Skip to main content

Waarom en hoe ik een tablet gekocht heb

samsung galaxy tab 2 10_1

Zie je ‘m blinken? Die heb ik sinds vrijdag in m’n bezit. Jippie!!! Maar het was toch een hele bedoening om tot die aankoop over te gaan. Het handelt hier toch om 349 euro, een bedrag dat ik niet zomaar uitgeef. Een bedrag dat ik in principe niet zo heel graag uitgeef tout court. Waarom heb ik dat dan nu wel gedaan.

Wel, zoals met elke grote aankoop gaat daar een heel proces aan vooraf. Dat begint in m’n hoofd, en dat eindigt met de aankoop zelve. En aangezien het om zo’n grote bedragen gaat is het allemaal weldoordacht. En het begint allemaal met:

1. De behoefte

Natuurlijk is het retecool om zo’n ding te hebben en met een veeg op het scherm angry birds te spelen. Het oogt mooi, je kan ermee uitpakken en de bewonderende blikken in ontvangst nemen. Maar dat kan me eigenlijk niet boeien, eerlijk waar. Spelletjes kan ik ook op de laptop spelen. Net hetzelfde met wat surfen: lukt ook perfect op de laptop vanwaar ik nu dit artikel aan het schrijven ben.

Maar ik ben een lezer. Ik ben al een hele tijd aan het overwegen om een krantenabonnement te nemen. Maar de postbode kan niet garanderen dat de gazet in m’n bus steekt als ik naar mijn werk vertrek. En het is dus wel redelijk frustrerend om thuis te komen rond pakweg 18u en dan aan de krant te moeten beginnen.

Daarnaast is het ook een heel gezeul met kranten en boeken. En op de trein steek je gegarandeerd je buurman een oog uit als je je bladzijde omdraait. Dat is niet zo heel tof, vooral niet voor die buurman. En boeken: die moet je dan weer een plaats geven, meezeulen, niet verliezen of op tijd terugbrengen naar de bibliotheek. Een heel gedoe dus.

En de tablet biedt daar een perfecte oplossing voor: het neemt geen plaats in, er kan een hele stadsbibliotheek op en de krant is altijd op tijd. Dus: hier met die tablet!

2. Het budget

Als ik al eens nieuwe elektronica koop, dan moet het direct deftig materiaal zijn. Het moet even meekunnen, het mag niet haperen. Dus zo’n tablet van 100 euro: ik vertrouw dat niet. Bovendien speel ik graag met dat soort dingen, ik haal daar graag alles uit wat daar in zit. Als je dan de markt eens gaat bekijken dan zit je in de buurt van 400 euro. Dus dat is het budget geworden: daarmee moesten we het doen.

3. Merk en type

Tja, dit is de moeilijkste. Je hebt natuurlijk die iPads. Vreselijk mooie toestellen. Maar voor mij toch een paar nadelen:

 • beetje boven budget (de iPad 4 met 16 gig kost bijna 500 euro)
 • Apple heeft de neiging om alles potdicht te steken. Daar hou ik niet van: ik heb graag controle
 • Het geheugen is niet uitbreidbaar, en met 16 gig wordt het toch wel wat nipt
 • ik draag geen bril en heb dus ook geen hip brilmontuur. Die kost zou er ook nog eens bijkomen.

Dus dan kom je al snel bij de android-tablets terecht. En dan begint de zoektocht. Ik wilde een vlot toestel, met een geheugen dat uitbreidbaar is, dat toch al wat goeie reviews krijgt en een batterij die een tijdje meewil. En dan bleven er twee over: de sony xperia tablet en de samsung galaxy tablet 2 10.1. De tweede is de goedkoopste, die is het dus geworden.

Weken heb ik daar dus over gedaan. Zoeken, nadenken (“heb ik dat echt wel nodig?”), meningen vragen, winkels bezoeken en merken dat die 7 inch tablets echt wel klein zijn, nog meningen vragen, twijfelen, nog wat twijfelen en uiteindelijk kopen.

En door die zeer uitgebreide aanpak ben ik nu wel blij. Ik hemel mijn toestel niet op omdat ik 350 euro heb uitgegeven. Ik hemel dat toestel op omdat het alles doet wat ik ervan verwacht, en binnen budget. Geen impulsaankoop dus, geen verantwoording af te leggen aan mezelf. Het klopt gewoon, en dat voelt goed.

Ik heb ook al gezien dat er in de google playstore heel wat financiële apps te vinden zijn. Die ga ik allemaal eens uitproberen in de komende weken. Dus we zijn hier nog niet over uitgepraat.

En dan de vraag van vandaag: kan jij vlotjes 350 euro of meer uitgeven, zonder al dat gepieker? Al ooit spijt gehad van een veel te dure impulsaankoop? Neem je nog andere dingen in overweging bij zo’n aankoop? Laat het weten!

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

10 gedachten over “Waarom en hoe ik een tablet gekocht heb

 1. Ik heb m ook :-) eerst had ik een archos arnova 10,tablet, 180 euro,wegens oplaadpuntprobleem, dat werd wiebelig waardoor hij dan wel dan niet oplaadde, ging ik terug naar bcc waar ik m gekocht had en die hadden prima service ze checkten de bon ( 8 mnden oud) en ik mocht een nieuwe uitkiezen in de winkel OF een andere met bijbetaling, daarbijw a shet btwvrijde verkoopweek ofzo dus de samsunggalaxy 2 tablet 10.1 was met 100 euro bijbetaling te krijgen, ik ging overstag, nu al 2 maandgeleden en geen dag spijt van :-D.
  Maar ik koos eerst voor de goedkopere versie omdat ik zoveel geld zomaar uitegeven voor alleen mijzelf for fun wel eens moeilijk vind, maar zo in 2 x :-) deed ik het toch.

 2. Hmmm nee dat geven we hier niet zomaar uit. Daar gaan wel een aantal nachtjes overheen. Sterker nog wij zijn ook aan het kijken voor een tablet. Wij twijfelen tussen de Ipad en de Samsung. Bij de Ipad kan ik voor de kinderen een eigen account aanmaken waarop ze via de Itunes kaarten zelf hun spelletjes en muziek kunnen kopen. De kaarten kunnen ze kopen van hun zakgeld of vragen voor hun verjaardag en op is op. Bij de google play store heb ik die mogelijkheid nog niet ontdekt. Volgens mij kun je dan alleen via creditcard betalen. Zelf heb ik het idee (maar dat kan ik helemaal fout hebben) dat de apps in de Apple store beter gecontroleerd / beveiligd zijn. Android is denk ik wat opener en iedereen kan apps in de playstore zetten. Bestaat er eigenlijk zoiets als een anti-virus voor tablets? Laptops en computers beveilig je aan alle kanten maar hoe dat met tablets en smartphones zit dat weet ik eigenlijk niet. Wij hebben dus nog wel wat punten om over na te denken maar vooralsnog neigen we naar de Ipad.
  Groet,
  Ingrid

 3. Ik heb ook de gewoonte om eerst goed rond te kijken alvorens tot een (dure) aankoop over te gaan. Ik verwacht in de erg nabije toekomst om m’n nieuwe Samsung Galaxy S2 te ontvangen ter vervanging van m’n HTC Hero die nu toch al enkele jaren oud is. Had ik een nieuwe smartphone nodig? Ja en nee. Met een gewone GSM kan je immers ook bellen :)

  M’n HTC begon langzaamaan op m’n zenuwen te werken (niet meer te updaten (stuck met android 2.1), touchscreen deed regelmatig raar waardoor sms’en soms een echte lijdensweg werd) en ik raakte steeds gefrustreerder.

  Dan heb ik m’n abo eens herbekeken en heb nu voor de helft van de prijs het dubbele aan belminuten/sms/data, en daarmee spaar ik op 2 jaar tijd de aankoop van m’n nieuwe smartphone uit. Ik heb dus eigenlijk niets uitgegeven, maar de winst op 2 jaar geherinvesteerd in iets waar ik nu al het genot van heb.

  En waarom de Samsung Galaxy S2? Ik ben geen iFan (zelfde redenen als jij Pedro) en de S3 lag buiten m’n budget. De S2 was begin vorig jaar een top toestel, en kan ook dit jaar nog goed mee, is te updaten naar ICS (android 4.0.4) én de update naar Jelly Bean (4.1.2) zou voorzien zijn voor Januari 2013.

  En aangezien ik ook een TV en surround heb van Samsung, mag het niet al te moeilijk zijn om content van m’n smartphone ook naar m’n TV te streamen als ik dan zou willen. Ik ben over het algemeen nogal tevreden van de Samsung toestellen.

 4. Ik heb zelf een blackberry playbook en een paar dagen geleden een Samsung galaxy s3 gekocht. S3 geroot waardoor je custom roms kunt gebruiken. Voor mij was het om een andere lockscreen te hebben waar je controls op kunt zetten van mijn doubletwist muziekspeler.

  Je heb geen antivirus nodig voor Android als je geen illigale apps op je tablet of smartphone zet is er bijna geen enkel gevaar. Koop de apps in de play store dan is er geen probleem.

  Voordeel van Android is dat je het kunt customizen naar hoe de gebruiker het zelf wilt bij IOS is het veel strikter en wat zij willen is hoe het is. Nadeel is dan ook dat er veel fragmentatie is in Android en ook verschillen zit in hoe de operating systeem in mekaar steekt. Dus als ik iets uitleg kan het bij iemand anders helemaal anders zijn.

  Mocht je meer informatie willen dan mag altijd een mailtje sturen! Enkele apps die ik gebruik:

  Kindle app. Ik lees enkel engelstalige boeken en de prijzen zijn erg goedkoop. syncing tussen mijn S3 en playbook is gewoon schitterend. Lees op de ene en op de andere kun je gewoon verder lezen.

  Doubletwist. Is de Itunes variant voor Android.

  Flipbord. Kun je alle nieuws verzamelen in een magazine achtige stijl. Schitterend op een tablet.

  Stitcher en Jamendo voor gratis online streaming van muziek en podcasts. Jamendo heeft heerlijke lounge muziek.

  Do it tomorrow. Gebruik ik als boodschappenlijst en als post it notities. Simpel en handig

  Booking.com. Om gemakkelijk onderweg hotels te kunnen boeken.

  Bnp paribas assist. handige app om al je polis nummers in op te slaan en veel info bij auto ongeval of op reis.

  Zooper pro widget. Prachtige klok en datum voor op je lockscreen of start scherm.

  Touring Mobilis. Gratis filekaart.

  West vlinderen. Wandelkaart app voor West vlaanderen.

  Swiftkey 3. Keyboard alternatief met vele opties. Een aanrader op de stock keyboard.

  Dropbox of Skydrive. Online storage. Kunt er foto’s inzetten en van allemaal verschillende apparaten heb je er toegang toe. Er handig als je foto’s wilt laten zien bij de groot ouders maar je heb ze niet bij de hand. Oh even downloaden en voila!

  Er zin er nog maar dan wordt het een blogpost!

  1. Ahhh de twijfel slaat weer toe ;-) Als ik dit zo lees dan neig ik toch weer naar de Samsung. Het zijn mooie apparaten en de prijs is vele malen beter dan de apple producten. Ik heb geen specifieke voorkeur voor android of ios. Ik ben een redelijke digibeet dus luister vol interesse naar iedereen zijn op- en aanmerkingen. We gaan ons nog maar eens verder verdiepen in de android wereld, klinkt toch allemaal erg goed wat jij en Pedro beschrijven.
   Ingrid

   1. Thx. Vergeet ook niet naar de Nexus reeks te kijken. Die komen van Google zelf en zijn op dit moment de vlaggenschip van de Android tablets. De Nexus 7 is al te koop en de Nexus 10 komt eraan in 2013 naar Belgie.

    Voordeel van de Nexus. Komt van Google en is nieuwer dan de Galaxy tab. En je bent verzekerd van verdere updates van de android operating systeem. Vele draaien nog 4.0 of lager.

    @Pedro Je zou normaal een update moeten hebben van Samsung naar 4.1. Jelly Bean. Alles loopt soepeler en veel sneller. Even kijken via KIES of op de Galaxy bij toestel info/software update. en het is gratis!:)

    nieuwe app:

    Maps with me pro: Momenteel afgeprijsd. Kun je off line mappen meenemen van de hele wereld. Nooit meer verloren lopen. Zalige app.

 5. Wat je zeker NOOIT mag doen, is… je tablet laten vallen.
  Is mij recent overkomen.Van nog geen meter hoogte. In duizend splinters uiteen gekletst.
  En – ik kan het je verzekeren – de aanblik van een totaal versplinterd tabletscherm doet pijn. Veel pijn. Ook in je portefeuille. Vooral in je portefeuille.

  Niet doen, dus! Nooit doen!

 6. @ sillie: gek hé, hoe dat een verschil maakt in je hoofd. Ziedaar ook het succes van kopen op krediet: hoe minder je in één keer moet uitgeven, hoe makkelijker het te verteren is. Bizar, dat menselijk brein.

  @ Ingrid: ik heb nog geen enkele app gekocht. Alles wat ik nodig heb, dat heb ik tot nu toe gratis gevonden. Lijkt me ook een gevaarlijk iets: zijn altijd kleine bedragen. Een euro hier, drie euro daar.
  Nu, je kan via android voorlopig niet meerdere users op één tablet zetten (zou binnenkort wel mogelijk zijn). Maar er bestaan wel apps (gratis) die een passwoord op je apps kunnen zetten. Zo heb ik mijn mail afgeschermd. Want zo’n tablet, dat wil iedereen wel eens vasthebben, maar met mijn mail heeft niemand wat te maken.

  @ jerry: Ik zit nog met een htc op windows van een jaar of drie geleden. Als ik het een kwartier gebruik kan ik er een maaltijd op bereiden. Gelukkig krijgen we begin volgend jaar op het werk iets nieuws. Want zo’n trage telefoon die altijd blijft vasthangen, dat is enorm frustrerend. Ik hoop op de S3, we zullen zien. Maar ik vind het ook gewoon leuk, zo rondkijken vooraleer je een keuze maakt. Ik heb dan het gevoel dat ik er dubbel zo hard van geniet ipv het zomaar te kopen omdat ik er zin in heb.

  @ kuang: bedankt voor de tips, lijken me heel interessant. Ik weet weer wat te doen vandaag ;) (al moet mijn budget voor 2013 dringend eens uitgewerkt worden)

  @ bartjeuh: ouwch. Goed dat je laat weten dat ik er niet mee mag werpen. Ik zal het in m’n achterhoofd houden ;)

 7. @Pedro

  De S3 is een beest van een smartphone! Ik ga nooit meer terug kunnen gaan naar een kleinere scherm.

 8. Hier is het in september de iPad 3 geworden. Heel de schoonfamilie is serieus ‘in tot Apple’, en aangezien ik nogal een kluns ben als het over electronische zaken gaat, is het handig inzake informatie etc. Was ook vooral een cadeau voor de madam, maar we zijn er beiden zeer tevreden over ;-)

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten