Skip to main content

Wat zou jij doen? (experiment)

De mens is een raar beest. We denken allemaal dat we kweniehoerationeel zijn, maar dat blijkt lang niet altijd het geval. Ik las onlangs over een experiment over geld dat me echt aan het denken heeft gezet. Dat is leuk, en het is eens wat anders dan apps bespreken. Dus bij deze: een situatieschets en de vraag wat jij zou doen. Die vraag heb ik mezelf ook gesteld, en dat antwoord zit, zomaar, verweven in het artikel.

Zo, hier gaan we. Stel je volgende situatie voor:

Jij hebt 100 euro, en je roept twee, willekeurige, mensen bij je. En je legt het volgende uit: jij geeft die 100 euro aan persoon A. Persoon A mag dat geld verdelen over hemzelf en persoon B, geheel zoals hij dat zelf wil. Als persoon B akkoord is met het voorstel tot verdeling, dan krijgt elk zijn deel. Is persoon B niet akkoord, dan krijgt niemand iets.

Eerste vraag: jij bent persoon A, welke verdeling stel jij voor? Ikzelf zou, en dat is niet om mij beter voor te doen dan ik ben, gewoon voorstellen om de 100 euro door twee te delen. Dit lijkt mij het eerlijkst en het minste gedoe. Waarom stel ik dat voor? Omdat ik ervan uitga dat persoon B er wel akkoord mee zal gaan en dat we zo sneller van heel dat onderhandelen af zijn. Zou jij een andere verdeling voorstellen? 20 euro voor jou, omdat je dan zeker weet dat de ander zal aanvaarden? Of meer dan de helft voor jou, omdat je ervan uitgaat dat jij dat mag beslissen omdat jij de macht hebt?

Tweede vraag: jij bent persoon B, vanaf welk bedrag ga jij akkoord met de voorgestelde verdeling? 1 euro voor jou? 10? 20? 50? Of ga je nog hoger omdat jij de macht hebt om de deal af te blazen? Ikzelf zou ook hier tevreden zijn met 50/50. Maar wat als die ander maar 1 euro aan mij voorstelt? Moet ik daar dan op ingaan? Ons rechtvaardigheidsgevoel zegt van niet, maar dat is helemaal niet rationeel.

Puur rationeel zou je elk aanbod moeten aanvaarden. Immers, je begon met niets, en je gaat weg met iets. Altijd prijs, altijd gewonnen. Maar blijkbaar zit het bij de meeste mensen er zo diep in dat zij liever met lege handen achterblijven en de ander ook, dan dat zij het met weinig moeten stellen terwijl de ander met een mooi bedrag de tafel verlaat.

Ik vind dat boeiend, zo’n zaken. En ik kan daar mijn hoofd over breken.

Maar hoe zij jij antwoorden op de twee vragen? Welke verdeling stel je voor? En vanaf welk bedrag voor jou ga je akkoord? En wat speelt allemaal mee in die houding? Laat het hieronder weten.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

12 gedachten over “Wat zou jij doen? (experiment)

 1. Interessant. Ik ga precies mee in jouw gedachten gang, ook 50/50 als ik persoon A ben en ook als ik B ben. Volgens mij is dat eerlijk delen, zoals we het al hebben geleerd bij Sesamstraat. Maar inderdaad zou je met elke euro blij moeten zijn.
  Maar wat zou ik doen als persoon B niks accepteert, net zolang doorgaat tot ik nog maar 1 euro heb? Ik denk dat ik dan zoiets zou hebben van, dan maar allebei niks. Als jij mij niks gunt, gun ik jou ook niks. Het is denk ik een kwestie de ander iets gunnen, maar je wilt ook dat de ander jouw iets gunt. Dus als persoon A misschien zou ik alleen akkoord gaan met 50/50 en anders maar niet? Maar tja hier gaat het maar om 100 euro, wat als het om 1 miljoen gaat?

 2. Ik kende het experiment al…
  Ik weet niet bij welk bedrag ik akkoord zou gaan, ik denk dat je op zo’n moment heel anders reageert dan wanneer je het je alleen maar voorstelt. En het zou ook aan mijn relatie met die persoon liggen. De ene persoon gun ik het meer dan de ander ;)

 3. En zo kan je dus blijven doordenken:
  – wat als het om een groot bedrag gaat
  – wat als je bvb nadien verantwoording moet afleggen (dat je bijvoorbeeld een groep vertegenwoordigt)

  Ach ja, ik doe dat graag, over zo’n dingen denken. Mijmerend naar buiten kijken leent zich daar trouwens uitstekend toe.

 4. Theoretisch gezien hangt het antwoord op je vraag af van de omstandigheden.

  Rationeel bekeken moet je alles >0 euro aanvaarden, TENZIJ:
  – er na weigering nog een tweede onderhandeling mag plaatsvinden
  – of, jouw onderhandeling geen geheim blijft en je later (met die persoon of met anderen) nog eens in die situatie kan belanden

  Maar als dit een situatie is die compleet los staat van alles, dan aanvaard je 1 euro.

 5. Ik zou de verdeling 99-1 in mijn voordeel voorstellen en hopen dat de andere partij Kris is.

  1. ik zou als ik persoon A was kiezen voor het geld door de helft delen, als ik persoon B was zou ik hopen dat A mij de helft wil geven doet A dat niet ben ik tevreden met alles wat ik krijg ,want het is geld wat ik anders niet gehad zou hebben en dus is alles wat ik krijg meegenomen.

 6. Niet moeilijk: in het eerste geval als A zou ik voor 50/50 gaan, als B zou ik ook 50/50 eisen. Waarom? Omdat A het geld ook gekregen heeft (daar ga ik van uit) en ik iedereen evenwaardig vind bij het uitdelen.

  Maar dat gaat niet op bij grotere bedragen bvb als ik de lotto win (die 3 euro om mee te spelen tel ik even niet mee): moest het ooit voorkomen dat ik een mooi bedrag (wat is een mooi bedrag?) win, dan wil ik gerust een deel weggeven aan bekenden of onbekenden, maar dat zou geen 50% zijn.

 7. Ik sluit mij bij Margay aan. Kleine bedragen 50/50 maar als je die mooie prijs in de lotto wint is de verdeling 50/50 wel erg groot.
  Ingrid

 8. 50/50

  Een andere verdeling druist in tegen mijn gevoel van rechtvaardigheid, of ik nou A of B ben.

  De redenering dat ook 1 euro je voordeel geeft omdat je met niets begon vind ik een beetje onzin. Dan kun je net zo goed zeggen dat het ook niet erg is om met 0 te eindigen, want je had eerst immers ook niet meer…

  1. Puur rationeel gezien kan je dat inderdaad, maar de mens zit zo niet in elkaar. Dat is het mooie aan de mens, je bent er nooit mee klaar.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten