat vanzelf. Overzicht is belangrijk en geeft gemoedsrust.

  2. Hallo,

   Met 3 kinderen van 2, 4 en 6 + pappa en mamma leven wij van 400 per maand voor boodschappen en kleding. Hoe? Zelf groenten en aardappelen kweken (of opa), en het teveel invriezen voor de winter. Pampers zijn niet nodig als je katoenen luiers gebruikt (zelfde set voor 3 kindjes); witte was heb je toch, dus je hoeft er niet extra voor te wassen. Via Marktplaats of tweedehands kledingwinkels kun je perfecte kleding (heel vaak nieuw!) en schoenen kopen, voor weinig geld (vb € 5 voor een nieuwe spijkerbroek maat 128). Onze jongens dragen vervolgens elkaar kleding weer, zodat ik alleen voor de oudste alles hoef te kopen (ze zijn in hetzelfde seizoen jarig), en voor de anderen alleen de kapotte kleding vervan. Ik kook altijd zelf, manlief neemt brood mee naar het werk, kinderen drinken verdunlimonade (ipv bijvoorbeeld ongezonde cola), vlees kun je prima kopen als het met korting (ivm houdbaarheidsdatum) in de supermarkt ligt en dan invriezen voor de komende week. Kleine kindjes kregen hier heerlijk borstvoeding tot 6 maanden helemaal – en daarna nog naast prak en brood, dus dat kostte ook al niets. Was droog je prima buiten of op zolder, dus wasdroger hebben we niet. Denk simpel: oma deed het nog niet zo dom!
   En vrije tijd kán niet veel kosten als je een hypotheek extra wilt aflossen; en dat hoeft ook niet als je kiest voor heerlijk gratis alternatieven: met je zelfgemaakte lunch ergens in de natuur op een kleed of in je achtertuin in een luie stoel is zeker zo ontspannend als ergens op een terrasje!

 5. O ja, ik heb ook een poes :-) En vaak denk ik “gelukkig dat ik geen auto heb”, die kosten kan ik al helemaal niet betalen maar aan de andere kant ga je daardoor toch af en toe in een duurdere supermarkt iets halen omdat die dichterbij is en je je dan geen hernia moet sleuren. Of je moet meerdere keren naar de supermarkt omdat je alles niet in 1 keer mee kan nemen en daardoor doe je dan wellicht extra impulsaankopen. Mmm…ik denk dat ik eigenlijk mijn eigen antwoorden wel al gevonden heb :-)

  1. Een auto hebben neemt inderdaad massa’s uit het budget,gelukkig beschik ik over een firmawagen.Naast de wekelijkse enveloppe met leefgeld gaan wij ook ongeveer 1 maal per maand naar de Colruyt.De boodschappen laten wij op voorhand klaarzetten volgens het “collect and go” principe.De paar euro’s die we daarvoor moeten betalen verdienen we ruimschoots terug door het op die manier vermijden van impulsaankopen.Dit gaat van de rekening af en wordt ook gedeeltelijk met de maaltijdcheques betaald.
   Budgeteren is vooral verstandig spreiden vind ik,je maakt gewoon voor jezelf uit wat je maandelijks kunt of wil besteden en dat deel je vervolgens in de verschillende weken in.Zo kun je op het eind van de maand even comfortabel leven als op het begin.Vroeger maakten wij ook de fout om bij het begin van de maand te veel te spenderen en op het eind te krap te zitten.Soms denk ik wel eens aan al de centen die ik ergens verspild heb door een tekort aan bewustzijn van het uitgavenpatroon.Ik vind het trouwens naar mate ik ouder word gemakkelijker om op het budget te passen dan in mijn jonge jaren.Wij hebben helaas ook enkele jaren een boel extra medische kosten gekend met een ziek kind,gelukkig was mijn vrouw bij het begin van ons samenwonen zo verstandig om op het belang van een ziekteverzekering te wijzen,eerlijk gezegd had ik daar nooit aan gedacht.

 6. wat is me dat hier? Enkele dagen niet op de site geweest, en dat is hier een feestje van jewelste. Goed zo!

  @ Monique: het is inderdaad “mijn” site, maar iedereen mag hier z’n ding komen doen.

  @ Elke: het lijkt me dat je al veel antwoorden geeft op je vragen. Een kind kost inderdaad geld, maar het zijn ook die kleine uitgaven die het ‘m doen. Elke dag 3 euro minder uitgeven, en op het einde van het jaar heb je bijna 1200 euro “gespaard”. Ik kan je alleen maar aanraden om je “vaste kosten” te scheiden van je ander geld. Dat zorgt voor overzicht. En minder impulsaankopen kunnen ook helpen ;)

  @ robin: gedane zaken nemen geen keer. Ik heb ook al vaak gedacht van “had ik maar niet zoveel op cafe gezeten in mijn jonge jaren”. Maar dat doet er niet meer toe. Ik ben liever dader van mijn toekomst, dan schuldige van mijn verleden…

 7. Mooie uitspraak, Pedro!

  Wij zijn een Nederlands stel in België met 2 kindjes. Van mij hoeven de kindjes thuis er niet op-en-top uit te zien, dus thuis dragen ze hun oude kleren. Naar school en onthaalmoeder (voor de Nederlanders: gastouder) kunnen ze dan de mooie(re) kleertjes aan. Wij krijgen heel veel kleren en schoenen van mijn zus en mijn nicht.

  Luiers en poedermelk kopen we in Nederland, dat scheelt € 8 per doos melk (Friso) en €10 per pak luiers. Met 1 tripje hebben we dan zo € 100 ‘verdiend’.

  Feestjes speelt nog niet (1 en 3 jaar), mode en groepsdruk al wél. Uitstapjes zijn voorlopig de open dag van de lokale dansvereniging, de wijkmarkt met springkasteel en ballonnenclown, een stukje fietsen met oudste achterop, picknicken met water en speculoos (voor de Nederlanders: speculaas).

  Wij zijn vooral nu op de kosten aan het letten, nu de kinderen het nog niet zo doorhebben.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten