Skip to main content

Ziek zijn kost geld, en een hoop gedoe

Bam, Pedro is ziek. Dat is al een hele tijd geleden, en dus niet van mijn gewoonte. De laatste vijf jaar 1 dag ziek geweest, en nu is het weer van dat. Ziek geschreven tot en met vrijdag, al hoop ik vroeger terug inzetbaar te zijn.

Dus ik ben dat niet gewoon, en wat een mens niet gewoon is, dat zorgt voor een hoop gedoe. En het is wel geen maandag, dus mogen we in principe niet mopperen. Maar verdorie, ik ben een man en ziek, dus ben ik kleinzierig. Dus hieronder wat me allemaal tegensteekt aan dat ziek zijn. [moppermode ON]

1. Het lijf wil niet meer mee

Het meest ambetante aan ziek zijn. Ik ben hier nu drie minuten aan het typen, en mijn ogen doen pijn. Mijn hoofd doet pijn. Mijn spieren doen pijn. Ik kan dus niet doen wat ik wil, en dat steekt ferm tegen.

2. Bij de dokter

Wij hebben een goede dokter. Op wandelafstand. Dus als je onderweg een been breekt ben je direct geholpen. Alhoewel, direct. Je zit daar dus nooit alleen. En maar wachten, en maar hoesten allemaal. Ik probeer dan ook de mensen te monsteren en vraag me af wat er zou schelen met hun. Aangezien niemand iets zegt is dat moeilijk te achterhalen. Gelukkig had ik mijn tablet bij, dat doet dat wachten toch wat sneller gaan (en je moet die pulp niet lezen die iedereen daar al met zijn zieke handjes heeft bepoteld).

Maar goed, de dokter heeft me onderzocht en kwam tot de conclusie dat ik toch beter veel zou rusten. Kostprijs van die uitspraak: 23 euro.

3. De ziekenkas

En dan begint de miserie. Blijkbaar zijn ziekenfondsen provinciaal georganiseerd. En je kan niet bij het ziekenfonds terecht in je eigen provincie als je elders bent ingeschreven. Zodus: ziekenbriefje moet opgestuurd worden. Met een klever erop (waarvoor dient die SIS-kaart eigenlijk?). Met de post, in speciale aan te vragen enveloppen. En dan moet je even wachten en storten ze je zo’n 18 euro terug. Maar wat een gedoe. Kostprijs van een postzegel? 60 cent zal dat ongeveer zijn.

4. Het werk

Aaaah, werken bij de overheid, niets dan voordelen. Maar als je ziek bent is het me toch een heel gedoe. Je moet door de dokter al een speciaal formulier laten invullen. Dat moet je dan, per post, opsturen naar een controledienst. Kostprijs: wederom 60 cent.

En later op de dag zal er nog een controlearts langskomen, is bij ons altijd zo. Heel fijn als je ziek bent: je weet niet wanneer die komt, je durft dus niet deftig te rusten, altijd hou je een oor open voor die deurbel. Pure pesterij vind ik dat, zeker voor mensen die eenmaal om de vijf jaar ziek worden.

Nu, ik ben blij dat ik geen inkomensverlies lijd. Het loon wordt gewoon doorbetaald. Maar ik verlies wel mijn maaltijdcheques. 4 dagen aan 5,91 euro: 23,64 euro.

Dus wat kost dat nu eigenlijk, zo vier dagen ziek zijn?

dokter: 23 euro, terugbetaling ziekenfonds: -18 euro, postzegels: 1,20 euro, verlies maaltijdcheques: 23,64 euro.

Totaalprijs: afgerond 30 euro. Tel daar nog de medicatie bij en je zit op bijna 38 euro. En dat kan me zoveel nog niet schelen, maar heel dat archaïsch gedoe, al die formulieren, al die postzegels, al die regeltjes en het wachten op de controlearts: dat haat ik. Werkelijk: ik ben ziek, ik wil met rust gelaten worden.

Oh ja, en dan nog dit: als ik aan mijn werkgever vraag of ik iets moet doen als ik vroeger het werk wil hervatten, dan weet die dat niet. Maar het moet toch uitgezocht worden, ik mag gewoon niet terug aan de slag als daar geen duidelijkheid over bestaat. Mopper mopper mopper… [moppermodus OFF]

Zo, ik ben bekaf. Normaal schrijf ik een kwartiertje aan een artikel, dit heeft me twee uur gekost. Ik kruip in m’n zetel, zoek wat onzin op tv en ga rusten. En hopen dat ik wakker ben als de deurbel gaat.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

18 gedachten over “Ziek zijn kost geld, en een hoop gedoe

 1. Hi Pedro
  Op de briefjes naar het ziekenfonds (CM), moet je bij ons geen postzegel plakken. Gewoon gelijk welke envelop nemen en opschrijven ‘Port betaald door bestemmeling’. Komen tot nu toe altijd aan ;)

 2. waar ik werkte, mocht je het werk niet vroeger hervatten als je geen nieuw doktersbriefje had met de juiste datum van werkhervatting erop… we mochten het doktersbriefje wel bijhouden en afgeven als we terug gingen werken, op voorwaarde dat je geen weken ziek was, natuurlijk.
  Kan je de inschrijving bij je ziekenfonds niet overzetten naar de plaats waar je nu woont? Ik steek die omslag altijd in de bus als ik daar langskom, soms verzamel ik wel enkele briefjes vooraleer het in me opkomt daar nu toch echt eens moeite voor te doen.
  Inderdaad, waarvoor dient die SIS-kaart eigenlijk. Alsof ze het hele terugbetalingssysteem niet automatisch zouden kunnen laten verlopen. Of voor iedereen werken met een derdebetalersregeling.

  1. Op termijn zal alles wel via het 3de betalerssysteem verlopen, we zitten er al een tijdje op te wachten, maar er is één partij die voorlopig njet zegt en dat zijn de dokters. Rara waarom :-)

   PS: medische huizen werken altijd met het 3de betalerssysteem dus het bestaat wel (meestal in steden)

 3. Hi Pedro, veel beterschap! Ja, mannen die ziek zijn… die gaan bijna dood toch? ;-)

  Een paar dagen ziek zijn, da’s gelukkig peanuts. Wacht maar tot de baby: voor elk kuchje naar de kinderarts die 50 euro aanrekent waarvan je er 15 terugkrijgt. Om te horen dat het een virale infectie is, pfff, dat kon ik ook wel bedenken, dacht ik iedere keer (maar ja, alle ouders reppen zich naar de dokter met kleine kindjes, en da’s maar goed ook).

  Of zelf beginnen sukkelen met je gezondheid, dan weet je pas wat het kost. Ik wens je het niet toe hoor, aan niemand trouwens. Bekijk het positief: het kost je slechts 38 euro om een weekje thuis te zitten.

  Om je een idee te geven: wij hadden in 2012 maandelijks gemiddeld 115 euro opleg voor dokterskosten (dus de teruggave is daarin al verrekend), dit omvat doktersbezoeken, kine en medicatie. Jaja, nu ik een jaar alles genoteerd heb, kan ik ook met cijfertjes gooien :-)

  Nog een tip indien je lid bent bij CM: je kan je doktersbriefjes wel posten in een andere regio. De wettelijke kosten (bvb. huisarts) worden overal uitbetaald. Enkel prestaties waarbij een bepaalde termijn moet gerespecteerd worden (bvb. tandartsbezoek) of zaken die niet door het Riziv geregeld worden maar door het ziekenfonds zelf (bvb. sportvoordeel) moeten in de regio zelf verwerkt worden.
  @ Saskia: het is dus niet nodig je ziekenfonds op kosten te jagen, er zijn CM-brievenbussen genoeg. Want hoe meer kosten wij maken, hoe minder geld we kunnen gebruiken voor de leden.

 4. Dat hebben wij allemaal niet. Als mijn man al eens ziek is, volgens mij al vele vele jaren geleden, hoeven wij maar te bellen en that’s it. Geen kosten, geen controleur. Niets.

 5. Wonen in een stad heeft toch vele voordelen:
  zo zijn we oa ingeschreven bij een wijkgezondheidscentrum.
  Daar moet je niets betalen en gaat alles automatisch via het ziektefonds. Dus ook geen geloop met terugbetalingen ofzo.
  Er werken verschillende dokters, dus als je iemand minder graag hebt kan je bij een collega terecht.
  Er is ook een kinesist en zelfs een verpleegster aangesloten bij ons wijkgezondheidscentrum.
  En wij gaan met onze kids sinds hun geboorte niet naar de kinderarts maar gewoon naar daar.
  Ik zou niet weten wat een kinderarts nu meer kan zien bij een griepje of verkoudheid dan een gewone huisarts.
  Scheelt toch direct een hoop centen, zeker met een derde kindje op komst.

  1. Inderdaad Newtimes, dat bedoelde ik met een medisch huis. Toen we in de stad woonden, waren wij daar ook lid. Maar eenmaal buiten een (grote) stad is dat helaas niet meer te vinden.

   Ik denk dat het in Nederland trouwens allemaal via het 3de betalerssysteem verloopt (de Nederlanders hier kunnen me corrigeren hoor) omdat de gezondheidszorg daar helemaal anders geregeld is. Eigenlijk valt het helemaal niet te vergelijken, maar voor zover ik er een beetje van ken, verkies ik toch het Belgische systeem.

 6. Beterschap!

  Ik wacht niet meer op de enveloppen van P.artena, maar schrijf zelf een adres op een goedkope envelop (of maak er eentje van aan A4-envelop – zorg er wel voor dat de afmetingen ‘genormaliseerd’ zijn; dat kennen ze in NL dan weer niet).

  Ik verzamel altijd de rekeningen en stuur ze in als ik er een stuk of 6 heb. De rente die ik misloop doordat ik de doktersbriefjes laat opstuur, weegt niet op tegen de kosten die ik bespaar door maar 1 postzegel te hoeven plakken (hoe vrek klinkt dat?).

 7. Eerst en vooral: allemaal bedankt voor de beterschapwensen. Ze lijken te helpen, vandaag voel ik me al terug een beetje meer mens. Ik begin gek te worden van het binnen zitten, vandaag zal ik dus eens een wandeling gaan maken. Zo’n mooi sneeuwlandschap, en ik heb er nog niets van gezien.

  @ saskia: bij mijn ziekenfonds gaat dat niet, je moet een postzegel kleven. Niets aan te doen, blijkbaar

  @ Nena: hier is het dus ook zo: je MOET een nieuw attest hebben vooraleer je terug aan de slag kan. En je hebt gelijk: ik zal mijn inschrijving bij het ziekenfonds eens moeten overzetten naar mijn huidige provincie, al dat gedoe.

  @ Margay: ik wil er niet aan denken wat het moet geven als je écht een erge ziekte hebt. Gewoon voor een griepje is het al zo’n gedoe. En dat derdebetalerssysteem: dat hoeft voor mij niet echt. Ik wil dat wel allemaal voorschieten, maar dan zou het toch wel aangenaam zijn als de afwikkeling wat vlotter kon.

  @ Newtimes: wij wonen in een stad, maar de huisdokter woont op 50 meter afstand, en die heeft menselijke uren. Dus verder kijken naar zo’n centrum doe ik niet echt, zeker al niet omdat ik slechts om de vijf jaar eens ziek val.

 8. Enkele bemerkingen & suggesties:

  – Binnenkort wordt die SIS-kaart eindelijk afgeschaft, en terecht: waarom gebruiken we niet gewoon onze e-ID voor die doeleinden? Die kaart heeft een verschrikkelijk groot potentieel, maar wordt nog steeds onvoldoende benut. Spijtig!

  – Waarom rekenen doktoren ons niet gewoon hun extra geld aan, en trekken ze de rest van de Staat? In Pedro’s voorbeeld: hij betaalt zijn huisarts 5 EUR, en de overige 18 EUR gaat die huisarts gaan opeisen bij de overheid, op basis van een door Pedro (na de consultatie voorgelegd) ondertekend bewijs?

  – Waarom moeten mutualiteiten zich eigenlijk tussen het belastinggeld en de burger gaan murwen? Is dit geen nodeloze kostenpost? Waarbij bovendien een deel van dat belastinggeld (als “vergoeding”) blijft plakken bij die mutualiteiten! Idem voor bijvoorbeeld de bedrijfsvoorheffing op onze lonen: waarom moeten die transiteren via sociale secretariaten? Waarom betalen bedrijven die niet rechtstreeks aan de fiscus? Idem voor werkloosheidsuitkeringen: waarom moeten die transiteren via vakbonden? Zou het toeval zijn dat (respectievelijk) mutualiteiten, sociale secretariaten en vakbonden (toch de grote) nog tot politieke zuilen behoren? Mmm…

  1. Hi Bartjeuh, allemaal logische opmerkingen hoor, maar:

   – een SIS-kaart is enkel voor gezondheidszorg, stel dat die (weinige) info op de chip van je ID staat en je moet die voor alles en nog wat voorleggen, dan verlies je een groot stuk van je privacy (bvb moet mijn nieuwe werkgever weten dat ik verhoogde tegemoetkoming krijg?), er zijn trouwens meer mensen die recht hebben op gezondheidszorg dan mensen die een ID hebben

   – waarom: omdat de dokters (en bij uitbreiding andere zorgverstrekkers) dat niet willen om al minstens 2 redenen: als wij hen nu tijdens de consultatie betalen, hebben ze hun geld onmiddellijk terwijl ze er bij het andere systeem op moeten wachten èn omdat het voor de mensen dan wel heeeeel duidelijk wordt hoeveel ereloon ze vragen (dokter, waarom betaal ik nog 50 euro extra, ik dacht dat ik door het 3debetalerssysteem enkel remgeld moest betalen?)

   – ik weet niet of mutualiteiten moeten blijven bestaan (ik werk er zelf, dus hou graag mijn job, maar dat telt niet hé) maar mutualiteiten bestaan al veel langer dan de gezondheidszorg van de overheid, dus ze zijn historisch zo gegroeid. Niet vergeten: ze doen voor een groot deel zaken die niet door de overheid geregeld of terugbetaald worden. Ook als we het enkel over de verplichte ziekteverzekering hebben (dus geregeld door het Riziv) zou het afschaffen enkel een verschuiving betekenen: het werk moet toch gebeuren. Onafhankelijk van de zuilen zijn er de laatste jaren veel besparingen doorgevoerd die voelbaar zijn voor de werknemers (bvb afvloeiingen) als voor de patiënten (bvb medicatie die niet meer terugbetaalbaar is). Ik vrees dat er gewoon geen geld is om ergens te blijven plakken (waarbij ik niet zeg dat er niets kan verbeterd worden hoor, verre van…)

   1. @Margay:

    Op een chipkaart kunnen meerdere zones (officieel spreekt men van “applicaties”) naast elkaar aanwezig zijn, met elk hun eigen kenmerken. Zo zou je perfect een bijkomende applicatie op de e-ID kunnen voorzien, waar de toegang toe beschermd wordt met een pincode, en waarin de gegevens vercijferd staan. Nikskes problemen met privacy, dus.
    En wist je dat zelfs asielzoekers in dit land een chipkaartje krijgen (het ziet er uit als een e-ID, het bevat dezelfde informatie en dezelfde chip met dezelfde mogelijkheden als een e-ID, maar het IS geen e-ID): die zou dus ook voor hen perfect de SIS-kaart kunnen vervangen…

    En Bartjeuh beweert nergens dat ziekenfondsen niet meer mogen bestaan. Zijn stelling is dat het remgeld van doktersbezoeken niet langer langs daar hoeft te transiteren. Op die manier kunnen mutualiteiten zich weer gaan bezig houden met hun core business, whatever that may be…

 9. 1 dag ziek de laatste vijf jaar, ahum, een black-out gedurende een bepaalde periode van 2012 gehad zeker!!!

  Ik wens je in elk geval een goed herstel.

  1. Hmmmm, tussen mijn twee jobs stond ik niet genoteerd als “ziek”. Maar ik was inderdaad één namiddag in 2012 vergeten waar ik vroeger naar huis ben moeten gaan wegens volledig uitgeput. Om de dag nadien tot bijna 20u op kantoor te blijven om bij te werken.

 10. Even een update ivm de SIS-kaart:

  Vorige week doorgekregen dat vanaf 01/01/2014 de SIS-kaart verdwijnt!

  De apothekers zullen de verzekerbaarheid rechtstreeks opvragen via Carenet

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten