Skip to main content

Waarom ik geen kredietkaart heb

De zomer komt met rasse schreden naderbij. Blijkbaar het sein voor mijn banken om mij te bestoken met reclame voor kredietkaarten. Of “creditcards” zoals één van die toffe bedrijven het omschreef. Ze verwachten blijkbaar allemaal dat ik op vakantie ga, en dan is een kredietkaart toch onmisbaar? Geen zorgen, altijd geld bij de hand, gemakkelijk en overal aanvaard. Jaja, met de kredietkaart in de hand geraakt Pedro door elk land.

Maar ik moet geen kaart hebben. Ik ben al eens in het buitenland geweest in het verleden, meermaals zelfs. En altijd zonder kredietkaart. Nooit honger geleden, alles kunnen kopen wat ik nodig had. En bovendien zelfs altijd terug thuis geraakt. Hoe is me dat in hemelsnaam gelukt? Wel, voor elk van de voordelen die de banken mij voorschotelen heb ik een oplossing:

 • geld afhalen in het buitenland: mijn argenta-kaart kan dat ook. Gratis. Overal. Bij een kredietkaart kost dat altijd geld
 • aankopen betalen in het buitenland: doet mijn argenta kaart ook. Gratis
 • aankopen via het internet: lukt me perfect met ofwel mijn argenta-kaart, ofwel mijn ING-kaart
 • een geldreserve: is voor mij een evidentie dat ik die zelf aanleg. En als ik die moet aansnijden, dan betaal ik geen interesten op de terugbetaling daarvan
 • je betaalt pas de maand nadien: dat lijkt een voordeel, maar dat is het in mijn ogen niet. Betalen moet je toch, en je bent bewuster met geld bezig als je het onmiddellijk van je rekening ziet verdwijnen.

Wat dat laatste betreft: ik heb een tankkaart van dats24. Met die kaart krijg ik nog extra korting op de pompprijs. Dat wordt ook pas de maand nadien van de rekening gehaald. Soms vergeet ik dat ik getankt heb, en een onverwachte tankbeurt van je rekening zien gaan doet pijn, zeker in deze barre tijden. Dat wil ik dus niet meemaken met mijn dagelijkse aankopen.

Ik zie ze dus niet, de voordelen van een kredietkaart. Ik zie enkel nog meer nadelen:

 • de beheerskosten: ik zie daar bedragen die makkelijk oplopen tot 35 euro.
 • nog een kaart in mijn portefeuille (naast twee bankkaarten, klantenkaarten, identiteitskaart, badge van het werk, legitimatiekaart van het werk, kaart van de bib, SIS-kaart, maaltijdchequekaart, …)
 • ik lees soms op Engelstalige blogs over kredietkaartschulden van enkele duizenden dollars. De rente die je daarop betaalt ligt soms boven de 10%.

Voor mij dus geen kredietkaart. Ik zie geen enkel voordeel aan het hebben ervan, of een nadeel aan het niet-hebben ervan. Voor elk voordeel bestaat er een gratis alternatief.

Doch misschien vergis ik me, en we leven vooralsnog in een vrij land. Die combinatie maakt dat je mij hieronder kan proberen te overtuigen. Je mag me ook altijd gelijk geven, dat streelt mijn ego.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

16 gedachten over “Waarom ik geen kredietkaart heb

 1. Weet je. Eigenlijk heb je gelijk :-). Ik heb eens gekeken naar mijn afschrijvingen van de creditcard. Deze gebruiken wij in de zomervakantie voor te tanken, maar zijn al twee keer niet met de auto gegaan. Heb 1x de parkeerautomaat betaald, 1x eten, 1x kleding, O, schaam op 2 jaar tijd 9x gebruikt voor iets dat ook met de pinpas gaat. En vorig jaar mei idd voor tanken in Italië, maar je kunt dit idd ook met de pinpas betalen. Vlug opzeggen dus. Als dat gaat gedurende het jaar.
  Wij hebben trouwens gewoon de card betalen op het einde van de maand en geen uitgestelde betaling. Ik weet dat dit kan maar nog nooit gedaan.

 2. Wij hebben ook geen creditkaart en we willen er ook geen.
  Er zitten inderdaad nadelen aan en voordelen zie ik niet voor ons om zo’n ‘onding’ te hebben.

 3. Ik vind creditcards ook enge dingen, maar ik heb er wel eentje nodig voor aankopen via internet in Amerika. Ik mag hem van mezelf alleen voor internet aankopen in het buitenland gebruiken, en dan vind ik het toch wel erg handig.

 4. Wij hebben er eentje van de ING, maar die is vanwege een aanbieding de eerste 3 jaar gratis. We hebben ‘m in anderhalf jaar al wel 2x gebruikt! Die tweede maal was voor het boeken van een vliegticket en dat kwam toevallig goed uit: mijn man heeft de reis uiteindelijk niet gemaakt (onveilige situatie in het andere land) en door Air France werd slechts 60% van het ticket teruggegeven. De kredietkaart geeft dan de resterende 40% terug.

 5. Ik was ook altijd heel erg tegen een kredietkaart maar voor bepaalde aankopen via internet kan je soms ECHT niet anders dan met een visa-kaart te betalen, je hebt gewoon geen andere keuze! (Weet nu niet direct een voorbeeld hoor, Concertticketjes, vliegtuigticketten of aankopen in het buitenland via internet…?)

 6. Ik ben een fervente gebruiker van de Visakaart en weet niet of ik zonder zou kunnen, want ik ‘leef’ via het internet: kleren kopen, kadootjes, reizen, concerttickets, betalingen buitenland (in de AH in Nederland kan één van beide niet), de péage in het buitenland (zeer handig want je mag overal voorsteken :-)).
  We zijn nu enkele maanden bezig met onze uitgaven bij te houden en ik had in het begin problemen om te zoeken in welke maand ik het bedrag zou boeken maar heb nu besloten om dit te plaatsen in de maand van de aankoop en niet van de verrekening. Voor kleine bedragen maakt het niet uit in welke maand ik het uitgeef, grote bedragen hou ik toch in mijn achterhoofd, dus weinig verrassingen.
  De laatste 2 maanden stond ik trouwens ‘positief’ omdat ik kleedjes terugstuurde naar een Ndlse webwinkel en dat saldo terugkreeg. Da’s ook eens leuk :-)

 7. Ik gebruik mijn kredietkaart ook bijna 90% om online aankopen te doen. Voor shops zoals Dealextreme.com of zo kun je bijna niet zonder kredietkaart. Ook gebruik ik sites zoals booking.com om mijn hotels goedkoop te reserveren en daar is een kredietkaart voor nodig.

  Tip: Je kunt een limiet instellen op je kredietkaart. Ik heb de laagste genomen: 600€. Dus duizenden € schuld ga ik nooit hebben.

 8. Ik heb hem aangeschaft omdat ik tijdelijk in het buitenland zit. Maar uiteindelijk heb ik hem niet nodig gehad. Zodra het jaar voorbij is zeg ik hem weer op. Bespaar ik toch 14 euro per jaar. Zelfde met doorlopende reisverzekering, ga ik ook weer opzeggen.

 9. Uiteraard is het ieder voor zich. Maar ik zie toch wel wat reacties van mensen die er één hebben, maar em eigenlijk niet nodig hebben.

  Voor online aankopen is het inderdaad soms wel een must. Maar zoveel koop ik niet online. En paypal is vaak een optie, dus als het echt niet anders kan gebruik ik die.

  Oh ja, mijn bankdirecteur van argenta leest hier mee en die liet me weten dat de kredietkaart daar volledig gratis is. Geen beheerskosten. Ik zit hier niet om reclame te maken voor die bank, maar het is goed om weten.

  Het kan dus blijkbaar gratis, het is mij dan ook een raadsel waarom veel banken er kosten voor aanrekenen. En vaak is het iets waartoe je je laat overhalen, en je denkt er niet meer aan om dat stop te zetten als je het niet gebruikt. Dat is dus gewoon geld weggooien.

  1. Dat ik dit nu lees.
   Ik ging vorige week naar Argenta (waar ik al jaren klant ben) om een visakaart aan te vragen. Bleek ik niet in aanmerking te komen. Ofwel moeten mijn partner en ikzelf onze lonen daar laten storten, ofwel moeten we € 5.000,00 storten op onze zichtrekening. Daar staat nu ons leefgeld op, dat telkens op het eind van de maand fel geslonken is uiteraard. Blijkt niet voldoende.
   Onze lonen worden gestort bij Crelan (Centea), omdat onze lening daar loopt. Ik heb uit miserie dan maar daar een visa aangevraagd en gekregen. Maar ik mag er € 20 per jaar voor betalen.
   O ja, waarom Visa? Om hotels te boeken en vliegtuitickets te kopen. Meer niet eigenlijk.
   groetjes

 10. Allez Pedro. Online kun je juist enorm veel besparen! Dat van Argenta klinkt wel interessant.Ik zal daar eens achter gaan horen. Ik zit bij Bnp Paribas en daar is het 1€ per maand.

  Ik koop vaak van amerikaanse sites zonder paypal daarom dat ik het nodig heb. Ook bij Booking.com is een CC vereist en daar bespaar ik enorm veel geld mee als je hun prijzen vergelijkt met bv Neckermann.

  1. hmmmmm, besparen, dat zegt me wel wat. Als we onze reis gaan boeken zal ik het eens bekijken, en misschien toch een gratis visa kaart nemen.

   Andere dingen koop ik niet zo vaak via het internet, ik koop gewoon heel weinig. Het gehakt voor de wekelijkse spaghetti, dat kan ook zonder creditcard ;)

 11. Ik heb ook een gratis mastercard bij argenta en ik gebruik die toch regelmatig, zeker voor aankopen boven 25euro want er is een spaarpuntensysteem waarbij iedere aankoop van 25euro een punt opbrengt en als je 5 punten hebt, krijg je een aankoopbon van 5euro thuis toegestuurd met je uitgavenstaat. Die aankoopbon kan je dan opnieuw gebruiken bij heel wat “partners” zoals Brantano (gaan we vooral voor de goede en niet te dure kinderschoenen), Lunchgarden, Carrefour, en nog veel meer. (zie spaarenpluk.be) Gemakkelijk en voordeliger dus! Zo hebben we onze nieuwe verlichting voor in de tuin bij Massive met maar liefst 25 euro korting kunnen kopen, louter met de bons van Mastercard!

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten