Skip to main content

Waarom smossen we zo met ons geld?

Vorige week vrijdag in het nieuws: de Vlaming past zijn wagengebruik aan vanwege de hoge brandstofprijzen. Goed nieuws, hoera. Beter voor de bomen enzo. Maar als je wat verder gaat nadenken over dat bericht (en ik durf dat al eens te doen) dan ga je toch met de wenkbrauwen fronsen.

Het lijkt allemaal logisch: door de hoge brandstofprijzen rijden we minder en ecologischer. Want dat brengt geld op. Maar als je de redenering omdraait, dan begrijp ik ze niet meer. Als de brandstofprijzen dalen, dan gaan we weer meer rijden, en rijden als een gek. Want dan kunnen we dat betalen. We zitten dus blijkbaar met een mentale boekhouder: we “mogen” elke maand x euro opmaken aan onze wagen. Hoe goedkoper het is om met die wagen te rijden, hoe meer we dus kunnen rijden om aan x euro te raken. En dan rijden we ook meer.

Dat klopt toch niet? Waarom doen we dat? Waarom rijden we niet alleen als het nodig is? Dat is toch gewoon geld weggooien? En als je verder nadenkt, dan zie je dat fenomeen in veel dingen terugkomen. GSM-facturen: hetzelfde. Als ik rond mij hoor wat mensen daarvoor betalen, dan val ik stijl achterover. En als je dan vraagt wat het belgedrag is, dan lijkt dat mee te vallen. Verzekeringen: hetzelfde. En velen hebben ook geen idee van wat hun bankrekening nu precies kost, en wat ze daarvoor terugkrijgen.

En over die bankrekeningen valt heel wat te zeggen: bij de grootbanken zijn de rekeningen het duurst, de opbrengsten op het spaargeld het kleinst, en toch hebben zij de meeste klanten. Die klanten willen ze dan wel niet meer zien in het bankkantoor, die moeten alles van thuis uit doen (en daar dan ook nog eens voor betalen). En het is nu niet zo dat die banken zo slim met ons geld omgegaan zijn, de laatste jaren. En toch.

Wanneer gaan mensen eigenlijk kijken naar alternatieven? Als het reteduur wordt (benzine) of als er veel commotie rond is (elektriciteit). En zolang dat niet het geval is, zolang we het dus kunnen betalen of zolang het niet in het nieuws komt, doen we maar rustig voort. Geld versmossen, voortdurend.

En dan wordt Pedro een beetje boos. Iedereen heeft zijn mening klaar over onze begroting die weer met haken en ogen aan elkaar zal hangen, en terecht, maar een beetje eigen financiële hygiëne is velen vreemd.

En neen, dit is geen “kijk-eens-hoe-slim-ik-ben-artikel”. Want ik vind mezelf op dat vlak helemaal niet slim. Ik probeer gewoon zo weinig mogelijk uit te geven aan dingen die ik nodig heb, en ik probeer nog minder uit te geven aan dingen die ik niet nodig heb. Waarom? Omdat mijn fantastische vriendin en ikzelf hard werken voor dat geld. Het is gewoon zonde om dat zomaar te verspillen. En ik vind dat niet meer dan logisch.

En het zorgt voor rust: de crisis komt eraan, en die gaat ons geld kosten. Maar we kunnen dat betalen. Onder andere omdat we 600 euro minder uitgeven aan verzekeringen dan drie jaar geleden, omdat we per jaar zo’n 300 euro minder uitgeven aan telecom dan enkele jaren geleden. Money in the pocket, en er amper iets voor moeten doen. En ja, “ze” gaan dat nu voor een deel komen afpakken, maar dat brengt ons niet in de problemen.

Ik weet uiteraard wel dat er mensen zijn die niets verspillen, en er toch niet raken. En met die mensen voel ik mee, en ik hoop dat de crisis hun niet helemaal kopje onder duwt. Maar ik kan me niet van de indruk ontdoen dat vele anderen maar lopen te zeuren terwijl ze veel meer uitgeven dan zou moeten. En ik heb het dan niet over gsm’s en tv’s, dé voorbeelden die altijd aangehaald worden. Maar over dingen die mensen zonder nadenken betalen, terwijl het stukken goedkoper kan.

Laat ons dat eens ombuigen in een vraag voor jou, lieve lezer. Wat is de grootste besparing die jij ooit gedaan hebt op de vaste kosten, zonder dat het je moeite kostte? En waar zou je nog eens moeten naar kijken? Bij mij is dat mijn spaargeld: dat kost niets, maar dat zou meer kunnen opbrengen. Dat is dus iets voor dit jaar: een spaarformule zoeken die meer opbrengt dan wat we nu krijgen (op mijn vaste kosten zie ik geen verspilling meer, bij mijn opbrengsten dus wel).

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

9 gedachten over “Waarom smossen we zo met ons geld?

 1. Goed stuk! Denk dat het bij veel mensen een grote puinzooi is en dat ze bang zijn zich eraan te wagen, ook omdat ze het niet begrijpen en bang zijn te ontdekken dat ze al jaren onnodig betalen voor verzekeringen die niet nodig zijn, of voor een oud gsm-abonnement, of weet ik het.

  Ik denk dat er bij veel mensen heel veel onnodig onbewust wordt uitgegeven. Ik vond mezelf altijd vrij secuur, tot ik de boel echt om ging gooien. Gevolg: 500 euro per jaar minder zorgverzekeringpremie, andere onnodige verzekering afgekocht en dik 500 euro terug in 2013, een nog door mijn schoonmoeder voor mijn man afgesloten dubbele inboedelverzekering opgezegd, andere verzekeringen goedkoper afgesloten, mobiel abonnement voor 6 euro (250 min) afgesloten toen ik mijn mobiel van werk niet meer had en nog nooit erboven gekomen -gewoon even checken hoe veel tegoed er nog is-, even sparen om verzekeringspremies per jaar te kunnen voldoen, is een pak goedkoper, tv-abonnement opgezegd want 15 euro is niet duur maar wel voor 1 uur topgear kijken per week, heb goedkoper internet genomen, klein pensioen afgekocht…

  Kost wat tijd maar hierdoor heb ik in elk geval precies inzicht in wat we wel of niet kunnen missen. En ik vind het niet leuk om dik extra te betalen voor van alles van overheidswege, maar ik hoef er ook niet om te panieken omdat ik geen idee heb of we dan volgende maand nog kunnen tanken.

  1. Inderdaad: angst. Nog zo’n factor. Wat is het ergste wat er kan gebeuren als een mens zijn financiën eens onder de loep neemt? Ik vraag het me echt af. Tot de vaststelling komen dat je al jaren geld weg gooit, zo erg is dat toch niet? Even die pil doorslikken en geld besparen, zonder moeite. Aaaaaaargh, ik kan me daar echt in opjagen.

 2. Je hebt – natuurlijk – gelijk maar het is niet zo simpel. Soms maak je duurdere keuzes omdat het voor jouw situatie beter is of uit ethische overwegingen.

  Voorbeeld 1: er bestaan veel hospitalisatieverzekeringen en veel mensen hebben een redelijk dure, maar dat kan verantwoord worden omdat ze net iets meer aanbieden (bvb. 8 maanden ambulante zorgen inbegrepen ipv 4). Zelf heb ik gelukkig één via mijn werkgever en betaal dus niets.
  Voorbeeld 2 van mezelf: mijn (weinige) spaargeld staat bij een ethische bank die weinig opbrengt, maar door de transparantie heb ik tenminste de garantie dat mijn geld niet gebruikt wordt voor zaken waar ik niet achter sta.

  Sinds 3 maanden zijn we veranderd van energieleverancier en maandelijks kost ons dat 50 euro minder maar we kunnen pas echt vergelijken na de jaarlijkse afrekening natuurlijk.

  Wel twijfelen we om onze oude gsm te vervangen door een nieuwe want ik wil graag foto’s kunnen nemen met mijn toestel (niet noodzakelijk maar wel leuk). Waarschijnlijk doen we het niet zolang onze oude nog werkt (in 9 jaar tijd ‘nog maar’ aan onze tweede gsm bezig). Maar ook omdat ik tevreden ben van de huidige aanbieder: goedkoop en vooral, ze vallen mij niet lastig :-). Maar al die aanbiedingen van 1 euro voor een nieuwe gsm of smartphone bij aankoop van een 20euro-pakket zijn zo verleidelijk!

  Ons vervoer kunnen we niet direct aanpassen, we rijden al samen naar het werk waarbij we ondertussen onze kinderen afzetten aan school, dus alles in 1 rit met 1 auto. Wat zeg ik, het kan natuurlijk wèl als we de fiets nemen, maar dan moeten we (te) veel inleveren op tijd en comfort. Ik heb al een elektrische fiets of een scooter overwogen, maar dan moeten we eerst de aankoop doen en da’s toch alweer zo’n 1500 euro die we beter kunnen sparen.

  Hoewel ik zie dat inspanningen lonen: we hebben in ons budget de uitgave ‘voeding’ in oktober teruggebracht van 700 à 1000 euro per maand naar 570 euro, hoera voor onszelf!

  1. voorbeeld 1: jij weet waarom je een duurdere hebt, je hebt daar bewust voor gekozen. Het is niet omdat er een goedkopere is, dat die “beter” is. Ieder maakt dat uiteraard voor zichzelf uit. Maar er zijn gegarandeerd mensen met jouw inkomen, die evenveel betalen voor een hospitalisatieverzekering, die minder goed gedekt zijn, en toch nog teveel betalen voor hun specifieke situatie. Die mensen hebben die verzekering bij de makelaar die al drie generaties de verzekeringen doet in de familie, en “dat is ne goeie”. Op die mensen heb ik het.
   Voorbeeld 2: voor jou is die transparantie en eerlijkheid belangrijk. Jij laat misschien wat rente liggen, maar het is je dat waard. En ook daar weer: ieder maakt daar zijn keuzes. Er zijn ongetwijfeld mensen met hetzelfde bedrag spaargeld, die minder rendement krijgen dan jij bij je ethische bank, en wiens geld gebruikt wordt om wapens te financieren zonder ze dat weten. Maar het is bij een grote bank, en “die zullen het wel weten, veel beter dan wij ooit zullen kunnen”. Niet dus

   Jij doet je aankopen bewust, omdat je ze nodig hebt. En voor wat je nodig hebt zoek je de beste deal. Wij doen dat ook zo, en dat bespaart ons veel geld, en geeft mentale rust. Dus eigenlijk is het wel heel eenvoudig, het is gewoon voor ieder mens anders. Maar dat wil niet zeggen dat niet elke mens daarover na kan denken.

 3. Er is geen schaamte in ontdekken dat je teveel betaalt, wel dat je er niets aan doet. Meten is weten: elke uitgave in een spreadsheet steken en kijken waar het goedkoper kan.

  Enkele weken geleden geswitcht naar een goedkopere formule bij Electrabel: 42€ per maand uitgespaard.

  Bij Telenet van een “oud” abonnement naar een Triple Shake gegaan: 25€ per maand uitgespaard.

  Tijd geïnvesteerd: een paar uur en een paar clicks. Winst: 800€ op jaarbasis.

  Nu bekijken we of we de vaste telefoon echt nodig hebben. Indien niet dan gaat er maandelijks nog 10€ vanaf.

  Het “probleem” is dat we al weinig uitgaven hadden en dat er nu niets meer voor de hand liggend is, tenzij dat we drastische maatregelen nemen en bv. een auto weg doen. Zou kunnen maar het zou lastig(er) zijn. Het staat wel al vast dat het de laatste keer is dat we een nieuwe auto gekocht hebben. De volgende zal een wrak van 1000€ zijn, met het absolute minimum aan verzekering.

  De rest van uitgaven zijn zaken waar we niet onderuit kunnen zoals gemeentebelasting, provinciebelasting, grondlasten enz enz enz enz.

 4. Ik heb ook bespaard. De Telenet abbo was al een paar jaar oud en betaalde eigenlijk altijd al teveel. nl 35€ per maand. Het loont de moeite om de verschillende shakes in te gaten te houden. Prijsstijgingen worden meegedeeld maar prijs verlagingen……

  1. Hmmm, ik zal toch eens naar Telenet moeten kijken. Wij betalen 42 euro per maand. En ze bellen ons enkele keren per jaar voor een goedkoper voorstel maar omdat ze niets op papier wilden zetten, weigerden wij altijd. Deze maand wordt het dus Telenet uitpluizen :-)

 5. @Margay

  Ik had nog een expressnet xl abbo. Nu zit ik met basic abbo. Ik kan meer downloaden en betaal een stuk minder en de rest is hetzelfde. Overschakelen was gewoon via de internet.

 6. Beste besparing: goed uit je doppen kijken bij het kiezen van je woonst en vervoermiddel.

  Als “spaarformule” kan ik het boek Value Averaging aanbevelen.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten