Skip to main content

Waarheen met ons geld?

Voel je het ook? Zo’n beetje latente angst over wat er nu met ons spaargeld kan gebeuren? Met alles wat er in Cyprus aan de hand is voel ik toch wel wat onzekerheid, zowel bij mezelf als rondom me voel ik toch wat vertwijfeling.

Want we moeten het zeggen zoals het is: spaargeld is blijkbaar niet veilig. Zelfs als je er niet veel hebt kunnen ze je nog verbieden om het af te halen. Ik kan me voorstellen dat de angst er in Cyprus goed inzit: ook al heb je niet veel nodig, het gevoel dat je niet vrij kan beschikken over je centen moet enorm vervelend zijn.

En eigenlijk is het ongehoord: ik geef mijn geld aan de bank, en zij lenen het weer verder. Ik krijg daar een beetje rente voor, en de bank verdient aan het risico dat ze lopen bij het uitlenen. Zo zou het moeten zijn, en zo kan het eigenlijk moeilijk mislopen. Maar blijkbaar loopt het dan toch mis.

Maar wat nu met ons geld? Waar is het veilig? Onder de matras niet, op de bank niet, in aandelen en fondsen beleggen lijkt me op dit moment ook wat riskant. Dus wat blijft er over? Wel, voor mij eigenlijk maar 1 ding: een eigen huis. Ik zal blij zijn als mijn spaarboek leeg is en ons geld in ons huis zit. Want als het geld dan minder waard wordt, dan heb ik toch nog m’n huis. Als de banken gesloten blijven, dan heb ik toch nog m’n eigen huis. Je hebt er dan nog iets aan. Zelfs als de huizenmarkt instort heb je nog iets aan je centen: je hebt een dak boven je hoofd.

En eigenlijk is het dan wel leuk dat we niet schandalig veel geld hebben: we hoeven ons er ook geen zorgen om te maken. Zit het eenmaal in dat huis, dan zit het daar nuttig te wezen. Je kan er kinderen in grootbrengen, in slapen, in eten. En nog wel wat dingen, maar misschien lezen er kinderen mee.

Maar op dit moment voel ik dus wel wat angst. Ik probeer daar niet aan toe te geven, maar de nieuwsberichten over Cyprus zijn nu niet meteen geruststellend te noemen. Hopelijk kunnen we het dus snel uitgeven aan een huis.

Maar hoe zit het bij jou? Alles al in een sok gestoken? Of ben je het volop aan het uitgeven? Of  maak je gewoonweg geen zorgen? Of ben je toch aan het uitkijken naar mogelijkheden om het veilig te parkeren? En aan wat denk je dan? Laat het hieronder weten.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

7 gedachten over “Waarheen met ons geld?

 1. Laat je niet gek maken… Dat denk ik vooral. Je kunt wel gaan lopen “wat-alsen”, maar dan heb je geen leven meer. Stel dat je in de jaren tachtig had gedacht, dat de atoombom ging vallen en dat het leven dan toch voorbij was, dan leefde je nu al 30 jaar met de gevolgen van die gedachte (bijvoorbeeld ” ik ga maar niet naar school, want morgen valt toch de bom” of “waarom sparen, we zijn er morgen toch niet meer?”.).

  Binnen bepaalde grenzen van de realiteit (je kunt bijv. wel dromen van 10% rente, maar die krijg je niet) gewoon lekker je eigen ding blijven doen!

 2. Wij hebben twee spaardepots bij een verzekeringsmaatschappij staan. Hierbij heb ik wel nagevraagd of dit gedekt werd. Dat bleek zo, dus verder doe ik niets. Zorgen dat ons huis van ons wordt en mijn buffer houden.

 3. Hier geen spaargeld dus geen zorgen (i wish). We hebben wel bijna 10.000 euro maar da’s eerder een buffer voor tegenslag dan echt spaargeld.
  Ik ontvang binnenkort een schenking van mijn ouders en we zullen dat gebruiken voor onze verbouwing (waarbij we dan ook nog onze lopende lening zullen heropnemen). En aangezien die verbouwing zo’n 60.000 euro zal kosten, was ik deze week ook aan het twijfelen: zouden we dit wel doen? de volgende 15 jaar een zware afbetaling? of de schenking sparen, niet bijlenen en gewoon verder doen zoals nu? of harder sparen om onze kinderen later iets te kunnen geven? Maar voorlopig gaat het eerder richting verbouwen, dan hebben we een aangenaam huis de rest van ons leven. Ik heb namelijk schrik dat ons ‘cash’ geld alsmaar minder waard zal worden, dus dat de rente minder is dan de inflatie. Help, ik weet het niet….

 4. Ben ook maar liever wat achterdochtig, de reden dat ik ook bijna alles in de hypotheek stop. Wat per saldo sowieso goedkoper is dan sparen, want aan hypotheek betaal ik netto iets minder dan 3%. Maar buiten dat, ik denk ook niet dat de gemiddelde cyprioot dacht dat zijn bankrekening werd geplunderd door de bank die ie vertrouwde.

  Nee, ik zou me ook niet relaxed voelen met een groot bedrag op de bank en denk er het zelfde over als jij. Niet dat ik er bang voor ben, maar enig gezond wantrouwen hebben de banken wel verdiend. Had je in 2007 moeten zeggen dat over vijf jaar je moest dokken voor de schulden van de banken die overeind gehouden werden door belastinggeld waarbij de top alsnog miljoenen verdiende. Tuurlijk…. Mij verbaast niets meer, maar laat me ook niet ‘verrassen’, zeg maar. Ik hoop dat je snel een huis naar je wensen vindt, voelt vast veel beter!

 5. Allemaal goed en wel Pedro, maar wat als je huis afbrandt of verwoest wordt door een aardbeving.

  Wat ga je dan aanvangen?

  1. Dan kunnen wij in ieder geval al op kosten van onze brandverzekering in een hotel gaan logeren tot alle schade hersteld is (of de woning heropgebouwd). En u? Niet verzekerd? Tss, tss, tss! Of een slechte verzekeraar gekozen? Tss, tss, tss!

 6. Het is gewoon het vreselijke ambetante gevoel van een zekerheid die weggeslagen is: als je spaargeld al niet meer veilig is, wat moet je dan doen? Het allemaal opmaken, daar heb ik ook geen zin in, want ik heb al die onzin niet nodig.

  Brrrr, barre tijden

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten