Skip to main content

Waar kunnen we nog besparen (als we zouden willen)?

Goed nieuws! Da Girl haar gulle werkgever zal haar gsm-kosten volledig betalen. Dat betekent een besparing van 15 euro per maand. En als ik dat wil aanpassen in mijn excelletjes, dan is dat het ideale moment om alle andere vaste kosten nog eens onder de loep te nemen.

Dat heb ik dan ook gedaan. Het is altijd goed om eens kritisch te kijken naar je uitgaven, en je de vraag te stellen of het ook met wat minder kan. En als dat kan is het maar de vraag of dat ook moet.

Owkay, waar kunnen we niets meer besparen?

 • verzekeringen: zitten we al zo laag als maar kan
 • elektriciteit: er brandt nooit een licht te veel, en helemaal zonder elektriciteit leven kan ook niet echt
 • de wagens: nog altijd twee van die beesten. Maar daar zijn voorlopig nog goede redenen voor (geen idee of we morgen een huis vinden waarbij we één wagen kunnen wegdoen)

Waar valt er wel nog te besparen?

 • krantenabonnement: 200 euro per jaar.
 • vakbondsbijdrage: 160 euro per jaar.
 • sporting Telenet (voetballeuuuuuh): 180 euro per jaar
 • Spotify: 120 euro per jaar

Alles samen kunnen we morgen 560 euro schrappen. Maar moet dat wel? Willen we dat wel? Zo’n krantenabonnement, ik geniet daar echt van. En zo blijf ik belezen en af en toe biedt het ook wel inspiratie voor een artikel hier op deze site waar jij je nu bevindt terwijl er zoveel miljoenen andere sites zijn. Waarvoor dank trouwens, echt waar. Dus dat krantenabonnement, dat blijft.

Dat lidgeld voor de vakbond betaal ik uit principe. Ik heb het nog nooit nodig gehad, maar ik vind het wel een prettige gedachte dat werknemers zich verenigen om zo een vuist te maken. Moesten die vakbonden nu ook nog eens de 21ste eeuw binnenkomen dan zou het helemaal geen weggesmeten geld zijn. Maar dat blijf ik dus ook betalen.

Het voetbalabonnement op tv, dat gaat zeker niet weg. Het is een vaste afspraak geworden: voetbal kijken in het weekend. Ik ben gek van het spelletje, een abonnement in het stadion kost stukken meer en ondertussen hang ik niet rond op straat.

Spotify: te vroeg om te oordelen. We gebruiken het wel, maar nu ook niet dagelijks. Maar moet dat?

Conclusie: er wordt niets geschrapt. We kunnen het betalen, en het verschaft ook veel plezier. En dat moet kunnen. Geld uitgeven is helemaal niet verkeerd, zolang je er maar van geniet. Wat voor mij een nuttige uitgave is, dat is dat voor jou misschien helemaal niet. Maar dat is niet erg, integendeel zelfs. En met deze positieve noot sluiten we dit artikel af, ik ga op m’n terras zitten met m’n oortjes in de tablet die dan weer op spotify aan het zoeken is naar dingen die ik wel graag zou kunnen horen. Toedels!

Oh ja: ben jij van plan om iets te schrappen. Waarom wel, waarom niet? Of ooit al lang voor iets betaald dat je eigenlijk niet gebruikte? Laat het weten!

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

9 gedachten over “Waar kunnen we nog besparen (als we zouden willen)?

 1. Stop eens met die vakbondspremie. Zoals je zegt, nog nooit nodig gehad, en enkel voor ‘het principe’. Bah. Ik heb in een sector waar de vakbond als ‘hoogstnoodzakelijk’ wordt omschreven, diezelfde vakbond eruit geflikkerd. Bespaart me geld, en ik word niet meer geassocieerd met dat werkschuw tuig ;-)

  1. Zonder vakbonden werden we meteen allemaal gedwongen om 7 dagen op 7 te werken van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds zeer laat. Bye bye familiaal en sociaal leven.
   Kijk maar naar de Verenigde Staten, waar vakbonden veel zwakker staan.

   Ben ook geen fan van de vakbonden, maar ze vormen een gezond tegenwicht tegen de “altijd maar meer werken tot we erbij neervallen”-preken van de Unizo’s van deze wereld

 2. vakbond is inderdaad niet nodig. Ik heb er als lid van de cpbw in een andere hoedanigheid dan als vakbondsafgevaardigde alleen maar last mee gehad. Alles hangt af vanuit wiens perspectief je de zaken bekijkt. In vroegere tijden was de vakbond nodig, nu niet meer denk ik. Mijn beleving was dat de firma ook moet kunnen blijven voortbestaan en dat de vakbonden soms echt eisen stellen waardoor het bedrijf over de kop zou kunnen gaan. Ik zou een slechte vakbondsafgevaardigde zijn…
  Je ontvangt toch ook je syndicale premie? Betaal je na aftrek hiervan nog steeds 160 euro? Ik denk dat dat bij mij ergens tussen de 40 en de 50 euro was, maar toen hield ik nog geen gedetailleerd budget bij.

 3. die vakbond is nu harder nodig dan ooit. Om voor de belangen van de medewerkers op te komen op de momenten dat het niet goed gaat. Voor het collectief, maar ook voor de individuele medewerker.
  Loopbaanbegeleiding, juridische ondersteuning, cao overleg, ondersteuning van de ondernemingsraad, sociale plannen bij fallissement er is veel dat de vakbond doet.

 4. Dat is het probleem net. Vakbonden komen niet op voor de belangen van de medewerkers, de top van vakbonden doet wat ze doet ook maar om professionele en/of politieke ambities kracht bij te zetten, zeker bij grote bedrijven. Ook van het algemeen belang te dienen kunnen we hen moeilijk betichten. Ben 100% voor vakbonden als principe, ben 110% voor goed werkende en sterke vakbonden, maar voor de vakbonden in hun huidige vorm kan ik behoorlijk weinig sympathie opbrengen en ik weiger lid te worden van de gekleurde vuilzakken op dit moment, eveneens uit principe. Dus besparen geblazen mijn beste Pedro.

 5. Vakbond heb je nodig als er iets is. Daarom betaal je een bijdrage (denkt men toch). Heb al andere verhalen gehoord :) Nu wat anders.
  Ben je geen lid van de vakbond en heb je ze nodig dan ga je naar hun kantoor, betaal je direct voor 1 jaar en ze helpen je verder. Zo simpel als dat ;)

 6. Of je bent geen lid, hebt een probleem, betaald voor 1 jaar met terugwerkende kracht net als je het niet hebt, en als puntje bij paaltje komt sturen ze geen advocaat naar de zitting en laten ze alles op zijn beloop.
  Pas op, vakbond is nodig, maar niet in huidige vorm/manier van werken.

 7. Ik was ooit, in een ver verleden, lid van een vakbond. Tot op het moment dat ik hem daadwerkelijk nodig had en toen werd ik helemaal aan mijn lot overgelaten.
  Mijn ervaring (ik werk bij een openbaar bestuur) is, ben je bij een vakbond van een partij in de bestuurscoalitie dan kunnen ze je niet helpen want dan moeten ze achter de beslissingen van het bestuur staan, ben je bij een vakbond van een partij in de oppositie, dan kunnen ze al helemaal niets voor je doen. Mijn besluit was toen snel genomen, weg met de vakbond.
  Conclusie: het heeft helemaal geen zin om bij een vakbond aangesloten te zijn als je werkt bij een openbaar bestuur.

 8. Ik zou wel willen besparen op uw lijstje:
  – krantenabo omzetten naar weekendabo, dat kost ons 10 euro per maand en daarvoor krijgen we op vrijdag en zaterdag de krant (al moeilijk om die helemaal te lezen, de andere dagen zou ik ze alleen maar stapelen)
  – vakbond: niet nodig (en mijn man werkt er nochtans :-)), vroeger was ik wel aangesloten maar omdat op mijn werk enkel de andere partij vertegenwoordigd is, had dat geen zin meer
  – telenet: gemakkelijk, ik kijk geen sport op tv (en daarbuiten ook niet), wij kijken nog steeds niet digitaal trouwens
  – Spotify: heb ik ook niet maar ben wel muziekliefhebber dus dat is een twijfelgeval

  Graag gedaan :-)

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten