Skip to main content

Welke spaarrekening kiezen?

Het einde van het jaar nadert, volgens sommigen zelfs het einde van de wereld. En om mijn financiƫn helemaal op orde te hebben in 2013 had ik nog 1 ding op mijn to-do-lijstje staan: eindelijk eens een juiste spaarrekening zoeken. Dat hebben we gedaan, en het resultaat vind je hieronder. De gebruikte rentevoeten komen van op spaargids.be

Om een geschikte spaarrekening te vinden moet je eerst al eens voor jezelf uitmaken wat je volgend jaar gaat doen met dat spaargeld. En om te weten hoeveel die zoektocht je kan opbrengen moet je ook nog eens uitzoeken wat je huidig spaarboekje opbrengt.

Hier gaan we: ik verwacht tegen eind dit jaar 37.000 euro spaargeld te hebben. Dat staat nu allemaal op een e-spaarrekening van Argenta, en die brengt 1,05% + 0,75% (getrouwheidspremie) op.

We zijn nog altijd op zoek naar een huis, en de kans is niet onbestaande dat we dat volgend jaar kopen. We weten dat natuurlijk niet zeker, maar om een simulatie te maken moet een mens uitgangspunten hebben. Dus bij deze: wij zullen halfweg volgend jaar een huis kopen.

Niet al het spaargeld willen we in het huis steken, we hebben ook nog een buffer nodig. Ik heb die al eens berekend, en we ronden dat af op 10.000 euro.

Dus de situatie is als volgt:

 • noodbuffer: 10.000 euro, komen we niet aan
 • rest: 27.000 euro, zullen we halfweg het jaar uitgeven

Dus als alles blijft zoals het nu is dan krijgen we eind 2013 volgende opbrengst:

 • noodbuffer: 10.000 euro * 1,8% = 180 euro
 • rest: 27.000 * 1.05% * 1/2 (enkel basisrente gedurende een half jaar) = 142 euro

=> totale rente huidige situatie: 322 euro

Zoals je ziet hebben we twee “soorten” geld. Geld dat we niet gaan gebruiken, en geld dat we halverwege het jaar gaan uitgeven. En nu gaan we dat optimaliseren. Voor het geld dat we niet nodig hebben is het eenvoudig: we kiezen gewoon het spaarboekje met de grootste totale opbrengst. En dat is volgens spaargids.be “moneyou plus sparen” met een rentevoet van 1,4% + 1,25%. Dat maakt dus 2,65%.

Dan het geld dat we halverwege het jaar gaan uitgeven. Hiervoor krijgen we dus geen getrouwheidspremie, dus is het zoeken naar het spaarboekje met de hoogste basisrente. Dan komen we op de “Banca Monte Paschi Belgio Roc II” en daar krijg je 2% basisrente, maar dat klinkt zo zuiders en daar gaat het niet zo goed met de banken. Dus voor mijn gemoedsrust skip ik die alvast. Volgende in de rij: “Moneyou Flex Sparen”, met een basisrente van 1,95%. Dus die zal het worden.

En dan uitrekenen wat de totale rente zal zijn als ik onze spaarcentjes naar die rekeningen overbreng:

 • noodbuffer: 10.000 euro * 2,65% = 265 euro
 • rest: 27.000 euro * 1,95% * 1/2 = 263 euro

=> totale rente nieuwe situatie: 528 euro

Dus, samengevat: door dat allemaal wat te optimaliseren kom ik aan 200 euro meer opbrengst per jaar. En dat uitvlooien en de rekeningen afsluiten duurt een halve dag. Mooi verdiend.

Toch nog enkele tips:

 • Heb je je geld een heel jaar niet nodig, en je wilt het op een spaarboekje zetten, en je hebt twee rekeningen die in totaal evenveel rente opbrengen, kies dan voor die met de hoogste basisrente. Alles wat je daar tijdens het jaar op stort brengt meer op
 • Een getrouwheidspremie krijg je als je geld een jaar lang op een rekening staat MAAR bij sommige banken betalen ze die ook al uit voor stortingen die in januari gedaan worden. Dat is het geval bij Moneyou, Rabobank en NIBC. Bij andere banken dan weer niet, vraag dat dus zeker na! Wij wachten dus tot we alle rente ontvangen hebben van Argenta, en schrijven het dan over op een rekening waarbij je de getrouwheidspremie ook krijgt voor stortingen in januari.

Zo, 200 euro verdiend op een halve dag, was het maar elke dag zo. Als de wereld vergaat op 21 december was al dat werk voor niets, maar laat ons daar maar niet van uitgaan.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

10 gedachten over “Welke spaarrekening kiezen?

 1. wat ik mis in je besluitproces is de overweging: wat wil ik dat de bank met mijn geld doet?

  Ik wil dat de bank omgaat met mijn geld zoals ik dat doe, dus geen financiering van kinder arbeid of investeringen in de wapenindustrie. Wel investeringen in duurzaam ondernemen en milieuvriendelijke technologie.

  Dan houdt je minder rekeningen over, maar ik kan wel mezelf in de spiegel aankijken.

 2. Ik ben het met je eens. Ik viel omver van de interesten hierboven, want bij mijn (internet)bank slechts 0.60% en 0.60% geloof ik. Goed voor Pedro, maar ook ik wil weten wat men financiert met mijn spaargeld. Het verschil in opbrengst beschouw ik dan maar als een goed doel.

  1. Goed punt van jullie beiden. Ik heb dan ook zonet naar Moneyou gemaild om te vragen in hoeverre ik er zeker van kan zijn dat mijn geld niet gebruikt wordt om smeerlapperij te financieren.

   Ik hou jullie op de hoogte!

   1. Ik verwacht niet dat een bank hierop een duidelijk antwoord zal geven want ‘we besteden 40% van ons kapitaal in ethisch verantwoorde beleggingen’, betekent natuurlijk dat 60% onetisch is :-)
    Ikzelf ben bij Triodos en heb even via Willemien haar link gekeken en ben blij dat ze het meest groen zijn. Het is echter een zeer bescheiden bijdrage.
    Zit er echt over te denken om gewoon al mijn geld af te halen en onder mijn matras te leggen want door de stijging van de levensduurte gaat mijn kapitaal er gewoon op achteruit :-(. Ben bezorgd door de nieuwe besparingsplannen van onze regering aangezien ik mijzelf bij de lagere middenklasse reken http://www.demorgen.be/dm/nl/5036/Wetstraat/article/detail/1537389/2012/11/21/Middenklasse-betaalt-de-rekening.dhtml

 3. Even te snel op bevestig geklikt.
  Misschien is er ook een dergelijke vergelijkingssite voor Belgie.
  Je moet eerst na-gaan onder welk conern dit soort bankjes vallen.

  Overigens voor de bankgarantie is dit ook belangrijk. Moneyyou valt voor de bankgarantie onder de garantie van ABN-Amro. Wanneer je meer dan 100.000 euro wilt weg zetten is het niet slim om dit op een rekening bij moneyyou en op een rekening bij ABN te doen. Valt die bank om (erg onwaarschijnlijk in dit geval) dan verlies je het bedrag boven de 100.000 omdat het feitelijk maar 1 bank is. Check hierop ook de bankgarantie regels in Belgie.

 4. Wat ik me afvraag: hoe zit het met je aangroeipremie als je nu je geld van je spaarrekening afhaalt en het elders parkeert? Verlies je niet een pak? En is het niet beter om te veranderen vlak nadat je de intresten hebt gekregen?

  1. Dat hangt af van de “nieuwe” rekening. Bij sommige banken krijg je eind 2013 ook al een getrouwheidspremie voor stortingen in januari 2013. Dus: getrouwheidspremie oude bank laten storten en dan het saldo naar de nieuwe bank storten.

 5. Slim gezien, Pedro. Hoe sta jij tegenover andere soorten beleggingen zoals obligaties, aandelen, etc?

  1. Ik sta daar zeker niet weigerachtig tegenover, en ik wil er mij zelfs mee gaan bezighouden eens we weten waar we gaan wonen (huis kopen of huren).

   Ik ben wel risico-avers, maar zeker niet tegen aandelen en obligaties. Ooit stap ik er ook in. Op dit moment is het niet van toepassing op onze situatie, dus ik verdiep er mij ook niet in. Op termijn wil ik dat wel gaan doen, en dan zal je daar hier alles over lezen.

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten