Skip to main content

Wat is een goed huishoudbudget?

Elk huishoudbudget is een goed huishoudbudget!  En ik bedoel echt élk huishoudbudget.  Je doet het hoe je wil, maar doe het gewoon.  Je kan mijn manier van huishoudboekhouden volgen, je kan er een deel uit gebruiken, je kan je eigen systeem ontwikkelen en volgen.  Maar doe het gewoon.  Het is even wat werk om het op poten te zetten, maar je plukt er nadien de vruchten van.  Het geeft je inzicht, het geeft je alle antwoorden die je wil.

Ik wil bijvoorbeeld mijn dagelijkse uitgaven niet bijhouden.  Dan zouden mijn rookkosten waarschijnlijk te fel opvallen.  Maar het zou ook heel wat administratie betekenen.  Wil jij dat wel doen?  Welnu, waarom niet?  Maar doe het gewoon.

Door mijn huishoudbudget weet ik wat ik kan.  Het is soms ook confronterend.  Sommige dromen zijn aan mij niet besteed, want de cijfers vertellen me dat.  Maar die wetenschap zorgt er wel voor dat je perfect weet wat er wel kan, en wat er wel nodig is.

Het enige wat je moet doen, is principes ontwikkelen.  Een visie op the money.  Wat is dat voor jou?  Hoeveel wil je er hebben?  Wat heb je nodig?

Wil je tweemaal per week uit eten gaan?  Doe dat dan, maar zorg dat je weet of je het financieel aankan.  Want dat is het enige wat je voor ogen moet houden: over een bepaalde periode moet er minstens evenveel binnenkomen als dat er buitengaat.  Als dat het geval is, dan heb je gemoedsrust.  Geen stress over centen, geen ruzie over centen.  Gewoon leven, en de boel betalen.  En weten dat je het kan betalen.

Confronteer jezelf dus met de cijfers.  Dat kan pijn doen, maar als je de juiste beslissingen neemt, dan ga je je daar super bij voelen.  Beloofd!  En kom het hier dan even toelichten, ik leer ook graag bij.

Enkele principes moet je in acht nemen, die gelden voor elk systeem:

 • Wees eerlijk met jezelf, liever té pessimistisch dan té optimistisch
 • Probeer je vaste kosten naar beneden te krijgen (gsm, elektricitieit,…).  Een beetje tijd investeren kan je veel opbrengen
 • doe geen impulsaankopen, dat valt niet te budgetteren.  Heb je er toch af en toe last van: budgetteer dan op zo’n manier dat je af en toe “free money” hebt en koop daar dan de overbodige dingen mee

Maak afspraken met jezelf, en hou je eraan

 • Enkele principes die ik mezelf heb opgelegd, maar die ieder voor zich moet bepalen:
 • Ik wil zo weinig mogelijk nodig hebben, maar niet inboeten op de huidige levensstandaard
 • Ik budgetteer heel pessimistisch, en geniet van de “free money” dat daardoor ontstaat
 • Ik wil zo vroeg mogelijk stoppen met voltijds werken en geef daarom niets teveel uit.  Dat is mijn doel.  Daar investeer ik in.
 • Ik moet eens stoppen met roken

Heb je zelf een eigen systeem?  Eigen principes?  Deel ze hier, en maak ons allemaal wijzer.  Ik ben hier misschien de slimste, maar daarom hoeft het niet allemaal van mij aleen te komen…

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

7 gedachten over “Wat is een goed huishoudbudget?

 1. Ik vind jou sisteem wat moeilijk en ik geraak maar niet gestart. ik wil wel maar het lukt mij niet

  1. Steven, bedankt voor je reactie. Laat je niet overweldigen door al die cijfertjes. Hoe je het best begint is als volgt: tel al je “vaste kosten” op die je op een jaar hebt, deel ze door 12 en stort dat bedrag elke maand over naar een rekening van waarop je die vaste kosten betaalt. Als je dat een tijdje doet komt de rest vanzelf. Zoek je eigen systeem, en begin eenvoudig.

   Laat maar weten als je nog vragen hebt.

 2. Hallo Pedro, ik heb ‘n exelbestandje gemaakt waar alles in staat.
  Zodra er iets veranderd in ons inkomen of uitgaven dan pas ik het meteen aan.
  We hebben ook ‘n rekening voor de vaste lasten en 1 waar we geld naartoe doen wat we kunnen besteden elke maand. En dat bevalt goed zo. We hebben ‘n vast bedrag per week voor alle boodschappen.

 3. Ken je het tijdschrift ‘Genoeg’? Daar geeft (gaf?) elke maand een stel openheid over hun budget. Na een paar jaar is daar eens een onderzoek op losgelaten en wat bleek? Dat het systeem dat je hanteert niet zoveel uitmaakt! Gewoon het feit dat je het op een of andere manier gestructureerd bijhoudt, zorgt er al voor dat je (beter) kunt rondkomen met je geld.

  1. aha, dat kende ik niet, dat tijdschrift. De moeite waard om het te onderzoeken.

   Zoals ik hierboven al schreef: je spaart gewoon door je boekhouding wat bij te houden. Heel bizar eigenlijk. Dus de beste tip blijft: hou je uitgaven bij en blijf dat doen. Dat bespaart 100-den euros.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten