Skip to main content

Waarop bespaar jij?

Onlangs in het nieuws: de resultaten van een onderzoek van de Christelijke Mutualiteiten omtrent het bespaargedrag van de Vlaming. Zeer interessant bericht, en ik heb dan maar naar de CM gemaild met de vraag om de resultaten van dat onderzoek. Heel snel kreeg ik een antwoord van die vriendelijke mensen, mét de gevraagde informatie. Heel behulpzaam dus, waarvoor dank.

Ik heb die resultaten eens van nabij bekeken, en toch wel vaak mijn wenkbrauwen gefronst. Niet dat er iets met het onderzoek zou schelen, maar de resultaten vond ik toch wel verrassend. We besparen met z’n allen een hele hoop, maar is dat wel nodig?

Even een overzichtje:

Wonen (20% bespaart)

Mensen vragen hulp aan familie, laten hun lening herberekenen of zoeken een goedkopere woonst. 20% doet één van die dingen. En dat voor een basisbehoefte. Ikzelf kan daar niet op besparen. We betalen huur, en that’s it. Goedkoper dan waar ik nu zit zal ik niet vinden, en verhuizen zou sowieso een hoop geld kosten. En aan familie vraag ik geen hulp, maar 3% van de Vlamingen doet dat wel. Die kunnen dus niet meer op eigen benen de huur of de lening betalen.

Elektriciteit, gas en water (96% bespaart)

Minder lang douchen, minder de verwarming opzetten, letten op het elektriciteitsverbruik, minder een bad nemen, …. Allemaal zaken waarop dus bespaard wordt. Hier ook weer niets van dat alles. Wij verwarmen enkel als we het koud hebben, en de douche dient doorgaans om gewassen te raken, niet om te spelen. Een bad hebben we niet.

Studies van de kinderen (7% bespaart)

De studies zijn belangrijk, de studies gaan voor alles. Maar toch wel even 7% die ook daar op moet besparen. Net als bij de categorie “wonen” zijn dat dus mensen die echt wel moeten besparen, ze kunnen niet anders. Hier geen problemen op dat vlak: beiden slim genoeg en nog geen kinderen.

Voeding (93% bespaart)

Minder merkproducten, lunch meenemen naar het werk op de promoties letten en geen extra’s meer (zoals chips). Voeding is nochtans een basisbehoefte, maar wat blijkt? Dat we daar met z’n allen toch wat ruimte zien om te besparen. Hier gebeurt dat ook niet echt, dat besparen, wederom omdat we enkel kopen wat we nodig hebben. En als er een interessante promotie is dan gaan we daarop in, maar dat deden we vroeger ook al.

Kleding (94% bespaart)

De kleerkast van de Vlaming kan blijkbaar een tijdje zonder nieuwe aanvoer. Minder merkkleding, meer solden en tweedehands. Hoe doen wij dat? We kopen wat ons mooi lijkt en wat betaalbaar is, maar ook hier weer: we deden dat vroeger ook al.

Ontspanning en vrije tijd (80%)

Bijna 40% gaat minder vaak op restaurant en bijna 30% gaat niet meer naar film of theater. We kunnen dat missen, we doen dat dus minder vaak. Wij blijven op restaurant gaan, dat is een traditie waar we veel te veel van genieten. 1x per maand, dat geven we niet op.

Vakantie (77% bespaart)

Mensen gaan niet meer op reis, of minder vaak, of gaan goedkoper. Wij gingen sowieso maar 1x per jaar op reis, en dat gaan we zo houden. Tenzij dat we een huis kopen, dan zal het kamperen in de tuin worden. Ook leuk.

Multimedia (85% bespaart)

Blijkbaar werd er voor de crisis serieus wat afgeleuterd in de piekuren en via de gsm. Want dat doet de Vlaming nu minder. 10% is overgeschakeld op een goedkoper abonnement voor internet en 1,5% heeft zijn digitale tv opgezegd. Wij belden vroeger al zo weinig mogelijk. Bellen om te bellen is vreselijk irritant. Ik telefoneer niet graag, liever een babbel met een glas wijn en oogcontact. En daar besparen we ook niet op, trouwens

Vervoer (89% bespaart)

De auto blijft aan de kant. Niet verwonderlijk: met de prijs van een tankbeurt kan je een gemiddeld Afrikaans land 3 maanden van voedsel en water voorzien. Met z’n allen dus op de fiets en het openbaar vervoer. Het wordt afgezaagd: maar dat deden wij ook al. Enkel de wagen nemen als het OV geen alternatief biedt of als het lichaam de inspanning van stappen of fietsen niet aankan.

Medische kosten

25% bespaart niet op medicijnen (de rest koopt generische of gaat voor de voorschriftloze medicatie zodat de dokter niet betaald moet worden). 52% bespaart op de dokterskosten: doktersbezoeken worden uitgesteld (11%) en de jaarlijkse checkup wordt een jaartje uitgesteld (33%). Wij gaan enkel naar de dokter als we ziek zijn. Anders ziet die man mij niet, dat vindt hij ook leuker.

Conclusie

Ik vind de resultaten van dit onderzoek verbijsterend: het lijkt wel of heel het land de crisis voelt. En ik zal eerlijk zijn: wij voelen dat niet. Nog geen euro minder verdiend, en volgens mij geldt dat voor heel wat mensen. Het enige wat ik dus kan besluiten is dat door de berichtgeving mensen hun gedrag gaan aanpassen, en nogal drastisch ook. Wat betekent dat? Dat we voordien met z’n allen aan een vreselijk tempo consumeerden zonder na te denken.

En misschien is deze crisis dan toch nog goed voor iets: de mensen denken na vooraleer ze gaan uitgeven. Beter voor de portemonnee, de gezondheid en het milieu. Alleen valt te vrezen dat bij een heropleving iedereen terug in z’n oude gewoontes hervalt.

Wij besparen niet. Niet omdat we ertegen zijn, maar omdat wij altijd al zo verstandig mogelijk met ons geld omgingen. Voor ons verandert er niets. En zelfs moesten we minder gaan verdienen, dan zouden we nog dezelfde levensstijl aanhouden. Enkel het sparen zou er dan wat op achteruit gaan. Dat zou jammer zijn, maar daar valt dan weinig aan te doen. We hebben ook die ruimte om minder te sparen.

Eigenlijk is het heel simpel: koop wat je nodig hebt, en denk na vooraleer je weer in die wagen stapt of de verwarming hoger draait. Is dat allemaal wel nodig? En dan komt de meerderheid ruim toe met z’n inkomen, en dan moet er niet ingeleverd worden, behalve dan op het spaargeld.

Het klinkt weer belerend, en ik voel me echt niet beter dan een ander. Ik kan er gewoon niet bij dat mensen maar consumeren als ze de kans krijgen. We hebben dat toch niet nodig, al die rommel?

Voel jij de crisis? Is jouw gedrag veranderd? Enzo ja: zal je dat proberen vol te houden als het terug beter gaat?

 

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

7 gedachten over “Waarop bespaar jij?

 1. Persoonlijk voel ik de crisis niet als het gaat over ons eigen inkomen, maar wel aan de zijlijn.
  Alles is de laatste jaren echt duurder geworden.
  Het ergste is dat binnenkort het voordeel wegvalt op leningen via de belastingen en dat zal bij veel mensen een aanzienlijk bedrag zijn, voor ons maakte dat 10% van ons inkomen uit, dus ‘t zal echt wel voelbaar zijn.
  Vergeet niet dat we bedienden zijn (ik veronderstel dat voor het gemak ook van u :-)) en dus niet rechtstreeks afhankelijk zijn van wat mensen spenderen. Ik denk dat er echt heel veel sectoren zijn die het hard voelen, en dus ook de werknemers of werkgevers in die branches.

  Iets helemaal anders: heb je nooit zin om iets te kopen ook al heb je het niet hard nodig?
  Wij willen graag nieuwe fietsen omdat er betere bestaan dan de onze die hun beste tijd gehad hebben (of helemaal luxe: een 2-dehands bakfiets waar ik kinderen en honden in kan vervoeren).
  Of een extra tablet omdat 1 pc met 4 personen toch krap is, of een smartphone?
  Of grotere kleerkasten omdat in de huidige alles gepropt en gekreukt ligt?
  Of een weekendje weg tussendoor?
  Of een GPS (ook al geraakten we de voorbije jaren overal zonder maar ‘t lijkt toch handig).
  Of een megastroomstrijkijzer ipv ons oud ding.
  Je ziet, we hebben nog veel verlangens en ook al is geen enkel daarvan levensnoodzakelijk, toch zal van bovenstaande lijst wel iets in huis komen :-)

  1. Uiteraard zullen er mensen zijn die dat voelen, die crisis. Maar ook diegenen die het niet voelen, en niet zullen voelen, die slaan aan het besparen. En dat verergert de crisis alleen maar, natuurlijk.

   Hmmm, uiteraard heb ik ook wel verlangens, maar heel weinig.

   – Fiets: yep, ik wil een nieuwe koersfiets. Dat is een occasie, doet z’n werk, maar ik zit nogal veel op die fiets. Als ik de ronde van Vlaanderen uitgereden heb koop ik mezelf een nieuwe fiets, en dat zal een hoop geld kosten, maar dat heb ik ervoor over.
   – tablet: heb ik al over nagedacht, maar eigenlijk niet echt nodig. Wij hebben ook allebei een laptop van het werk en nog een privé-laptop. Computers genoeg.
   – Smartphone: krijgen we ook van het werk (shit sech, we zijn echt wel verwend)
   – Grotere kleerklast(en): NEEN. We hebben genoeg kleren. Als er iets nieuws gekocht wordt gaat er iets ouds dat niet gedragen wordt uit. Altijd plaats genoeg
   – Weekendje weg: zullen we wel regelmatig doen. Dat doen we dan met de voorsprong op het budget. Dan voel je dat niet zo.
   – GPS: hebben we al. Een basismodel en we geraken overal
   – megastoomstrijkijzer: moet je aan da Girl vragen. Maar ik hoor ze niet klagen.

   Dus je ziet: dat valt wel mee allemaal. Met dat EK zou ik wel graag een grotere tv hebben. Maar de Nederlanders staan daar evengoed stil op, denk ik.

   1. Hihihi, Pedro toch.

    Over TV gesproken: vandaag Telenet aan de lijn gehad die een waanzinnig goed voorstel had voor ons (ocharme, wij Telenetsurfers die nog analoog kijken) maar dat niet wilde faxen of e-mailen zodat ik het eens op mijn gemak kon bekijken (uitpluizen dus), antwoord was: NO WAY :-)

    En als ik je lijstje zie, dan heb je inderdaad alles al!
    En een goede werkgever!
    Ik ook (dank voor het vernoemen hierboven haha).

    Nu nog de befaamde baksteen :-)

   2. haha, grapjas. Maaaaaarrrrrr wij hebben nog steeds een kans :-) Om eerlijk toe te geven. Wat een verschrikkelijke pot voetbal. Hebben wij daar een hele grote tv voor gekocht….(grapje)

 2. 1) Wij hebben ons ecokrediet versneld afgelost
  2) We krijgen allebei maaltijdcheques en proberen daarvan ook echt de hele maand alle etenswaar te kopen. Soms houden we zelfs wat maaltijdcheques over en daarvan kopen we dan houdbaar spul (melk, water, tomatenpuree, pasta, etc). Nu moet ik daarbij wel zeggen dat onze bakker geen maaltijdcheques accepteert, en dat we om de maand groot boodschappen doen in Nederland, inclusief babyvoeding (de babypoedermelk scheelt 8 euro per pak!).
  3) electrisch, gas en water: ik kwam erachter dat in Vlaanderen (weet niet of het ook voor de rest van België geldt) we het lage BTW-tarief maar hoeven te betalen, omdat onze woning ouder dan 5 (of 15?) jaar is. En ook dat we recht hebben op 90 kWh pp gratis stroom, en een aantal m3 gratis water pp. We moeten dat alleen even aanvragen. Hoera voor de Gezinsbond die ons daarop wijst!

 3. Wauw, wat wordt er veel bespaard zeg! Wij leven hier ook zuinig, maar dat komt ook omdat we een kostwinnergezin zijn met zeven personen. Ik bespaar op kleding, abonnementen ( heb ik niet meer) en uitjes.

  1. Ik verschiet er ook van hoeveel mensen er besparen. En misschien is dat helemaal niet nodig en wordt de crisis zo nog erger. Of het wil gewoon zeggen dat we met z’n allen op veel te grote voet leven en het eigenlijk ook zouden kunnen doen met heel wat minder…

   Wij kunnen amper besparen, omdat we sowieso al heel spaarzaam zijn. Niet uit vrekkigheid, maar omdat we het gewoon niet nodig vinden om al ons geld op te maken. We worden daar niet vrolijker van (vaak zelfs integendeel).

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten