Skip to main content

Zondigen tegen m’n eigen principes?

Wie het boeltje hier een beetje volgt, die weet dat ik m’n vaste kosten zo laag mogelijk wil houden. Zoeken naar de goedkoopste energieleverancier, mijn verzekeringen dienen veel te dekken voor weinig geld, en we proberen om zo weinig mogelijk dingen te betalen die we niet nodig hebben.

Maar nu zit ik met een dilemma, een probleem, je kan het haast een gewetenskwestie noemen.

Ik ben een muziekliefhebber. Niet in het extreme, maar ik heb graag muziek rond me. De radio speelt altijd, en de tv gaat al eens uit om de avond te vullen met vrolijke, melancholische, keiharde of experimentele muziek, al naargelang de stemming.

Die muziek zit nu verspreid over een hoop apparaten, het is een rommeltje. Ik ben er nooit in geslaagd om dat ordelijk te krijgen. Bovendien is de kwaliteit soms tiptop, en soms al eens wat minder.

Maar nu heb ik spotify ontdekt, en ondanks mijn initiële scepsis ben ik toch overtuigd geraakt dat dat echt wel iets is dat op m’n noden inspeelt. Enig obstakel: de prijs van 10 euro per maand om er helemaal gebruik van te kunnen maken. Zonder dat abonnement kan je bijvoorbeeld niet offline luisteren, en geen afspeellijsten bijhouden. Maar als je die 10 euro betaalt, dan kan je dat wel, maar dan worden de bestanden toch nog fel versleuteld dus kan je er alleen maar bij met de spotify-speler.

Dus je kan de muziek downloaden, maar je kan ze bijvoorbeeld niet op een cd branden. Wel is al je favoriete muziek offline beschikbaar op al je apparaten. En als je een nieuwe laptop koopt, of gsm, of tablet, of watziternogwelnietallemaalaantekomen, dan moet je gewoon spotify installeren en al je muziek is direct beschikbaar.

Dus het wringt een beetje: ik kom uit een tijd dat je geduldig een muziekcollectie opbouwde. Eerst door cd’s aan te kopen, dan door die digitaal te gaan bijhouden en er wat bij te downloaden. Het was de bedoeling om zoveel mogelijk te “hebben”. Maar zoals ik hierboven al schreef: dat werd toch maar een rommeltje.

Ik weet het dus niet: moet ik nu afstappen van mijn idee over “bezit”, en het gewoon zien als een dienst waar ik voor betaal? Maar wat als spotify er dan plots mee ophoudt, dan kan ik niet meer naar mijn muziek luisteren. Of wat als ze de prijs verdubbelen? En het is toch weer tien euro per maand er bij op de vaste kosten, die ik zo laag mogelijk probeer te houden.

Dus de keuze is: 10 euro per maand betalen en al de muziek kunnen luisteren die ik wil, waar ik wil en hoe ik wil. Of blijven klooien met harde schijven, slechte kwaliteit en onoverzichtelijke bibliotheken maar dan wel die tien euro uitsparen.

Gaan we meer en meer naar dit soort diensten? Voor tv, of voor boeken, of films. Het lijkt me wel wat, maar je betaalt er wel voor en bent enorm afhankelijk van die bedrijven. En daar ben ik niet zo scheutig op.

En delen maar!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

15 gedachten over “Zondigen tegen m’n eigen principes?

 1. Bedankt voor weer een heerlijk geschreven post, Pedro.

  Ik weet het niet hoe het bij jullie zit, maar ik heb toch nog steeds graag een “fysieke” drager van mijn muziek. Deze week nog een documentaire gezien over de lancering van de cd. Heerlijke nostalgie…
  Als je alle muziek kunt beluisteren die er maar bestaat is 10 euro per maand (de prijs van 1 cd’tje quoi) niet zo veel. Maar als je fan bent van een specifieke muziekstijl denk ik niet dat je echt aan je trekken komt daar, en dan is 10 euro best nog veel.

 2. Hi Pedro,
  Ontzettend herkenbaar verhaal, hier gaat het exact hetzelfde. Altijd veel CD’s & platen gekocht, hier en daar wat gedownload. Nu ben ik ongeveer een jaartje ‘klant’ bij Spotify en heb er dus ook 10 € per maand voor over. Ik geloof erg in het gebruiken en minder in bezitten. Spotify werkt op al mijn apparaten en zelfs op mijn werk! Dus altijd muziek bij de hand. Enige probleem blijft natuurlijk de autoradio en muziek afspelen via de TV. Maar je hebt ook gelijk wanneer je schrijft; ‘wat als Spotify er mee ophoudt!?!’. Een kleine oplossing aan die kant is misschien Last.FM. Die service houdt al sinds februari 2005 bij welke muziek ik afgespeeld heb, dat is dus uiteindelijk een enorme database van mijn favoriete muziek (zonder dat die muziek dus van mij hoeft te zijn).

 3. ik vind Spotify geweldig. Heb ook een zeer specifieke muzieksmaak en kan niet *alles* vinden (underground is wat lastiger), maar veel wel en ik ontdek ook heel veel nieuws. En wat ik heel fijn vind is via mijn telefoon op mijn werk naar mijn eigen muziek kunnen luisteren. Ik hoef niet van te voren te bedenken wat ik voor muziek mee moet nemen, niet mijn verzameling van 100 GB mee te slepen, ik bepaal gewoon on the fly of ik klassiek, hardcore, black metal of iets heel nieuws wil luisteren.

  Nog een tip: koppel het aan last.fm. Dan kun je op basis van jouw muzieksmaak/-historie nieuwe muziek ontdekken. En statistieken bijhouden van de muziek de je luistert.

  Voor Spotify downloadde ik graag en kocht ik ook nog wel eens een CD’tje. Nu download ik nog maar heel sporadisch (als ik iets op CD wil branden voor in de auto) en koop ik helemaal geen CD’s meer. Ik heb trouwens heel lang het 5 euro-abo gehad, pas toen ik het op mijn telefoon wilde gaan gebruiken heb ik de upgrade naar het 10 euro-abo genomen.

 4. @ John: ik heb drie dagen de volledige versie als test gehad, en ik vond de muziek die ik wilde horen, en ontdekte al een heleboel nieuwe dingen ook. Dus qua aanbod zit het voor mij wel goed.

  @ Bart: bij sommige autoradio’s kan je een externe bron aansluiten. Dus hop, de gsm of de tablet daar op en je hebt de muziek. Aan m’n versterker hetzelfde verhaal: daar hang ik gewoon een externe bron aan. Het lukt zelfs met een laptop die je dan kan bedienen met een app op je tablet of smartphone. Als spotify er mee ophoudt zal er wel een alternatief opstaan, maar wat als al die diensten plotsklaps verdubbelen in prijs?

  @ tante: die last.fm koppeling heb ik niet ingesteld, maar zeker het proberen waard (ook bart bedankt voor de tip).

 5. Dus je geld uitgeven aan iets waar je heel erg van kan genieten = zondigen tegen je principes….
  Rare jongens, die Belgen.

  Maar goed, als er de muziek te vinden is die je heel graag luistert en zo ook kan luisteren dan zou ik het er wel voor over hebben. Fijne muziek hoort toch bij de goede dingen van het leven.

  Zou er zelf niets aan hebben, houd toch meer van een cd op de spelert, en we hebben niet zo’n modern apparaat waar je je laptop enzo op aan kan sluiten, dus zie dan niet het voordeel tov youtube ofzo. En ouderwets, maar ik vind een cd of lp leuker dan digitale muziek. Hoewel het belachelijk is dat je 18 euro voor een cd’tje moet betalen. Ook de reden dat we iniet zo veel meer kopen…

 6. Wij gebruiken XBMC en daarop aangesloten zit de grote harde schijf. Die schijf is ook aangesloten op het netwerk waardoor we op ieder apparaat in huis muziek kunnen luisteren. Dit betekent wel dat al onze muziek digitaal bewaard wordt. We kopen nogal eens een digitale cd van rond de 10 euro. Dit zijn dan dus bestanden met goede kwaliteit. Maar als je meer van echte platen bent dan is zoiets misschien minder interessant.

 7. @ valhalla: het principe is “de vaste kosten zo laag mogelijk houden en zo onafhankelijk mogelijk leven”. Dus ja, zo’n abonnement is daar wel tegen zondigen. Een ander principe is: “genieten van het leven, Pedro, Genieten!”. En zoals je zei: muziek hoort daar bij. Dus nu is het een kwestie van de principes te rangschikken, en ik ben toch geneigd om meer om het “Genieten van het leven, Pedro, Genieten!” wat hoger te zetten.

  @ mariska: daar heb ik ook aan gedacht, maar ik kan die dingen niet op orde houden. Lukt me niet

  1. Nou moet ik wel bekennen dat ik hier verder niets aan doe, mijn vriend hier is het brein achter dit systeem. Als gebruiker hoef ik verder niets te doen natuurlijk :). Ideaal! Maar hij heeft natuurlijk wel de nodige uurtjes doorgebracht met het schrijven van scriptjes ed, maar nu het allemaal goed werkt, werkt het ook echt goed.

 8. Hmm dilemma, dilemma, ikzelf houd erg van lage vaste maandlasten en zou het er zeer zeker niet voor over hebben….(ik heb genoeg andere “zondes’:-) hoor)

 9. Vorig jaar ben ik heel ziek geweest, ik heb het gehaald maar vraag niet hoe. Ik heb in het ziekenhuis toen besloten dat nu leven en genieten belangrijker is dan een groot banksaldo voor mijn erfgenamen. Maar ik ben ook iets ouder

 10. Wat doe je eigenlijk met al je CD’s? Die zijn eigenlijk niets meer waard (om te verkopen bedoel ik). Langs de ene kant wil ik ze het huis uit om plaats te besparen en omdat ik ze toch niet meer opleg, langs de andere kant te sentimenteel naar de jaren ’90.

  Zelf gebruik ik Spotify niet. Maar in het kader ‘zondigen voor muziekplezier’: ik heb vrijdag een ticket gekocht voor het concert van Nick Cave in november: 57 euro! Aaaarghh, mijn duurste ticket ooit denk ik.

 11. je kan het betalen, je hebt er veel aan, je leeft maar één keer en genieten is het grootste goed. Doen! Het is niet dat je er een boterham minder voor hoeft te eten. Het is 10 euro minder spaargeld per maand, maar het is niet zo dat je slechts 10 euro per maand hébt om te sparen. Je kan je eigen principes ook omzeilen door het van je leefgeld te betalen. Dat zijn dan 4 of 5 pintjes minder op café ;) en je houdt evenveel over

 12. En laat ik nou eens fijn aan de andere kant gaan zitten ;-)

  Ergens snap ik de luxe wel om alles te kunnen luisteren wat je maar wilt.
  Aan de andere kant: kun je geen muziek in de bibliotheek lenen (er vanuit gaande dat je al lid bent) en (morele vraag): waarom zou je alles wat je je zou wensen moeten (kunnen) beluisteren met een vingerknip.

  Ik denk dat de lol er ook zo wel weer af gaat en het is gemak zonder contact. Wat vaak zo is.
  Betaald aan weer ‘ns een grote jonge. Een vaste last (je) erbij.

  Je zou zelf vaker naar bandjes kunnen gaan (ervan uitgaande dat je dat nog niet doet), muziek / namen kunnen uitwisselen met andere muziekfanaten en zo je smaak uitbreiden en aan meer muziek komen.

  Of in andere woorden: is het een koortsig hebben-hebben, of is het iets wat je echt mist als je het niet zou kopen?

  1. Muziek in de bieb lenen? In Nederland is het legaal om te downloaden. In België misschien niet, dat is waar. Maar de tijdsinvestering om fora af te struinen en reviews te lezen etc die heb ik er niet meer voor over. En ik mis de lol ervan ook niet, moet ik zeggen. Misschien is dat ook een levensfase, muziek heeft een andere plek gekregen.

   Maar het gemak om alle muziek altijd beschikbaar te hebben en overal en altijd ook weer nieuwe dingen te kunnen ontdekken is me best een tientje van mijn entertainmentbudget waard. CD’s, bandshirts en demotapes koop ik niet meer dus in mijn geval is het ook geen extra last.

   Ik denk dat het een maatschappelijke ontwikkeling is. Muziek is altijd en overal beschikbaar, je gaat niet meer bij de radio zitten wachten tot je favoriete liedje langskomt. Je gaat niet meer casettebandjes overtapen van je vriendjes, of een single’tje kopen.

   Muziek komt tegenwoordig uit de kraan en hoe romantisch het ook mag lijken, ik heb het wel gehad met steeds naar de put lopen. Leve de vooruitgang :-)

Reacties zijn gesloten.

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring mogelijk. Als u doorgaat met deze website te gebruiken zonder het wijzigen van uw cookie-instellingen of u klikt op "Accepteren" hieronder dan bent u akkoord met deze instellingen.

Sluiten