Skip to main content

Wat de overheid kan leren van een goed huishoudbudget

Oké, dit is een site over persoonlijke financiën, en de overheid heeft haar financiën.  Ieder dus zijn ding.  Maar naar aanleiding van mijn vorig artikel over de indexsprong, en de discussie die ik daarover had met @AndyKerkhofs op Twitter, ben ik toch eens mijn eigen visie op geld gaan vergelijken met die van de overheid.

Het resultaat vind je hieronder.  Ik heb het in tabelletjes gegoten.  Want na grafieken zijn tabelletjes het coolste wat er bestaat.  Mijn visie over hoe met centen om te gaan vind je onder “goede huisvader”.  Echt bescheiden is dat niet, ik weet het.

Voor de crisis (alles gaat goed, olé olé!)

 Tijdens de crisis (ah, bummer, alles gaat slecht)

Na de crisis (oef, we zijn erdoor, let the good times roll!)

Voor mij is dat dus geen discussie tussen links en rechts.  Eigen aan een overheid is gewoon dat ze in goede tijden niet kan matigen, en in slechte tijden niet durft te snijden.  Dat laatste is niet nodig als je in goede tijden matigt.  Maar mensen moeten herkozen raken, en de bevolking en het middenveld, die willen altijd meer.  En wat is het moeilijk om daar niet aan toe te geven.

Dus nu moet er gesnoeid worden, het kan blijkbaar niet anders.  Maar na de crisis zal de overheid krek hetzelfde doen als ze altijd gedaan heeft.  Het is eigen aan het systeem, niets aan te doen.  Ik heb besloten om me daar niet meer in op te jagen.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten