Skip to main content

Word ik opgelicht?

Ik vrees van wel, of toch dat iemand het wil proberen. Of het zal lukken, dat is nog afwachten.

Enkele dagen geleden zit ik hier nog te verkondigen dat ik doodeerlijk ben, en vandaag wil er iemand mij oplichten. Good karma, bad karma, whatever. Maar fijn is het niet, en mijn bloed kookt een beetje. Een beetje veel.

Een paar weken geleden vond iemand het nodig om zijn wagen tegen de mijne te doen rijden. Los in de poep. Het was geen zwaar accident, maar de achterbumper was toch beschadigd. Gelukkig was de chauffeur verzekerd, en dus ging dat allemaal wel goed komen. Mijn wagen moest ook een groot onderhoud krijgen (brrrr, ik doe dat niet graag, weet nooit wat het zal kosten), dus we konden dat mooi combineren.

En het goede nieuws hield niet op: ik zou een vervangwagen krijgen, volledig kostenloos. Whoehoew! Niet in de garage zitten wachten tot het bakje terug in orde zou zijn, ik vond dat een leuk vooruitzicht.

Ik dus op een ochtend de wagen gaan binnenbrengen en een vervangwagen meegekregen. Het viel me wel op dat het bakje nogal versleten oogde, maar een gegeven paard kijkt men niet in de bek, en een hele lijst met gebreken stond beschreven in het document dat ik ondertekende voor ontvangst.

De volgende dag moest ik ver weg voor het werk, maar toch maar de andere wagen genomen, ik had niet zo’n vertrouwen in die vervangwagen. Dat was een echt wrak dat rammelde langs alle kanten. En er hing zo’n mottig boompje in waardoor ik begon te hallucineren na vijf minuten in die wagen. Dat was wel leuk, maar niet als je meer dan een uur onderweg zal zijn.

‘s Avonds mocht ik mijn eigen wagen gaan terughalen en toen begon de ellende. De garagist gaat mee naar buiten voor een inspectie van de vervangwagen en quasi onmiddellijk ziet hij een deuk, onderaan in het portier. Geen schrammen, geen krassen, maar een deuk. En die was er nog niet de dag voordien, beweerde de man.

Ik weet niet of hij loog, maar ik ben bijna zeker van wel. De wagen werd enkel gebruikt om van de garage naar huis te rijden en weer terug, en die stond thuis zodanig geparkeerd dat er geen deuk in kon komen (ik bespaar je de details, maar neem van me aan dat het zo was). En onderweg is er zeker ook niets gebeurd.

Ik ben een man van mijn woord, en niet te beroerd om mijn verantwoordelijkheid te nemen. Potje breken is potje betalen. Maar dan moet ik ook wel verantwoordelijk zijn. En in deze weet ik zeker dat dat niet het geval is. Natuurlijk had ik dat formulier beter moeten bekijken, net als de wagen, maar een beetje in vertrouwen handelen moet toch nog wel kunnen, niet? Blijkbaar niet dus. En het is dat wat me kwaad maakt: iemand probeert me te doen opdraaien voor kosten aan een wrak, met 250.000 km op de teller, kosten die ik niet veroorzaakt heb, zeker weten. Een beetje absurd, en ook wel wat doorzichtig.

Soit, ik heb op het formulier dat ik aftekende duidelijk vermeld dat de schade er niet kon gekomen zijn in de periode dat ik de wagen had, en de garagist “ging het bekijken”. Dat is nu een paar dagen geleden, en ik heb nog niets gehoord. Ik vermoed ook dat ik niets zal horen, ik heb redelijk duidelijk laten verstaan dat ik er niet voor opdraai.

Dom geweest? Misschien. Maar een beetje eerlijkheid mag ik toch verwachten van anderen, niet?

We zullen wel zien, maar ik hoop dat dit zo gewoon overwaait. We zullen zien.

Iemand iets gelijkaardigs meegemaakt en daardoor vol van tips voor het vervolg? Of gewoon al eens lekker opgelicht geweest voor weinig of misschien wel veel euro’s? Ik ben benieuwd, laat het weten!

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

6 gedachten over “Word ik opgelicht?

 1. ja hebben wij ook meegemaakt. Auto stond stil langs de weg, we kregen een vervangende wagen en die moesten we inleveren. Toen we hem gingen inleveren, was er niemand. Wij de garagehouder gebeld en die zei: gooi de sleutels maar in de bus. En dat deden we.
  Volgende dag belde hij op, er zat een deuk in het portier. Ja mooi niet. Bovendien heeft hij zelf verteld dat we de auto onbeheerd achter moesten laten. Afijn, na wat scheldpartijen over en weer droop hij af.
  Het vervelende is dat we dit gewoon voelden aankomen, gewoon door hoe hij zei dat we de sleutels door de brievenbus moesten gooien.

 2. Ja, heel vervelend.

  Mijn ouders hebben in het verleden iets vergelijkbaars meegemaakt, iemand die beweerde dat mijn vader met de auto tegen hem aan gereden was, maar de verfkleur matchte niet. De politieagent die erbij geroepen werd bekeek het geheel twee seconden en gaf mijn vader toch de schuld, waarna de “aangereden” persoon mijn vader nog even mooi ging laten zien wat-ie allemaal voor mooie spullen had (mogelijk gekocht van eerdere oplichtingen).

  Tja. Heel ergerlijk. Maar verder maar gewoon doorleven. Die garage is jouw klandizie natuurlijk zeker weten voor altijd kwijt, en dat voor een kans op een lullige paar honderd eurootjes van jou… Stom van ze.

  PS – je hebt rechts in je medebloggerslijst de blog “schuldenvrij” nog staan, maar daar is inmiddels een spammer op aan het posten, omdat de oorspronkelijke meneer die op “schuldenvrij” postte, er mee gestopt is.

 3. @ Martine: tja, bij mij is het dan nog zo dat ik het formulier ondertekend heb dat er niets aan scheelde bij afhaling. Gegarandeerd dat dat wel zo was. Maar ik betaal gewoon niet als ze er om komen.

  @ Petra: Inderdaad, gewoon voortleven. Het zijn maar cijfertjes op een scherm, maar door deze affaire zie ik ze toch liever niet dalen.
  Bedankt voor die opmerking over m’n blogrol, zou die wat vaker in de gaten moeten houden.

  1. Niets met een auto maar in een totaal andere categorie is het wel eens geprobeerd bij mijn ouders. Ten behoeve van een door de gemeente ter beschikking gestelde scootmobiel moesten er aanpassing worden doorgevoerd in de achtertuin (bestrating verhoogd ed). Dat werd betaald door de gemeente maar geregeld door mijn ouders. Na goedkeuring van de offerte kon de aannemer aan de slag. Het resultaat zag er niet uit. Was niet door de aannemer zelf maar door een (gepensioneerde) bijklusser uitgevoerd en niet met de afgesproken materialen. Zelf was de aannemer wel even langsgekomen om te kijken en had heel stoer aan de buurman (politieagent van beroep) staan te vertellen hoe hij eens even mooi zou gaan verdienen aan de gemeente. Wat dat te betekenen had bleek uit de factuur, die was meer dan twee keer zo hoog als de offerte wegens ‘onvoorzien meerwerk’. Dat vond de gemeente geen goed idee en mijn ouders hadden ook geen zin om uit eigen zak het verschil bij te leggen (ging op dit punt om honderden euro’s). Dus aan mij, hun rechten studerende dochter, de vraag of hier nog iets tegen te doen viel. De te volgen stappen zal ik achterwege laten maar meer dan een scheldende aannemer die met een advocaat en deurwaarder aan het dreigen was hebben mijn ouders er niet meer van gehoord. Via via hoorde we later nog eens dat hij wel naar een advocaat was gestapt. Maar de stappen die ik had gezet en de uiteindelijke brief waarin stond op welke grond hij geen cent extra kreeg was voldoende voor de advocaat om hem de adviseren het er verder bij te laten.

 4. Jep, happened to me!

  Toen ik afgelopen zomer in Cyprus een auto huurde voor een week (een oud gebakje met veel km op de teller en overal krassen), werd ik bij inlevering meteen gewezen op een deuk in de deur (helemaal onderin, bij fel zonlicht bijna niet te zien). Die deuk stond inderdaad niet op het formulier, maar is wel te zien op foto’s van de eerste dag (en op die eerste dag geen ongelukken gehad of ergens tegenaan gereden). Hier waren wij dus ook opgelicht!
  Gelukkig kreeg ik het geld terug van de tussenpartij waar de auto gehuurd was want dit was verzekerd.
  Maar ik ga nooit meer bij Sixt een auto huren. Dus die 150 euro hadden ze beter niet op mij kunnen verhalen…

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten