Skip to main content

Waarom sparen wij?

sparenVorige week in m’n krant: een hele bijlage over ons spaargeld. Nuja, niet “ons” spaargeld, maar dat van ons allen. Als het enkel over mijn spaargeld zou gaan, men zou rap uitgeschreven zijn. Na de aankoop van ons huis is de spaarrekening immers niet meer zo gevuld als voorheen. Maar er komt wel elke maand iets bij. En wat gaan we daarmee doen? Goede vraag.

Wel, eigenlijk niet zoveel. En dat komt door de aard van ons spaargeld. Het is overschot van wat we elke maand verdienen. Het is dus geld dat dient om wat schokken op te vangen, of om af en toe een nieuwe duurzame aankoop te financieren.

Het is ook geen doel op zich, dat sparen. Het is gewoon een gevolg van onze levensstijl. We krijgen een inkomen, we kopen daarvan wat we nodig hebben, en wat over is gaat naar de spaarrekening. Een appeltje voor de dorst, zoals dat zo mooi heet. Door mijn cijferfetisjisme weet ik perfect hoeveel dat zal zijn, maar dat doet er eigenlijk niet toe.

Moet dat dan niets opbrengen? Jawel, daar letten we dan weer  wél op. Maar datgene waarvoor het spaargeld dient laat ons niet toe om op langere termijn te beleggen: we kunnen dat geld morgen al nodig hebben. Dus we zoeken wel een rekening waar het allemaal wat opbrengt, maar zoveel verschil maakt dat voor die bedragen ook niet uit.

En ik vermoed dat dat bij velen zo is, daarom dat dat spaargeld maar op die spaarboekjes blijft staan en amper geïnvesteerd wordt in wat meer risicovolle producten. Mensen willen zekerheid en makkelijk aan hun geld kunnen. Meer moet dat niet zijn.

Maar wordt ons geld dan niet minder waard? Want dat is iets wat je ook overal hoort: je kan binnen een jaar minder kopen met 100 euro dan vandaag en dus kan je het beter vandaag opmaken. Wel, dat is niet helemaal waar: de inflatie is zo laag dat mijn spaarrekening met een rente van 1,5% wel meer waard wordt. En zelfs moest dat niet het geval zijn: wat dan nog? Moet ik dan vandaag maar onzin kopen die ik niet nodig heb? Omdat ik anders binnen een jaar wat minder onzin kan kopen? Ik dacht het niet. Als ik vandaag 100 euro opmaak, dan heb ik die volgend jaar niet meer. En moet ik vandaag 100 euro opmaken aan iets wat ik niet nodig heb?

Ben ik dan gierig? Ook niet. Die spaarrekening moet niet voortdurend aangroeien. Als we iets nodig hebben dan kunnen we het kopen, en dan daalt het saldo. Geen probleem. Maar ik heb zo weinig nodig, als ik er over nadenk. Al gaat er de laatste tijd wel veel buiten onder het mom van een baby (nieuwe camera, meubeltjes, laptop, …)

Samengevat: ik spaar niet uit angst, hebzucht of een hoop dromen die ik heb over materiële zaken. Het is gewoon een gevolg van hoe we leven. Ik kan er eigenlijk niets aan doen…

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3 gedachten over “Waarom sparen wij?

 1. Wel, dan mag je je gelukkig prijzen Pedro!

  Ik interpreteer je uitleg hierboven dat je spaargeld groeit als een logische overschot van wat je (dankzij gezond verstand) niet uitgeeft en dat wil dus zeggen dat je genoeg verdient om je levensstijl te onderhouden.

  Vorige week verscheen er in de media een cijfer van het ‘gemiddelde’ inkomen en ik zit daar onder (als 44-jarige met een voltijdse job) :-(
  Daarbij werd wel vermeld dat ongeveer 60 % van de werkende bevolking er onder zat.

  O, en ‘geld maakt niet gelukkig’, wie heeft die dooddoener bedacht? Ik zou zooo gelukkig zijn :-)

  ps: zo benieuwd naar jullie nieuwe leven binnenkort!

  1. Wel, mooie samenvatting. En ik besef maar al te goed dat het door ons inkomen is dat we “automatisch” kunnen sparen. Maar het is, zoals jij ook aangeeft, echt wel een combinatie van voldoende inkomen en ons uitgavenpatroon.

   Klop ik mezelf daarvoor op de borst? Hoegenaamd niet. Ik prijs me gelukkig dat ik niet veel materiële zaken nodig heb. Geen idee of je dat kan aanleren

   Oh, en altijd opletten met “gemiddelden”. Die zeggen vaak niets en toch ook weer veel. Statistiek, het is een vak apart.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten